Bartosz D. 27.11.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Witam! Chciałbym przez jesień/ zimę podjąć parę konkretnych decyzji ws. budowy domu. Wychowałem się w bloku z płyty, więc wiem, co to jest głośne mieszkanie. Chciałbym swój przyszły dom zbudować tak, żeby był cichy, szczególnie, zeby odglosy z poddasza (chciałbym miec uzytkowe poddasze) nie przechodzily na dół. I tu moje pytanie, jaki strop byście polecili o wysokich właściwościach akustycznych? Z góry dziękuję! PozdrawiamBartosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.11.2012 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 kilkuwarstwowy, masywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartosz D. 07.12.2012 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Dzięki za odpowiedź, ale co dokładnie sugerujesz? Ma to być lany strop? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 07.12.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 lany z przekładką tłumiącą między wylewką a stropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 07.12.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 lany z przekładką tłumiącą między wylewką a stropem. Czyli, co? Styropian, wełna, cos innego? Piszesz bardzo enigmatycznie, bo narazie opisałeś tradycyjny strop monolityczny z tradycyjną posadzką, a sama jestem ciekawa jak można wygłuszyć strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 07.12.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Bo jak napiszę co to od razu włączy się chórek że producent albo inny naganiacz.Ważne aby wylewka nie stykała się ze ścianą, a przekładka była umiarkowanie sprężysta- może być parę centymetrów styropianu, ale nie bardzo twardego. Może być też wełna dosyć twarda też parocentymetrowa.Stać cię na jeszcze droższe materiały - to dawaj. Ważne jest zróżnicowanie grubości warstw i ich gęstości, przy ich wzajemnym rozdzieleniu.Pięknym przykładem jest budynek z kilkoma dużymi apartamentami w pobliżu wiedeńskiej opery gdzie całość budynku podporządkowana jest wygłuszeniu odgłosów miasta i wzajemnej separacji akustycznej mieszkań. Ale to zamożni inwestorzy byli i w projekcie uczestniczyli wibroakustycy. Jak ktoś chce poważnie podejść do tematu zawsze może wystartować do ludzi z Instytutu Wibroakustyki AGH w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marika77 07.12.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 O zróżnicowaniu warstw czytałam w kontekście wygłuszenia ścian. Czy jeśli na warstwe izolacji na stropie jest ok 6 cm to ma sens podzielić ją na 3 warstwy po 2 cm, czyli 2 cm styropianu "miękkiego"-takiego jak na ściany, potem na to 2 cm wełny, a potem na wierzch 2 cm styropianu twardego, podłogowego i na to wylewka? Czy takie działanie ma sens? Oczywiście koszty są istotnym czynnikiem. Zależy mi na możliwie dobrym efekcie przy możliwie niskim budżecie. Niestety nie mogę sobie pozwolić na różnego rodzaju, fajerwerki i bajery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 08.12.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 Jeżeli masz monolit to nie ma co tak kombinować. Zastosuj styropian akustyczny 33/30 lub 38/35 w zależności od zapotrzebowania na poziom sztywności dynamicznej. Ważne aby zrobić opaskę wokół ścian, tak by wylewka nie stykała się ze ścianami. Można zrobić z 22/20. To samo dotyczy podłogi i listwy wykończeniowej(brak kontaktu bezpośredniego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik_01 14.12.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Czy taka "przekładanka" spowoduje też, że strop będzie cieplejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KONBET 28.01.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Witam! Akustyka stropu, oprócz samej technologii wykonania, jest w dużym stopniu zależna od jego warstw wykończeniowych. Proponuję przemyśleć tę kwestię. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 28.01.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Mam pytanie to KONBET. Zastanawiam się nad stropem panelowym SMART. W projekcie mam terive, budynek jednorodzinny z poddaszem użytkowym, bez żadnych balkonów i innych wystających elementów poza budynek. Czy decydując się na ten strop będę zmuszony oddać projekt do ponownej adaptacji, co będzie wiązało się z dodatkowym kosztem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek.M 28.01.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Strop jaki mam u siebie ma 20 cm grubości(żelbet) + reszta warstw posadzki(styropian,folia,siatka,wylewka,parkiet) i mogę powiedzieć że jest dobrze wygłuszony.W domu rodzinnym miałem 13 cm grubość płyty i wiem co to głośny dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KONBET 18.02.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Czarn-y, Jeżeli jest to strop gęstożebrowy (teriva) oraz nie ma on specyficznych uwarunkowań do zastosowania tej technologi i zachowany zostaje kierunek stropowania, adaptacyjną zmianę stropu może wykonać kierownik budowy, potwierdzając to wpisem w dzienniku budowy. Jeżeli wymagany jest natomiast projekt zamienny, np. następuje znaczna zmiana układu (strop był np monolityczny), można zlecić wykonanie projektu zamiennego stropu projektantowi, który z nami współpracuje lub poinformować nas w trakcie składania zapytania o takiej potrzebie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts