kwiaciarz 12.01.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Ja bym nie przesadzał z mocą panela. Im większą temperaturę osiąga tym jego sprawność wzrasta . Więc wychodzi że mniejszy panel aby utrzymać temp będzie się załączał na dłużej przez co będzie osiągał większą temperaturę i będzie działał sprawniej ,przewymiarowanie nie jest dobre. Przetestowałem to u siebie na dwóch podobnych pokojach gdzie mam różne panele.Tam gdzie jest panel większy mam większe zużycie przy tej samej temp. Ja jestem za utrzymaniem stałej temp w domu nocne oszczędzanie i tak odbije się w dzień (sprawdziłem u siebie) to jest cała prawda o panelowym grzaniu i bawieniu się sterownikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 12.01.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Chyba do wszystkich to dociera co napisali przedmówcy ,ja to skleiłem w jedną całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 12.01.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 12.01.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 :razz:dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 12.01.2016 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 [ATTACH=CONFIG]343199[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]343200[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]343201[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]343202[/ATTACH] Jakie widoki, fiu, fiu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 12.01.2016 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 DRED: /cyt/ Ja jestem za utrzymaniem stałej temp w domu nocne oszczędzanie i tak odbije się w dzień (sprawdziłem u siebie)[/B] Sebo, Jakaś tam racja w tym jest - gdyż obecnie masz taryfę G11 (stała stawka 24/7) i nie ma co kombinować. Ja jestem za tym, aby w nocy nie obniżać temperatur, a może nawet delikatnie je podwyższyć (godz. 22-6 = tania taryfa, troszkę się nagrzeje, a potem w dziennej-droższej późno się włączą) Jednak, w taryfie G12W (gdy ją zmienisz) nie będzie sensu utrzymywać stałej temp. cały czas, gdyż dzienna-droższa przeważa nad nocną-tańszą 14h/10h (pn-pt) i wtedy rachunki będą znacznie wyższe. PATRZ: ZUŻYCIE KWIACIARZA za pół roku 2.06.2015 - 2.01.2016 , DZIENNA / NOCNA = 50 / 50 (co to za oszczędności ? ? ? ) Zatem uważam, że niebawem zmienisz przekonania o 180 stopni :yes: zakład ? ? ? Mi udaje się regularnie schodzić średnio do ok. 23-25% Dzienna , 77-75% Nocna. ALE... rekordowo w pierwszej dekadzie stycznia, gdzie było dużo dni ustawowo wolnych lub weekendów (bo aż 6) = tańsza taryfa taka jak weekendowa 24/dobę, zszedłem nawet do rekordowego 16% Dzienna , 84% Nocna (to były te największe mrozy do -16 st) - ale to czysty przypadek i tego normalnie nie osiągnie się już raczej nigdy... Czyli podsumowując swoje rozważania, możemy mieć podobne zużycie w kWh - a dzięki odpowiednim ustawom sterowników + taryfa G12W można mieć o wiele niższe rachunki w PLN. Albo inny paradoks (choć całkiem logiczny, bo oparty na matematyce "mnożeniowej") - mogę zużyć o wiele więcej kWh niż TY, a zapłacę mniej...... :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 13.01.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 DRED: /cyt/ Ja jestem za utrzymaniem stałej temp w domu nocne oszczędzanie i tak odbije się w dzień (sprawdziłem u siebie)[/B] Sebo, Jakaś tam racja w tym jest - gdyż obecnie masz taryfę G11 (stała stawka 24/7) i nie ma co kombinować. Ja jestem za tym, aby w nocy nie obniżać temperatur, a może nawet delikatnie je podwyższyć (godz. 22-6 = tania taryfa, troszkę się nagrzeje, a potem w dziennej-droższej późno się włączą) Jednak, w taryfie G12W (gdy ją zmienisz) nie będzie sensu utrzymywać stałej temp. cały czas, gdyż dzienna-droższa przeważa nad nocną-tańszą 14h/10h (pn-pt) i wtedy rachunki będą znacznie wyższe. PATRZ: ZUŻYCIE KWIACIARZA za pół roku 2.06.2015 - 2.01.2016 , DZIENNA / NOCNA = 50 / 50 (co to za oszczędności ? ? ? ) Zatem uważam, że niebawem zmienisz przekonania o 180 stopni :yes: zakład ? ? ? Mi udaje się regularnie schodzić średnio do ok. 23-25% Dzienna , 77-75% Nocna. ALE... rekordowo w pierwszej dekadzie stycznia, gdzie było dużo dni ustawowo wolnych lub weekendów (bo aż 6) = tańsza taryfa taka jak weekendowa 24/dobę, zszedłem nawet do rekordowego 16% Dzienna , 84% Nocna (to były te największe mrozy do -16 st) - ale to czysty przypadek i tego normalnie nie osiągnie się już raczej nigdy... Czyli podsumowując swoje rozważania, możemy mieć podobne zużycie w kWh - a dzięki odpowiednim ustawom sterowników + taryfa G12W można mieć o wiele niższe rachunki w PLN. Albo inny paradoks (choć całkiem logiczny, bo oparty na matematyce "mnożeniowej") - mogę zużyć o wiele więcej kWh niż TY, a zapłacę mniej...... :yes: Witaj Piotrek. zużycie zgadza się będzie mniejsze,ale czy komfort cieplny odczuwalny w nocy i w dzień jest taki sam ? czy różny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 13.01.2016 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2016 DRED: /cyt/ Ja jestem za utrzymaniem stałej temp w domu nocne oszczędzanie i tak odbije się w dzień (sprawdziłem u siebie)[/B] Sebo, Jakaś tam racja w tym jest - gdyż obecnie masz taryfę G11 (stała stawka 24/7) i nie ma co kombinować. Ja jestem za tym, aby w nocy nie obniżać temperatur, a może nawet delikatnie je podwyższyć (godz. 22-6 = tania taryfa, troszkę się nagrzeje, a potem w dziennej-droższej późno się włączą) Jednak, w taryfie G12W (gdy ją zmienisz) nie będzie sensu utrzymywać stałej temp. cały czas, gdyż dzienna-droższa przeważa nad nocną-tańszą 14h/10h (pn-pt) i wtedy rachunki będą znacznie wyższe. PATRZ: ZUŻYCIE KWIACIARZA za pół roku 2.06.2015 - 2.01.2016 , DZIENNA / NOCNA = 50 / 50 (co to za oszczędności ? ? ? ) Zatem uważam, że niebawem zmienisz przekonania o 180 stopni :yes: zakład ? ? ? Mi udaje się regularnie schodzić średnio do ok. 23-25% Dzienna , 77-75% Nocna. ALE... rekordowo w pierwszej dekadzie stycznia, gdzie było dużo dni ustawowo wolnych lub weekendów (bo aż 6) = tańsza taryfa taka jak weekendowa 24/dobę, zszedłem nawet do rekordowego 16% Dzienna , 84% Nocna (to były te największe mrozy do -16 st) - ale to czysty przypadek i tego normalnie nie osiągnie się już raczej nigdy... Czyli podsumowując swoje rozważania, możemy mieć podobne zużycie w kWh - a dzięki odpowiednim ustawom sterowników + taryfa G12W można mieć o wiele niższe rachunki w PLN. Albo inny paradoks (choć całkiem logiczny, bo oparty na matematyce "mnożeniowej") - mogę zużyć o wiele więcej kWh niż TY, a zapłacę mniej...... :yes: Pit ja się całkowicie z tobą zgadzam co do oszczędności związanych z wykorzystaniem max taniej taryfy i zacząłem analizować u siebie jak to wygląda Ale chcę utrzymać komfort stałej temp i nie manewrować zbytnio temp co może się udać. Zrobiłem Fot z zapisu sterownika z salonu podłączone są pod niego 4 panele 650Watt to razem 2,6Kw ogrzewają salon (3szt) i kuchnię (1szt) to około 1/3 powierzchni domu. Można nim zobaczyć jak rozkłada się pobór prądu na poszczególne godziny. Po przyjrzenie się myślę że nie będę musiał wiele kombinować aby wykorzystać taniość w drugiej taryfie i rezygnować z komfortu (mam oczywiście takie zapisy z innych sterowników i wygląda to podobnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modusoperandi 14.01.2016 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Wygląda na to, że mi się mieszkanie wygrzało. Temperatura na zewnątrz stale w okolicy zera.Zużycie w ciągu ostatnich dwóch dni takie same - 22 kW na dobę.Przy tej samej temperaturze i moim starym ogrzewaniu zużycie oscylowało w około wartości 26-27 kW dobę.Jeszcze jedno spostrzeżenie, które zauważyłem, że ma miejsce. Mianowicie w mieszkaniu brak wilgoci. Pojawiała mi się wilgoć (w bardzo małych ilościach) na szybach okiennych - obecnie jej nie ma wcale. To pozwala mi wyciągnąć wniosek, że promienniki rzeczywiście osuszają ściany przez co wilgoci jest zdecydowanie mniej lub jest ona minimalna.Ostatnia rzecz to czasy pracy moich paneli. Szkoda, że od początku nie sprawdzałem tego parametru, ale odkryłem, że tak można dopiero po paru dniach, więc za trzy ostatnie dni wygląda to u mnie tak (w godzinach na dobę):Salon 5 / 4 / 4Sypialnia 6 / 6 / 5Kuchnia 7 / 8 / 4Po tym parametrze utwierdziłem się w tym, co podejrzewałem, że muszę zrobić - zmienić na nieco mocniejsze panele w sypialni i kuchni. Jeszcze jedna rzecz, która wydaje mi się bardzo istotna i wynika z obserwacji pracy moich paneli oraz tego, co się dowiedziałem od innych użytkowników - moc paneli w stosunku do ich powierzchni. Moje panele (radium classic) mają inny kształt tzn. są wąskie i długie oraz sam promiennik jest łukiem. Ten kształt pozwala im na bardzo małą bezwładność - około minutę do dwóch od załączenia panelu czuć ciepło. Wydaje mi się zatem, że większą sprawność mają panele wąskie, ale długie. Można to zapewne potwierdzić pomiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 14.01.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Pit ja się całkowicie z tobą zgadzam co do oszczędności związanych z wykorzystaniem max taniej taryfy i zacząłem analizować u siebie jak to wygląda Ale chcę utrzymać komfort stałej temp i nie manewrować zbytnio temp co może się udać. Zrobiłem Fot z zapisu sterownika z salonu podłączone są pod niego 4 panele 650Watt to razem 2,6Kw ogrzewają salon (3szt) i kuchnię (1szt) to około 1/3 powierzchni domu. Można nim zobaczyć jak rozkłada się pobór prądu na poszczególne godziny. [ATTACH=CONFIG]343266[/ATTACH] Po przyjrzenie się myślę że nie będę musiał wiele kombinować aby wykorzystać taniość w drugiej taryfie i rezygnować z komfortu (mam oczywiście takie zapisy z innych sterowników i wygląda to podobnie) Pięknie te słupki wyglądają! Obliczyłem z nich że zużycie u ciebie w nocnej = ok. 2,7 kWh (43%) , dziennej = ok.3,6 kWh (57%) - czyli od pn-pt masz niekorzystnie bez ustawiania sterowników. Przypomnę ci, że ja mam obecnie ok. 23% dziennej, 77% nocnej. To oznacza, że moje rachunki będą o wiele mniejsze! Obliczmy na 1000 kWh: 1/ u ciebie: dzienna 570 kWh x 67gr = 382 zł // nocna 430 kWh x 30gr = 129 zł = razem 511 zł (bez przesyłu, abonamentów, itp - gdyż mamy identyczne) 2/ u mnie: dzienna 230 kWh x 67gr = 154 zł // nocna 770 kWh x 30gr = 231 zł = razem 385 zł różnica = 126 zł / 1000 kWh , przypuszczalnie zużyjemy około 4MWh , czyli x 4 = 500 PLN rocznie P.S. Ja mam innego sprzedawce, mam teraz stawki 65gr / 29gr (to jeszcze będzie 49 zł mniej przy 4 MWh). Ja obliczałem powyżej gdybyśmy mieli tego samego lokalnego - najdroższego Operator/Obrót. Co Ty na to ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modusoperandi 18.01.2016 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Ostatnie dni temperatura niska -2, - 3 stopnie za dnia i około -7 do -9 w nocy w mojej okolicy. Dobowe zużycie prądu wygląda u mnie tak:15.01 - 24 kW16.01 - 25 kW17.01 - 24 kW18.01 - 22 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Ostatnie dni temperatura niska -2, - 3 stopnie za dnia i około -7 do -9 w nocy w mojej okolicy. Dobowe zużycie prądu wygląda u mnie tak: 15.01 - 24 kW 16.01 - 25 kW 17.01 - 24 kW 18.01 - 22 kW To jak bys napisal, ze z Wroclawia do Warszawy jest 363 km/h Pewnie wiekszosc zrozumie, ale..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modusoperandi 18.01.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 kWh - to miałem na myśli Tak czy inaczej, dobowe zużycie energii w porównaniu do starego ogrzewania elektrycznego, jest średnio niższe o około 5-6 kWh. Miesięcznie daje to powiedzmy 150 kWh oszczędności. Z tej całej radości jest w planach remont łazienki. Planuję wstawić w podłogę ogrzewanie matami IR. Miło będzie, jak podłoga będzie nieco cieplejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 18.01.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Pięknie te słupki wyglądają! Obliczyłem z nich że zużycie u ciebie w nocnej = ok. 2,7 kWh (43%) , dziennej = ok.3,6 kWh (57%) - czyli od pn-pt masz niekorzystnie bez ustawiania sterowników. Przypomnę ci, że ja mam obecnie ok. 23% dziennej, 77% nocnej. To oznacza, że moje rachunki będą o wiele mniejsze! Obliczmy na 1000 kWh: 1/ u ciebie: dzienna 570 kWh x 67gr = 382 zł // nocna 430 kWh x 30gr = 129 zł = razem 511 zł (bez przesyłu, abonamentów, itp - gdyż mamy identyczne) 2/ u mnie: dzienna 230 kWh x 67gr = 154 zł // nocna 770 kWh x 30gr = 231 zł = razem 385 zł różnica = 126 zł / 1000 kWh , przypuszczalnie zużyjemy około 4MWh , czyli x 4 = 500 PLN rocznie P.S. Ja mam innego sprzedawce, mam teraz stawki 65gr / 29gr (to jeszcze będzie 49 zł mniej przy 4 MWh). Ja obliczałem powyżej gdybyśmy mieli tego samego lokalnego - najdroższego Operator/Obrót. Co Ty na to ? ? ? Spokojnie pokombinuje z max przesunięciem w stronę taniej taryfy jak się da nie rezygnując z komfortu.Zobaczymy jak się to uda bo własny licznik już tuż tuż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 18.01.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 kWh - to miałem na myśli Tak czy inaczej, dobowe zużycie energii w porównaniu do starego ogrzewania elektrycznego, jest średnio niższe o około 5-6 kWh. Miesięcznie daje to powiedzmy 150 kWh oszczędności. Z tej całej radości jest w planach remont łazienki. Planuję wstawić w podłogę ogrzewanie matami IR. Miło będzie, jak podłoga będzie nieco cieplejsza Widzę że już trochę się unormowało u Ciebie zużycie na dobę. Co planujesz na podłogę bo jak płytki to lepiej mata grzewcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 18.01.2016 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 To jak bys napisal, ze z Wroclawia do Warszawy jest 363 km/h Pewnie wiekszosc zrozumie, ale..... Wróciła menda, a myślałem że zdechła... Chłopaki-panelowcy, mała prośba - NIE ODPISUJCIE NA JEGO POSTY !!! NEVER EVER !!! Niech spada na pc. Dzięki P.S. Jak nie będziecie odpowiadali, to menda sama się wyniesie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 18.01.2016 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Spokojnie pokombinuje z max przesunięciem w stronę taniej taryfy jak się da nie rezygnując z komfortu.Zobaczymy jak się to uda bo własny licznik już tuż tuż No da się... Na początku kilka-kilkanaście dni może być odczuwalny lekki dyskomfort, ale jak się przyzwyczai domek, to już będzie OK. U mnie: 8.01 = 24 kWh (+1.... -4) 9.01 = 23 kWh (+2.....+1) 10.01 = 18 kWh (0 ..... -4) 13.01 = 58 kWh (+2 .... -1) , przez 3 doby 16.01 = 61 kWh (-4 .... -3) , przez 3 doby 18.01 = 41 kWh (-7 .... -4) Unormowało się w okolicach 20 kWh / dobę (tak śr. ok. 0.....-5). Jak dochodziło do -15/16 i trzymało (pocz. stycznia'16), zużycie było ok.33 kWh / dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 18.01.2016 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Witaj Piotrek. zużycie zgadza się będzie mniejsze,ale czy komfort cieplny odczuwalny w nocy i w dzień jest taki sam ? czy różny? w nocy nie wiem, bo śpię. w sypialni mam ustawione 19 st i ani centa więcej... w dzień wychodzę rano, wracam wieczorem - nic nie odczuwam... w weekend mam ustawioną STAŁĄ TEMP. CAŁĄ DOBĘ. dlatego ciężko mi coś powiedzieć o odczuwalnym komforcie cieplnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada1719506750 21.01.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Witam Was,W nowo budowanym domku 85m2 chcemy zainstalować 6 paneli grzejnych na podczerwień. Wszystkie panele chcemy umieścić na suficie. Parter:salon 19m2 - 2szt 700Watpokój 7m2 - 1szt 500Wat Poddasze:łazienka 5m2 - 1szt 350Watpokój1 - 13m2 - 1 szt 800Watpokój1 - 14m2 - 1 szt 800Wat I teraz planowałem do tego kominek w salonie z DGP ale w przypadku gdybyśmy zdecydowali się tylko na panele czy to ma sens wydawać dodatkowo ok 6k zł na wkład kominkowy? Chyba że zdecydować się na kominek a kupić tylko kilka paneli w celu dogrzania się w razie czego? Ale oboje z żoną pracujemy i zanim napalimy w kominku i nagrzejemy dom to minie kilka h od powrotu z pracy do domu.Jakich firm panele stosujecie i jakiej grubości i z czego wykonane podwieszając pod sufit? Edytowane 21 Stycznia 2016 przez Ada$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modusoperandi 21.01.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Ada$ - prześledź ze 4-5 stron wstecz. Ja tam zacząłem opisywać swój problem i poszukiwanie rozwiązania. Dalej wpisuję, jak wygląda dobowe zużycie, odczucia itp. Paru innych użytkowników także dzieli się tutaj swoimi spostrzeżeniami i dają dobre rady. Osobiście jestem niesamowicie zadowolony z tego, że wypróbowałem ten typ ogrzewania. Oczywiście panele IR zużywają prąd - nie ma tutaj cudów. Pamiętaj, że można pożyczyć w celach wypróbowania te panele. To jest super opcja - wtedy zobaczysz 'z czym to się je'. Pozwoli też na wymianę na mocniejsze / słabsze moce. Moim zdaniem warto. PozdrawiamRyszard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts