marek2122 02.04.2018 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Zamierzam wylać anhydryt Wolplan Geneo, wykonawca zarzeka się, że szlifowac nie trzeba. Docelowo mają być na to położone panele winylowe klejone. Wierzyć wykonawcy w kwestii szlifowania czy jednak szlifowac trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 02.04.2018 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 My mamy anhydryt Knaufa(niestety nie pamiętam jaki) i nie trzeba szlifować, wylewka jest gładka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek2122 02.04.2018 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Nie tyle miałem na myśli "gładkość" powierzchni bo wiem, że taka będzie. Zastanawiam się czy nie będzie właśnie zbyt gładka żeby klej miał dobrą przyczepność. Czy nie trzeba delikatnie zeszlifowac powierzchni żeby była trochę porowata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termolit 05.04.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Nie tyle miałem na myśli "gładkość" powierzchni bo wiem, że taka będzie. Zastanawiam się czy nie będzie właśnie zbyt gładka żeby klej miał dobrą przyczepność. Czy nie trzeba delikatnie zeszlifowac powierzchni żeby była trochę porowata? Masz kartę techniczną materiału, a przede wszystkim kartę/deklarację spoiwa na którym produkowany jest ich anhydryt? Dają Ci gwarancję na piśmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek2122 05.04.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Czy to o taką kartę chodzi? http://www.wolplan.pl/media/do_pobrania/Karta-techniczna-WOLPLAN-GENEO-C25-F5-nowa.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termolit 07.04.2018 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 (edytowane) Czy to o taką kartę chodzi? Karta o której mówię to deklaracja właściwości użytkowych spoiwa do produkowanego materiału. Przykład: deklaracja właściwości użytkowych spoiwa anhydritec gmbh na bazie którego pracują najwięksi producenci anhydrytu w PL i Europie certyfikowane przez niemieckiego inspektora nadzoru budowlanego: http://www.termolit.pl/do-pobrania/karta-techniczna-gyvlon.pdf Edytowane 7 Kwietnia 2018 przez termolit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek2122 05.07.2018 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2018 Wylewka gotowa. Jest gwarancja na 10 lat. Deklaracja spoiwa jest w języku angielskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandek 11.10.2018 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Czy są tu inwestorzy, którzy mieli wylany anhydryt Gyvlon ? Pytam, gdyż wykonawca posadzek taki właśnie anhydryt proponuje. Macie jakieś spostrzeżenia co do tego "produktu" ? Dziękuję za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 12.10.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Czy są tu inwestorzy, którzy mieli wylany anhydryt Gyvlon ? Gywlon to tylko jeden z producentów anhydrytu. Czy ma dobry czy zły? hmmm anhydryt, to normalny beton- czyli żwir, piasek, woda, a zamiast cementu idzie siarczan wapnia i kilka innych dodatków. Ja brałem gotowy z Lafarge. Przyjechały betoniarki- podały na pompę. 2 godziny i zrobione Tak to wyglądało u mnie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolek10 12.10.2018 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Mówisz anhydryt to normalny beton. Pytanie "Plip" czy jest on naturalny (pochodzący z wykopalisk) czy jest to produkt pochodzący z Niemieckich kominów, tzw. anhydryt termiczny .... Czy zbadałeś dokładnie temat co wylałeś na podłogę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek795 27.10.2018 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 My mamy anhydryt Knaufa(niestety nie pamiętam jaki) i nie trzeba szlifować, wylewka jest gładka. Bepo.. własnie ta gładkość jest tu problemem Nie chodzi o szlifowanie bo są górki tylko to tak jakbyś kleił/a płytki do szkła Za 2 tyg biorę się za parkiet (miały być panele) i mimo że z płytkami było ok (wystarczyła miotła i grunt) to tutaj wszystko przejadę columbusem. Wynajem na dzień śmiesznie tanie a jednak drewno to nie to samo co płytka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
termolit 06.11.2018 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Czy są tu inwestorzy, którzy mieli wylany anhydryt Gyvlon ? Pytam, gdyż wykonawca posadzek taki właśnie anhydryt proponuje. Macie jakieś spostrzeżenia co do tego "produktu" ? Dziękuję za wszelkie informacje. Gyvlon , a dokładnie anhydritec gmbh to największy dostawca anhydrytu (spoiwa) na rynku krajowym, który dostarcza je koncernom budowlanym m.in. np. do lafarge czy cemex i mniejszym producentom. Jest to bardzo dobre spoiwo, które wymieszane w odpowiedniej recepturze ze żwirem, piaskiem oraz wodą robi mieszankę zwaną wylewką anhydrytową o danej klasie wytrzymałości np. CA C25-F5 czy np. CA C30-F6. Najważniejsze przy wyborze wylewki anhydrytowej/producenta to klasa wytrzymałości, którą deklaruje producent i może dać na to papier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek795 14.11.2018 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2018 Ja już jestem po szlifowaniu. Naprawdę warto a nawet trzeba jeśli ma być coś klejone - koszt niewielki. To co ściągamy twardą miotłą (o czym była mowa) to tylko wierzchołek góry. Dopiero po przejechaniu Columbus faktycznie pokazała się że tak powiem "chropowata powierzchnia wylewki z kruszywem". Teraz dopiero klej do parkietu (czy płytek) ma się czego trzymać. Przed i po: https://photos.app.goo.gl/HUsrTCStHBsQcuJK8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek2122 06.12.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Ja swojego Geneo nie szlifowałem, po zagruntowaniu przykleilem płytki -trzymają się jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 07.12.2018 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 My mamy anhydryt Knaufa(niestety nie pamiętam jaki) i nie trzeba szlifować, wylewka jest gładka. a co macie na niej? ANHYDRYTU NIE SZLIFUJE SIĘ ABY BYŁA GŁADKA, TYLKO USUWA ZGORZEL. Szczególnie ważne przy klejeniu podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts