Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pawel1976

" domydopasowane " ? – możesz napisać do czego dopasowane ?

kamil2k3

… masz rację : projekt indywidualny o „wyjątkowych” cechach estetycznych i funkcjonalnych jest dla ludzi „ ambitnych ” i kosztować musi więcej, ponieważ jest oparty ( między innymi ) na potrzebach przyszłego użytkownika, nie odwrotnie !, a to wymaga zupełnie innego zakresu / „nakładu” pracy projektowej ...

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

• Odpowiedzi 233
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dużo tu słów, ale mało konkretów a z tego co ja dopytywałem przed zakupem ceny projektu indywidualnego zaczynały się od 8 tyś dla prostego domu, oczywiście zależy jaki architekt i trudno jest ot tak z góry powiedzieć ile to będzie kosztować.

Rozumiem, że obecni tu architekci bardzo jednostronnie podchodzą do tematu wiadomo nikt sobie sam chleba nie będzie odbierać, a porównanie do garnituru na miarę pasuje niemal idealnie tyle, że jednak nie wszystkich stać na takowy garnitur i jednak większość kupuje z skelpów sieciowych robiąc ewentualne poprawki i też są zadowoleni bo garnitur idealnie na nich leży, w przypadku projektu takimi poprawkami jest adaptacja właśnie.

Wróćmy do konkretów jednak, projekt gotowy kupiłem za 2100 adaptacja to koszt 1600-2000 zależy od ilości zmian razem w zaokrągleniu niech będzie nawet te 4 tyś i mam dokładnie to co chciałem mieć nawet strony świata dokładnie tak rozmieszczone jak powinny być .

I gdzie tu jeszcze do 8 tyś które było podawane bardzo w przybliżeniu więc domyślam się że cena mogła by tylko wzrosnąć.

Sam podzwoń i popytaj jakie to są koszta a szybko podejmiesz decyzję dwa, że we wszystkich branżach są osoby bardziej i mniej ogarnięte to, że ktoś zdał egzamin też nie gwarantuje, że robi swoją pracę dobrze.

Wszystko ma swoich odbiorców koszt też nie może być zawsze priorytetem, ale nie wmawiajcie ludziom, że jak nie wybiorą projektu indywidualnego to dom za nic nie będzie do nich dopasowany jest tyle projektów gotowych że każdy znajdzie coś dla siebie.

Dla mnie dużym plusem w takim projekcie jest też to że nie stać mnie na błędy architekta a dużo osób na forach się o nich rozpisuje kupując projekt gotowy np mój dom ma już ponad 2000 realizacji wszelkie błędy zostały wypunktowane i poprawione a masa ludzi wymienia sie spostrzeżeniami oraz naprawdę cennymi radami co zrobić lepiej itd.

W samym projekcie dostałem w zasadzie wszystko co potrzebuje razem z rozpiską ile materiału potrzebuję na budowę w sztukach/ m3 / kg itd a projekt wykonał uprawniony architekt jest załączone świadectwo i jest w izbie na stronie.

Ja jestem zadowolony więc polecam taką opcje z indywidualnego pewnie też można być zadowolonym i choć rozumiem, że trudno jest ustalić cenę z góry za projekt to ja bardzo nie lubię kupować czegoś nie znając ceny z góry to też był jeden z powodów rezygnacji z tej opcji.

zgadzam się z tym w 100 procentach.

nie jest powiedziane, że projekt typowy nie sprosta wymaganiom użytkownika. Zależy od użytkownika jaki projekt sobie wybierze, w dzisiejszych czasach można znaleźć mnóstwo projektów i na pewno wiele z nich sprosta wymaganiom i aspiracjom użytkownika.

Lepiej zapłacić dwa razy mniej i poszukać projektu typowego który sprosta naszym wymaganiom, wśród tysięcy projektów każdy znajdzie coś dla siebie.

Ja osobiście mogę polecić wydawnictwo domyigaraze.pl, mają konkurencyjne ceny.

Budynki wydawnictwa "domyigaraże" mają bardzo wiele rozwiązań projektowych i dzięki temu są tanie w budowaniu. Zgoda autora na wszelkie zmiany w projekcie jest darmowa. Z dokumentacją nie ma żadnego problemu. Ja jestem zadowolony, kupiłem projekt i dostosowałem według własnych potrzeb.

Niestety społeczeństwo ma właśnie taki stereotyp domu - kolumienki, balkonik, lukarny, najlepiej dach czterospadowy, rondo na środku działki i fontanna. Na szczęście jest coraz więcej odważnych ludzi, którzy podejmują wyzwanie wybudowania oryginalnego domu.

