Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki grunt zastosować - wylewka anhydytowa

Jakub4

Recommended Posts

Nie tyle miałem na myśli "gładkość" powierzchni bo wiem, że taka będzie. Zastanawiam się czy nie będzie właśnie zbyt gładka żeby klej miał dobrą przyczepność. Czy nie trzeba delikatnie zeszlifowac powierzchni żeby była trochę porowata?

Masz kartę techniczną materiału, a przede wszystkim kartę/deklarację spoiwa na którym produkowany jest ich anhydryt? Dają Ci gwarancję na piśmie?

Czy to o taką kartę chodzi?

Karta o której mówię to deklaracja właściwości użytkowych spoiwa do produkowanego materiału.

Przykład: deklaracja właściwości użytkowych spoiwa anhydritec gmbh na bazie którego pracują najwięksi producenci anhydrytu w PL i Europie certyfikowane przez niemieckiego inspektora nadzoru budowlanego: http://www.termolit.pl/do-pobrania/karta-techniczna-gyvlon.pdf

Edytowane przez termolit

• 2 months później...
  • 3 months później...
Czy są tu inwestorzy, którzy mieli wylany anhydryt Gyvlon ?

Gywlon to tylko jeden z producentów anhydrytu.

Czy ma dobry czy zły? hmmm anhydryt, to normalny beton- czyli żwir, piasek, woda, a zamiast cementu idzie siarczan wapnia i kilka innych dodatków.

Ja brałem gotowy z Lafarge. Przyjechały betoniarki- podały na pompę. 2 godziny i zrobione

Tak to wyglądało u mnie:

• 3 weeks później...
My mamy anhydryt Knaufa(niestety nie pamiętam jaki) i nie trzeba szlifować, wylewka jest gładka.

Bepo.. własnie ta gładkość jest tu problemem :) Nie chodzi o szlifowanie bo są górki tylko to tak jakbyś kleił/a płytki do szkła :) Za 2 tyg biorę się za parkiet (miały być panele) i mimo że z płytkami było ok (wystarczyła miotła i grunt) to tutaj wszystko przejadę columbusem. Wynajem na dzień śmiesznie tanie a jednak drewno to nie to samo co płytka.

• 2 weeks później...
Czy są tu inwestorzy, którzy mieli wylany anhydryt Gyvlon ? Pytam, gdyż wykonawca posadzek taki właśnie anhydryt proponuje. Macie jakieś spostrzeżenia co do tego "produktu" ? Dziękuję za wszelkie informacje.

Gyvlon , a dokładnie anhydritec gmbh to największy dostawca anhydrytu (spoiwa) na rynku krajowym, który dostarcza je koncernom budowlanym m.in. np. do lafarge czy cemex i mniejszym producentom. Jest to bardzo dobre spoiwo, które wymieszane w odpowiedniej recepturze ze żwirem, piaskiem oraz wodą robi mieszankę zwaną wylewką anhydrytową o danej klasie wytrzymałości np. CA C25-F5 czy np. CA C30-F6. Najważniejsze przy wyborze wylewki anhydrytowej/producenta to klasa wytrzymałości, którą deklaruje producent i może dać na to papier :)

Ja już jestem po szlifowaniu. Naprawdę warto a nawet trzeba jeśli ma być coś klejone - koszt niewielki. To co ściągamy twardą miotłą (o czym była mowa) to tylko wierzchołek góry. Dopiero po przejechaniu Columbus faktycznie pokazała się że tak powiem "chropowata powierzchnia wylewki z kruszywem". Teraz dopiero klej do parkietu (czy płytek) ma się czego trzymać.

Przed i po:

https://photos.app.goo.gl/HUsrTCStHBsQcuJK8

• 3 weeks później...