jasiek71 28.12.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Rozwiń swoja myśl hehe już widzę jak na nie ogrzewanym piętrze jest tyle samo co na zewnątrz ... a jak jest cieplej to znaczy że grzejesz tym co przez strop i dziury przełazi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.12.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 4/ Obliczenia OZC nie są zgodne, 3200 to on osiągnie w styczniu/początek lutego (jak będzie tak jak teraz +5...-5)... Pozdrawiam, ja już przekroczyłem 4 tys. kwh a za ogrzewanie zapłacę co najwyżej 3,5k... te 5-5,5k to u nas za wszystko razem z ciepłą woda i żarówkami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.12.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) asolt 1/ Nie wiem jak się projektuje pod panele - nie jestem projektantem. 2/ 20 cm grafitu starczy (to nie jest standard) 3/ wiem co R$K położył, czytałem o fundamencie (miód, trzeba przyznać) - a i tak mu wyjdzie ponad 6tys kWh !!! Oby nie więcej, już ma grubo ponad 2k, a może już zimy nie będzie? to się może w 5tys zmieści... (czyli nie tak źle, ale nie OZC) 4/ Obliczenia OZC nie są zgodne, 3200 to on osiągnie w styczniu/początek lutego (jak będzie tak jak teraz +5...-5)... Pozdrawiam, Z mojej praktyki wynika ze najczęściej wybierane jest 20 cm styro, jezeli nie jest standardem to juz niedługo będzie, a jako projektant ogrzewania na pewno nie poleciłbym nikomu ogrzewania czystym prądem przy takim ociepleniu. Skąd wnioskujesz ze u Konrada zapotrzebowanie wyjdzie ok 6000 kWh, skoro rzeczywiste obciązenie cieplne jest poniżej obliczonego. Poza tym Konrad nie wykonał do konca ocieplenia zgodnego z założeniami ozc, oraz co najważniejsze dom jest swieży i jego zapotrzebowanie w pierwszym sezonie musi być wyższe od obliczonego. Oczywiscie obliczenia ozc nie obejmują cwu. Edytowane 28 Grudnia 2012 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.12.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Witam asolt 1/ Nie jestem ekspertem, przyznaję bez bicia, ale wydaje mi się, że ładowanie GRAFITOWEGO styro na ściany pow. 20-22 cm nie ma sensu, bo współczynnik i tak nie zmaleje znacznie (gdzieś to wyczytałem, nie pamiętam...) - ale mówię: dokładnie nie wiem Asolt, jeśli można - proszę o komentarz krótki, jak zmniejsza się współczynnik po 20 cm grafitowego wzwyż... Dziękuję. 2/ Pan R$K osiągnął w swięta ponad 2.tyś kWh.... niedługo osiągnie 3.tyś (OZC mu ładnie na papierku wyliczyłeś 3266 kWh - 18,9 kWh / m2 z czego on skakał z radości, że 3,9kWh brakuje do pasywnego, pamiętam to i PODZIWIAŁEM...teraz widzę, że to tylko na papierku) ... jak przyjdzie prawdziwa zima, to zużycie dobowe wyjdzie mu 60-70... na razie zimy dużej nie ma i oby nie było !!! 3/ 6.tys kWh to minimum - on osiągnie to w kwietniu + do tego prąd AGD/RTV 4/ Dom jest świeży - zgadza się, mam nadzieję, że 2013/14 osiągnie swoje papierowe OZC. Bo dom ma zaizolowany jak na nasze warunki super! Szczególnie fundament - miodzio! Pozdrawiam, Wyliczenia były dla 20 oC Konrad utrzmuje 21-21,5oc to pierwsza istotna niezgodność, kolejna to brak ocieplenia scian wewnetrznych garażu nieogrzewanego, zwiększona powierzchnia grzewcza na poddaszu, zwiekszona wymiana powietrza w stosunku do założonej oraz pierwszy sezon grzewczy. Czy to mało czy dużo niezgodności w stosunku do założeń ? Nigdy nikogo nie zapewniałem ze wyniki obliczeń sprawdzą się w pierwszym sezonie grzewczym, jest to po prostu niemożliwe. Co do wyniku 18,9 kWh/m2 to w przypadku skosow ten wsp. nie jest miarodajny. Zapotrzebowanie 3266 kWh było policzone na prośbę Konrada dla 0,5 wymiany, ten sposób liczenia nie jest zgodny z metodyką obliczeń a faktyczny wynik dla wymiany normowej jest ok 4600-4700 kWh. Co do dokładności obliczeń to dla domów po kliku sezonach grzewczych dokładność waha sie w granicach 5-10% na plus (sprawdzone w praktyce) Jezeli chodzi o wsp. dla styropianu o grubości powyżej 20 cm to zmienia się on nieproporcjonalnie, a za komentarz może słuzyć zdanie pewnego murarza na budowie ( osobiście mi to tłumaczył), który stwierdził ze więcej niż 10 cm styropianu sie nie opłaca i nie ma takiej potrzeby bo styropian przemarza do 7 cm . A na poważnie to ceny nośników energii będą rosły i lepiej jest mieć bardzo dobrze ocieplony i w pewien sposób cześciowo uniezależnić się od tych zmian niz pózniej dokładać kolejną warstwe styropianu (na sciany się da, pod posadzkę czasami nie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 28.12.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 A ja mam katar już 10 dzień, trzy dni ponad normę i mnie nosi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 28.12.2012 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Jest taki opisany w psychologii mechanizm, że jak ktoś podejmie jakąś decyzję, to po niej będzie jej bronił ze wszystkich sił. Żeby nie wyjść na idiotę, który popełnił błąd. Tacy ludzie nawet będą się kłócić z prawami fizyki, byle tylko udowodnić, że nie dali się zrobić w balona. Jasne, bardzo proszę. Musi mi Pan tylko podać najpierw dane do faktury i zrobić przelew na konto. Jak dla Pana będzie specjalna cena -- 500 PLN netto. Każde ogrzewanie wysusza powietrze. O ile się nie mylę to ogrzewanie niektórymi piecykami na gaz wydziela sie wilgoć ze spalanego gazu. Podobne wrażenia miałabyś przy kominku. O ile się nie mylę to ogrzewanie niektórymi piecykami na gaz daje wilgoć po spaleniu gazu. Może i podobnie jest przy kominku, ale nie komfortowo ze względu, że nie da się ustawić jednej temperatury i szybko wygasa, więc są skoki temperatur, więc nie jest to samo, "podobnie nie znaczy tak samo" ja lubie mieć komfort termiczny i już, więc nie przekona mnie wtym akurat nikt, ponieważ byłam, widziałam, w domu ogrzewanym kominkiem też byłam i wiem swoje. Jak już wczesniej wspomniałam wybrałabym podłogówkę, ale gazu nie mam na działce, resztę w moim poście powyżej. Cena do zaakceptowania, może droższe o dgrzejników konwektorowych ale one dmuchają powietrzem co mi nie pasuje i droższe jest zużycie prądu, bo powietrze ogrzewane idzie do góry, komfort przede wszystkim jak już powiedziałam Edytowane 29 Grudnia 2012 przez dana0606 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 28.12.2012 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) zrób więc taki eksperyment: Weź taką sporą folię malarską nakryj się szczelnie razem z tym swoim podłączonym do prądu panelem a potem opisz nam swoje wrażenia, czy było tam świeższe powietrze czy też nie? sorry, ale ja będę miała do tego rekuperator, poza tym nie będę szczelnie zamknieta w takim małym pomieszczeniu, bo salon bedzie miał prawie 30m2 otwarta na to kuchnia 10m2 i haal też cos koło 10m2. Sypialnia 15m2 a łazienka też z 15m2, więc to różnica niż wejść do foliowego worka. Hahahaha. śmieszne te wasze odpowiedzi... Ciekawa jestem jakie Ty ogrzewanie preferujesz, bo jeżeli z tym swoim ogrzewaniem zrobisz to samo, czyli9 zamkniesz sie szczelnie pod taka folią to ciekawe ile wytrzymałbyś, bo ja myslę, że z "moim panelem którego jeszcze nie mam" wytrzymałbyś dłużej nie dusząc się zanim byś nie padł Edytowane 29 Grudnia 2012 przez dana0606 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 29.12.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Cieszę się, że się ubawiłaś. W końcu śmiech to zdrowie. Panele Ciebie ogrzeją, ale świeże powietrze może zapewnić tylko dobra wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 29.12.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Cieszę się, że się ubawiłaś. W końcu śmiech to zdrowie. Panele Ciebie ogrzeją, ale świeże powietrze może zapewnić tylko dobra wentylacja. Przecież napisałam, że będę miała rekuperator czyli mechaniczną wentylację z odzyskiem ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.12.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 O ile się nie mylę to ogrzewanie niektórymi piecykami na gaz daje wilgoć po spaleniu gazu. No racja, w kurnej chacie też się mogło robić bardziej wilgotno dzięki spaleniu drewna. Jak już wczesniej wspomniałam wybrałabym podłogówkę, ale gazu nie mam na działce, resztę w moim poście powyżej. Cena do zaakceptowania, może droższe o dgrzejników konwektorowych ale one dmuchają powietrzem co mi nie pasuje i droższe jest zużycie prądu, bo powietrze ogrzewane idzie do góry, Co do tego, że konwektory będą w eksploatacji zauważalnie droższe od paneli na podczerwień, to niestety tylko tak Ci się wydaje. Co stoi na przeszkodzie zrobić podłogówkę elektryczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 31.12.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) No racja, w kurnej chacie też się mogło robić bardziej wilgotno dzięki spaleniu drewna. Co do tego, że konwektory będą w eksploatacji zauważalnie droższe od paneli na podczerwień, to niestety tylko tak Ci się wydaje. Co stoi na przeszkodzie zrobić podłogówkę elektryczną? No niby można zrobic podłogówkę na prąd, ale narazie chyba w całym domu tego nie ma nikt i nie wiem jak to by się sprawdziło co chodzi o koszty, nagrzewanie i zmiany temperatur w zględem ustawienia na termostacie, bo powolniejsze byłoby nagrzewanie i wolniejszy spadek temperatury przy takich wachaniach temperatury jak mamy w teraz. A te panele akurat widziałam na własne oczy oraz mniej więcej wiem jak sie zachowują, czyli szybko nagrzewają, a na dodatek w domu takim jak będę miała ja. Co do konwektorów to dajcie spokój, pisałam już, że grzeją dmuchając powietrze, gorsze to od zwykłych kaloryfarów. Nie nawidzę ogrzewania powietrzem, korzystam z tego w dużej sali ze dwa razy w tygodniu i masakra, ciągle z chusteczkami do nosa. Dlatego dajcie spokój, każdy niech wybiera takie ogrzewanie jakie mu pasuje. Pozdrawiam i dziękuję nie skorzystam z innego na dzień dzisiejszy, chyba że wymyslą za te kilka lat coś nowszego lepszego, nie koniecznie tańszego, ale dla mnie funkcjonalnego, jako ALERGIKA. Edytowane 31 Grudnia 2012 przez dana0606 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 01.01.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 No pierwsze słyszę, żeby ktoś miał podłogówkę na prąd w całym domu, a przeczytałam sporo dzienników budowy, lub przeleciałam je i zawsze była kładziona podłogówka na wodę i piece do tego różniste, ale ok poczytam. Poza tym ja nie będę grzała tylko w taniej taryfie, lecz stałą temperature bedę utrzymywać dla poszczególnych pomieszczeń jaka mi odpowiada, jestem zmarzluchem i lubię ciepełko, i nie wazna jest cena jak to wyraziłam we wczesniejszych postach. Proszę zanim odpowiecie na ten post poczytajcie wszystkie wczesniejsze moje posty bo chyba nie bardzo rozumiemy się, w pewnym miejscu napisałam, że jeszcze nie wiem czy będę korzystac z drugiej taryfy. Jeżeli tak to w tańszej taryfie ja z kompa bedę korzystać, gotować i prać itp. Ogrzewania sobie nie wyobrażam, aby było grzane tylko w drugiej taryfie i zachować komfort temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 01.01.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 No ok, szukałam poczytałam trochę i w sumie nie znalazłam. Wpiaywałam różne warianty, aby znaleźć samą podłogówkę na maty i nie znalazłam, aby ktoś miał. Proszę o linki, jak mówisz, że jest pełno. Ja znalazłam z piecami kondensacyjnymi, konwektorowymi i w szczególności pompa ciepła. to wszystko mnie nie interesuje, za drogie lub beznadziejne jak dla mnie jak już wyżej pisałam. Poza tym nie będę miała kominka i nawet samego komina. Więc prosze o takie propozycje linków, sam prąd na macie podłogowej kto ma, ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 01.01.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Jasne chce mi się czytać cały wątek zawierający prawie 800 stron? podaj linka z konkretnej strony, jak twierdzisz, że tyle osób podobno ma takie rozwiazanie, ja przeczytałam kilka stron i cały czas o konwekcyjnym ogrzewaniu i pompie ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 01.01.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Do konradowego DB link tutaj. Świetna i pouczająca lektura tak ogólnei. 112 stron ale na pierwszej Konrad dał spis treści.Co do kabli w podłodze vs panele - moim zdaniem temat otwarty, chyba nawet częściowo tu dyskutowany. Pisałem wcześniej że Konrad podał mi dla porównania koszt położenia jego kabli, dość tanio mu wyszlo. Domyślam się że nie podał kosztu robocizny - miał tam ekipę która sporo rzeczy zrobiła mu zbiorczo i nie było wyszczególnionego kosztu akurat tych prac. Koszt eksploatacji - dla kabli znany, zysk polega na akumulacji ciepła prądem w taniej taryfie. W przypadku paneli wciąż jeszcze spekulujemy, pierwsze konkrety pewnie się zaczną pojawiać w przyszłym roku, a porównywalne - po wygrzaniu domów za dwa lata. Siłą paneli jest wysoki udział powyżej 50 % promieniowania podczerwonego w wytwarzanym cieple; pozwala to na grzanie na żądanie, nagrzewanie wywiewanego powietrza do niższej temperatury. Wbrew pozorom ma to znaczenie, w domach zwłaszcza zimą, utrzymujemy większą wilgotność powietrza, i jego nagrzanie wymaga więcej energii niż nagrzanie suchego. Tak to powinno działać i zdaje się że w wielu domach tak już działa. Na forum używają ich Iwona i Mariusz już od dwóch lat. Z 'naukowego' punktu widzenia ich przykład jest trochę okorojony niestety. Nie mają oddzielnego licznika na same panele i nie mogą w związku z tym podać zużycia tylko na CO. Ich dom służy niewątpliwie do mieszkania, nie do pomiarów.Pozostali użytkownicy nie mają kont na FM (chyba na 1 stronie pisał 1 pan, ale 'gościnnie' przyjął go na forum jeden z adwersarzy, sugerując że jego jeden z pierwszych postów przypomina łubudubu z Misia - wiecej już chyba nie pisał, takie przyjęcie zniechęca), kilka osób tu aktywnych przymierza się do instalacji i podzielenia się wynikami.Pozdrawiamblekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 01.01.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 (edytowane) No nie mówię, ze całkiem mi się nie chce, bo w sumie trochę poszperałam i zorientowałam się, że jakiś Lobo ma, ale właśnie przynajmniej o to mi chodziło, żebys podał kto ma. Dziękuje Ci serdecznie adiqq Poza tym powiem szczerze że i tak mają jakieś pompy do CWU i PC i coś tam jeszcze, nie wiem dla to zbyt skomplikowane, a koszt powiem wcale nie niższy, ponieważ większośc prądu zużywają w drugiej taryfie prawie 3/4 a tylko 1/4 w dziennej a i tak cena jaką płacą to ponad 5tys na rok, więc na panelach grzejąc w jednej taryfie ja tyle wyjdę. Więc sorry, ale chyba nie będę bawić się w zatapianie kabli w podłogówce, a skupię się na lepszym ociepleniu domu. Zresztą będę miała okazję sama to przetestować te panele w domku letniskowym ocieplonym, bo zanim wybudujemy dom i sprzedamy mieszkanie będziemy musieli gdzieś mieszkać, a najlepiej najbliżej budowy, czyli na miejscu. Edytowane 1 Stycznia 2013 przez dana0606 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 02.01.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 dana0606, zdecyduj się. Albo się na temacie nie znasz, "nie wiem dla to zbyt skomplikowane", albo się znasz i stawiasz tezy, że "koszt powiem wcale nie niższy". Jak dla mnie to się nie znasz i błądzisz. Tylko zastanawiam się, skąd ten pomysł, że akurat panele na podczerwień będą w Twojej sytuacji najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 02.01.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Kilka powodów jest na to, że będą najlepsze, po pierwsze jednakowa temperatura jeżeli w pomieszczeniu bedzie kilka takich panelirozmieszczonych odpowiednio na suficie, po drugie najmniej problemowy system przy zakładaniu ( podobnie jak konwektory-ale one działają na zasadzie dmuchawy-faralka) i po trzecie moga byc w miejscu, gdzie nie zajmują powierzchni, podłogi czy sciany, czyli sufit. No z kablami grzejnymi to problem jak coś sie zepsuje, to kuć podłoge by trzeba było, tak poza tym do tego systemu nic nie mam i myslę że cenowo bedzie podobnie jak Lobo_M, bo on ma dobrze ocieplone i ja tez tak planuję, tylko mój dom będzie mniejszy o jakieś prawie 30%. Gdyby mi wyszło tyle co on płaci to nie byłoby źle czyli jakby nie paliłsobie w kominku to płaciłby około 350-400zł za prad miesiecznie. Poza tym jak psałam inwestować bedę też w solary dla CWU. A swoją drogą powiedz KrzysztofLis2 co Ci w tym systemie nie pasuje co? To pytanie równiez odnosi się do tych co mają jakieś ale i mi odradzają, niech sami powiedzą dlaczego nie? A nie tylko dlaczego nie to czy to tzn inne systemy polecają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 02.01.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 (edytowane) Ogrzewania sobie nie wyobrażam, aby było grzane tylko w drugiej taryfie i zachować komfort temperatury. Skoro sobie nie wyobrażasz, to Ci pomogę wykresami z monitoringu mojego domu ogrzewanego na dole podłogówką. Ogrzewanie tylko w taniej taryfie, -15* na zewnątrz, a w domu temperatura stabilna i komfortowa: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=153758&d=1355150880 Znalazłem budżetową wersję paneli do testów: 42zł z przesyłką, moc 1000W: http://allegro.pl/kwarcowy-ogrzewacz-promiennikowy-optimum-sloneczko-i2905094027.html Edytowane 2 Stycznia 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 03.01.2013 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Skoro sobie nie wyobrażasz, to Ci pomogę wykresami z monitoringu mojego domu ogrzewanego na dole podłogówką. Ogrzewanie tylko w taniej taryfie, -15* na zewnątrz, a w domu temperatura stabilna i komfortowa: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=153758&d=1355150880 Znalazłem budżetową wersję paneli do testów: 42zł z przesyłką, moc 1000W: http://allegro.pl/kwarcowy-ogrzewacz-promiennikowy-optimum-sloneczko-i2905094027.html Ok, a ten komfort termiczny to jaka temperatura w domu cały czas gdy spada do -30 to ile wtedy jest, grzejąc tylko w drugiej taryfie? Ja myslę, że poniżej 20stu, a to dla mnie lodówka, ja lubię mieć 23-25stopni w mieszkaniu stale i to zależy od pomieszczena czy sypialnia czy salon. Co do tego linka z Allegro to smiech na sali, to tak jakby zwykła farelka przecież pisze, ze nadmuch powietrza, czytajcie proszę posty wczesniejsze, że ja takiego ogrzewania nie toleruję tzn. mój nos. Dajcie spokój z każdym ogrzewaniem co nadmuch ma, ok? Mam jeden piecyk konwektorowy i włączam go tylko z musu w łazience jak ogrzewania durna spółdzielnia jeszcze nie włączy (Parter więc mam najzimniej) a pranie musi jakoś wyschnąć. Edytowane 3 Stycznia 2013 przez dana0606 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts