mmis123 26.11.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) Szanowni Forumowicze, Mam problem z Małopolskim Urzędem Wojewódzkim - ostatnio wystąpiłem o pozwolenie na budowę INDYWIDUALNEGO ZJAZDU z drogi wojewódzkiej - zjazd wyłącznie na potrzeby projektowanego domu jednorodzinnego.Ostatnio okazało się że są braki w dokumentacji i brakuje opłaty skarbowej w kwocie 155zł za wydanie pozwolenia na budowę "innych budowli". Pani w urzędzie, powoływała się na Ustawę o Opłatach Skarbowych z dnia 16 listopada 2006 - załącznik III ustawy pkt. 9. Jeśli chodzi o podstawę prawną nie mam żadnych wątpliwości, tylko że ta sama ustawa, art. II, pkt 2 mówi, że nie podlega opłacie ... "dokonanie czynności urzędowej, wydanie zaświadczenia oraz zezwolenia w sprawach budownictwa mieszkaniowego".Dodatkowo podczas przeszukiwania internetu natrafiłem na kolejny dokument: "Stanowisko wspólne Ministerstwa Finansów, Ministerstwa Budownictwa oraz Głównego Urzedu Nadzoru Budowlanego dotyczace stosowania przepisów ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie skarbowej (Dz. U. Nr 225, poz.1635) i rozporzadzenia z dnia 21 grudnia 2006r. w sprawie dokumentowania zapłaty opłaty skarbowej oraz trybu jej zwrotu (Dz. U. Nr 246, poz.1804) przy załatwianiu indywidualnych spraw z zakresu Prawa budowlanego oraz przepisów o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym". www.gunb.gov.pl/dziala/pliki/wspolne_stanowisko.pdfZ tego dokumentu jednoznacznie wynika, że skoro budowa zjazdu jest związana z budową domu, wydanie decyzji nie podlega opłacie skarbowej.Niestety zapisy sobie a pani w urzędzie sobie. Teraz jestem w kropce:- nie zapłacę, przepychanki potrwają kilka miesięcy a pozwolenia nie będzie.- zapłacę, dostanę pozwolenie, Państwo się wzbogaci a obywatel jak zwykle dostanie po dupie czyli straci 155zł przez urzędniczą ignorancję.Chyba że to ja się mylę ?Może ktoś miał podobny problem? Jakieś rady? Edytowane 26 Listopada 2012 przez mmis123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 28.11.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 zostaw panią w spokoju i udaj się do kierownika wydziału. przedstaw ustnie swoje argumenty powołując się na przepisy, o których piszesz. Jeśli kierownik ma olej w głowie to wystarczy ta wizyta. Jeśli nie ma to:1) masz wezwanie do zapłaty w formie pisemnej ?1a) jeśli nie - nie zawracaj sobie głowy sprawą - jeśli odmówia Ci wydania pozwolenia na budowę z tego powodu (uzasadnienie bedzie pisemne) to napisz tutaj i odwołasz się od decyzji.1b) jeśli tak - odpisz, ze nie wniesiesz opłaty przedstawiajac uzasadnienie jak powyżej. Zawsze jeszcze mozesz też powiedzieć w urzędzie, że to, co próbuja Ci wcisnąć to w sumie art 286 KK... Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts