JK2010 28.11.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taką sytuację, gdy jedna ze ścian w garażu jest ocieplona wełną mineralną a na to jest położona siatka, klej i tradycyjny tynk. Czy na taką ścianę można jeszcze położyć kafelki? Ocieplona ściana jest ścianą między częścią mieszkalną a garażem. Ocieplona jest tylko część mieszkalna , a garaż nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAG 28.11.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Co to znaczy tynk tradycyjny? Mam rozumieć, że na wełnę i siatkę jest położony tynk cementowo wapienny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 28.11.2012 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Tak. Tynk cementowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAG 29.11.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 To nie wełna stanowi przeszkodę przed położeniem płytek, tylko ten tynk. Na każdą ścianę ocieploną wełną i zasiatkowaną można z powodzeniem położyć okładzinę z płytek, pod warunkiem, że się ją wcześniej przymocuje łącznikami mechanicznymi (kołkami do mocowania wełny). Jeżeli jest to duża powierzchnia, to należy takie kołkowanie wykonać po siatkowaniu, wtedy łączniki trzymają również warstwę zbrojenia.Niestety tynki cementowo-wapienne mają bardzo słabą przyczepność do takich podłoży jak klej do zatapiania siatki i istnieje duże ryzyko, że gdy obciązy się ją okładziną z płytek, to może ulec rozwarstwieniu na styku tynku z klejem. Rozwiązaniem byłoby skucie tego tynku i położenie płytek bezpośrednio na klej, po wcześniejszym zakołkowaniu przez warstwę zbrojenia. Z doświadczenia wiem, że taki tynk będzie łatwo odchodził od ocieplonej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 29.11.2012 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Wełna jest przymocowana oprócz kleju także kołkami. Czyli radzicie skuć tynk i na siatkę położyć kafelki? Na tynku się nie utrzymają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAG 30.11.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Na tynku się utrzymają, tylko tynk nie utrzyma się raczej ściany!Zrób próbę. Spróbuj odkuć w jakimś miejscu kawałek tynku i sprawdz jak się trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 30.11.2012 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Od fachowca od płytek usłyszałem taką propozycję. Do ściany przymocować płytę karton-gips i na to płytki. Dziwne. Sam już nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts