Yacky 28.11.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Witambardzo proszę o doradzenie. Planuję budowę domu (za chwilę składam wniosek o pozwolenie) i mam problem z adaptacją, a dokładnie z określeniem zmian. Wiadomo, im mniejszy dom tym i niższe koszty jego budowy. Chciałem jednak poszerzyć garaż o 3m (na dwa auta) przez co poszerzy się góra (poddasze użytkowe). Planowałem zrobić taras - ale odradzają mi niektórzy i namawiają żeby powiększyć również górę (łącznie z dachem). Tylko nie wiem z jakimi wydatkami musze się liczyć przy takim przedsięwzięciu? Wiem że koszt robocizny poszerzenia garażu i góry to ok 7-10tys. (czekam za drugą wycena dla porównania), ale nie wiem jaki jest koszt pod względem materiałów. Nie chodzi mi o dokładna wycenę, ale mnie-więcej określenie czy koszt materiałów to będzie 10tys czy 30 tys? Nic wyszukanego - zależy mi na jak najniższych kosztach. moze ktoś już powiekszał w ten sposób dom i wie z czym trzeba się liczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 28.11.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Możesz zalinkować projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.11.2012 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 No coz, chyba jakis budzet na dom, w formie, w jakiej sie znajduje zakladasz ? Jesli tak, to masz orientacyjna cene za metr kwadratowy stanu deweloerskiego. W takim razie policz, o ile m2 "urosnie" Twoj dom i pomnoz przez cene jednego metra.To metoda dosc zgrubna, ale powinna bliski rzeczywistosci wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacky 28.11.2012 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/marcysia/280/rzuty - oryginalny. Ja chciałem powiększyć garaż o 3m i górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 28.11.2012 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Patrzę tak na ten projekt i mnie tu nic nie pasuje oprócz całkowitej nadbudowy nad poszerzonym garażem.Można zrobić jeszcze ewentualnie balkon w podcieniu przedłużonego dachu,ale to też wcale taniej nie będzie.Koszty takie jak normalnie za metr reszty domu.Na forum przyjmujemy stan deweloperski ok 2 tyś metr kw bez zbytniego zaangażowania inwestora w budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacky 29.11.2012 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Czyli licząc że poszerzę garaż o 3m (na długości 10m) to 30m2 + góra to samo to w sumie 60m2x2tys=120tys. Dużo. A skąd aż takie koszty? Kilka cegieł więcej, zaprawy, dachówka ... Aż tyle to wychodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 29.11.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) Stan deweloperski.Jeżeli stan surowy,to podziel to na pół.Dziwnie jakoś liczysz-a fundamenty,strop,dachówka także nie będzie wisieć w powietrzu itd. Edytowane 29 Listopada 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 29.11.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Proponuję najpierw zapytać ile będzie kosztowała zmiana projektu. Taras fajna rzecz, ale u sąsiada przecieka . Od roku szuka przyczyny !. Może zmienisz projekt http://www.domyzwizja.pl/ Dom Praktyczny 2 - ładny domekSama brama 3 tys. drożej. Nie licz SSO jako koszt, dalej będzie przeprawa. Wylewki, tynki, ocieplenie itd.Z wypowiedzi podejrzewam że dla Ciebie 5 - 10 tys. to są pieniądze przy przy budowaniu domu, jeśli tak to się mylisz, tyle będziesz mieć codzień na drobne wydatki. Rób jak Ci się podoba nie żałuj kasy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.11.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Czyli licząc że poszerzę garaż o 3m (na długości 10m) to 30m2 + góra to samo to w sumie 60m2x2tys=120tys. Dużo. A skąd aż takie koszty? Kilka cegieł więcej, zaprawy, dachówka ... Aż tyle to wychodzi? Dokładnie tyle. Koszt robocizny już znasz. A reszta wraz ze wzrostem powierzchni tez leci lawinowo. Fundamenty, ich ocieplenie, bloczki, pustaki, okna, ocieplenie ścian,większa brama, dodatkowe (lub większe) okno, wieźba, dachówka, większa połać dachu do ocieplenia, do obrobienia skosów, wylewka, większe grzejniki (podłogówka), więcej metrów przewodów itp, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walenty 29.11.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Jeśli nie potrzebujesz dodatkowej powierzchni na poddaszu to może warto zastanowić się nad dołożeniem samego garażu przykrytego dachem o małym spadku(coś jak w tym projekcie http://projekty.muratordom.pl/projekt_wiking,319,0,0.htm). Odpadają koszty poddasza, stropu a pewniejsze to niż taras który może rzeczywiście przeciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 29.11.2012 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Najlepiej by było zrobić garaż dostawiany,ale spójrz na projekt Yacky ile tam będzie z tym przeróbek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacky 30.11.2012 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 No tak, ale ja potrzebuję garaż na dwa samochody. Trochę bezsensu wygląda dom z garażem i dostawianym obok drugim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yacky 30.11.2012 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Proponuję najpierw zapytać ile będzie kosztowała zmiana projektu. Taras fajna rzecz, ale u sąsiada przecieka . Od roku szuka przyczyny !. Może zmienisz projekt http://www.domyzwizja.pl/ Dom Praktyczny 2 - ładny domek Sama brama 3 tys. drożej. Nie licz SSO jako koszt, dalej będzie przeprawa. Wylewki, tynki, ocieplenie itd. Z wypowiedzi podejrzewam że dla Ciebie 5 - 10 tys. to są pieniądze przy przy budowaniu domu, jeśli tak to się mylisz, tyle będziesz mieć codzień na drobne wydatki. Rób jak Ci się podoba nie żałuj kasy !!! No z kasą nie chciałbym przesadzić. Powiedzmy, ze koszt 5-10 tys przy koszcie budowy całego domu nie robi różnicy, ale już 50tys to jest sporo. Mam projekt w adaptacji u architekta - koszt 2600 ze wszystkimi zmianami jakie wymyśliłem - a jest ich trochę. Mam nadzieję, ze po otrzymaniu pozwolenia i jednak przeliczeniu jeszcze raz możliwości finansowych - będę miał możliwość rezygnacji z - nawet z tych istotnych zmian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 30.11.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Tak,będziesz miał,ale po ponownej zmianie projektu i złożeniu zamiennego pozwolenia na budowę.Czyli następne 2600.Po adaptacji nie możesz już zmieniać wymiarów zewnętrznych budynku.Proponuję przeboleć stratę tego projektu i zakup nowego,który będzie odpowiadał Twoim wymaganiom i nie będzie potrzebował karkołomnych przeróbek.A jest w czym wybierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts