Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłata skarbowa za wydanie pozwolenia na budowę zjazdu indywidualnego

mmis123

Recommended Posts

Szanowni Forumowicze,

Mam problem z Małopolskim Urzędem Wojewódzkim - ostatnio wystąpiłem o pozwolenie na budowę INDYWIDUALNEGO ZJAZDU z drogi wojewódzkiej - zjazd wyłącznie na potrzeby projektowanego domu jednorodzinnego.

Ostatnio okazało się że są braki w dokumentacji i brakuje opłaty skarbowej w kwocie 155zł za wydanie pozwolenia na budowę "innych budowli". Pani w urzędzie, powoływała się na Ustawę o Opłatach Skarbowych z dnia 16 listopada 2006 - załącznik III ustawy pkt. 9. Jeśli chodzi o podstawę prawną nie mam żadnych wątpliwości, tylko że ta sama ustawa, art. II, pkt 2 mówi, że nie podlega opłacie ... "dokonanie czynności urzędowej, wydanie zaświadczenia oraz zezwolenia w sprawach budownictwa mieszkaniowego".

Dodatkowo podczas przeszukiwania internetu natrafiłem na kolejny dokument: "Stanowisko wspólne Ministerstwa Finansów, Ministerstwa Budownictwa oraz Głównego Urzedu Nadzoru Budowlanego dotyczace stosowania przepisów ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej (Dz. U. Nr 225, poz.1635) i rozporzadzenia z dnia 21 grudnia 2006r. w sprawie dokumentowania zapłaty opłaty skarbowej oraz trybu jej zwrotu (Dz. U. Nr 246, poz.1804) przy załatwianiu indywidualnych spraw z zakresu Prawa budowlanego oraz przepisów o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym". www.gunb.gov.pl/dziala/pliki/wspolne_stanowisko.pdf

Z tego dokumentu jednoznacznie wynika, że skoro budowa zjazdu jest związana z budową domu, wydanie decyzji nie podlega opłacie skarbowej.

Niestety zapisy sobie a pani w urzędzie sobie.

Teraz jestem w kropce:

- nie zapłacę, przepychanki potrwają kilka miesięcy a pozwolenia nie będzie.

- zapłacę, dostanę pozwolenie, Państwo się wzbogaci a obywatel jak zwykle dostanie po dupie czyli straci 155zł przez urzędniczą ignorancję.

Chyba że to ja się mylę ?

Może ktoś miał podobny problem? Jakieś rady?

Edytowane przez mmis123

zostaw panią w spokoju i udaj się do kierownika wydziału. przedstaw ustnie swoje argumenty powołując się na przepisy, o których piszesz. Jeśli kierownik ma olej w głowie to wystarczy ta wizyta. Jeśli nie ma to:

1) masz wezwanie do zapłaty w formie pisemnej ?

1a) jeśli nie - nie zawracaj sobie głowy sprawą - jeśli odmówia Ci wydania pozwolenia na budowę z tego powodu (uzasadnienie bedzie pisemne) to napisz tutaj i odwołasz się od decyzji.

1b) jeśli tak - odpisz, ze nie wniesiesz opłaty przedstawiajac uzasadnienie jak powyżej.

Zawsze jeszcze mozesz też powiedzieć w urzędzie, że to, co próbuja Ci wcisnąć to w sumie art 286 KK... Powodzenia!