Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament lany czy z bloczków

Gość

Recommended Posts

Czy ktoś robił kalkulacje tych dwóch wariantów ściany fundamentowej?

W moim projekcie są chyba cztery różne grubości nośnych ścian fundamentowych. Bedę miał kłopot z doborem takich grubośc bloczków - poza tym jedna ze ścian jest łukowa. Wszystko to przemawiałoby za fundamentem lanym. Czy bać sie zwiekszonych kosztów?

Ławy i tak planuję zrobić lane w szalunku z desek, część z nich wykorzystałbym do oszalowania ścian.

I jeszcze jedno - czy na sciankę dociskową zdecydowalibyście sie dać pełne cegły silikatowe?

Podobno świetnie sprawdzaja sie w tym zastosowaniu.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja robiłem tak.

Do wykopu (60cm) powkładałem styropian (po 5cmm na każdą stronę z boku)

To był taki mój "szalunek" a przy okazji ocieplenie.

Do środka folia podwójna żeby nic nie wyciekło i nie wypłukiwało.

Przyjechał "szteter" i zaczął pompować.

Trzeba pompować pomalutku , bo styropiany jak spławiki mają ochotę wypływać, tak że trzeba je przyciskać do dołu.

Zalałem zbrojenie porządnym B-20 a potem murowałem.

Znaczenie dla mnie miało to że miałem znaczny spadek terenu i górne 0 oznaczało na dole prawie 1.80m wysokości.

Zrobiłem sobie kawałek fajnej piwnicy, ale takiej z zejścia z salonu(barek, sala TV, + gabinet który zlikwidowałem u góry żeby zrobić przejście do tej właśnie niby piwnicy.

Gdybym chciał to wszystko zalać z "gruchy" zapłaciłbym majątek.

A tak porządnie uwibrowane bloczki wynegocjowałem po 2.40sztuka i oszczędziłem na deskowaniu.

Wyszło dobrze i niedrogo.

buduję bliżniaka czyli jak by nie patrzył murów od metra.Liczyliśmy wszystko i taniej wychodzi porządny fundament z bloczków (ława zbrojona-lana).Łatwiej go też zaizolować>Dobra ekipa poradzi sobie z łukiem, na wszelki wypadek można przygotować szablon łuku z desek.Bloczki po 2.20 z transportem i rozładunkiem.baba

• 2 weeks później...
Bloczek też jest przecież wykonany z betonu. Do produkcji bloczka idzie co prawda mniej betonu niż na fundament lany (bo bloczek ma kanały), ale za to potrzebne są formy, wibratory, pracownicy, itd. Nie wierzę, aby zwykły fundament z bloczków był tańszy od wylewanego. Chyba, że ściana piwnicy ma być wysoka na 2 metry i konieczne są specjalne szalunki. Zwykłe deskowania na pewno zostaną wykorzystane na budowie. U mnie deski szalunkowe z fundamentów przydały się na szlowanie monolitycznego wylewanego stropu pietra, potem stropu poddasza, potem na łaty i kontrłaty pod blachodachówkę, a na koniec wszystkie odpadki przeszły przez kominek.

On 2001-11-26 08:14, gmx wrote:

Można prosić o namiary na producenta bloczków fundamentowych ewentualnie miejsce zakupu.

bede wdzieczny - ja tez będę stawiał fundamenty z bloczków.

wysłałam priv. z błędem. Bloczek kosztował 2zł+vat.kupowałam w cegielni w Pęgowie (na trasie Wrocław-Oborniki).Uwaga: mają naprawdę ciężki transport,u mnie musieli rozładowywać przez płot bo nie dali rady wjechać.baba

witam forumistów:smile:).A co sądzicie o takim wykonaniu fundamentów:Lawy w gruncie,następnie narożniki z bloczków i między nimi fundament wylewany. Miałem mało desek i stąd taka technologia, mogłem ten fundament wylać na kilka razy(rozszalować i zaszalować inny odcinek między załamaniami)Po prostu dostawiałem deski z boku do bloczków i....gotowe:smile:.

Pozdrawiam

Artur

1m3 betonu B15 z "gruchy" z transportem w obrębie miasta (do 10 km) to koszt 115 zł. 1m3 betonu w bloczkach to ok. 90 szt. x 2,2 zł = ok. 200 zł. 200-115= 85zł. Ja lałem ściany fundamentowe z "gruchy". Jakim cudem bloczkami wyszło taniej?

Z ceną może przesada (ja płaciłem za B17,5 185 ZŁ Z POMPĄ), ale przecież lany fundament jest o wiele wiele solidniejszy. Nie warto nawet trochę dołożyć i mieć coś porządnego. Co jak co ale te korzenie domu są najważniejszą jego częścią. Jak karoseria auta. Można ją wyposażyć w super silnik, klimę i inne bajery ale włożone do Forda kartona "czytaj Trabanta" nie mają sensu. Nie uważacie?

Uwaga na tanie bloczki - potem wychodzi mnóstwo chemii aby je dobrze zaizolować. Dobry bloczek musi kosztować ze 2,20-2,30 (z VAT, transportem i rozładunkiem). B-15 pod Warszawą to ok. 170 zł. Wrocław to jednak drogie miasto!

• 4 weeks później...

Zgadzam się z Anonimem powyżej. Ja kupiłem bloczki (rok temu, w hurtowni po cenie niższej niż w składzie fabrycznym) z firmy Kaczmarek (ok. Wrocławia, a może i nie tylko) trochę droższe jeżeli chodzi o cenę jednostkową, ale o wysokości 14 a nie 12cm, przez co potrzebowałem ich o jedną warstwę mniej. Jak je przywieźli (transport i rozładunek oczywiście w cenie) to ludzie pytali co będę robił z tych puzli. O kanty można przeciąć palec. Izolacje położyłem bezpośrednio na bloczki, bez tynkowania w odróżnieniu od sąsiada, który kupił bloczki po niecałe 2zł/szt.

A co do głównego tematu dyskusji i porównań motoryzacyjnych to fundament porównałbym raczej do zawieszenia, a nie karoserii. I zadałbym pytanie czy budując nieduży dom parterowy na maksymalnie masywnych fundamentach nie próbujemy zamontować "super silnika, klimy i innych bajerów" z Porsche 911 na zawieszeniu od Jelcza, bo chyba nikt nie wątpi, że jest ono bardziej wytrzymałe.