tolo 16.03.2003 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Witam! Przymierzam się do budowy domu i juz na samym poczatku mam problem .... projekt. Zobaczyłem chyba z 1000 projektów gotowych i z przerażeniem stwierdziłem, nie moge tam znaleźć nic takiego co spełniałoby moje oczekiwania. Mam takie wrażenia, że wszystkie projekty uwzględniają potrzeby przecietnego Kowalskiego ale tego Kowalskiego dzisiaj a nie Kowalskiego jutro. A chcialbym jednak ciszyć się funkcjonalnosci domu i dzisiaj i jutro. Chialbym aby mój dom miał 120-180 m2 powierzchi, był jednokondygnacyjny bez podpiwniczenia i bez uzytkowego poddasza. Garaż lub wiata wolnostojaca na 2 samochody a w przypadku wiaty może nawet 3. Cześć dzienna domu wysoka ... z odkrytą konstrukcja dachową ... może nawet jakaś mini antresolka do zapełnienia kompozycji przestrzennej. Aranżacja wnętrza nowoczesna - może jakieś rozwiązanie swietlika w dachu rozświatlającego część dzinną domu, duże wejście na ogród /dziąłka 17 + 16 arów graniczące z lasem/, otwarta kuchnia, przestrzeń. Technologia: beton komórkowy, dach kopertowy kryty dachówka ceramiczną. Jak znaleźć architekta, który jest wstanie wyrwać się od rynkowej sztampy, potrafi projektować nowoczesne ale przytulnie. Może ktoś zna jakiegoś sensownego architekta który za rozsądną cenę chiałby zaprojektować dom dla Kowalskiego ale patrząc oczekiwaniami jutra? Ile kosztuje projekt indywidialny takiego domu /120-180m2 + garaż lub wiata/ Pozdrawiam, Tolo z Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nula 16.03.2003 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Czesc Tolo,my mamy ten sam problem. Tyle jest projektow, ale jak chce sie wybudowac dom, ktory nie jest typowym domem "a la dworek polski", to nic ciekawego nie mozna znalezc. Z tego co sie dowiadywalam, to projekt indiwidualny kosztuje ok 20 tys + VAT. Nie jest to mala suma, ale jak sie wezmie pod uwage, ze za to, architekt zaprojektuje dom na zyczenie klienta, to pewnie sie oplaca. Slyszalam duzo pozytywnych uwag na temat jedej pracowni z Warszawy: AREX, na ulicy Klaudyny 12. Telefon: 833 1429, jest to na Zoliborzu (Marymont). Jak sie z nimi skontaktujesz, to prosze daj znac co o nich myslisz.Powodzenia, Nula z Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 17.03.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Tolo, twoje wątpliwości to remake moich. Z tym, ze ja przejrzałem jakies 3-5 tys. projektów, 2 z nich zamówiłem, aby potem z nich zrezygnować, przy czym 1 był juz nawet zaadaptowany. W końcu zdecydowałem się na projekt indywidualny i wreszcie jestem zadowolony w pełni. To nieprawda, że trzeba wydać 20.000 zł. za projekt na zamówienie. Mnie to bedzie kosztować 3.000 zł., a wcale nie oszczędzałem projektanta (w sumie przygotował dla mnie 9 wersji). Kwota ta nie obejmuje projektów przyłączy, ale te wykonam w stosownym czasie - na razie działka jest dość uboga w media. Jest z okolic Warszawy (strona wschodnia).W razie zainteresowania, mogę dać namiary na projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nula 17.03.2003 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Avzi, daj prosze namiary na architekta, ktory projektowal tobie dom. Ta cena jest bardzo przystepna. Mi dwaj architekci zaspiewali ponad 15 tys za projekt... to duza roznica.dziekiNula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 17.03.2003 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Bez przesady z tą przystępnością 15000zł. Mnie architekt z przyzwoitego biura robi projekt domu 170m2 + garaż wolnostojący 50m2 + przyłącza + instalacje za 5000zł. Nie jest to wcale jakaś strasznie niska kwota. Np. Archon publicznie podaje taką cenę za projekt indywidualny na swoich www, a to już bardzo duża pracownia . Dostrzegam prawidłowość im rzadziej architekt ma robotę, tym wyżej winduje ceny by powetować straty Najważniejsza jest koncepcja. Jeśli pójdziecie do architekta bez wyraźnego obrazu w głowie i przemyśleń, to może powstać kolejny dom dla Kowalskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tolo 21.03.2003 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2003 Ja tez zrobiłem małe badanie! Koszty z którymi się zetknałem to od ... 