Kilka postów wyżej piszesz, że ludzie nie dbają o przestrzeń publiczną, a tutaj sam proponujesz naruszanie harmonii otoczenia domem "oryginalnym". Skoro w danej przestrzeni (np. ulica, osiedle) są same domy jak to napisałeś "kolumienki, balkonik, lukarny, najlepiej dach czterospadowy" to jak do takiej przestrzeni będzie pasował dom "nowoczesny' np. taki jak ze zdjęć p. Łukasza z postu #23. Wg. mnie nie będzie pasował. Zresztą żadna szanująca się gmina nie pozwoli w MPZP, żeby obok siebie wybudować dom tradycyjny, góralski i "nowoczesny".

Wg mnie też nie będzie pasował. Wcale nie napisałem, że na takim osiedlu powinno budować się ambitne projekty. Jeżeli przeczytasz dokładnie to w moich wypowiedziach doczytasz, że na takich osiedlach przeważnie jest MPZP ( Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego ), który określa podstawowe wymogi dla zabudowy i moim zdaniem projektant ma mniejsze pole do popisu w zakresie bryły budynku czy kolorystyki. Tam łatwiej samemu wpasować gotowy projekt.

Dobry projekt to taki, który komponuję się z otoczeniem.

tomgot

… „ nie jest powiedziane, że projekt typowy nie sprosta wymaganiom użytkownika ”

- pewnie sprosta wymaganiom użytkownika, wszak „ projekt gotowy” nie jest „projektem”, tym bardziej „gotowym”, jest nie uzgodnioną z Inwestorem KONCEPCJĄ, z którą dopiero Projektant obiektu może coś zrobić na podstawie Zgody Autora gotowca ( z podaniem przez Autora dopuszczalnych zmian ! )

… „ Lepiej zapłacić dwa razy mniej ”

ceny gotowców są adekwatne do ich zakresu i braku odpowiedzialności Autorów opracowania za te „dzieła”.

Wariant PG – zakup „ Projektu Gotowego ” :

Inwestor płaci za :

1. ) zakup tzw. „projektu gotowego” obiektu wraz z zgodą Autora na jego tzw. „ adaptację ”

2. ) „adaptację” – tj. wykonanie Projektu Budowlanego ( zgodnie z Rozporządzeniem ) przez Projektanta obiektu

Wariant PI – opracowanie Projektu Indywidualnego :

Inwestor płaci za :

1. ) Projekt Koncepcyjny obiektu i zagospodarowania, dostosowany do jego potrzeb, działki, Warunków Zabudowy, …

2. ) wykonanie Projektu Budowlanego ( zgodnie z Rozporządzeniem ) przez Projektanta na podstawie zaakceptowanej Koncepcji.

Podstawowe różnice jw. dotyczą w zasadzie p.1 gdzie „Projekt Gotowy” nie ujmuje danych wynikających z potrzeb inwestora, jak również działki budowlanej, Warunków Zabudowy, aktualnych przepisów budowlanych, itd. … jak również za tzw. „gotowcem” nie idzie żadna odpowiedzialność zawodowa Autorów opracowania.

- dla Projektu Indywidualnego – Projektant jest Autorem „dzieła” ( sam sobie zgody nie pisze na możliwości zastosowanych zmian od 0 – 100% ), jak również Projekt Koncepcyjny ( w odróżnieniu od PG ) obejmuje pełne dostosowanie obiektu do działki, potrzeb Inwestora, danych wynikających z Warunków Zabudowy, …

Wszystko się zgadza, ale odpowiedzialność za projekt przejmuje projektant który go adaptuje, nie jest tak, że jest on bezpański a dla mnie jako inwestora nie gra roli czy architekt "a" czy architekt "b" bierze tą odpowiedzialność na siebie grunt, że ktoś to robi dlatego adaptacja też swoje kosztuje bo ktoś bierze na siebie odpowiedzialność za ten budynek.

Czy go przeliczy od nowa czy tylko podbije pieczątki nie wiem pewnie zależy od danego architekta.

Po to jest ta adaptacja w końcu aby przystosować ten budynek do warunków panujących na działce i w WZ czy MPZP i za to właśnie płacimy przy okazji osoba która nam to wykouje bierze odpowiedzialność na siebie a co do pozwoleń na zmiany to żaden problem z projektem jest taka zgoda dodana.

Jednak jeśli chodzi o tak zwane projekty gotowe to tylko z znanych pracowni z potwierdzonymi papierami że dana osoba która rysowała nasz kurnik faktycznie tym architektem jest bo sprzedać jakoś projekt w zasadzie może każdy np na allegro czy gdzież i takich okazji to ja unikałem.

Nie chciałem podawać nazwy firmy ale kit ja kupiłem w Z500 i mogę naprawdę polecić tą pracownie świetny kontakt wszystko mi wyjaśnili przed zakupem nie byli nachalni ani nic pomogli w załatwieniu architekta do adaptacji w mojej okolicy w przyzwoitej cenie i też sprawdzonej pracowni więc naprawdę ja byłem zadowolony i dlatego nieco bronię tej opcji z PG

Edytowane przez kamil2k3

kamil2k3

Wszystko się zgadza, ale odpowiedzialność za projekt przejmuje projektant który go adaptuje, nie jest tak, że jest on bezpański a dla mnie jako inwestora nie gra roli czy architekt "a" czy architekt "b" bierze tą odpowiedzialność na siebie grunt, że ktoś to robi dlatego adaptacja też swoje kosztuje bo ktoś bierze na siebie odpowiedzialność za ten budynek.

- rozumiem Twoje podejście doskonale „ architekt a … b ” c , d , fajnie że w ogóle jest architekt w tym procesie inwestycyjnym :), a nie tylko „ pieczątka „ ( jak dalej piszesz ). Zwracam uwagę jedynie na istotne szczegóły, a takim jest np. fakt, że za brakiem odpowiedzialności idzie ( lub może „iść” ) co bądź ! tj. wszystko i nic, weryfikacja następuje dużo później, niekiedy na etapie tzw. „ adaptacji ”, a niekiedy w skrajnych przypadkach na budowie, gdy ( o zgrozo ) Inwestor pyta o rozwiązania projektowe również kogo bądź, o czym czytam na FM. Rola Autorów PG zazwyczaj urywa się z chwilą sprzedaży publikacji i ich zgody na jej wykorzystanie, a co lepsze ( to też jest kuriozum ), Inwestor nie ma z nimi kontaktu. Co za tym idzie ? patrz choćby w tym wątku zapytanie emagik ( #25 ) w którym wypunktowane są zmiany inwestorskie, tylko tak naprawdę do kogo się z tym zwrócić ? może do Autorów „dzieła” ? – jak sądzisz. Pomogą ? zweryfikują ? powiedzą, że można tak, lub tak ? a np. że jedna zmiana wymusza drugą, ale .... można „iść” i w tą stronę, i w tą i jeszcze w inną …

Czy go przeliczy od nowa czy tylko podbije pieczątki nie wiem pewnie zależy od danego architekta…

- pewnie tak, w końcu to jego odpowiedzialność i etyka zawodowa

- jedno jest pewne : projekt gotowy nie zastąpi projektu indywidualnego i nie wiem, czy jest w ogóle sens porównywać PG z PI ?

ale też wydaje mi się, że jak najbardziej można wskazać charakterystyczne cechy jednego i drugiego opracowania, … dla jasności i dobrych wyborów, które jednoznacznie odnoszą się do lepszego lub mniejszego komfortu użytkowania obiektu i jego otoczenia.

- a przy okazji wskakują reklamy spoza wątku:bash:

- zaraz będzie bitwa : a my do projektu dodajemy tablicę budowy, a my tabliczkę czekolady :)

- czy mógłbym prosić o jakieś merytoryczne, związane z tematem wypowiedzi ?

- czy też już kompletnie utkwimy w tych reklamach

Oczywiście zgadzam się z tym co piszesz, gdybym miał większe zaplecze finansowe pewnie bym się, nie zastanawiał i poszedł po PI bo i taki był początkowy plan ale po kilku telefonach nieco zmieniłem zdanie.

Chciałem jedynie zaznaczyć, że dla mniej zamożnych / wymagających osób wystarczy też PG z drobnymi poprawkami pod siebie.

Ja chciałem naprawdę prosty dom ma być nieduży i tani w utrzymaniu, wolę dom 90 niż mieszkanie w bloku 60 w podobnej cenie tak naprawdę dwa, że wychowałem się w bloku, ale pewien okres w swoim życiu mieszkałem w domku i tego spokoju po prostu nie da się ocenić kilka lat odkładania i powoli ruszam ale muszę się liczyć z kosztami niestety dlatego dla mnie 8-10 tyś za prosty projekt domu to po prostu zbyt wiele nie to, że nie doceniam pracy architekta bo doceniam jednak nie stać mnie na nią no ok może było by stać, ale zbyt duże poświęcenie to by było jak dla mnie tym bardziej, że ja i działkę musiałem sam kupić kurcze taki pech żadnych spadków człowiek na wszystko sam musi pracować :p

Fakt zbyt wiele reklam tu się robi a autor tematu chyba i tak już zdecydował.

kamil2k3

gdybym miał większe zaplecze finansowe ...

- cena projektu ( PG/PI ) jest i tak „kroplą w morzu" dla całości inwestycji, ale też ISTOTNĄ „ kroplą ”, bo odnosi się wprost do jakości rozwiązań projektowych ( formy oraz funkcji obiektu ) i docelowego komfortu jego użytkowania.

Projekt indywidualny czy typowy

- często oglądam co dzieje się u naszych sąsiadów, szczególnie w Czechach i w krajach Bałtyckich ( Litwa, Łotwa, … ) gdzie PG nie taranują indywidualnej, „ skrojonej na miarę ” architektury ( również uzależnionej od portfela Inwestora ! ) i powiem Ci, że źle wypadamy w tym porównaniu. Nie jest to oczywiście argument dla podejmowania decyzji, ale dla mnie odpowiedz jest jednoznaczna :)

http://i0.wp.com/architecturelab.net/wp-content/uploads/2015/01/house-in-vilnius_03.jpg

http://i2.wp.com/architecturelab.net/wp-content/uploads/2015/01/house-in-vilnius_06.jpg

http://architecturelab.net/house-in-vilnius-lithuania-aketuri-achitektai/

Kilka postów wyżej piszesz, że ludzie nie dbają o przestrzeń publiczną, a tutaj sam proponujesz naruszanie harmonii otoczenia domem "oryginalnym". Skoro w danej przestrzeni (np. ulica, osiedle) są same domy jak to napisałeś "kolumienki, balkonik, lukarny, najlepiej dach czterospadowy" to jak do takiej przestrzeni będzie pasował dom "nowoczesny' np. taki jak ze zdjęć p. Łukasza z postu #23. Wg. mnie nie będzie pasował. Zresztą żadna szanująca się gmina nie pozwoli w MPZP, żeby obok siebie wybudować dom tradycyjny, góralski i "nowoczesny".

Można stworzyć dom indywidualny, które wpisze się w otoczenie, a nie musi mieć "kolumienek i balkoników". A, szanująca się gmina nie będzie miała nic do gadania, czy staną obok siebie "dom tradycyjny, góralski i "nowoczesny". Bo pozwolenie na budowę wydaje starostwo, a ono sprawdza zgodność projektu z zapisem w MPZP.

Można stworzyć dom indywidualny, które wpisze się w otoczenie, a nie musi mieć "kolumienek i balkoników". A, szanująca się gmina nie będzie miała nic do gadania, czy staną obok siebie "dom tradycyjny, góralski i "nowoczesny". Bo pozwolenie na budowę wydaje starostwo, a ono sprawdza zgodność projektu z zapisem w MPZP.

MPZP ustala gmina, jeśli w planie mam zapis, że nie może być domu z dachem płaskim, dach o kącie 30-40 stopni, dom "nawiązujący stylem do architektury mazowieckiej" to uważasz, że starostwo pozwoli na budowę domu, jak to nazwałem góralskiego czy nowoczesnego? Otóż nie.

Madasz30

... o kolumienkach - myślę, że nie ma sensu pisać, choć jest grono wielbicieli takiego detalu akcentującego wejście główne do budynku ( jaki by budynek nie był ... )

kemot_p

dach płaski / dach skośny, spadowy, ... nie ma to wpływu, czy obiekt będzie nowoczesnym, czy też nie. Są domy funkcjonalne i nowoczesne w wyrazie zarówno z dachem płaskim, jak i spadowym, np.

http://media2.heinze.de/media/10074821/images/10074827px803x653.jpg

Architekten Wannenmacher + Möller GmbH

http://www.heinze.de/architekturobjekt/private-residence-moellmann/10074821

... " nawiązujący stylem do architektury mazowieckiej " - słowo " nawiązujący " stylem ( w tym przypadku do architektury mazowieckiej ), nie oznacza z automatu kopii, ale bardziej interpretacji.

Pozdrawiam :)

- również uważam, ze to piękny dom, niezwykle "lekki" jak na dom z dachem dwuspadowym, "otwarty" na ogród i zamknięty od strony drogi dojazdowej ...

- widać róznicę JAKOŚCIOWĄ pomiędzy Projektem Indywidualnym, a dowolnym " Projektem Gotowym" ( z wyjątkami ) i dla projektu " wychodzącego" bezpośrednio z uwarunkowań istniejacej działki budowlanej.

http://media1.heinze.de/media/10074821/images/12502341px829x653.jpg

http://media2.heinze.de/media/10074821/images/10074825px870x637.jpg

Panie Łukaszu, chciałby przy okazji rozważań zapytać o pewną rzecz, mianowicie wysokość budynku. Wg MPZP wysokość budynku do 9m, tylko nie jest sprecyzowana jak ją liczy gmina - czy od poziomu "0", poziomu gruntu przy wejściu, poziomu gruntu w najniższym miejscu? Pytam, bo w upatrzonym przeze mnie projekcie wysokość budynku to 8,8m, liczona od poziomu gruntu przy wejściu do kalenicy, a moja działka dodatkowo ma spadek. W jaki sposób stwierdzić, czy wybrany projekt spełni wymagania planu zagospodarowania?

Pozdrawiam.

Panie Łukaszu, chciałby przy okazji rozważań zapytać o pewną rzecz, mianowicie wysokość budynku. Wg MPZP wysokość budynku do 9m, tylko nie jest sprecyzowana jak ją liczy gmina - czy od poziomu "0", poziomu gruntu przy wejściu, poziomu gruntu w najniższym miejscu? Pytam, bo w upatrzonym przeze mnie projekcie wysokość budynku to 8,8m, liczona od poziomu gruntu przy wejściu do kalenicy, a moja działka dodatkowo ma spadek. W jaki sposób stwierdzić, czy wybrany projekt spełni wymagania planu zagospodarowania?

Pozdrawiam.

- jeśli nie definiuje tego MPZP, to należy opierać się na definicji wysokości budynku w Warunkach Technicznych :

" Wysokość budynku, służącą do przyporządkowania temu budynkowi odpowiednich wymagań rozporządzenia, mierzy się od poziomu terenu przy najniżej położonym wejściu do budynku lub jego części, znajdującym się na pierwszej kondygnacji nadziemnej budynku, do górnej powierzchni najwyżej położonego stropu, łącznie z grubością izolacji cieplnej i warstwy ją osłaniającej, bez uwzględniania wyniesionych ponad tę płaszczyznę maszynowni dźwigów i innych pomieszczeń technicznych, bądź do najwyżej położonego punktu stropodachu lub konstrukcji przekrycia budynku znajdującego się bezpośrednio nad pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi."

Indywidualny :yes:

Sprawdziłam i porównałam.

Korzystnej kosztowo przy mojej ilości zmian zawsze wychodził indywidualny projektowany od początku.

Gotowce to dla mnie tylko odległa inspiracja pod kątem funkcjonalnym, choć też przeglądnęłam tysiące projektów indywidualnych na stronach architektonicznych. Pozmienialiśmy z moich pierwotnych planów z architektem wszystko - łącznie z uproszczeniem konstrukcji pod nasz budżet, zmniejszeniem liczby kominów, tańszy system grzejników w co, lepszym doborem wielkości i kierunków okien, zaplanowaniem schowków, szaf, ustawienia mebli w pokojach by było funkcjonalnie etc. To wszystko powinno się przełożyć nie tylko na wygodę mieszkania, ale też na pieniądze w kieszeni i liczę że na tych oszczędnościach zarobimy na koszt architekta.

Ps. Nawet nie wspominam o wielkiej ilości porad.

Ale jest podstawowa zasada - trzeba wiedzieć na ile cię stać. Bo metry i funkcje uwielbiają się mnożyć. Trzeba mocno się pilnować.

Edytowane przez Gorbhas

Indywidualny :yes:

Sprawdziłam i porównałam.

Korzystnej kosztowo przy mojej ilości zmian zawsze wychodził indywidualny projektowany od początku.

Dokładnie, wszystko zależy od ilości zmian inwestorskich jakie się chce zrobić. Architekt lokalny z którym się kontaktowałem potwierdził, że przy prostych zmianach gotowiec, przy większej liczbie zmian indywidualny. Tylko przed szukaniem projektu trzeba sobie dokładnie określić potrzeby - w moim przypadku potrzeby wyewoluowały od początkowych 120m do obecnych 140-145m, od prostej bryły do trochę bardziej skomplikowanej. Okazało się, że projekty, które jeszcze 3 miesiące temu przeglądałem i pytałem o opinię na ich temat na tym forum, teraz w ogóle są poza moim zainteresowaniem :)