Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty na stokach

Józek68

Recommended Posts

Witam, czy ktoś buduje dom na stoku z trudnymi warunkami geotechnicznymi ( mozliwość osunięc gruntu) ?

Po badaniu gruntu - zalecenie geologa , posadowić fundamenty bezpośrednio na skale ( na głebokosci 4,1 m), wykorzystując studnie lub pale.

Działka na pogórzu wielickim, posiada grunty spoiste , twardoplastyczne na 3 m małe saczenie wody z przestrzeni gruntowej

Czy ktoś już z Was tak budował , interesują mnie koszty takich fudamentów , problemy przy ich budowie

Koszty ogromne ponieważ niesamowicie duże ilości betonu trzeba będzie wlać w grunt i to jak piszesz na głębokość 4,1 m :o

P.S Zależy jeszcze jakie wymiary domu, jesli parterówka to musisz mieć gruby portfel. Natomiast jeśli będzie to dom typu "stodółka" o małej powierzchni zabudowy można się pokusić, ale jak na moje oko, taki fundament będzie trzy razy droższy od standardowego.

Tylko nie rozumiem o co chodzi z tą studnią i palami bo być może mój post będziesz mógł schować głęboko do kieszeni i o nim zapomnieć.

Edytowane przez pawko_

Koszty ogromne ponieważ niesamowicie duże ilości betonu trzeba będzie wlać w grunt i to jak piszesz na głębokość 4,1 m :o

P.S Zależy jeszcze jakie wymiary domu, jesli parterówka to musisz mieć gruby portfel. Natomiast jeśli będzie to dom typu "stodółka" o małej powierzchni zabudowy można się pokusić, ale jak na moje oko, taki fundament będzie trzy razy droższy od standardowego.

Tylko nie rozumiem o co chodzi z tą studnią i palami bo być może mój post będziesz mógł schować głęboko do kieszeni i o nim zapomnieć.

To znaczy, że do tej głębokości 4,1 m schodzą studnie lub pale, a na nich będzie płyta/ławy/ruszt/co tam sobie projektant wymyśli.

według kategorii geotechnicznych to są skomplikowane warunki posadowienia budynku. Do ceny materiałowej należy doliczyć projekt, który tani nie będzie.

Posadowienie samo w sobie nie będzie tu problemem a to jak osuwiska ze skarpy+ wody opadowe będą wpływać na taki budynek.

Sam widziałem co się dzieje z budynkiem na płycie, który budowany na niewielkim wzniesieniu zaczął "zjeżdżać" po nim. (oczywiście nie znacznie, ale na tyle postępował w dół że zaczynały pękać ściany) Oczywiście ważne jest jakie nachylenie skarpy i jak wysoka, bo może to straszne demonizowanie. Najlepiej w takich przypadkach skontaktować się z projektantem a nie szukać rad na forum.

Witam

Działka ma bardzo małe nachylenie ( na 25 m szerokosci 80 cm) jest na samym szczycie wzniesienia , więc nic nanią nie zjedzie. problem są działki poniżej, kazda jest ok 1m -1.2 m niżej od sąsiedniej, Więc wrazie jakiegoś obsunięcia , chodzi o zabezpieczenie moich fudamentów zeby niezostałe odkryte.

Na forum chiałem się dowiedzieć czy ktoś już tak budował i jakie są koszty takiego rozwiązania