Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zakończyć podłogę z panali na piętrze przy schodach?

sailor_man

Recommended Posts

Witam,

na piętrze w domu w korytarzu układam panele i nie wiem jak je ładnie zakończyć przy schodach. Schody wyłożone są gresem. Ostatni stopień wyłożony powinien być:

- podstopień gresem

- stopień panelem (stopień jest równo z powierzchnią podłogi na pietrze)

Na załączonym rysunku przedstawiłem problem (rzut z boku i rzut z góry).

Proszę o jakieś propozycje, linki, zdjęcia itp. Jak to macie u siebie zrobione?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,

sailor_man

panele_gres_schody.jpg

Edytowane przez sailor_man

Na rysunku masz zaznaczony stopień na poziomie podłogi, który nie wystaje poza obrys podłogi więc przyjmuję, że stopień ostatni jest po prostu podłogą.

Możesz to zrobić w sumie na 2 popularne sposoby:

-najprostszy to aluminiowa listwa kątowa o odpowiedniej szerokości - generalnie im mniejsza tym lepsza

-możesz na górnym stopniu położyć np. na szerokość stopni i na głębokość np. 3-4 cm gres, który będzie przedłużeniem schodów, a miejsce łączenia gresu z panelami uzupełnić korkiem, jest to mniej typowe rozwiązanie ale też całkiem fajnie się sprawdza i wygląda, gres w tym momencie robi za przedłużenie podstopnia z najściem na podłogę. No a reszta podłogi, która jest widoczna z czoła stropu,a nie zasłania tego podstopień, zamykamy delikatną listwą kątową np. 15x15mm, Takie rozwiązanie widziałem w zastosowaniu akurat z podłogą drewnianą,

• 2 weeks później...