Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Znalazłem ostatnio super przepis na łatwą w przygotowaniu i tanią Carbonarę. Zrobiłem ją i sam byłem zaskoczony jakie to prostę, a jaka była smaczna ... normalnie palce lizać :D

http://kulinarnyodlot.pl/recipes/247/

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/174051-przepis-na-carbonar%C4%99/
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem ostatnio super przepis na łatwą w przygotowaniu i tanią Carbonarę. Zrobiłem ją i sam byłem zaskoczony jakie to prostę, a jaka była smaczna ... normalnie palce lizać :D

http://kulinarnyodlot.pl/recipes/247/

 

Coś z tym linkiem nietego :no:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/174051-przepis-na-carbonar%C4%99/#findComment-5624495
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
carbonara? Zależy od regionu Włoch. Mój Włoch nigdy nie dodałby śmietany do niej! Same żółtka a reszta jak wcześniej. I żadnej bazylii. Pieprz i sól ino. I broń Boże nie trzymamy na ogniu gdy już wlejemy masę jajeczną. Sam gorący makaron zrobi swoje!
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/174051-przepis-na-carbonar%C4%99/#findComment-5685255
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...
Jak to carbonara bez śmietany? Również mam Włocha w rodzinie i on wykonuje to danie zupełnie inaczej, nie wyobrażam sobie tego dania bez śmietany, tylko i wyłącznie z samych żółtek. A wracając do tematu spaghetti, czy któraś z Was próbowała może spaghetti z sosem śmietanowym i kurczakiem? Bo znalazłam taki przepis http://www.sprawdzonydrob.pl/smaczny-drob/przepisy-kulinarne/dania-z-drobiu/art,77,spaghetti-z-sosem-smietanowym-i-kurczakiem-qafp-dla-3-4-osob.html i zastanawiam się czy go nie wypróbować :).
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/174051-przepis-na-carbonar%C4%99/#findComment-6325163
Udostępnij na innych stronach

Wypróbować, oczywiście i potem zdać nam relację :yes:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/174051-przepis-na-carbonar%C4%99/#findComment-6325182
Udostępnij na innych stronach

Z ciekawości wlazłam na włoską Wikipedię i rzeczywiście wśród oryginalnych składników nie widzę śmietany... ale numer! W takim razie muszę spróbować typowej włoskiej carbonary, zawsze robiłam ze śmietaną :) Dzięki, Iza :)
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/174051-przepis-na-carbonar%C4%99/#findComment-6328677
Udostępnij na innych stronach

  • 9 months później...
oryginał nie ma śmietany....
Pierwotna Carbonara z Lazio faktycznie bez śmietany, choć w niektórych regionach Włoch podają taki makaron z dodatkiem śmietany i mówią na to Carbonara.

.....Tak samo jak Włosi nie znają "spagetti bolonese"
Też racja. Sos boloński faktycznie z reguły serwuje się z tagliatelle lub pappardelle.

Zupełnie inna bajka to że przeciętny Włoch dostanie zawału na widok tego czegoś co u nas bywa nazywane sosem bolońskim. (a jak się już w puryzm bawimy to bolognese)

 

A wracając do przepisu to oczywiście jajka i ser (opcjonalnie śmietanę) najpierw miesza się ze świeżo ugotowanym makaronem, potem wrzuca na patelnie, inaczej niema siły będzie jajecznica z makaronem.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/174051-przepis-na-carbonar%C4%99/#findComment-6644598
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...