Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Który strop najcichszy?

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym przez jesień/ zimę podjąć parę konkretnych decyzji ws. budowy domu. Wychowałem się w bloku z płyty, więc wiem, co to jest głośne mieszkanie. Chciałbym swój przyszły dom zbudować tak, żeby był cichy, szczególnie, zeby odglosy z poddasza (chciałbym miec uzytkowe poddasze) nie przechodzily na dół. I tu moje pytanie, jaki strop byście polecili o wysokich właściwościach akustycznych?

Z góry dziękuję!

Pozdrawiam

Bartosz

• 2 weeks później...

Bo jak napiszę co to od razu włączy się chórek że producent albo inny naganiacz.Ważne aby wylewka nie stykała się ze ścianą, a przekładka była umiarkowanie sprężysta- może być parę centymetrów styropianu, ale nie bardzo twardego. Może być też wełna dosyć twarda też parocentymetrowa.Stać cię na jeszcze droższe materiały - to dawaj. Ważne jest zróżnicowanie grubości warstw i ich gęstości, przy ich wzajemnym rozdzieleniu.

Pięknym przykładem jest budynek z kilkoma dużymi apartamentami w pobliżu wiedeńskiej opery gdzie całość budynku podporządkowana jest wygłuszeniu odgłosów miasta i wzajemnej separacji akustycznej mieszkań. Ale to zamożni inwestorzy byli i w projekcie uczestniczyli wibroakustycy. Jak ktoś chce poważnie podejść do tematu zawsze może wystartować do ludzi z Instytutu Wibroakustyki AGH w Krakowie.

O zróżnicowaniu warstw czytałam w kontekście wygłuszenia ścian. Czy jeśli na warstwe izolacji na stropie jest ok 6 cm to ma sens podzielić ją na 3 warstwy po 2 cm, czyli 2 cm styropianu "miękkiego"-takiego jak na ściany, potem na to 2 cm wełny, a potem na wierzch 2 cm styropianu twardego, podłogowego i na to wylewka? Czy takie działanie ma sens? Oczywiście koszty są istotnym czynnikiem. Zależy mi na możliwie dobrym efekcie przy możliwie niskim budżecie. Niestety nie mogę sobie pozwolić na różnego rodzaju, fajerwerki i bajery

Jeżeli masz monolit to nie ma co tak kombinować. Zastosuj styropian akustyczny 33/30 lub 38/35 w zależności od zapotrzebowania na poziom sztywności dynamicznej. Ważne aby zrobić opaskę wokół ścian, tak by wylewka nie stykała się ze ścianami. Można zrobić z 22/20. To samo dotyczy podłogi i listwy wykończeniowej(brak kontaktu bezpośredniego).

• 1 month później...
Mam pytanie to KONBET. Zastanawiam się nad stropem panelowym SMART. W projekcie mam terive, budynek jednorodzinny z poddaszem użytkowym, bez żadnych balkonów i innych wystających elementów poza budynek. Czy decydując się na ten strop będę zmuszony oddać projekt do ponownej adaptacji, co będzie wiązało się z dodatkowym kosztem??

• 3 weeks później...

Czarn-y,

Jeżeli jest to strop gęstożebrowy (teriva) oraz nie ma on specyficznych uwarunkowań do zastosowania tej technologi i zachowany zostaje kierunek stropowania, adaptacyjną zmianę stropu może wykonać kierownik budowy, potwierdzając to wpisem w dzienniku budowy. Jeżeli wymagany jest natomiast projekt zamienny, np. następuje znaczna zmiana układu (strop był np monolityczny), można zlecić wykonanie projektu zamiennego stropu projektantowi, który z nami współpracuje lub poinformować nas w trakcie składania zapytania o takiej potrzebie.

Pozdrawiam!