Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam taki dylemat.

Kupuję od firmy gotowy dom, z montażem, robota, materiałami itd.

Zakładając, że cena jest 300 tys zł muszę doliczyć do tego VAT 8%

I tu jest moje pytanie - czy ja mogę te 8% jako osoba fizyczna (nie prowadząca żadnej działalości) w jakiś sposób odzyskać w Urzędzie Skarbowym?

II wersja.

Czy jest możliwe (zgodnie z prawem) takie rozwiązanie, że firma wykonawcz pod klucz rozlicza mi oddzielnie materiały (np prefabrykaty) i robociznę?

Np.

150 000 plus 23% vat (prefabrykaty i inne materiały)

150 000 plus 8% vat montaż, inne prace

I czy ja ten vat 23% mogę wtedy odzyskać w US?

I czy ta druga wersja jest w ogóle możliwa (nawet jeżeli zgodnie z prawem), to znaczy czy jest opłacalna dla firmy która buduje dom?

Proszę o wypowiedź ekspertów w tej sprawie.

https://forum.murator.pl/topic/174015-dywagacje-vat-dom-pod-klucz-8-tak-%C5%BCeby-by%C5%82o-najtaniej/

Wariant 1 - nie, nic nie odzyskasz

Wariant 2 - tak, jest taka możliwość, zupełnie legalna, aby na fakturze pozycje były rozbite osobno na materiał i robociznę. Co do odliczenia :

- odlicza się nie 23% a jedynie 15% (rożnica pomiędzy 23% -> stawka podstawowa - a 8% -> stawka preferencyjna dla budownictwa "społecznego")

- nie wszystkie materiały podlegają odliczeniu (dla Ciebie; firma odlicza cały VAT)

- na zwrot czekasz 4 mce od momentu złożenia wniosku; jak bierzesz usługę z materiałem to od razu płacisz niższy VAT. Z punktu widzenia Cashflow lepiej brać uslugę budowlaną (materiał i robocizna z vat 8%)

Odnośnie opłacalności dla firmy, nie powinno mieć to znaczenia. Firma posługuje się cenami netto, czyli niezaleznie od wariantu fakturowania zarabiają zawsze tyle samo. Oczywiście to teoria, zdarzają się przedsiębiorcy cwaniacy co naciągają klientów i próbują wystawić fakturę od ceny brutto.

Jeszcze jedna uwaga - zawsze warto dogadać się z firmą odnośnie ceny po jakiej sprzedadzą Ci zakupione materiały. Trzeba to konkretnie ustalić w momencie negocjacji. Już nie raz były na forum wątki o tym że a to elektryk a to hydraulik wystawiali faktury w innej wartości niż oczekiwali tego klienci a problem wynika z braku dogadania tego faktu przed rozpoczęciem pracy.