Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z78-pit jaką masz wentylację u siebie w domu? Masz może rekuperator?

Nie mam rekuperatora - mam zwykłe kratki (grawitacyjna) + kominki dachowe + wietrzenie domu co 2-3 dni (otwieram wszystkie okna po g.22 na kilkanaście minut lub między g.13-15 gdy jestem w domu i słoneczko świeci okna otwarte 1h). W stycznie w te wielkie mrozy otwierałem tylko na 2-3 minuty (wiadomo).

Domek wychładza się około 1-1,5 stopnia, zamykam okna i temp. w domu rośnie sama... potem w nocnej panele dogrzewają w miarę szybko. W nocy podkręcam temp. ok +0,5 stopnia w górę, tak, by mi wygrzał się domek w taniej taryfie, a potem rano trzymało jak najdłużej... Te 0,5 stopnia nie odczuwa się, ale ściany już tak. Trochę więcej zużywam prądu, ale tego taniego po 30gr.

:bye:

jak wychodzą koszty w przeliczeniu na cały sezon?

U mnie prawdopodobnie będę na plus względem zeszłego roku o jakieś 600 PLN

Przy czym w zeszłym roku mieszkanie było raczej zimne - w tym roku jest w całym mieszkaniu ciepło, że przez sezon grzewczy przebywam w nim w koszulce i krótkich spodenkach.

Zużycie energii za ostatnie dni [kWh]:

17.02 - 18

18.02 - 20

19.02 - 17

20.02 - 16

21.02 - 16

22.02 - 15

Zużycie:

10.02 = +13 kWh (+3....+5)

11.02 = +15 kWh (+1.... +3)

12.02 = +18 kWh (-1....+3)

14.02 = +36 kWh (-2....+6) - za 2 doby

Zużycie prundu dalej:

16.02 = +24 kWh (+1.......+3) - śr. 12/dobę

18.02 = +36 kWh (-3.......+3) - śr.18/dobę

21.02 = +57 kWh (0.......+6) - śr.19/dobę

22.02 = +10 kWh (+5......+10)

:yes:

Witam,

chciałbym się dowiedzieć od Was drogich użytkowników forum czy te ogrzewanie na podczerwień się sprawdza oraz z jakiej firmy byście polecili te panele. Dom mam zamiar budować i szukam ogrzewania elektrycznego, ponieważ gazu tam nie ma, węgla nie chce, kominkiem też nie chce grzać całego domu, więc zostaje mi elektryczne. Byłem teraz na targach budowlanych w gliwicach 28.02.2016, był tam przedstawiciel i dystrybutor na Polske firmy easytherm (austria) oczywiście zachwalał etc byl tam też jeden panel, który chodził non stop no i nie powiem było czuć*to ciepło. Dlatego mnie to zainteresowało jako alternatywa do ogrzewania wodnego elektrycznego. '

Dom będzie zbudowany niskoenergetyczny.

Witam,

chciałbym się dowiedzieć od Was drogich użytkowników forum czy te ogrzewanie na podczerwień się sprawdza oraz z jakiej firmy byście polecili te panele. Dom mam zamiar budować i szukam ogrzewania elektrycznego, ponieważ gazu tam nie ma, węgla nie chce, kominkiem też nie chce grzać całego domu, więc zostaje mi elektryczne. Byłem teraz na targach budowlanych w gliwicach 28.02.2016, był tam przedstawiciel i dystrybutor na Polske firmy easytherm (austria) oczywiście zachwalał etc byl tam też jeden panel, który chodził non stop no i nie powiem było czuć*to ciepło. Dlatego mnie to zainteresowało jako alternatywa do ogrzewania wodnego elektrycznego. '

Względnie pompa ciepła powietrze powietrze w tandemie z ogrzewaniem elektrycznym panele na podczerwień lub grzejniki konwektorowe lub podłogówka elektryczna. Pozwala to na obniżenie kosztów z ogrzewania na poziomie COP 1 nawet i ponad 2 razy i mamy jeszcze chłodzenie w pakiecie latem co ostatnio baaardzo się przydaje. Oczywiście dom szczelny dobrze zaizolowany i masz tani system grzewczy w utrzymaniu. U mnie zyżycie za luty to 240 kwh z pompy plus 9kwh z grzejników w łazienkach temperatury w domu 20,5-21 parter oraz 22-24'C poddasze 100m2.

Witam,

Proponuje abyś poczytał tu w temacie a pewnie będziesz miał lepszy obraz tego co to ogrzewanie panelami.Bo jest w nich zasadnicza różnica a mianowicie

standardowe ogrzewanie ogrzewa najpierw powietrze a ono dopiero ogrzewa wszystko co znajduję się w domu,ogrzewanie promiennikowe najpierw ogrzewa otoczenie a potem dopiero powietrze znajdujące się w domu przez co mamy trochę inne poczucie ciepła.Jest tu kilka osób co maja takie ogrzewanie między innymi i ja i pomimo większych kosztów zakupu niż np. konwektory nie zamienił bym je na inne.Najlepiej jest zobaczyć i sprawdzić u kogoś kto ma takie ogrzewanie da Ci to najlepszy obraz tego jak działa.

Proponuje abyś poczytał tu w temacie a pewnie będziesz miał lepszy obraz tego co to ogrzewanie panelami.Bo jest w nich zasadnicza różnica a mianowicie

standardowe ogrzewanie ogrzewa najpierw powietrze a ono dopiero ogrzewa wszystko co znajduję się w domu,ogrzewanie promiennikowe najpierw ogrzewa otoczenie a potem dopiero powietrze znajdujące się w domu przez co mamy trochę inne poczucie ciepła.Jest tu kilka osób co maja takie ogrzewanie między innymi i ja i pomimo większych kosztów zakupu niż np. konwektory nie zamienił bym je na inne.Najlepiej jest zobaczyć i sprawdzić u kogoś kto ma takie ogrzewanie da Ci to najlepszy obraz tego jak działa.

Dokładnie. Obecnie opcji jest dużo warto zobaczyć każde na żywo. Potem wybrać optymalne rozwiązanie.

Zużycie:

10.02 = +13 kWh (+3....+5)

11.02 = +15 kWh (+1.... +3)

12.02 = +18 kWh (-1....+3)

14.02 = +36 kWh (-2....+6) - za 2 doby

Zużycie prundu dalej:

16.02 = +24 kWh (+1.......+3) - śr. 12/dobę

18.02 = +36 kWh (-3.......+3) - śr.18/dobę

21.02 = +57 kWh (0.......+6) - śr.19/dobę

22.02 = +10 kWh (+5......+10)

:yes:

Dalej:

25.02 = +44 kWh (-3......+5) - śr. 15 / dobę

28.02 = +61 kWh (-4.....+5) - śr. 20 / dobę

1.03 = +28 kWh (-1....+1) - śr. 14 / dobę

Ogrzewanie panele - sezon 2015/16:

paźdz = 203 kWh (75% nocna / 25% dzienna)

listopad = 297 kWh (78 / 22)

grudzień = 394 kWh (77 / 23)

styczeń'16 = 700 kWh (85 / 15)

luty'16 = 468 kWh (97 / 3)

RAZEM: 2062 kWh (5 m-cy) = śr. 412 / m-c

G12W = temp. wewn. - jak nas nie ma = 19 st, powrót do domu + noc = 20 st , weekendy często 21 st.

Zużycie energii za ostatnie dni [kWh]:

17.02 - 18

18.02 - 20

19.02 - 17

20.02 - 16

21.02 - 16

22.02 - 15

Zużycie dobowe za kolejne dni [kWh]

23.02 - 12

24.02 - 14

25.02 - 17

26.02 - 17

27.02 - 19

28.02 - 20

29.02 - 20

01.03 - 20

02.03 - 20

W obecnym sezonie grzewczym do dnia dzisiejszego zużyłem 3005 kWh - koszt poniesiony 906 PLN (mieszkanie 48 m)

Grześ 240kwh z pompy to dobry wynik co to za pompa?

Mam kanałową pompę ciepła powietrze - powietrze (klimatyzator kanałowy) plus grzejniki elektryczne i pozostałości po gazowym które włączałem gdy bardziej przymroziło by podgrzać słabo izolowany parter z dużą ilością okien. Generalnie przy gazie zjadało mi 1000-1200 m3 i utrzymywałem niższe temperatury w domu. Gaz teraz mam w razie "w" i do cwu gdy nie grzeją kolektory i rocznie spalam teraz od 100-150m3. Odkąd zacząłem testować kanałówkę zużycie przez takie miesiące jak ten luty to poziom 230-240 kwh. Mam urządzenie nie z najwyższej półki bo miało być jedynie do sprawdzenia tego typu rozwiązania a tymczasem radzi sobie świetnie a i inni też już są zadowoleni z tego rozwiązania. Wiem jednak że nie każdy akurat uzna to za optimum dla siebie.

Edytowane przez oszczednyGrześ