atomm 28.11.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Witam jestem w trakcie generalnego remontu. Mam projekt w ktorym przewidziany byl kominek. Niestety w praktyce okazało się ze projektanci "nie wiedzieli" ze kominek wydziela cieplo i nie mozna ustawiac skorzanych kanap 30 cm od szyby bocznej kominka... Rozwiazaniem bardzo korzystnym pod pewnymi warunkami wydaje sie zamontowanie pieca wolnostojacego. Stad prosba o opinie. 1. Mam zaplanowany komin - jednen kanal 200mm srednicy do spalin (40 cm na 40 cm obudowa) i drugi kanal wentylacyjny (obudowa 20 cm na 40 cm) czy w przypadku pieca wolnostojacego te wymiary można zmniejszyc? 2. Komin mial przechodzic przez dwie kondygnacje (ok 7 mkw) - czy sa jakies rozwiazania zeby od pieca w nizszej kondygnacji szla tylko rura pionowo od piece w gore, a komin zaczynal sie w suficie na gorze i przechodzil tylko przez jedna kondygnacje - byloby to rozwiazanie optymalne dla rozkladu salonu 3. Wybor pieca prosze o opinie za / przeciw w stosunku do moich propozycji pieca na postawie doswiadczenia w uzytkowaniu: - Jotul F373 - Romotop Avila T - Scan 85 (cenowo to juz odjazd) Piec planuje uzywac okresowo - nie czesciej niz srednio raz w tygodniu, funkcje dekoracyjnie i dogrzewajaco parter (65 mkw - salon + kuchnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 28.11.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Niestety w praktyce okazało się ze projektanci "nie wiedzieli" ze kominek wydziela cieplo i nie mozna ustawiac skorzanych kanap 30 cm od szyby bocznej kominka... A dlaczego nie wezmiesz pod uwagę kominka bez szyby bocznej? Możesz zrobić obudowę izolującą jego bok i przy niej postawić kanapy. Ja mam telewizor w odległości zero cm od obudowy kominka - nie nagrzewa się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.11.2012 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Ustawienie fotela obok kozy będzie tak samo niebezpieczne. Netcom dobrze Ci radzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atomm 29.11.2012 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 No niestety kanapy usatwione sa w "L", komin na przedłuzeniu dolnej kreski - wolalbym miec widok z drugiej kanapy na ogien, a nie na bok kominka.W przypadku kozy, instaluja ja bezposrednio pod kominem - bedzie wiecej o ok 70 cm odleglosci do kanapy, w dodatku moge odwrocic ja przodem w strone salonu.Zreszta w 3 firmach glowili sie nad rozwiazaniem problemu i nic lepszego nie wyszlo. Tak czy inaczej, kwestie komina mam już rostrzynieta - bedzie nieco inny (150 mm srednica i ma byc rura, a nie bloczki systemowe), wentylacyjny tez musi byc, ale nie koniecznie obok. Pzostaje pytanie o wady zalety wymienionych piecy wolnostojacych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.11.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 A co o tych piecach sadzą w tych 3 firmach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atomm 11.04.2013 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Ano każdy chwali własny produkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 11.04.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 'Piec planuje uzywac okresowo - nie czesciej niz srednio raz w tygodniu, funkcje dekoracyjnie i dogrzewajaco parter (65 mkw - salon + kuchnia) " skoro chcesz uzywac raz w tygodniu, to chyba powinieneś małżonki spytać, który jej się podoba, taki piec mozesz mieć jeszcze z dovre na przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts