Gość 13.11.2001 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2001 Czy ktoś robił kalkulacje tych dwóch wariantów ściany fundamentowej?W moim projekcie są chyba cztery różne grubości nośnych ścian fundamentowych. Bedę miał kłopot z doborem takich grubośc bloczków - poza tym jedna ze ścian jest łukowa. Wszystko to przemawiałoby za fundamentem lanym. Czy bać sie zwiekszonych kosztów? Ławy i tak planuję zrobić lane w szalunku z desek, część z nich wykorzystałbym do oszalowania ścian.I jeszcze jedno - czy na sciankę dociskową zdecydowalibyście sie dać pełne cegły silikatowe?Podobno świetnie sprawdzaja sie w tym zastosowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 13.11.2001 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2001 Ja robiłem tak.Do wykopu (60cm) powkładałem styropian (po 5cmm na każdą stronę z boku)To był taki mój "szalunek" a przy okazji ocieplenie.Do środka folia podwójna żeby nic nie wyciekło i nie wypłukiwało.Przyjechał "szteter" i zaczął pompować.Trzeba pompować pomalutku , bo styropiany jak spławiki mają ochotę wypływać, tak że trzeba je przyciskać do dołu.Zalałem zbrojenie porządnym B-20 a potem murowałem.Znaczenie dla mnie miało to że miałem znaczny spadek terenu i górne 0 oznaczało na dole prawie 1.80m wysokości.Zrobiłem sobie kawałek fajnej piwnicy, ale takiej z zejścia z salonu(barek, sala TV, + gabinet który zlikwidowałem u góry żeby zrobić przejście do tej właśnie niby piwnicy.Gdybym chciał to wszystko zalać z "gruchy" zapłaciłbym majątek.A tak porządnie uwibrowane bloczki wynegocjowałem po 2.40sztuka i oszczędziłem na deskowaniu.Wyszło dobrze i niedrogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba 13.11.2001 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2001 buduję bliżniaka czyli jak by nie patrzył murów od metra.Liczyliśmy wszystko i taniej wychodzi porządny fundament z bloczków (ława zbrojona-lana).Łatwiej go też zaizolować>Dobra ekipa poradzi sobie z łukiem, na wszelki wypadek można przygotować szablon łuku z desek.Bloczki po 2.20 z transportem i rozładunkiem.baba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmx 26.11.2001 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2001 Można prosić o namiary na producenta bloczków fundamentowych ewentualnie miejsce zakupu. bede wdzieczny - ja tez będę stawiał fundamenty z bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek M. 26.11.2001 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2001 Bloczek też jest przecież wykonany z betonu. Do produkcji bloczka idzie co prawda mniej betonu niż na fundament lany (bo bloczek ma kanały), ale za to potrzebne są formy, wibratory, pracownicy, itd. Nie wierzę, aby zwykły fundament z bloczków był tańszy od wylewanego. Chyba, że ściana piwnicy ma być wysoka na 2 metry i konieczne są specjalne szalunki. Zwykłe deskowania na pewno zostaną wykorzystane na budowie. U mnie deski szalunkowe z fundamentów przydały się na szlowanie monolitycznego wylewanego stropu pietra, potem stropu poddasza, potem na łaty i kontrłaty pod blachodachówkę, a na koniec wszystkie odpadki przeszły przez kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baba 27.11.2001 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2001 On 2001-11-26 08:14, gmx wrote: Można prosić o namiary na producenta bloczków fundamentowych ewentualnie miejsce zakupu. bede wdzieczny - ja tez będę stawiał fundamenty z bloczków. wysłałam priv. z błędem. Bloczek kosztował 2zł+vat.kupowałam w cegielni w Pęgowie (na trasie Wrocław-Oborniki).Uwaga: mają naprawdę ciężki transport,u mnie musieli rozładowywać przez płot bo nie dali rady wjechać.baba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.11.2001 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2001 Ja kupowałem bloczki po 2,20 (38x12x24) i 2,40 (38x14x24).Kupiłem je w Psarach k. Tarnowskich Gór firma nazywa się BetoHurt.Cena jest z fakturą, przywozem i rozładunkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 28.11.2001 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2001 W Jaczkowicach (trasa z Oławy na Brzeg skręca się w Godzikowicach) można było w ubiegłym roku kupić bloczki betonowe z 2 zł sztuka (transport we własnym zakresie).PozdrowieniaAgnicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullabysta 28.11.2001 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2001 witam forumistów:smile:).A co sądzicie o takim wykonaniu fundamentów:Lawy w gruncie,następnie narożniki z bloczków i między nimi fundament wylewany. Miałem mało desek i stąd taka technologia, mogłem ten fundament wylać na kilka razy(rozszalować i zaszalować inny odcinek między załamaniami)Po prostu dostawiałem deski z boku do bloczków i....gotowe:smile:.PozdrawiamArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2001 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2001 1m3 betonu B15 z "gruchy" z transportem w obrębie miasta (do 10 km) to koszt 115 zł. 1m3 betonu w bloczkach to ok. 90 szt. x 2,2 zł = ok. 200 zł. 200-115= 85zł. Ja lałem ściany fundamentowe z "gruchy". Jakim cudem bloczkami wyszło taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.11.2001 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2001 U mnie za m3 betonu B-15 wołali 200 zł!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel 30.11.2001 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2001 Witam !We Wrocławiu B15 też kosztuje, niestety, około 200 PLN (brutto) + oczywiście transport około 30÷50 PLN za m3 (+ 22% VAT)+ jeżeli chce się z pompą około 300 PLN/h (+ 22% VAT) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 30.11.2001 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2001 B-15 186zł m3 do tego pompa. Transport w cenie betonu.Gdzie leją beton za 100zł z gruchy?No chyba że bez atestu i sam piach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlaniec 30.11.2001 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2001 Super cena - 115,oo zł/m3 to nawet nie cena B-7,5 (ok. 145,00 zł/m3). Gdzie tak dają może warto na tym zrobić interes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.12.2001 01:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2001 W Siedlcach woj. mazowieckie w lipcu 2001 r. + pompa 100 zł/h + VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.12.2001 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2001 Z ceną może przesada (ja płaciłem za B17,5 185 ZŁ Z POMPĄ), ale przecież lany fundament jest o wiele wiele solidniejszy. Nie warto nawet trochę dołożyć i mieć coś porządnego. Co jak co ale te korzenie domu są najważniejszą jego częścią. Jak karoseria auta. Można ją wyposażyć w super silnik, klimę i inne bajery ale włożone do Forda kartona "czytaj Trabanta" nie mają sensu. Nie uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.12.2001 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2001 Uwaga na tanie bloczki - potem wychodzi mnóstwo chemii aby je dobrze zaizolować. Dobry bloczek musi kosztować ze 2,20-2,30 (z VAT, transportem i rozładunkiem). B-15 pod Warszawą to ok. 170 zł. Wrocław to jednak drogie miasto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 03.01.2002 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2002 Zgadzam się z Anonimem powyżej. Ja kupiłem bloczki (rok temu, w hurtowni po cenie niższej niż w składzie fabrycznym) z firmy Kaczmarek (ok. Wrocławia, a może i nie tylko) trochę droższe jeżeli chodzi o cenę jednostkową, ale o wysokości 14 a nie 12cm, przez co potrzebowałem ich o jedną warstwę mniej. Jak je przywieźli (transport i rozładunek oczywiście w cenie) to ludzie pytali co będę robił z tych puzli. O kanty można przeciąć palec. Izolacje położyłem bezpośrednio na bloczki, bez tynkowania w odróżnieniu od sąsiada, który kupił bloczki po niecałe 2zł/szt. A co do głównego tematu dyskusji i porównań motoryzacyjnych to fundament porównałbym raczej do zawieszenia, a nie karoserii. I zadałbym pytanie czy budując nieduży dom parterowy na maksymalnie masywnych fundamentach nie próbujemy zamontować "super silnika, klimy i innych bajerów" z Porsche 911 na zawieszeniu od Jelcza, bo chyba nikt nie wątpi, że jest ono bardziej wytrzymałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.01.2002 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2002 Czy możesz powiedzieć na jaką zaprawę murowałeś te bloczki i jak je zaizolowałeś? (dysperbit czy coś innego)?Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 03.01.2002 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2002 Na tradycyjną grubą, cementową. Ale zrobiłem z nich też słup w garażu na klej. Zaizolowałem dysperbitem: pierwszy raz rozrzedzonym jako grunt i 2 lub 3 razy pełną (gęstą) warstwą, oczywiście od zewnątrz i wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts