Sil 13.04.2004 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Witam wszystkich bardziej doświadczonych ode mnie Niedawno odebrałam pozwolenie na budowę domu, które wedle przepisów jest wydawane bez opłat. Ja musiałam jednak uiścić opłatę skarbową 40 zł, co zostało umotywowane tym, że dom będzie z garażem. Zaznaczę, że garaż jest zaprojektowany w bryle budynku, a nie osobno. W związku z tym pytanie: czy opłata została probrana słusznie? Zdania, nawet samych urzędników, są podzielone. W starostwie opłatę ode mnie pobrano, w urzędzie miasta za takie coś nie pobierają. A wszyscy przecież opierają się na jednej i tej samej ustawie o opłacie skarbowej! Czyżby to kolejna paranoja? Zaznaczę jeszcze, że sprawdziłam w ustawie, gdzie widnieje to 40 zł i jest to opłata za "inne budynki". Czy garaż w bryle domu to inny budynek?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 13.04.2004 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Ja niedawno odebrałam pozwolenie na dom z garażem doprojektowanym do domu (wspólna ściana). Nie płaciłam nic. Musisz pouczyć urzędników, bo nie wiedzą co czynią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sil 13.04.2004 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Dzięki za odpowiedź- utwierdziła mnie w przekonaniu, że musze walczyć o swoje Nawet gdy chodzi o głupie 40 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 13.04.2004 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Popieram, nigdy w życiu nie udało mi się na ulicy znaleźć 4 zł, a nie dopiero 40 !.Dlatego walczę na każdym kroku o swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 16.04.2004 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Oj, nie jestem w pracy więc nie mam przy sobie uzasadnienia, ale pracuje w Starostwie i my pobieramy 40zł od garażu. Było jakies uzasadnienie z ministerstwa, że garaż nie słuzy celom mieszkaniowym (a tylko takie są zwolnione z opłat) i pobiera się 40 jak za "inny budynek". Przy czym określenie "inny budynek" nie mówi o tym ,ze ma to być osobna budowla tylko inny niż : a) przeznaczony na prowadzenie działalności gospodarczej b) służący celom gospodarczym w gosp. rolnym itd... wszystko na podstawie działu IV pkt. 7 ppkt. 1 Załącznika do ustawy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sil 16.04.2004 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Wwiola, dzięki za odpowiedź- jak dotąd pierwszą usprawiedliwiającą postępowanie starostwa . Tak się śmiesznie składa, że też jestem pracownikiem samorządu i u nas (Urząd Miejski) w budownictwie i geodezji takiej opłaty się nie pobiera i nigdy nie pobierało. I bądź tu urzędniku mądry??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 16.04.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Wiesz SiL my teżnie pobieraliśmy... do czasu. Mam takiego szefa, który w niejasnych sprawach (a tych jest wiele niestety) występuje do GUNB-u czy ministerstwa o wykładnię (i bardzo dobrze ) i właśnie od nich dostaliśmy taką interpretację. W zasadzie w naszym powiecie na tej podstawie wszystkie samorządy się opierają i pobierają te opłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 16.04.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 A ja własnie przed chwila zapłaciłem 4zł (cztery) za złożenie wniosku o budowę wewnętrznej instalacji gazowej. Lokalizacja Poznań.To płaci się, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 16.04.2004 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2004 Ja mam garaż doprojektowany do bryły budynku i nie płaciłam nic, powtarzam. Rozumiem, że za garaż oddzielnie stojący może i trzeba pobierać opłatę, ale taki razem z domem, to nie jest garaż tylko DOM z garażem. Upierałabym się przy swoim. W prawie obowiązuje taka zasada, że jeśli dany przepis jest ustawą lub rozporządzeniem to obowiązuje jednakowo w całej Polsce i niedopuszczalna jest jego różna interpretacja. Natomiast jeśli jest to przepis stanowiony przez Urząd Gminy czy Miasta, obowiązuje tylko na terenie danej gminy lub miasta. W innej gminie mogą stanowić inne prawo lokalne. Tak jest np. z podatkami od gruntów, różnią się w różnych gminach.Trzeba po prostu sprawdzić jaki to jest przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 25.04.2004 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Tydzień temy dostałem pozwolenie na budowę. Garaż w bryle budynku. Nic nie zapłaciłem i byłem bardzo zdziwiony. Muszę też dodać, że jak na razie to jestem mile zaskoczony łatwością załatwiania spraw w urzędach: Gmina, Powiat, Zakład Energetyczny, Sąd Rejonowy. Aby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts