Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

regulacja okuć maco multi-matic

Recommended Posts

Hej!

Idzie zima więc postanowiłem podregulować swoje okna. To okna montowane w ~2009r. przez Oknoplast z okuciami Maco Multi-matic. Okna mają okucia WK2. Dokopałem się do lakonicznych instrukcji w zakresie regulacji i siłę docisku podobno reguluje się tymi "czopami":

http://www.okna-mikolajczyk.pl/images/instrukcjamaco/docisk1.jpg

Wszystko pięknie tylko ja sobie mogę kręcić (torxem 15stką zgodnie z instrukcją) tym czopem w lewo i prawo i nic się nie dzieje - nie odkręca się, nie przekręca się, nie poluzowuje się. Tak się kręci bez sensu - nie da się go przestawić.

Chciałbym po prostu ustawić maksymalny możliwy docisk. Szczególnie w drzwiach balkonowych po ich docisnięciu (normalnie opierając się o nie rękoma) wyraznie cichną hałasy z zewnątrz, czuje też lekki powiew chłodu z zewnątrz w zimniejszych porach. A zaznacze, że mam wentylację mechaniczną, żadnych nawiewników czy mikrowentylacji w oknach - zależy mi na tym żeby były jak najbardziej szczelne.

Czy jest na to jakiś "knif" ? Czy okucia wk2 uniemożliwiają z jakiegoś powodu siłę regulacji docisku (coś mi świta że montażyści tak mówili) ?

Muszę sam sobie odpowiedzieć ale właśnie zauważyłem znacznik na czopach i że to zwykły mimośród jest! :)

Ale pytanie pozostaje otwarte - czy prócz tych czopów jest jeszcze jakiś sposób regulacji docisku? Przy zawiasie chyba jeszcze powinien być.

Jest jakiś lepszy sposób sprawdzenia czy docisk jest OK prócz testu z kartką papieru (czy po zamknięciu da się ja wyciągnąć czy nie) ? :)

Muszę sam sobie odpowiedzieć ale właśnie zauważyłem znacznik na czopach i że to zwykły mimośród jest! :)

Ale pytanie pozostaje otwarte - czy prócz tych czopów jest jeszcze jakiś sposób regulacji docisku? Przy zawiasie chyba jeszcze powinien być.

Jest jakiś lepszy sposób sprawdzenia czy docisk jest OK prócz testu z kartką papieru (czy po zamknięciu da się ja wyciągnąć czy nie) ? :)

Zawsze jest mimośród na ryglach. Nie pamiętam jak dokładnie jest w Maticu ale jest też regulacja docisku na górnym zawiasie skrzydeł rozwiernych. W rozwierno-uchylnych jest mimośród na spodniej stronie ramienia rozwórki czyli tego na czym wisi uchylone skrzydło. Na dolnym zawiasie też masz regulację, zdejmujesz osłonkę i jest torx od przodu.

Czasami zdaża się że regulowanie niewiele daje bo zaczepy na ościeżnicy są za daleko od rygli, w pozycji otwartej powinny mijać się w odległości ok.2 mm.

Kartkę zawsze wyrwiesz, dobry jest wilgotny palec. Jakikolwiek przewiew od razu czujesz.

Zawsze jest mimośród na ryglach. Nie pamiętam jak dokładnie jest w Maticu ale jest też regulacja docisku na górnym zawiasie skrzydeł rozwiernych. W rozwierno-uchylnych jest mimośród na spodniej stronie ramienia rozwórki czyli tego na czym wisi uchylone skrzydło. Na dolnym zawiasie też masz regulację, zdejmujesz osłonkę i jest torx od przodu.

Dzieki wielkie! Wszystkie okna mam uchylno-rozwierne - jutro bede szukal tej regulacji u gory. Na dole rzeczywiscie jest torx i regulacja jest b. prosta (siedze wlasnie przy oknie i testuje odrazu ;) - juz widze ze wszystko mialem ustawione "srednio" i samo dokrecenie tego jednego torxa na dole juz duzo zmienilo :-) Oj czeka mnie jutro dzien regulacji okien ;) Jeszcze uszczelki sobie przesmaruje jakims silikonowym olejem..

Czasami zdaża się że regulowanie niewiele daje bo zaczepy na ościeżnicy są za daleko od rygli, w pozycji otwartej powinny mijać się w odległości ok.2 mm.

To chyba u mnie jest b. dobrze - mijaja sie "o wlos" :)

Dzieki za rady!

A tu macie jakies "knify" jak to najlatwiej sprawdzic? Typu pomazac czyms uszczelke, zamknac, otworzyc i widac na ramie gdzie ta dokladnie dolega ? :)

Jeżeli jest bardzo źle to będzie widać jak świta na pole między uszczelką a ramą. Możesz też wziąć kartkę papieru i wkładać między skrzydło a ramę, po zamknięciu drzwi na klamkę, ciągnąć tą kartkę do wewnątrz. Będziesz miał porównanie jak w różnych miejscach drzwi mocny jest docisk uszczelki do ramy. Sam tego nigdy nie stosowałem ale taka jest teoria :)

Jeżeli jest bardzo źle to będzie widać jak świta na pole między uszczelką a ramą. Możesz też wziąć kartkę papieru i wkładać między skrzydło a ramę, po zamknięciu drzwi na klamkę, ciągnąć tą kartkę do wewnątrz. Będziesz miał porównanie jak w różnych miejscach drzwi mocny jest docisk uszczelki do ramy. Sam tego nigdy nie stosowałem ale taka jest teoria :)

OK! Az tak zle nie jest - okna generalnie sa w porzadku - nie wyglada zeby sie poprzesuwaly skrzydla wzgledem ramy - zamykaja sie b. dobrze, latwo, lekko etc no ale sprawdzic i ew. lekko doregulowac zawsze mozna jak juz sie nimi bede tak dzisiaj bawil :)

Zwykle to uszczelka odciska swój brudny ślad na ramie - no chyba że masz okna doczyszczone lub w kolorze:)To tylko jedna z możliwości, ale ważniejsze się wydaje regulowanie docisku.

Posprawdzałbym jeszce czy ta uszczelka jest ciągła, bez zagięć itp. bo ostatnio byłem do regulacji, gdzie problemem w drzwiach była zagięta uszczelka.. A jak jesteś dociekliwy, to sprawdź poziomicą co i w jakim kierunku nie trzyma linii.

A tu macie jakies "knify" jak to najlatwiej sprawdzic? Typu pomazac czyms uszczelke, zamknac, otworzyc i widac na ramie gdzie ta dokladnie dolega ? :)

Ostrym ołówkiem zaznacz na ościeżnicy w kilku miejscach zachodzenie zamkniętego skrzydła. Po otworzeniu zmierz ile jest do wewnętrznych krawędzi ościeżnicy, powinno być 7-8mm.

Ostrym ołówkiem zaznacz na ościeżnicy w kilku miejscach zachodzenie zamkniętego skrzydła. Po otworzeniu zmierz ile jest do wewnętrznych krawędzi ościeżnicy, powinno być 7-8mm.

IVO "dobrze prawi". Dodam, że przy prawidłowo wykonanym oknie, prawidłowo zamontowanym to nawet minimalny docisk mimośrodu powinien zapewnić pełną szczelność w normalnych warunkach. Przeważnie problem wiąże się ze niewłaściwym zachodzeniem skrzydła na ramę ("rozciągnięta" przy montażu rama lub rzadziej za małe skrzydło) a najczęściej ze złym pozycjonowaniem zaczepów względem rygli.