Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z deweloperem

Bandos

Recommended Posts

Dzień dobry,

W 07.2011 kupiłem od dewelopera dom jednorodzinny (do wykończenia była tylko kuchnia).

Niestety pomimo kilku próśb (rownież w formie pisemnej) nie otrzymałem od dewelopera dokumentacji projektowej i powykonawczej. Deweloper twierdzi ze taka dokumentacja dotyczy inwestora a nie właściciela. W prawie budowlanym art. 60 jest napisane ze inwestor powinien przekazać ta dokumentacje właścicielowi który zobowiązany jest zgodnie z art. 63 do jej prżechowywania oraz w przypadku jej braku narażony jest na grzywnę zgodnie z art. 93 prawa budowlanego.

W związku z tym mam pytanie czy deweloper słusznie odmawia mi wydania tej dokumentacji? Jeśli niesłusznie to czy jedyną możliwością wyegzekwowania tej dokumentacji jest droga sądowa?

Druga sprawa dotyczy usterek (krzywe podłogi i ściany) które zgłaszałem również na piśmie do dewelopera a na które nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Jaka jest droga postępowania w przypadku sprawy cywilnej dotyczącej obniżenia wartości nieruchomości/zwrotu kosztów związanych z usunięciem tych usterek. Po poprawianiu krzywej podłogi w korytarzu przez dewelopera dalej mam tam krzywą podłogę, dodatkowo zniszczone zostały panele oraz wyrwane futryny ze ścian. Wolałbym więc żeby deweloper już więcej nic u mnie nie poprawiała.

Pzdr

Szczepan