2 000 do 10 000 tys. Wydaje mi się, że realna kwota do zapłacenia to rzeczywiście 3-5 tys pln i w takich granicach jestem w stanie zapłacić. Moje spostrzeżenia to:- projekt w Warszawie kosztuje mniej niż w Bielsku-Białej ... gdzie też pytałem o ceny- ceny bielskie rosły na hasło ze diziałka pod Warszawą. Trafiłem w bielsku na ciekawych ludzi - ona architekt, on inżynier budowlany. Młodzi i naprawdę chyba z jakimś polotem ... ale ... cena wzrosła z 2 do 7 po wiadomości że inwestycja pod Warszawą. Ale mam bardzo ciekawe oferty z Wa-wy: za 4.500 pln z całkiem dobrej pracowni i 2 tys - świeży absolwet Architektiry ale z jajem. I powiem wam, że jestem gotów zaryzykować z młodym architektem ... nie tylko ze względu na cenę. 20 tys ... owszem to cena mozliwa ... ale to jest cena czegoś większego albo od kogoś z "dobrym" nazwiskiem. Ale jak widzę co te dobre nazwiska projektują a w dodatku projektują nia bacząc na to że ja będe za to płacil ... to dziekuje. Chce projekt prosty, z projektowany pod określoną technologię. Atrakcyjnośc tego projektu ma polegać na prostej formie, przestrzeni, zewnetrznemu zagospodarowaniu teremu. To ma być tylko 120-180 m2. Jedna kondygnacja, bez podpiwniczenia z wiatą na 2 samochody. ... i tak naprawdę to ja wiem bardzo dobrze co chce ... mam nawet projekt bryły zewnętrznej. Trzeba tak napradę tą bryłę zaprojektowac od środka i skomponować z wiatą czy garażem. Jestem chętny na ten kontakt do architekta za 3. Proszę o kontakt na piv: [email protected]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 19.05.2003 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 dobry architekt za 3 - 5 tysięcy to brzmi świetnie, czy od momentu ostatniej korespondencji mieliście okazję sprawdzić takowych? też byłbym zainteresowany namiarami do solidnych ludzi z wyobraźnią.proszę o info na priv [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1krokwbudowie 28.05.2003 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 witajcie Mam podobne problemy. Podobna ilość projektów typowych już zobaczyłem. Mam nawet jeden wybrany z agrobispu- WB-3422. Wymaga pewnych zmian. Jeżeli chcecie zobaczyć to odsyłam do wątku /projekt/klementynka. Jednak dzisiaj byłem w pracowni. trafiłem na bardzo młodych ludzi- 1 rok po studiach. Wiedzą czego chcą.Można powiedzieć że mają jaja. Co ważne dla mnie nie mają jeszcze nazwiska. Co prawda gustują w projektach nowoczesnych ale powiedzieli że zastosują się do moich wymagań( w końcu to ja płacę ).i połączą tradycję z nowoczesnością. mają mi przysłać ofertę. Jak tylko będę coś wiedział to Was poinformuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawwid 28.05.2003 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Czy znana jest komuś firma "dom dla ciebie" z Wrocławia, a raczej jej projekty. Na swojej stronie zamieszczają informację, że realizują projekty wg indywidualnych założeń w cenie typowych. Czy ktoś tego próbował? A może ma ktoś namiar na taniego-sprawdzonego! architekta w okolicy Wrocławia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 29.05.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 projekt indywidualny to min 4000 (i raczej bez rewelacji), trzeba wziasc pod uwage architekta, konstruktora, budowlanca. A architekci rok po studiach to moga ewentualnie wyrysowac a caly projeky musi byc przeliczony, po za tym watpie ze ktos rok po studiach ma uprawnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 29.05.2003 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 Absolwent tuż po studiach nie ma uprawnień do podpisywania projektów. Musi odbyć 2-letnie praktyki i potem zdać egzamin państwowy. Ale może mieć zaprzyjaźnionego kogoś z uprawnieniami... Myśmy sami "zaprojektowali" rozkład pokoi, drzwi i okna. Uprawniony projektant weźmie 2200zł za stworzenie z tego formalnego projektu. Działka pod W-wą, projektant z Cieszyna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TommyT 30.05.2003 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 znajomy architekt powiedział mi, że za projekt indywidualny w Warszawie powinienem zamknąć się w kwocie 10% wartości inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 30.05.2003 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 10% inwestycji? sporo. Mój kolega architekt mówi, że takie podaje takie kwoty podaje się przy poważnych inwestycjach; zresztą cena zależy podobno od renomy pracowni i nazwiska architekta i rzeczywiście dochodzi do takiego pułapu. Byłem zdziwiony, kiedy wśród autorów projektów gotowych Muratora kolega znalazł sporo ponoć bardzo znanych i uznanych nazwisk. Szkoda, ze nie zaprojektowali tylko czegoś idealnego dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
księgowa 30.05.2003 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Też robiłam projekt indywidualny - w zeszłym roku. Swoją propozycję rozesłałam faxem do wszystkich arcitektów których namiary znalazłam w książce telefonicznej. Odpowiedzi były b. różne od ok. 3.000 do 20.000. Po odrzuceniu tych najdroższych resztę poprosiłam o namiary na już stojące budynki wg. ich projektów. I tu zaczęły się schody - część pracowni migała się jak mogła - a to że jeszcze nie stoją, w jednym przypadku na prośbę o namiary na domek jednorodzinny podali mi salon samochodowy!?. Z wielu ofert zostało kilka, budowy objeździłam i okazało się , że ci najdroźsi wcale nie byli najlepsi. Wybrałam projekt za 4.500 + VAT z przyłączami i całą zabawą z urzędami. Wniosek - obejrzyjcie inne gotoe projekty w ich wykonaniu. Część architektów projektując nie liczy się z kosztami budowy - na to też zwróćcie uwagę. Miłego budowania. Ksiegowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 31.05.2003 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2003 Niestety moje doswiadczenia w tym względzie są ćut przestarzałe(1999r), ale pochwalę sie bo miałem przy tej okazji wiele szczęścia.... Po lekturze dwóch roczników MURATORA i dodatków specjalnych,kilku książek o projektach domów,oraz przeszukaniu propozycji projektów indywidualnych (najtaniej boło 15zł/m2)doszedłem do wniosku, że do rozmowy z architektem trzeba się solidnie przygotować, więc zrobiłem rysunki... Architekt po ich obejrzeniu zapytał czy potrafię zrobić taki a taki przekrój, takie a takie obliczenia...i w efekcie wyszło mi 400zł za sprawdzenie poprawności projektu i konsultacje, taniej to mieli chyba tylko architakci...! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alkus 02.06.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 02.06.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 Moim zdaniem zamawianie projektu u projektanta bez żadnego doświadczenia praktyczego (czyli jeszcze bez żadnej realizacji własnego projektu) jest nieco ryzykowne, również ze względu na finanse. Najlepiej, żeby projektant miał za sobą budowę WŁASNEGO domu - wtedy dopiero wie NAPRAWDĘ ile co kosztuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIN 26.08.2003 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Własnie zaczynam wchodzic w temat projektu i: za projekt architekt krzyknał 37 zł/m2. Wychodzi że to dużo, ale koleś miał niezłe gadane, prawie się zachęciłem. Jednak po waszych postach wziąłem na wstrzymanie, skoro można zaoszczędzić, to czemu nie, ale czy to wyjdzie na zdrowie? Jesli macie namiary do architektów tańszych i sprawdzonych, prosz kontakt. Chodzi projekt domu o powierzchni całkowitej 300 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 11.12.2003 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Czy ktoś może słyszał, że zgodnie z jakąś ustawą nowych Izb Architektów minimalna cena za projekt będzie wynosiła 15.000 zł. Ktoś mi coś takiego powiedział i aż nie chce mi się wierzyć żeby to miała być prawda..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mTom 11.12.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2003 Było już trochę o tym:http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14880&highlight=izba+architekt%F3w oraz http://www.izbaarchitektow.wroc.pl/cennik.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts