Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament lany czy z bloczków

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z moich obliczeń wynika, że różnica kosztów na korzyść lub niekorzyść fundamentów lanych wynika z konstrukcji domu. W moim przypadku dom bez podpiwniczenia, więc ściany lane do najniższego poziomu ziemi szalunkiem był wykop a dalej do "0" ok. 50 cm cegła. Po rozważeniu wielu możliwości-szybko i najtaniej (w moim przypadku).

Czytam wypowiedzi odnośnie ceny bloczków betonowych i jestem zdziwiony ich ceną w innych rejonach Polski Ja dowiadywałem sie w Prefabecie w Niemcach koło Lublina o bloczko betonowe to cena tam wynosi około 4zł brutto Może ktoś jest w stanie podać mi innych wytwórców w okolicach Lubartowa,Kocka,Lublina,Radzynia Podlaskiego ktorzy mają ceny zbliżone do 2-3 zł za szt.

pozdrawiam Michal

Posiadam uprawnienia do pełnienia samodzielnych funkcji w budownictwie., budowałem dom dla siebie.Najtaniej wychodzi w/g mnie wykop wąskoprzestrzenny i zalanie go betonem kręconym na miejscu.Beton z gruszki to B-150 -na strop. Na fundament treba B-100+ gruz ,kamień.Uzyskasz go stosując betoniarkę 250 l i jeden worek cementu[50kg]. Betoniarka 150l jest za mała.Zaoszczędzisz do 40%.

Pozdrawiam -STAN.

• 4 weeks później...

Robiłem u siebie kalkulacje (gr.25cm i 30cm ) i polecam bloczki. JAk Ci równo wymurują to jest klasa (ale szukaj doberog producenta. Pomimo, że mój producent miał wymiar 25x15x38 to ścianę 30 murując na 38 wychodziło mi trochę taniej niż przy wylewaniu (beton oczywiście z wytwórni - polecam).

Dlaczego niektórzy upierają się izolować fundamenty( nadmiar kasy czy za dużo przeczytanych artykółów?)

Fundament ma izolować ponad metrowa warstwa ziemi, wewnątrz izolowana jest posadzka (niektórzy stosują nawet 10 cm)

W budynkach wykonanych 20, 30 lat temu z bloczków betonowych nie izolowanych niczym typowe są piwnice i nawet przy największych spadkach temperatur nie przemarzają tam ziemiopłody - chroni je tylko warstwa ziemi i "zimny" pustak lub beton

Stan

Oprócz ceny bloczków ważna też jest odległość od producenta, bo przewieźć taką masę nie jest wcale tak tanio. U mnie też beton z gruchy był niezbyt tani (B-15: 164PLN/m3), a zabawa z szalowaniem też kosztuje, bo nie mam zbyt dużo czasu i muszę płacić fachhowcom. Budując z bloczków mamy plus, że w trakcie murowania można jeszcze zmienić decyzję: jedna wartwa mniej lub więcej. Jak będzie z gruchy, to możemy dokupić jedną warstwę bloczków, ale napewno nie obetniemy go.

Zdecydowanie nie polecam betioniarki - fachowcy sypną za dużo piasku, lub wleją za dużo wody, a traci się też zaletę monolityczności.

Uważam że przy budynku bez piwnic lany fundament to b.dobre rozwiązanie, a bloczki dam tylko nad ziemię (3 może 4 warstwy). Jeżeli chodzi o porównania do samochodów to Metal ma chyba rację. A w sprawie betonu z betoniarki to jest tak: zalewanie trwa cały dzień, trzeba ludzi do wożenia betonu w taczkach-którym trzeba zapłacić solidną dniówkę, jedna betoniarka nie wystarcza- jest za wolno, i jeszcze dozowanie „na oko”. A tak przyjeżdża grucha i mamy beton jak należy, w 3h zalane fundamenty, w dwie osoby –Warto to przeliczyć!!!

czesc i czolem

nam kierownik budowy poradzil zrobic tak: z dwoch stron warstwa bloczków, w srodku wlac w to koryto beton, oczywiscie bloczki ustawiac najwezszym wymiarem. Mialo to te zalete ze po wyjsciu nad ziemie zamiast bloczka dalismy od razu cegle klinkierowa i mamy z glowy cokol. Ponadto zaizolowalismy na najwyzszym 50 cm odcinku styropianem wkladanym do srodka, tuz za zewnetrzny bloczek. Co o tym myslicie?

Czy jesteś pewien, że silikaty wolno stosować do bezpośredniej styczności z gruntem?

O ile mi wiadomo, to ze względu na znaczną nasiąkliwość silikaty nie były dopuszczone do konstrukcji ścian fundamentowych.

Pozdrawiam - Alek

On 2002-02-15 10:28, Anonymous wrote:

O ile mi wiadomo, to ze względu na znaczną nasiąkliwość silikaty nie były dopuszczone do konstrukcji ścian fundamentowych.

Pozdrawiam - Alek

A czy mozesz podac zrodlo tej informacji? Widzialem artykul w magazynie polskich producentow ceramiki i silikatow o dopuszczeniu silikatow do wznoszenia scian piwnic. Moge zeskanowac i wyslac na priva.

Hmm, tu zabiłeś mi klina.

Informacja pochodzi od mojego murarza, ale skąd ją wziął nie mam pojęcia - postaram sie dowiedzieć. Jeżeli te dopuszczenia widziałeś na piśmie to znaczy że są. Choć z drugiej strony nie widziałem jeszcze domu ze ścianami fundamentowymi z silikatów...

Alek

• 1 year później...
Chciałbym podzielić sie doświadczeniem jak wykonałem i zaizolowałem fundamenty na 30 stopniowej skarpie.Najpierw mur oporowy 16m długi i 4 m wysoki o szerości stopy 1.2m .Potem zrobiłem półkę na której zrobiona została stopa ,i na tej stopie zabrojono całość jak dekę z wypustami zbrojenia aż na parter.Następnym etapem były pustaki szalunkowe zalewane betonem i zbrojone do deki na parterze.Ściana została zaizolowana zajzajerem {nie wiem jak się to nazywa}ipołożona folia plastikowa z kubeczkami ,nie ważne jak się to nazywa.Od góry położono 10cm styropianu esxtrudowanego.W srodku pozostawiłem odstęp około 120cm i wymurowałem ściankę oddzielając ścianę nośną fundamentową od pomieszczeń gospodarczych.I tak mam dostęp do ściany fundamentowej i niezłą piwniczkę na piwo ,oraz możliwość ingerencji wrazie jakich kolwiek problemów z wodą.Polecam to rozwiązanie bo naprawdę jest sprawdzone.