kris_pp 27.11.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Witam, proszę o informację czy ktoś ma tak zbudowany system CO. Będzie troszkę czytania ze zrozumieniem ale może komuś to pomoże i ktoś w końcu udzieli mi wiążącej odpowiedzi. Tak więc planuję:- dowolny kocił na ekogroszek z podajnikiem- montaż kotła przez wymiennik płytowy- dwie pompy wodne, jedna na układzie otwartym piec, druga na układzie zamkniętym grzejniki- piec ustawiamy na 55C taka temp. ma być cały czas nie ważne ile ciepła będą odbierały grzejniki- w obieg otwarty wpięty oczywiście bojler 100l na wodę ciepłą (trzymana temp. jak na piecu 55C)- druga pompa podłączona do sterownika w domu, sterownik zaprogramowany tak aby temp. w nocy była 20C w dzień 22C- sterownik w domu włącza lub wyłącza pompę wody w zależności jaka temperatura jest w domu- sterownik z czujnikiem temperatury w domu jest oczywiście w salonie gdzie wszystkie termostaty są otwarte- aby uzyskać odpowiednie temp. w pozostałych pomieszczeniach wykorzystam termostaty grzejnikowe Kto ma taki system i się sprawdza???? Ten system pozwala byc nieobsługowy nie ważne czy w na zewnątrz jest +15C czy -10C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 27.11.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) Ja mam tak jak piszesz ale bez wymiennika . Osobna pompa do CO i do CWU. całość dodatkowo wpięte do Eurostera w salonie + elektroniczne termostaty ( no nie wszędzie ) ale też mi się sprawdza. Jak Euroster mówi nie grzej to piec chodzi tylko w podtrzymaniu . W Twoim układzie nie będzie tak dużych spadków temp, na piecu jak u mnie - czasami nawet 5 stopni ale odpada mi wymiennik.A co Ty masz tez gaz że montujesz wymiennik ? Edytowane 27 Listopada 2012 przez pawelo_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 27.11.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 A co Ty masz tez gaz że montujesz wymiennik ? Współpraca z kotłem gazowym nie jest jedynym wskazaniem do zastosowania wymiennika. Są to również: 1) Brak możliwości umieszczenia naczynia wzbiorczego nad kotłem, powyżej najwyższego grzejnika, w pomieszczeniu bez ryzyka zamarznięcia (np. kotłownia w przybudówce) 2) Przedłużenie żywotności instalacji grzejnikowej i podłogówki przez separację od produktów korozji stali 3) Dopasowanie temperatur kotła i instalacji niskotemperaturowej (zamiast sprzęgła lub zaworu 4D) Do autora - mam bardzo podobną instalację z tym tylko, że pompa po stronie wtórnej pracuje cały czas (wszystkie grzejniki mają termostaty), zaś po stronie kotłowej jest zadane 65 stopni (daje to 55 stopni na powrocie). Układ pracuje "bezobsługowo" od jesieni do wiosny. Termostat pokojowy ma zastosowanie w instalacji ze zwykłymi zaworami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts