Józek68 26.11.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Witam, czy ktoś buduje dom na stoku z trudnymi warunkami geotechnicznymi ( mozliwość osunięc gruntu) ?Po badaniu gruntu - zalecenie geologa , posadowić fundamenty bezpośrednio na skale ( na głebokosci 4,1 m), wykorzystując studnie lub pale.Działka na pogórzu wielickim, posiada grunty spoiste , twardoplastyczne na 3 m małe saczenie wody z przestrzeni gruntowejCzy ktoś już z Was tak budował , interesują mnie koszty takich fudamentów , problemy przy ich budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 27.11.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) Koszty ogromne ponieważ niesamowicie duże ilości betonu trzeba będzie wlać w grunt i to jak piszesz na głębokość 4,1 m P.S Zależy jeszcze jakie wymiary domu, jesli parterówka to musisz mieć gruby portfel. Natomiast jeśli będzie to dom typu "stodółka" o małej powierzchni zabudowy można się pokusić, ale jak na moje oko, taki fundament będzie trzy razy droższy od standardowego. Tylko nie rozumiem o co chodzi z tą studnią i palami bo być może mój post będziesz mógł schować głęboko do kieszeni i o nim zapomnieć. Edytowane 27 Listopada 2012 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fishionelka 27.11.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Koszty ogromne ponieważ niesamowicie duże ilości betonu trzeba będzie wlać w grunt i to jak piszesz na głębokość 4,1 m P.S Zależy jeszcze jakie wymiary domu, jesli parterówka to musisz mieć gruby portfel. Natomiast jeśli będzie to dom typu "stodółka" o małej powierzchni zabudowy można się pokusić, ale jak na moje oko, taki fundament będzie trzy razy droższy od standardowego. Tylko nie rozumiem o co chodzi z tą studnią i palami bo być może mój post będziesz mógł schować głęboko do kieszeni i o nim zapomnieć. To znaczy, że do tej głębokości 4,1 m schodzą studnie lub pale, a na nich będzie płyta/ławy/ruszt/co tam sobie projektant wymyśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 28.11.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Jak już ta ziemia ze zbocza pójdzie w dół, to podejrzewam że te pale/studnie niewiele pomogą: http://www.dziennikpolski24.pl/files/articles/lightbox/f9113b98f8eaaf7948ebc872bd5080fd_1350702018.jpg a zdjęcie - z Wieliczki zdaje się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomas1 28.11.2012 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 według kategorii geotechnicznych to są skomplikowane warunki posadowienia budynku. Do ceny materiałowej należy doliczyć projekt, który tani nie będzie. Posadowienie samo w sobie nie będzie tu problemem a to jak osuwiska ze skarpy+ wody opadowe będą wpływać na taki budynek. Sam widziałem co się dzieje z budynkiem na płycie, który budowany na niewielkim wzniesieniu zaczął "zjeżdżać" po nim. (oczywiście nie znacznie, ale na tyle postępował w dół że zaczynały pękać ściany) Oczywiście ważne jest jakie nachylenie skarpy i jak wysoka, bo może to straszne demonizowanie. Najlepiej w takich przypadkach skontaktować się z projektantem a nie szukać rad na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Józek68 29.11.2012 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 WitamDziałka ma bardzo małe nachylenie ( na 25 m szerokosci 80 cm) jest na samym szczycie wzniesienia , więc nic nanią nie zjedzie. problem są działki poniżej, kazda jest ok 1m -1.2 m niżej od sąsiedniej, Więc wrazie jakiegoś obsunięcia , chodzi o zabezpieczenie moich fudamentów zeby niezostałe odkryte.Na forum chiałem się dowiedzieć czy ktoś już tak budował i jakie są koszty takiego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 29.11.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Poszukaj tematu "na bagnie i w torfie ' Tam jest dom zbudowany na sześciu studniach i dokładne zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 29.11.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?98046-Na-bagnie-i-w-torfie-na-naszym-bagnie!&highlight=bagnie+torfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts