pestka56 14.01.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Obrazki najlepiej pokażą o co chodzi: W dużym skrócie chodzi o to, że musi być nad czopuchem wkładu komora skąd ciepłe powietrze jest przesyłane rurami do innych pomieszczeń (pisałaś, że tak będzie) i częściowo kratkami na salon, a nad tą komorą jest jeszcze tzw. komora dekompresyjna. Wydaje mi się, bo przecież nie mierzyłam, że wlot do komina wychodzi bardzo blisko szczytu czopucha. Lepiej jak jest więcej, bo ta rura dymowa oddaje ciepło. Warto założyć na nią radiator (kratki.pl mają popatrzcie), żeby mniej ciepła uciekało w komin. Kominek oddaje ciepło przez szybę i to co wygrzewa rura dymowa wokół siebie. Pokaż Twojemu M. Jeśli będzie miał pytania, to pisz. Nie mam kiedy porysować dzisiaj więc wklejam inspiracje Nie jest identycznie jak u ciebie, ale prawie Edytowane 14 Stycznia 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 14.01.2014 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 ta pierwsza inspiracja...bardzo ladnie cos podobnego moge sie postarac uzyskac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.01.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Też mi się podoba. Chciałam Tobie właśnie to Diablo tak zaproponować. Ramka wokół szyby czarna i ciemne schody w tle. W stronę ściany wydłużyłabym wnękę od paleniska i byłoby miejsce na drewno, albo tylko udawałoby, że kominek jest większy niż jest. Proste, skromne i bardzo eleganckie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 14.01.2014 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 (edytowane) albo miejsce na drewno albo czarna płyta, cofnieta tak jak kominek, ewentualnie gleboka polka.. tak, podoba mi sie kurcze...ale mi ciemne schody nie pasuja Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Yaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.01.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Zrób jasne, ale z tym ZIG-ZAKiem z tego samego materiału co ramka i pólka wokół otworu paleniska. Do tego prosta delikatna balustrada też ciemna i będzie super. Ta jest prześliczna, leciutka Ta cięższa, ale też niezła Tu są pręty od stopni do sufitu jak u Szocik Ciemne wykończenie jasnych schodów Chytrze zrobione oświetlenie, ale czy ja wiem czy to ładne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 14.01.2014 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 (edytowane) zapisuje pierwsza inspiracje niech ten kominek juz stanie na miejscu a ja sie troche ogarne porobie wtedy jakies fotki, moze cos jeszcze przyjdzie do glowy jesli chodzi o kolorystyke to bialy, jasne drewno i stal ( to co mam do tej pory) podloga jasny chlodny beż Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Yaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 15.01.2014 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 no i podobno mozna palic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.01.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Yaa, pięknie Twój wykleił. Nadal, a nawet teraz już całkiem, jestem pewna, że rura dymowa wchodzi za nisko. Nie dlatego, żeby miało być źle z paleniem, tylko o to ciepło, które ucieka w powietrze chodzi. Nie zapytałam, czy masz doprowadzenie powietrza z zewnątrz do paleniska (nie pamiętam czy Diablo ma taką opcję). Jak go obudujesz, będzie prawie tak samo jak na tej pierwszej fotce Oczywiście jeśli nie spodoba Ci sie coś innego do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 15.01.2014 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 no skoro mozna to palimy pestka, czy chodzi o to ze jak jest wiecej rury przed kominem to wiecej ciepla oddaje ? pewnie tak, no ale teraz juz nic na to nie poradze wyjscie z komina moglo byc wyzej, ale nie pomyslelismy o tym wczesniej doprowadzenie powietrza z zewnatrz oczywiscie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 15.01.2014 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 no i musze jeszcze pochwalic panow ktorzy kominek podlaczali szybko i sprawnie, chociaz nie obylo sie bez rozkuwania wylewki i nawet po sobie poodkurzali (ci sami poprawiali mi wczesniej, po partaczach z Radomia podlaczenie pieca do komina i tez zrobili to dobrze) jesli ktos z okolic Warszawy to moge polecic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 15.01.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Yaa chętnie skorzystamy z polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.01.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Pamiętaj, żeby palić mocno – tyle drewna ile na kg jest zalecane na jednorazowy wkład do kominka, bo inaczej będzie się okropnie brudziła szyba i szamot w śrogku będzie się zaczerniał. Drewno musi być przesezonowane po połupaniu. Jedynie grab nadaje się świeżo po ścięciu i pięknie sie pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 15.01.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Obrazki najlepiej pokażą o co chodzi: [ATTACH=CONFIG]235129[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]235130[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]235131[/ATTACH] W dużym skrócie chodzi o to, że musi być nad czopuchem wkładu komora skąd ciepłe powietrze jest przesyłane rurami do innych pomieszczeń (pisałaś, że tak będzie) i częściowo kratkami na salon, a nad tą komorą jest jeszcze tzw. komora dekompresyjna. Wydaje mi się, bo przecież nie mierzyłam, że wlot do komina wychodzi bardzo blisko szczytu czopucha. Lepiej jak jest więcej, bo ta rura dymowa oddaje ciepło. Warto założyć na nią radiator (kratki.pl mają popatrzcie), żeby mniej ciepła uciekało w komin. Kominek oddaje ciepło przez szybę i to co wygrzewa rura dymowa wokół siebie. Pokaż Twojemu M. Jeśli będzie miał pytania, to pisz. Nie mam kiedy porysować dzisiaj więc wklejam inspiracje [ATTACH=CONFIG]235127[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]235128[/ATTACH] Nie jest identycznie jak u ciebie, ale prawie Fajny ten 1-szy projekt myślę o podobnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 15.01.2014 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Pamiętaj, żeby palić mocno – tyle drewna ile na kg jest zalecane na jednorazowy wkład do kominka, bo inaczej będzie się okropnie brudziła szyba i szamot w śrogku będzie się zaczerniał. Drewno musi być przesezonowane po połupaniu. Jedynie grab nadaje się świeżo po ścięciu i pięknie sie pali. tak, ale na poczatku powiedzieli nam zeby zaczynac delikatnie, ze wzgledu na szybe musimy kupic drewno i pogrzebacz szamot to juz jest brudny ale szyba poki co nie i juz widze ze czujnik temp od pieca mam za blisko :/ jak go teraz przeniesc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 15.01.2014 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 a gdziesz masz czujnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 15.01.2014 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 5 m od kominkana scianie polnocnej miedzy kuchnia a oknem w saloniea powinien byc w dalszej czesci salonu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 15.01.2014 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 zabudowa musi chwile poczekac sa inne priorytety glazura w lazience zabudowa gipsowa w salonie podloga... a jutro przyjadą lampy do sypialni nad szafką w lazience i nad stolik przy kominku..chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.01.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Nic nie powiem o tej szybie Bo co? Masz ją delikatnie rozgrzewać, bo pęknie czy jak ? Jakaś bzdura Że też ludzie takie bujdy mówią innym i po co ? To może już tak zawsze masz delikatnie z nią, bo sensu w tym, że na początku, to nie ma. Ma się zahartować czy jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 15.01.2014 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 no to co piszesz wydaje sie bardziej sensowne poki co kupilam troche drewna w LM tak na poczatek i jestem wkurzona ze taki badziew sprzedaja mokre jak nie wiem co ze az nie chce sie palic od razu mi szyba sie zakopcila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.01.2014 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Na allegro znajdzie w okolicach co najmniej kilku sprzedawców drewna. Przywiozą do domu. A na przyszłość najlepiej w najbliższym nadleśnictwie zakupić. Póki co kupuj w LM brykiety z drewna liściastego. Nie są cudowne, ale przynajmniej suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts