Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie ma kreski bo nic nie zmieniałaś. Tu dyskutujemy czy zmieniać na projekcie czy robić gotowca.

Zmieniłam - od tego jest etap adaptacji. Żadnych "na kolanie".

Nie ma reguły - ale na pewno nie warto wydawać kasy, bo ktoś "wolałby" albo "będzie mu łatwiej". Bo to nie jest konkurs na bycie fajnym inwestorem.

• Odpowiedzi 233
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do kosztów projektów gotowych i indywidualnych.

W miom przypadku większość architektów adaptujących zarzyczyło sobie około 3000 zł za swoją pracę plus koszt zakupu projektu -około 2000 zł.

Architekt proponujący projekt indywidualny powiedział 3000 zł za całość. Zastrzegł, że zawartość jego projektu jest nie gorsza niż gotowego. Zawierać będzi i instalację i obliczenia i co tam jest jeszcze potrzebne.

Jego cena jest atrakcyjna, posaiada uprawnienia, choć człowiek jest młody - WADA LUB ZALETA.

Pozdrawiam!

biorąc 3 tys za całość z branżami architekt nie tyle że nie zarabia na tym nic to jeszcze może będzie musiał dopłacać :) Różne cuda się zdarzają, niektórzy w nie wierzą. mimo wszystko życzę powodzenia

. Po drugie klient na 100 % będzie bardziej zadowolony z indywidualnego.

Dziś poczytałam trochę dzienników : polecam - ten jest krótki, acz pouczający : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164404-Truskawkowy-Dom-na-skraju-puszczy

Też nie zgodziłbym się z tym, że na 100 % klient będzie bardziej zadowolony z indywidualnego projektu.

Architekt (czy też inny projektant) to inny człowiek, z którym więcej może nasz dzielić niż łączyć. Powiecie, że ślubu przecież nie bierzecie, a projekt to zwykła usługa. I tak, i nie. Najlepszy projekt powstanie bowiem wtedy, gdy architekt dobrze nas pozna i pomoże w określeniu Waszych potrzeb i wymagań.

Pozwolę sobie przykleić w całości tutaj mój post napisany w 2004 roku - wciąż aktualny:

wróćmy do źródeł...

pierwsze pytanie - jest to bardzo tanio, a nawet podejrzanie tanio...

nie sądzę, żeby w tej cenie były projekty branżowe (instalacje wewnętrzne), sprawy formalno-prawne czy nadzory autorskie

wady i zalety projektu indywidualnego

wady:

1 cena - znaczy drozszy od gotowca

2 czas - projekt robi sie dość długo - nie dostaje się go od reki

3 nie zobaczysz identycznej realizacji przed rozpoczęciem swojej

zalety:

1. projekt "uszyty na miarę" - jeśli zatrudnisz dobrego architekta, spędzisz z nim wiele długich rozmów - nie tylko na temat ile chcesz miec pokoi, ale jak wygląda Twoje życie. Troszkę tu architekt musi wejść w Twoją prywatność i dopasować odpowiednie rozwiązania

2. możliwości zmian na etapie projektu

3. dopasowanie wielu rozwiązań technicznych - np detale, materiały - nie bedzie ciaglych zmian na budowie

4. nadzór autorski na budowie

5. nie zobaczysz identycznej realizacji przed rozpoczęciem swojej

czy warto zaplacic tyle więcej? jestem architektem - więc nie do mnie nalezy odpowiedz. prawda jest natomiast taka, ze dzieki mądremu projektowi koszt opracowania zwrócić się może wielokrotnie w budowie.

projekty gotowe nie zawsze robią duze biura. Jeśli sie przypatrzysz dokładnie domom w katalogach jednej firmy to zauwazysz ze wiekszosc projektow jest tam w kółko powtarzana - zmianie ulega kosmetyka.

prawdziwie profesjonalne biura bardzo rzadko zajmuja się takimi obiektami jak domki jednorodzinne. Projektantów z biur katalogowców nie wymieni Ci z nazwiska żaden człowiek "w branży"...

przewaga gotowców polega na tym, że sa po prostu bardzo tanie i swietnie opracowane pod wzgledem wizualizacji, z aspektami uzytkowymi czy technicznymi bywa już różnie.

podobnie jak jakosc projektow gotowych rozni sie miedzy sobą, tak samo zlecenie projektu indywidualnego niestety nie zapewnia, ze projekt bedzie dobry.

jak ze wszystkim: najpierw nalezy się rozejrzeć . w przypadku projektow katalogowych najlepiej zebrac informacje od osób które już takie projekty realizują.

w przypadku projektow indywidualnych warto zwrócić uwagę na wczesniejsze projekty i realizacje projektanta, odwiedzic byłych klientow itp.

owocnych wyborów

cały wątek (bardzo podobny): http://forum.muratordom.pl/showthread.php?28132-Projekt-indywidualny-czy-gotowy&p=475429&highlight=skitek+gotowy#post475429

• 2 months później...

Witam,

Zapewne wiele osób stoi na rozdrożu - wahając się pomiędzy wyborem z oferty projektów typowych, a zleceniem projektu indywidualnego. Na rynku pojawiła się ciekawa propozycja połączenia tych elementów. Dzięki profesjonalnie opracowanemu konfiguratorowi na stronie internetowej naszej pracowni projektowej możemy sami dokonać wyborów, wręcz zaprojektować sobie dom!!! Po zapoznaniu się z ofertą, regulaminem i cenami możemy wejść na zakładkę konfiguratora i dobrać wielkość domu, jego kształt (sugerując się informacjami dotyczącymi gabarytów działki), lokalizacje garażu, wielkość garażu (1-2 stanowiska), rodzaj użytych materiałów (mury, okna, okładziny ścienne, rodzaj termoizolacji, pokrycia dachowego itd.) - opcji jest wiele. Na bieżąco możemy oglądać jak zmieniają się rzuty, elewacje i wizualizacje, a finalnie jednym kliknięciem dostajemy kartę katalogową i wysyłamy formularz zamówienia.

Zaprojektuj swój dom! http://www.niekatalogowy.pl

Powiem coś w temacie indywidualny czy gotowy.

Wiele się naczytałem - gotowy to zło,to parę kresek,nic nie znaczy , nikt nie ponosi odpowiedzialności.

Ok

Poszedłem zrobić indywidualny

Jeden architekt - zero wiedzy

Drugi architekt -zero wiedzy

Trzeci architekt -debil

Czwarty architekt-zero wiedzy

Piąty architekt - jak wyżej

ŻADNEMU z nich nie dałbym zaprojektować sobie domu.ZADNEMU.

Zrezygnowałem,straciłem czas i paliwo

Szukam gotowego i daję do adaptacji - i nawet tego się bardzo boję,bo będę musiał najmniejszemu z tych sześciu tępaków go do adaptacji dać,bo nie będę 200km jeżdził i szukał kogoś

Więc nie świrujcie z tym naganianiem na indywidualne projekty-uwaga ogólna-nie do założyciela wątku

• 2 weeks później...

Aż z zaciekawieniem wszedłem i pooglądałem sobie tą rynkową nowość...

Raczej nazwałbym to gotowcem z waria(n)tem. No dobra: trzema gotowcami na trzy różne rodzaje powierzchni = 9 katalogowców + odbicie lustrzane + garaż na dwa stanowiska. Wszystkie te opcje robi projektant w czasie adaptacji, o zmianie materiałów nie wspomnę...

Pomysł jest nawet ciekawy i może ułatwić potencjalnemu inwestorowi wybór, ale trzeba by wprowadzić więcej typów budynku, lokalizację wg stron świata i wjazdu, zmienną ilość pomieszczeń itd. Na tym etapie raczej nie jest to żadna konkurencja dla projektów katalogowych, a do projektowania indywidualnego nawet się nie zbliża.

tomek 131, trafiłem ostatnio na bardzo wielu bardzo słabych lekarzy. Nerwów się najadłem, czasu straciłem, ręce opadały... Ale jakoś nie wybrałem się do znachora. Na szczęście znajdują się też inni, którzy traktują swoją pracę serio i potrafią pomóc. I wcale nie namawiam wszystkich na indywidualne projekty. Kto chce, niech sobie ma dom na podstawie katalogowca. Jego życie, jego wybory.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
niekatalogowy.pl mnie zainteresował. sporo czasu poświęciłem na konfigurację i myślę że coś u nich zamówię. Liczba możliwości zmiany materiałów i wielkości domu jest jak na razie ograniczona ale prowadząc korespondencję z ich biurem projektowym można sporo rzeczy wynegocjować indywidualnie. Dość elastycznie podchodzą do tematu powiększania budynku w określonym przez nich zakresie, to samo jeśli chodzi o materiały konstrukcyjne. Wcześniej przejrzałem dziesiątki, setki projektów gotowych, dostosowując kryteria wyboru domu do moich zapatrywań odnośnie funkcji budynku oczywiście uwzględniając fakt, że dworku polskiego to ja sobie nie wybuduję. Okazuje się że nie jest to takie proste zakładając, że moja zona ma zupełnie inne priorytety co do aranżacji wnętrza niż ja. Oczywiście po tygodniach poszukiwań, no może nie zbyt intensywnych ale rzeczowych trafiłem na dwa-trzy projekty które od biedy trafiają w moje gusta estetyczne oraz wymagania techniczne. Wszystko zakończyło się szybko po uzyskaniu warunków zabudowy od gminy. Okazało się że wybrany projekt jest 30 cm za długi i nie wchodzi na działkę zgodnie z liniami zabudowy. Projektant nie wykazał jakiejkolwiek chęci modyfikacji projektu ;-), kazał zwrócić się do lokalnego architekta który za "niewielką" kwotę mi taką przeróbkę wykona i wszystko będzie git. Telefonicznie porozumiałem się z rzeczonym inżynierem i doznałem wstrząsu ekonomicznego. Zmiany w konstrukcji architekturze i instalacjach w budynku były tak duże że koszt przeróbki mojego wymarzonego projektu niemalże równał się kosztowi projektu indywidualnego. 2800pln projekt gotowy + 1800pln adaptacja, przeróbki konstrukcyjne 1800pln, przeróbki instalacji 800pln, przeróbki architektury 1200pln suma jakieś 8500pln. Dałem sobie spokój. Niestety w okolicy rynek architektów niewielki, ceny usług wysokie raczej zniechęciły mnie do korzystania z ich usług. Jeszcze nie podpisałem z niekatalogowy.pl żadnej umowy, ale chyba się zdecyduję. Jak wygląda sprawa standardu opracowania dokumentacji?

Przepraszam, ale ten wpis wygląda mi na wypociny marnego PR-owca.

Sporo czasu poświęciłeś na konfigurację??? Z całych aż trzech możliwości, jeśli wiesz chociaż jaki duży dom chcesz???

A historia z brakującymi 30centymetrami to majstersztyk.

Ogólnie wiarygodnością wpis dorównuje reklamom proszku wizir z Hajzerem.

Cały wątek jest po prostu reklamą i nie w tym dziale jego miejsce.

• 7 months później...

czytam,ze gotowe projekty mają błędy i ze są sztampowe, itp. Upatrzonych mam kilka projektów gotowych ale chcę kilka drobnych zmian. I co teraz ? Idę do architekta zeby zaprojektował od początku z tymi zmianami ? Wprawdzie z pracowni u której chcę kupic projekt jest duzo domów le czy to wystaczy ?

Pomóżcie, bo już wariuję od tego wszystkiego.

Zafiksowaliśmy na pukcie budowy domu i ganiam jak wariat od tematu na temat.

Czy ja wiem czy zawierają dużo błędów? Mi się wydaje że jak kupisz gotowy projekt znanej pracowni to raczej błędow w nim nie bedzie. Ja miałem z archaonu, i moi budowlańcy byli pod wrażeniem dokładności i wyliczen. Jedyny ich minus to wg mnie strasznie delikatne wyliczenia grubości więźby, ja miałem głowną belke długosci 12m i wymiarach 14x14 -jak dla mnie było to stanowczo za liche i zamówiłem 14x22.

A do tego masz juz w nim gotowy projekt instalacji gazowej i energetycznej, wiec troche kaski mozna oszczędzic

Z tego co przez rok sie naczytałem na forum, to wszystkie problemy były zwiazane własnie z projektami na zamówienie

Edytowane przez turalyon

Polecam projekt indywidualny. Mieliśmy upatrzony projekt domu Pola, 2 zmiany były kosztowne do wprowadzenia, więc zamówiliśmy projekt indywidualny.

Wyszedł nam mix projektu Pola i Vilanette. Jesteśmy zadowoleni, mamy wszystko jak chcieliśmy.

Co do błędów w projektach to w przypadku naszego i na zamówienie nie słyszałem.

Koszt projektu indywidualnego 4300 zł, gotowego 2500 zł + zagospodarowanie ok. 1000 zł. Więc koszty są porównywalne.

Wszystko zależy od tego jakie zmiany chcecie wprowadzić, i czy one rzeczywiście są drobne.

Co do projektu indywidualnego nie łatwo jest znaleźć dobrego projektanta który narysuje go za 4000 wszystko. W mojej okolicy adaptacja za 2-3 tys. staje się standardem.

turalyon w studiu Z500 robią dokładnie odwrotnie, więźba jest strasznie przewymiarowana, niektóre elementy są naprawdę ogromne.

Chyba czegoś nie rozumiem :). Jeśli zamawiasz projekt indywidualny nie płacisz dodatkowo za adaptacje? Za 4300 nikt w mym rejonie nie zrobi, a co dopiero z adaptacją.

Mam upatrzony projekt. Po nowym roku chcę już mieć go w szufladzie:).

Koszt gotowca 2000zł.

Adaptacja + zmiany w projekcie (wywalam lukarny, w ich miejsce okna dachowe, tak samo wykusz na zamiankę ze zwykłym oknem, przeróbka schodów na poddasze, dodatkowo zaprojektowane zadaszenie połowy tarasu) - koszt 2200zł.

Całość 4200. Uważam, że to dobra cena.

Rafał

Chyba czegoś nie rozumiem :). Jeśli zamawiasz projekt indywidualny nie płacisz dodatkowo za adaptacje? Za 4300 nikt w mym rejonie nie zrobi, a co dopiero z adaptacją.

Rafał

Zamawiając projekt indywidualny płaciłam 5 tys zł za całość tj projekt domu, projekt zjazdu z drogi, projekt przyłącza wody i kanalizacji (100metrów wody i 35 metrów kanalizacji), oczywiscie wrysowanie domu w działkę. Architekt złożył wszystko w urzędzie - do ręki otrzymałam gotowe pozwolenie na budowę. Wszystko było tak przygotowane, ze w urzędzie przeszło bez poprawek. Projekt gotowy ze zmianami, adaptacją i projektami przyłaczy i zjazdu które musiałam wykonać wyniósłby mnie 500 zł drozej.

Jak masz doświadczenie z mieszkaniem w domu i wiem na pewno co hcesz to lepiej, i byc może taniej, będzie projekt indywidualny. Ja swój budowałam wg gotowca, ale ja zawsze mieszkałam w bloku, mój mąż też i nasi najbliżsi także, więc nie bardzo miałam doświadczenie z mieszkaniem w domu. Gdybym wtedy zrobiła indywidualny to by lepiej nie wyszedł niż ten gotowiec. Teraz, mając dużo większe doświadczenie z mieszkaniem w domu zamówiła bym projekt indywidualnym ale teraz mam nieporównywalnie większa wiedze, co oczekuje od domu.

Wszystko zależy od wyobraźni inwestora, czy potrafi opowiedzieć architektowi o tym co chce, a do tego jeszcze odpowiedzieć mu na milion dodatkowych pytań. No i potem sobie wyobrazić na podstawie projektu jak to będzie w rzeczywistości wyglądać. Gotowe projekty można zobaczyć w realu, indywidualnych juz nie.