Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłata skarbowa za pozwloenie na budowę?

Sil

Recommended Posts

Witam wszystkich bardziej doświadczonych ode mnie :D Niedawno odebrałam pozwolenie na budowę domu, które wedle przepisów jest wydawane bez opłat. Ja musiałam jednak uiścić opłatę skarbową 40 zł, co zostało umotywowane tym, że dom będzie z garażem. Zaznaczę, że garaż jest zaprojektowany w bryle budynku, a nie osobno. W związku z tym pytanie: czy opłata została probrana słusznie? Zdania, nawet samych urzędników, są podzielone. W starostwie opłatę ode mnie pobrano, w urzędzie miasta za takie coś nie pobierają. A wszyscy przecież opierają się na jednej i tej samej ustawie o opłacie skarbowej! Czyżby to kolejna paranoja? Zaznaczę jeszcze, że sprawdziłam w ustawie, gdzie widnieje to 40 zł i jest to opłata za "inne budynki". Czy garaż w bryle domu to inny budynek?!

Oj, nie jestem w pracy więc nie mam przy sobie uzasadnienia, ale pracuje w Starostwie i my pobieramy 40zł od garażu. Było jakies uzasadnienie z ministerstwa, że garaż nie słuzy celom mieszkaniowym (a tylko takie są zwolnione z opłat) i pobiera się 40 jak za "inny budynek". Przy czym określenie "inny budynek" nie mówi o tym ,ze ma to być osobna budowla tylko inny niż :

a) przeznaczony na prowadzenie działalności gospodarczej

b) służący celom gospodarczym w gosp. rolnym

itd... wszystko na podstawie działu IV pkt. 7 ppkt. 1 Załącznika do ustawy.

Pozdrawiam :D

Wwiola, dzięki za odpowiedź- jak dotąd pierwszą usprawiedliwiającą postępowanie starostwa :wink: . Tak się śmiesznie składa, że też jestem pracownikiem samorządu i u nas (Urząd Miejski) w budownictwie i geodezji takiej opłaty się nie pobiera i nigdy nie pobierało. I bądź tu urzędniku mądry??? :roll: :wink:

Wiesz SiL my teżnie pobieraliśmy... do czasu. Mam takiego szefa, który w niejasnych sprawach (a tych jest wiele niestety) występuje do GUNB-u czy ministerstwa o wykładnię (i bardzo dobrze :D :D :D ) i właśnie od nich dostaliśmy taką interpretację. W zasadzie w naszym powiecie na tej podstawie wszystkie samorządy się opierają i pobierają te opłaty.

Ja mam garaż doprojektowany do bryły budynku i nie płaciłam nic, powtarzam. Rozumiem, że za garaż oddzielnie stojący może i trzeba pobierać opłatę, ale taki razem z domem, to nie jest garaż tylko DOM z garażem. Upierałabym się przy swoim.

W prawie obowiązuje taka zasada, że jeśli dany przepis jest ustawą lub rozporządzeniem to obowiązuje jednakowo w całej Polsce i niedopuszczalna jest jego różna interpretacja. Natomiast jeśli jest to przepis stanowiony przez Urząd Gminy czy Miasta, obowiązuje tylko na terenie danej gminy lub miasta. W innej gminie mogą stanowić inne prawo lokalne. Tak jest np. z podatkami od gruntów, różnią się w różnych gminach.

Trzeba po prostu sprawdzić jaki to jest przepis.

• 2 weeks później...