Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

podlicznik na ogrzew, 23.01 godz.12:00

:bye:

Nadal nie wiemy jaki metraż grzejesz........... jakiś link do projekciku domu byś dał, bo jeżeli jest to przeciętnej wielkości domek (120-150m2) to zużycie całkiem małe.... chociaż zimy w tym roku jeszcze nie było.

Nadal nie wiemy jaki metraż grzejesz........... jakiś link do projekciku domu byś dał, bo jeżeli jest to przeciętnej wielkości domek (120-150m2) to zużycie całkiem małe.... chociaż zimy w tym roku jeszcze nie było.

Predzej sie dowiesz kto zabil JFK, niz metrazu Pita. ;)

Ja stawiam na okilce 80m2 i to w porywach. Temperatury iscie "piwniczne".

Edytowane przez Elfir
Predzej sie dowiesz kto zabil JFK, niz metrazu Pitolka. ;)

No jeżeli ma tylko 80m2, i bardzo mocno ocieplony dom i utrzymuje temperatury około 19-20 to ja dziękuje bogu że nie wybrałem tych "tanich" paneli..... u mnie dzisiaj 6 dzień bez kominka - zużycie za ostatną dobę - 27kwh temperatura w dzień +1st w nocy -1 spory wiaterek......

Edytowane przez mar1982kaz

Podlicznik spisywany o godz.22:00

data / licznik kWh / temp.Noc & Dz / przyrost kWh na dobę

21.01 / 1275 / 0 & +1 / +20

22.01 / 1294 / -2 & +2 / +19

23.01 / 1315 / -1 & 0 / +21

24.01 / 1338 / -4 & -2 / +23

25.01 / 1358 / -2 & -1 / +20

26.01 / 1378 / 0 & +1 / +20

Podwyższyłem temp w domu - obecnie:

salon/kuchnia/hall = 20,6*

sypialnia = 19,6*

pokoik = 20,6*

łazienka = 20,8*

garderoba = 16,6*

Wzrost zużycia prawie niewidoczny, około 1kWh na dobę więcej...

Stan podlicznika 27.01. godz.12:00 (fotka)

27.01.2015 godz.12.jpg

21.01 / 1275 / 0 & +1 / +20

22.01 / 1294 / -2 & +2 / +19

23.01 / 1315 / -1 & 0 / +21

24.01 / 1338 / -4 & -2 / +23

Podwyższyłem temp w domu - obecnie:

salon/kuchnia/hall = 20,6*

sypialnia = 19,6*

pokoik = 20,6*

łazienka = 20,8*

garderoba = 16,6*

Wzrost zużycia prawie niewidoczny, około 1kWh na dobę więcej...

Stan podlicznika 27.01. godz.12:00 (fotka)

Spoko rezultat, choć nadal nie wiem ile metrów grzejesz?? no i w garderobie masz trochę zimno u mnie - 19,5st...... ----- jak na razie to mi średnio 25-30kwh/doba, oczywiście w dniach kiedy nie przepalam w piecyku wieczorkiem, bo tak to okolo 10kwh/doba

Oczywscie o metrazu ani slowa.

Inwokacja:

Grzanych podlog 230[m2]+2 drabinki w lazienkach. Ogrzewana kubatura ~550[m3]. Uzytkowa ~175[m2]. Na posadzce 18[cm] styro. Sciany suporex 36[cm]+10[cm] styro. Skosy 25[cm] welny. Wentylacja grawitacyjna. PCi Ekontech 12,6[kW]. DZ 4x200[m] PE32 jako kolektor spiralny.

CO za sezon przy temp. w domu 22*C

2012/13 - 1350 zł (4215 kWh)

2013/14 - 1035 zł (3320 kWh)

Rozdział 1

22. listopada 1963r. (w przeddzień rozpoczęcia sezonu grzewczego) w Dallas NAGLE grzane podłogi Pyx(siusia) w ilości 230mkw się rozstąpiły i rozwaliły 2 drabinki w łazienkach. Nagle po tym incydencie kubatura 550m3 jakimś cudem zmniejszyła się do rozmiarów osikanych rajstop Pyx(siusia).

Rozdział 2

Posadzki 18cm (styro) się roztopiły, a tandetny suporex 36cm, wraz z 10cm styro rozstąpił się na wieki..amen! :wiggle:

Rozdział 3

Jednakże, niespodziewanie do akcji wkroczyła sławetna PCi Pyx(siusia) wraz z anakondą 4 x 200 zakręcona spiralnie i razem to wszystko, przy pomocy wentylacji grawitacyjne Pyx(siusia)j, osiągnęły za sezon przy temp. 22*C nieziemskie, nienotowane dottychczas wartości:

2012/13 - 1350 zł (4215 kWh)

2013/14 - 1035 zł (3320 kWh)

Wszystko to obserwował i analizował słynny JFK, po czym w spokoju, że u Pyxwszystko OK, odszedł bidulek z tego świata.....

To się właśnie stało w Dallas... :wiggle:

Edytowane przez Elfir

z78-pit nie ma co komfortowe temperatury łazienka 20,8oC

Żona by mnie z domu wywaliła razem z tymi panelami na zbity pysk, 3 letnia córa po pierwszej kąpieli miała by katar. No ale OK faktycznie 20kWh to niewiele, ale jakby tak zejść do 16oC zużycie jeszcze bardziej by spadło ;)

Temp w pomieszczeniu reprezentacyjnym wysokim na 7m

salon.JPG

łazienka:

IMAG0474.jpg

Edytowane przez marcinbbb
z78-pit Podaj wreczcie ile grzejesz i skończ te durne pitolenie bo zachowujesz sie jak jakis nienormalny człowiek. Tak cięzko powiedzieć jaką masz powierzchnie? I już tak nie płacz nad PCi bo jak do grzania domu dziala tak samo jak do wody(bo taka mam) no to niema co sie dziwić że u Pyxisa tak wychodzi, (spokojnie Pyx nie podlizuje sie ) :)

Wiecie co, przy każdym poście jest nick szanownego autora. Klika się w nią i jest menu z pozycją "pokaż posty użytkownika. Rekordziści forum powinni o tym wiedzieć najlepiej. Przypomnę jeszcze co pojawia się, świeżakom na forum "Zanim zapytasz, poszukaj odpowiedzi".

Znalezienie postu w którym z78-pit podaje metraż swojego domku jest jak najbardziej wykonalne. Pamiętam, że w okolicach 80 m2.

@Piekar, pędzenie domu na powietrznej pci nie jest niemożliwe, ale trzeba się przyłożyć, żeby zmieścić się w ograniczeniach związanych z wydajnością - nie wnikam w szczegóły, najlepiej powiedzą ci to użytkownicy.

Predzej sie dowiesz kto zabil JFK, niz metrazu Pitolka. ;)

Stawiałbym na z78:

http://z500.pl/projekt/76/Z78,projekt-domu-parterowego-z-kuchnia-i-salonem-od-ogrodu-takze-na-mala-dzialke.html

Czyli 70m2? Ciasno, zimno a rachunki powalaja. Chyba faktycznie nieraz nieszczescia chodza parami.

Nie, zwracam honor:

Mam podlicznik, robię zapisy co 2 doby o stałej porze, porównuję z temperaturami na zewn. i wyciągam wnioski ;-)

Moc wszystkich paneli na cały domek: 6,5 kW, pow.83 m2 parter, kubatura tylko ok. 205 m3 do ogrzania.

Post #1261

Panowie (i Panie) nie zaglądałem tu chyba od roku, ale widzę iż dyskusja jest gwałtowna.

Sam świadomie wybrałem grzanie podczerwienią.

Dlaczego ?

MAŁE KOSZTY INWESTYCYJNE - za wszystkie panele i termostaty zapłaciłem ok. 6500zł (budynek Z7). Elektrykę robiłem sam. Gazu nie mam na działce. CO na węgiel sam bym nie podciągnął (rurki, grzejniki)- koszt dobrego pieca z zasobnikiem + robota+ grzejniki firmy nam wyliczyły od 13 do 15tyś. Pompa ciepła była poza zasięgiem finansowym.

NIE RZUCAJĄ SIĘ W OCZY - mam domek malutki tak więc nie chciałem zabierać miejsca grzejnikami - bo wiadomo grzejnik grzeje najlepiej jak jest nieosłonięty, Ja swoje panele mam na suficie.

DUŻA WYGODA - nie muszę chodzić do kotłowni, dosypywać węgla, wybierać popiołu, płacić za jego wywóz, płacić za przywóz. Po prostu podchodzę do termostatu i daję plus lub minus. Podczas budowy swojego, wynajmowałem połówkę domu, jak coś grubszego podeszło do zasobnika do rano było jak w psiarni... Właściciel zmarł- żona właściciela, drobna kobieta ładowała węgiel do zasobnika w małych dziecięcych wiadereczkach.

Decydując się na ten system chciałem uniknąć sytuacji iż np. złamię nadgarstek, wyjadę na kilka dni, a tu w domu będzie zimno.

ODCZUWANIE CIEPŁA - każdy kto nas odwiedza pyta gdzie są grzejniki, bo ciepełko przyjemne a tu nic nie widać. Ciepło z infrapeneli jest specyficzne - tak jak z pieca kaflowego. Po prostu inne niż z kaloryferów - jest odczuwalne podobnie jak np. słońce w górach na stoku.

BRAK UNOSZĄCEGO SIĘ KURZU - kurz jest w każdym domu - przy tym ogrzewaniu po prostu się on nie unosi

Co do cudownych właściwości leczniczych o których tak piszą sprzedawcy, nie wiem czy coś w tym jest, ale kataru nie mam, a miałem go często- moja żona i dziecko także (nie wiem czy to "wina" paneli czy po prostu kwestia przeprowadzki)

Minusy oczywiście są - nie kryje -

1. Tak jak piszecie jest to punktowe źródło i są miejsca gdzie temperatura jest wyraźnie niższa (tak jakby ze słońca wejść do cienia), a pod panelem jest wyraźnie wyższa, ale podobnie jest z grzejnikiem - przy samym grzejniku tez jest cieplej.

2. Pranie schnie długo w porównaniu z konwekcyjnych grzaniem -dużo dłużej

3. Wyższe rachunki za ogrzewanie - kosztem wygody - ale tego byłem świadomy

4. Nie grzeją wody

5. W nocy pstrykanie termostatów jest denerwujące

Co do kosztów - od 5-12 do 20-01 - w szczycie 1050kWh poza szczytem 1400kWh - za całość (ogrzewanie, bojler, światło, płyta indukcyjna, +reszta)

Gotujemy różnie (7kW) raz w szczycie raz poza. Bojler (2kW) chodzi głównie poza szczytem, czasami godzinkę w szycie. Panele nie wiem ile minut podczas godziny chodzą bo nie liczę - po prostu żyję.

Natomiast jestem ciepłolubnym zwierzaczkiem - w łazience mam 27stopni, w pokoju dziecka 24-25 stopni, w salonie i kuchni 24-26 stopni, w sypialni 22-23stopnie, w pustym pokoju który stoi zamknięty 20-21, wiatrołap i pomieszczenie gospodarcze nieogrzewane .

Budynek - 25cm SILIKAT + 15cm styro grafit, w podłodze 15cm styro zwykłego, stropodach 20cm wełny (trochę mało - myślę że jak dołożę drugie dwadzieścia to rachunki spadną), duże okna Drutex Iglo5

witam,

27.01 / 1403 / -4 & +1 / +25

28.01 / 1427 / +1 & +2 / + 24

29.01 / 1450 / -1 & +2 / +23

W łazience panel grzeje najdłużej (ok.4,5-6h na dobę) - dogrzewam wieczorami (W ciągu dnia i nocy jest 20,6* , przed myciem wygrzewam do 24-25*)

Salon/pokoje - ok. 2-3h / dobę (temp. 20,6* , sypialnia 19,4*)

Ten dość "gwałtowny" przyrost (+4....+5*) to chyba reakcja domku na podniesienie temperatur 25.01 (nie wiem czemu, ale dopiero po 2 dobach).

Panowie (i Panie) nie zaglądałem tu chyba od roku, ale widzę iż dyskusja jest gwałtowna.

Dlaczego ?

MAŁE KOSZTY INWESTYCYJNE - za wszystkie panele i termostaty zapłaciłem ok. 6500zł (budynek Z7). Elektrykę robiłem sam. Gazu nie mam na działce. CO na węgiel sam bym nie podciągnął (rurki, grzejniki)- koszt dobrego pieca z zasobnikiem + robota+ grzejniki firmy nam wyliczyły od 13 do 15tyś. Pompa ciepła była poza zasięgiem finansowym.

NIE RZUCAJĄ SIĘ W OCZY - mam domek malutki tak więc nie chciałem zabierać miejsca grzejnikami - bo wiadomo grzejnik grzeje najlepiej jak jest nieosłonięty, Ja swoje panele mam na suficie.

DUŻA WYGODA - nie muszę chodzić do kotłowni, dosypywać węgla, wybierać popiołu, płacić za jego wywóz, płacić za przywóz. Po prostu podchodzę do termostatu i daję plus lub minus. Podczas budowy swojego, wynajmowałem połówkę domu, jak coś grubszego podeszło do zasobnika do rano było jak w psiarni... Właściciel zmarł- żona właściciela, drobna kobieta ładowała węgiel do zasobnika w małych dziecięcych wiadereczkach.

Decydując się na ten system chciałem uniknąć sytuacji iż np. złamię nadgarstek, wyjadę na kilka dni, a tu w domu będzie zimno.

ODCZUWANIE CIEPŁA - każdy kto nas odwiedza pyta gdzie są grzejniki, bo ciepełko przyjemne a tu nic nie widać. Ciepło z infrapeneli jest specyficzne - tak jak z pieca kaflowego. Po prostu inne niż z kaloryferów - jest odczuwalne podobnie jak np. słońce w górach na stoku.

BRAK UNOSZĄCEGO SIĘ KURZU - kurz jest w każdym domu - przy tym ogrzewaniu po prostu się on nie unosi

Co do cudownych właściwości leczniczych o których tak piszą sprzedawcy, nie wiem czy coś w tym jest, ale kataru nie mam, a miałem go często- moja żona i dziecko także (nie wiem czy to "wina" paneli czy po prostu kwestia przeprowadzki)

Minusy oczywiście są - nie kryje -

1. Tak jak piszecie jest to punktowe źródło i są miejsca gdzie temperatura jest wyraźnie niższa (tak jakby ze słońca wejść do cienia), a pod panelem jest wyraźnie wyższa, ale podobnie jest z grzejnikiem - przy samym grzejniku tez jest cieplej.

2. Pranie schnie długo w porównaniu z konwekcyjnych grzaniem -dużo dłużej

3. Wyższe rachunki za ogrzewanie - kosztem wygody - ale tego byłem świadomy

4. Nie grzeją wody

5. W nocy pstrykanie termostatów jest denerwujące

Co do kosztów - od 5-12 do 20-01 - w szczycie 1050kWh poza szczytem 1400kWh - za całość (ogrzewanie, bojler, światło, płyta indukcyjna, +reszta)

Gotujemy różnie (7kW) raz w szczycie raz poza. Bojler (2kW) chodzi głównie poza szczytem, czasami godzinkę w szycie. Panele nie wiem ile minut podczas godziny chodzą bo nie liczę - po prostu żyję.

Natomiast jestem ciepłolubnym zwierzaczkiem - w łazience mam 27stopni, w pokoju dziecka 24-25 stopni, w salonie i kuchni 24-26 stopni, w sypialni 22-23stopnie, w pustym pokoju który stoi zamknięty 20-21, wiatrołap i pomieszczenie gospodarcze nieogrzewane .

Budynek - 25cm SILIKAT + 15cm styro grafit, w podłodze 15cm styro zwykłego, stropodach 20cm wełny (trochę mało - myślę że jak dołożę drugie dwadzieścia to rachunki spadną), duże okna Drutex Iglo5

Witam,

MINUSY: Potwierdzam, że pranie schnie dość długo....nawet i dobę (suszarka bezpośrednio pod panelem)

PLUSY: Potwierdzam, że jest brak kurzu, a w miejscach gdzie powinien być (np. szafka pod TV) to jest go stosunkowo mało....

Są inne systemy równie wygodne i jeszcze tańsze od paneli na podczerwień!

Jeden forumowicz ma zwykłe atlantiki (słynne 2200 zł :rolleyes:) oraz kable grzewcze promieniujące od podłogi. CO KTO LUBI?

Kable grzewcze jednak mają JEDNĄ niezaprzeczalną zaletę: można je tak ustawić, by grzały TYLKO lub w 95-99% w NOCNEJ taryfie.

Jak się ma grubą wylewkę, powinny utrzymać komfort cieplny między godz. 6-13 (7h) oraz 15-22 (7h) - jak jest w praktyce.... NIE WIEM !!

Panele będą grzały w G12w około 35% DZIENNA / 65% NOCNA taryfa.

Kto jest przed decyzją........ należy ona do was.

Ja wybrałem panele, inny wybrał atlantiki, a jeszcze inny kable grzewcze.

PC nie biorę pod uwagę, bo one się zepsują zanim się "zwrócą" - a do tego koszt inwestycji to masakra!!!

Edytowane przez Elfir

Kto jest przed decyzją........ należy ona do was.

Ja wybrałem panele, inny wybrał atlantiki, a jeszcze inny kable grzewcze.

PC nie biorę pod uwagę, bo one się zepsują zanim się "zwrócą" - a do tego koszt inwestycji to masakra!!!

Nie przesadzajmy..... PC nie są teraz takie drogie ;)

Mi za kable na moj dom firmy krzyczały od 15-25tys!!!!!!!!! za panele na podczerwien ok 14tys

w efekcie kable wyszly nie cale 6tys.

Skąd wiesz kiedy sie zepsuje PC? :) Nie rozumiem ludzi którzy kupują coś z myslą ze ma sie zwrócić ale nie chce mi sie dyskutowac :)

Dlaczego ?

MAŁE KOSZTY INWESTYCYJNE - za wszystkie panele i termostaty zapłaciłem ok. 6500zł (budynek Z7).

Iglo5

ja za swoje grzejniki elektryczne dałem 2200zł więc gdzie jest ta "taniość" paneli???