resistor 27.11.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Witam Planuję wykonanie przysznica bezbrodzikowego z odpływem liniowym, do tej pory starałem się czerpać z wiedzy zawartej na forum, ale dotarłem do momentu, kiedy muszę znaleźć odpowiedz na kilka pytań, mam nadzieję że forumowicze mi pomogą podjąć decyzję i ewentualnie skomentują moje wybory. Mam już zakupiony zestaw termostatyczny firmy Grohe, podtynkowy, na bazie Grohe Rapido T, do tego podłączone będą: na górnych wyjściach deszczownica i słuchawka prysznicowa więc przepływ wody wynosił będzie ca. 20-30l/min. Zastanawiam się nad odpływem LORAC długości 110cm, (maskownica wykładana płytką), bardzo odpowiada mi umiejscowienie syfonu z boku, a nie na środku, skróci to długość rury odprowadzającej wodę i ułatwi montaż, bo kierownik budowy niedopilnowała i mam wylewkę w całej łazience więc trzeba będzie wykuć miejsce na odpływ i syfon.Ten odpływ nie posiada kryzy, czy uważacie, że jest to mniej bezpieczne rozwiązanie?? Bardzo mi zależy na niezawodności, prysznic będzie na trzecim piętrze nowo wybudowanego budynku, w łazience pod wylewką zastosowano jakiś rodzaj hydroizolacji(taka czarna "papa" wysmarowana jakimś bitumitem), dlatego chiałbym wybrać jednego pewnego producenta materiałów które wykorzystam do wykończenia łazienki. Planuję wykorzystać: -grunt-folię w płynie-taśmy i narożniki uszczelniające-zaprawę wykokoelastyczną Zastanawiam się nad produktami firm: Sopro, Maxit, Mapei i Sika , czy moglibyście określić stosunek cena/jakość produktów tych firm. Np. dla Sopro wybrałbym taki zestaw:grunt Sopro GP 263 Sopro FDFUszczelniająca masa przeciwwilgociowa Taśma uszczelniającaKlej wykokoelastyczny Sopro No.1 Z góry dziekuję za pomoc i opinie. PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek_G 27.11.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Witam Planuję wykonanie przysznica bezbrodzikowego z odpływem liniowym (.....) Ten odpływ nie posiada kryzy, czy uważacie, że jest to mniej bezpieczne rozwiązanie?? (....) Planuję wykorzystać: -grunt -folię w płynie -taśmy i narożniki uszczelniające -zaprawę wykokoelastyczną Jaką kryzę masz na myśli? Ja montowałem u siebie Winkiel i nie wiem o jaką kryzę może chodzić Co do materiałów - na co ten grunt? Jeżeli pod płytki, to jeśli dobrze odpylisz posadzkę, to folia w płynie zadziała jak grunt. Narożniki i taśmy obowiązkowo. Producent w sumie dowolny, taki do którego masz dostęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 30.11.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Kupując odpływ sprawdź, żeby miał przepustowość większą niż wydajność plujki, która będzie dostarczała wodę (czyli w Twoim przypadku nie mniej niż 30l/min) Oprócz taśm uszczelniających w na styku ściany i podłogi można jeszcze dać matę uszczelniającą na całą powierzchnię brodzika. Izolacja w płynie obowiązkowo, no i oczywiście odpowiedni spad w kierunku odpływu (2%). Ps. Nasz odpływ miał kołnierz uszczelniający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resistor 04.12.2012 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Dzięki za odpowiedzi. Pisząc o kryzie, miałem na mysli taki płaski blaszany brzeg, wystający poza obrys samego odpływu, który wchodzi pod płytki. Możecie mi jeszcze wyjaśnić różnice w zastosowaniu i wytrzymałości, Sopro DSF 523 zaprawy uszczelniającej i Elastycznej Powłoki Uszczelniającej FDF525. A może wybrać cały system z firmy Koester, czy macie jakieś opinie na temat tego producenta?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.12.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 co do chemi - żadna folia w płynie. Najpewniejsze rozwiązanie to Sika Bond T8. Jako hydroizlacja i klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 05.12.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 co do chemi - żadna folia w płynie. Najpewniejsze rozwiązanie to Sika Bond T8. Jako hydroizlacja i klej. Teraz to mówisz, jak już dawno prysznic mam zrobiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.12.2012 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 nie pytała.... to nie mówiłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 06.12.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 nie pytała.... to nie mówiłem.... No tak Ale myślę, że ta moja "guma" z Miry też będzie trzymała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.12.2012 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Ja dałem gumę i mi odlazło. Nie potrafię dokładnie stwierdzić jaka była przyczyna. Czy dlatego, ze zagruntowałem czy może dlatego, że nie. Do dupy z takim informatorem, wiem . Może była niedokładność przy samej kratce i się zaczęło. Ale w starym prysznicu płytki tylko na klej elastyczny i trzymają już 10 lat. Oba prysznice z ogrzewaniem podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 07.12.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Ja dałem gumę i mi odlazło. Nie potrafię dokładnie stwierdzić jaka była przyczyna. Czy dlatego, ze zagruntowałem czy może dlatego, że nie. Do dupy z takim informatorem, wiem . Może była niedokładność przy samej kratce i się zaczęło. Ale w starym prysznicu płytki tylko na klej elastyczny i trzymają już 10 lat. Oba prysznice z ogrzewaniem podłogowym. Pod naszą szarą był dawany podkład (takie obrzydliwie różowe), a klej też elastyczny - Kerakoll flex. Póki co trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts