Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

umowa notarialna - czy warto podpisać przed

ikawoikat

Recommended Posts

Witam,

kupiłem mieszkaniu u dewelopera, zapłaciłem 100%, odebrałem bez zastrzeżeń mieszkanie i je urządzam. Mam nienotarialną umowę przedwstępną. Deweloper proponuje mi podpisanie teraz umowy notarialnej, jeszcze przed końcową zgodą na użytkowanie mieszkania.

Moje pytanie jest takie - czy w moim interesie jest ją podpisać (bo np. może zbankrutować czy coś), czy lepiej poczekać do końcowej zgody, bo ewentualnie łatwiej będzie mi działać, gdyby był jakiś problem z odbiorem.

Z góry dziękuję za pomoc.

pełny temat - umowa notarialna, czy warto podpisać przed zgodą na użytkowanie

Edytowane przez ikawoikat
temat

podpisywałam umowę przedwstępną u notariusza i jak dla mnie jest to strata pieniędzy. ku mojemu olbrzymiemu zdziwieniu, nawet notariusz zasugerował, że wystarczyłaby nam zwykła umowa, bez jego potwierdzenia.Tylko musi być jakoś sensownie i mądrze skonstruowana.

Może źle sformułowałem pytanie - umowę przedwstępną mam nienotarialną (ponad 2 lata temu podpisaną).

Moje pytanie - czy warto podpisać umowę notarialną z deweloperem przed końcową zgodą na użytkowanie, wydawanej przez nadzór budowlany.

Tak Siwy masz rację oczywiście ale rozumiem, że ikawoikat chodzi o to, czy już teraz podpisać akt czy poczekać na opinię nadzoru budowlanego. Ja oczywiście bym czekała, bo taka jestem baba nieufna i jakby NB coś się odwidziało/ niepodobało to wtedy Ty zostaniesz z problemem. Będą wszystkie zgody i pozwolenia to podpisujesz.

( Ps. Przepraszam ale źle zrozumiałam zapytanie za pierwszym razem)

Ojjjjjjjjj.. Podpisuje kierbud i wykonawca. W umowie zapewne jest (będzie) co należy do dewelopera.

Nie ma znaczenia czy akt notarialny wcześniej, czy później.

W zasadzie podpisanie umowy notarialnej w takiej sytuacji jak tu opisana, nie zmienia niczego, ale zabezpiecza (może zabezpieczyć) kupującego przed "niecnymi poczynaniami" dewelopera, np. sprzedaży tego mieszkania innej osobie.

Kupno (sprzedaż) nieruchomości (mieszkania) tylko w formie aktu notarialnego - wymóg ustawowy.

To mieszkanie będzie (faktycznie) Twoje, dopiero po podpisaniu aktu notarialnego.

Mam wrażenie, że kolejność jest następująca:

1. Odbiór / pozwolenie na użytkowanie.

2. Inwentaryzacja powykonawcza dokonana przez osobę uprawnioną.

3. Zaświadczenie z wydziału architektury o istnieniu lokalu o jego wielkości i o udziałach w częściach wspólnych.

4. Na tej podstawie notariusz sporządza umowę kupna lokalu.

5. Później wysoki sąd dokonuje założenia księgi wieczystej na nowo powstały lokal wpisuje właściciela i po uprawomocnieniu się wpisu kupujący staje się właścicielem mieszkania.

Dlatego myślę, że budynek już jest dopuszczony do użytkowania.