Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jest 15 str, ile postów użytkowników tego systemu? Dlaczego użytkownicy nie piszą o koszcie inwestycji i kosztach eksploatacji - odpowiem - bo nie ma czym się chwalić, inne systemy po prostu są korzystniejsze w domu. Panele mają swoje zalety, ale sposób użytkowania domu nie przemawia za ich instalacją. Decyzji inwestora nikt nie zmieni, ale czy obecni tu potencjalni przyszli użytkownicy jak je zainstalują również zamilknął? Za jakiś czas uzyskamy odpowiedź, ale ten wątek będzie zapomniany.

Iwonę i Mariusza zapytałbym czy gdyby wybierali dzisiaj system ogrzewania w swoim domu, czy również wybraliby panele?

Edytowane przez kbab

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ŁŁotOoo mnie się rozchodziło.

Wszystko juz wiem...

Troche było by za tanio... to co miesiecznie bym placil ok 150zl za ogrzewanie... :p

To ile bedziesz płacił za ogrzewanie jest uwarunkowane w tym przypadku (grzanie czystym prądem) tylko i wyłącznie głównie parametrami cieplnymi domu i w mniejszym stopniu sposobem regulacji temperatury. Rodzaj zródła grzewczego (kable, panele, podłogówka wodna elektryczna) nie ma istotnego wpływu, powiem wiecej ten wpływ jest znikomy.

Oczekiwania potencjalnych użytkowników paneli są zbyt optymistyczne jezeli liczą na znaczące oszczędności w stosunku do innych rodzajów ogrzewania elektrycznego

Edytowane przez asolt

Ze wszystkich stron, czy jak przy ognisku na mrozie ? O ile możesz realnie obniżyć temperaturę pomieszczenia żeby było dobrze ?

Podłogówka nie daje konwekcji. Dużo większą da panel bo on jest dużo cieplejszy niż otoczenie (pisałeś 80-120*) i punktowo ogrzewa powietrze. Podłogówka to duża jednolita powierzchnia o temperaturze bliskiej temperatury tła - stąd brak konwekcji.

Spadnie gradient, spadnie oddawanie ciepła przez akumulator - dłużej pozostanie ciepły. Zobacz na wykresach jak to u mnie działa. Jeden z wykresów pokazuje działanie solarów - będziesz wiedział kiedy u mnie świeciło słońce, a dom mam ze słoneczną wystawą, więc zyski od słońca mam duże.

Wykres oczuwania komfortu cieplnego w zależności od temperatury powierzchni ograniczających pokój i temperatury powietrza.

Odczucie komfortu ciepnego.jpg

Co do stosunku konwekcji do promieniowania w przypadku ogrzewania dużymi powierzchniami, to istnieje tu wiele nieporozumień. Zacytuję znowu fragment raportu Kossacka

Large-surface heating is usually made from flexible heating pipes, inserted into the ceiling and wall plaster or into the floor screed. This is then always called ceiling, wall or floor heating. The surfaces warm up via heat

conduction and thus ensure a pleasant medium temperature of radiation. The air is usually warmed up by

slow convection. This is also true when electrically powered heating pipes or heating foils are used instead of

heating pipes with flowing water.

Baseboard heaters and large-surface heating are erroneously called radiant heating, even though they

usually transfer less than 50% of the thermal energy or electrical energy they bring into a room in the form of

radiation. The name actually describes the advantage you gain from these forms of heating, i.e. they provide

a high mean temperature to the environment by radiation because the surfaces of the room are partially

heated directly, partially by a proportion of radiation and partially using an air screen. Large-surface heating

would be ideal if it maintained all the surfaces which delimit the room at a low temperature level of approx.

20 to 25 °C. This would mean that practically no exchange via radiation would take place between the

surfaces in the room and the surface of a clothed human body because the temperatures of all surfaces

would be approximately the same. It is exactly this is that is perceived as being particularly pleasant. The

thermal output emitted to the room by such heating elements takes place mainly by convection and the

absorption of radiation into the air in the room.

Nieporozumienie bieże się stąd, że część ogrzewania przez promieniowanie stanowi główną korzyść jaką się odnosi korzystając z tego typu ogrzewania.

Z twoich wykresów chętnie skorzystam, jak znajdę chwilę.

Pozdrawiam

blekowca

Jest 15 str, ile postów użytkowników tego systemu? Dlaczego użytkownicy nie piszą o koszcie inwestycji i kosztach eksploatacji - odpowiem - bo nie ma czym się chwalić, inne systemy po prostu są korzystniejsze w domu. Panele mają swoje zalety, ale sposób użytkowania domu nie przemawia za ich instalacją. Decyzji inwestora nikt nie zmieni, ale czy obecni tu potencjalni przyszli użytkownicy jak je zainstalują również zamilknął? Za jakiś czas uzyskamy odpowiedź, ale ten wątek będzie zapomniany.

Iwonę i Mariusza zapytałbym czy gdyby wybierali dzisiaj system ogrzewania w swoim domu, czy również wybraliby panele?

Ale oni już kilka razy odpowiadali na to pytanie twierdząco.

O kosztach inwestycji napisaliśmy też kilka razy. Ja pisałem, piekar pisał, Iwona i Mariusz pisali, Kasieńka i Piotr pisali jakie mają oferty.

O kosztach eksploatacji pisali Iwona i Mariusz, zbliża się luty więc pewnie będą mogli podać całoroczne zużycie w taryfie weekendowej, póki co mieli fakturę za półrocze i szacunki, bazujące na porównaniu kosztów do okresu z poprzedniego roku. Jeszcze podawał zużycie też Kniaź Igor i druga osoba, no ale dostali za swoje. Jeśli ten wątek zostanie zapomniany to nie z powodu paneli tylko niezrozumiałej niechęci użytkowników innego rodzaju ogrzewania.

Odnoszę nieodparte wrażenie że szukasz dziury w całym.

Co do kosztów eksploatacji - tak jak asolt pisze, podobny do grzania innymi systemami opartymi na czystym prądzie, tylko tyle i aż tyle.

Ja pisałem, piekar pisał, Iwona i Mariusz pisali,

Nie znalazłem tych info decydujących o tym systemie, chociaż pytałem wielokrotnie. Najcenniejsze jest zdanie użytkowników tu Iwony i Mariusza. Nie odpowiadają na podstawowe pytania tj, ilość paneli, ich moc, koszt inwestycyjny, wspominali że nie znają się na podłogówce - ale w domu ją użytkują, niechętnie mówią o kominku - to są ważne informacje dla potencjalnych inwestorów, zadał bym im jeszcze kilka pytań - ale jak widać nie podejmują tematu, czyżby byli związani umową lojalnościową i otrzymali na nie specjalną promocję? Swoje zdanie jako użytkownik grzejników na podczerwień przedstawiłem i poparłem zapłaconymi w/w fakturami, system został zmieniony na piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem - ten system jest o wiele korzystniejszy co widać na tych fakturach. Stąd moje wątpliwości, których użytkownicy tego systemu nie chcą rozwiać. Jestem zdecydowanym zwolennikiem ogrzewania elektrycznego ale przy tańszej taryfie i z możliwością akumulacji ciepła - tego panelom na podczerwień brak.

Edytowane przez kbab

Nie znalazłem tych info decydujących o tym systemie, chociaż pytałem wielokrotnie. Najcenniejsze jest zdanie użytkowników tu Iwony i Mariusza. Nie odpowiadają na podstawowe pytania tj, ilość paneli, ich moc, koszt inwestycyjny, wspominali że nie znają się na podłogówce - ale w domu ją użytkują, niechętnie mówią o kominku - to są ważne informacje dla potencjalnych inwestorów, zadał bym im jeszcze kilka pytań - ale jak widać nie podejmują tematu, czyżby byli związani umową lojalnościową i otrzymali na nie specjalną promocję? Swoje zdanie jako użytkownik grzejników na podczerwień przedstawiłem i poparłem zapłaconymi w/w fakturami, system został zmieniony na piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem - ten system jest o wiele korzystniejszy co widać na tych fakturach. Stąd moje wątpliwości, których użytkownicy tego systemu nie chcą rozwiać. Jestem zdecydowanym zwolennikiem ogrzewania elektrycznego ale przy tańszej taryfie i z możliwością akumulacji ciepła - tego panelom na podczerwień brak.

Jak bys dobrze czytał cały ten wątek to ja odpowiadałam oni też, moze nie na wszystko odpowiadaja bo ciągle te same durne pytania zadawane są, a komentarzach do dziennika było wszystko podane, co do mocy to maja jakoś około 5tys. dokładnie nie pamietam. KOMINEK NA PRĄD, PODŁOGÓWKE W ŁAZIENCE NA PRĄD A I TAK JEJ NIE UŻYWAJĄ, dali ją na wszelki wypadek jakby panel nie dał rady, ale daje. Poza tym "jakby jeszcze raz mieli ten system wybrac wybraliby, ale dodatkowo komina by nie stawiali, bo zbędny wydatek- koszt całych wszystkicvh paneli około 7tys." to ich słowa osobiście mi to mówili gdy bylismy u nich w domu. Myślę, że dacie spokój im już wreszcie i czepianiu się, bo widocznie nie maja ochoty już odpowiadac w kółko na to samo dla takich co ciągle tylko szukają dziury w całym i odradzają system. A ja jak bedę je użytkowac to sama osobiscie zdam relację i w domku letniskowym ocieplonym i potem w domu. Co do ceny za energie skoro ktoś tu powiedział, że taka sama mniej więcej jak pradem wszystko, to bez różnicy jaki system na prąd, ale akurat jak wyzej napisałam najbardziej ekonomiczny pod wzgledem zepsucia, jak jeden panel sie zepsuje to nie trzeba kuc kafli i półdomu rozwalać tylko panel zdejmujemy ze ściany i dajemy nowy :)

Ja pisałem, piekar pisał, Iwona i Mariusz pisali, Kasieńka i Piotr pisali jakie mają oferty.

jest jeszcze jeden użytkownik, z jego zdaniem się zgadzam.

Nie ma co generalizować, sam jestem posiadaczem dwóch takich paneli i... cóż powiedzieć, błądzić jest rzeczą ludzką :) Nie to, że nie grzeją- dają jakieś tam ciepło, ale zgodnie ze swoją mocą i ani trochę więcej :) Koszt eksploatacji zapewne zbliżony do zwykłego konwektora, sprawność przecież identyczna.

Nie do końca się zgadzam z tezą, że jest to tania inwestycja... przecież te grzejniki kosztują krocie!

Na plus- stylistyka, minus- cena, cena, cena...Jak ogrzewać prądem to tylko akumulacyjnie.

Kilka powodów jest na to, że będą najlepsze,

Podstawowy to taki, że ktoś na jego sprzedaży zarabia pieniądze. Dlatego rozumiem, że dla wielu osób jest to najlepszy system grzewczy, który warto polecać gdzie tylko się da. ;)

po pierwsze jednakowa temperatura jeżeli w pomieszczeniu bedzie kilka takich panelirozmieszczonych odpowiednio na suficie

I jednocześnie najmniej przyjemne wrażenia przy grzaniu z sufitu. To samo, ale lepiej, zrobi Ci podłogówka.

po drugie najmniej problemowy system przy zakładaniu ( podobnie jak konwektory-ale one działają na zasadzie dmuchawy-faralka)

Przy jednoczesnym montażu sufitu podwieszanego, to się zgodzę. Albo kuciu w suficie. Co kto lubi.

i po trzecie moga byc w miejscu, gdzie nie zajmują powierzchni, podłogi czy sciany, czyli sufit.

Jak i maty czy kable grzejne.

A swoją drogą powiedz KrzysztofLis2 co Ci w tym systemie nie pasuje co?

Nachalny marketing szemrany na forach i blogach. Co się objawia m.in. przypisywaniem cudownych właściwości temu systemowi grzewczemu. Właściwości, których nie posiada.

Panie Lis, czytałem bloga i artykuły i .... ehh:no:

Nie ma problemu. Świadczę również usługi konsultingowe. Może to polegać na tłumaczeniu zawiłości niektórych praw fizyki. To pomoże w zrozumieniu moich artykułów.

Bo jak zapytałam co widzą złego w tym systemie i niech sie na ten temat wypowiedzą, bo faktycznie ten wątek dotyczy wyłącznie paneli, to cisza...

Taką błyskawiczną reakcję, jakiej się spodziewałaś, to ja za darmo nie oferuję.

Chyba wiadomo, że jak się buduje dopiero co dom to mysli sie o tym jak to powiesić, a skoro parterówka to wiadomo, że sufit podwieszany :D

A co z kuciem kafli, gdy zepsuje się podłogówka? Kto taki syf chciałby mieć w domu w którym już mieszka i te szkody oraz kasa na położenie nowej? Ja nie. A co do szybkich odpowiedzi, jak trzeba to potrafi Pan odpisać szybciej, zależy co Panu na rękę Panie Lis. Bo dalej nie rozumiem co się nie podoba. Tylko po tym jednym wpisie kogoś, kto założył sobie zaledwie dwa panele Pan coś wnioskuje? A ile Wat założył, w jakim pomieszczeniu i na ile ustawił, moze źle dobrał wataż, różnie to może być? Tu w tym jego wpisie nie czepia sie Pan, że szczegółów ne podaje, a tu gdzie wszystko wyłuszczone i ktoś zadowolony to bbbeeee, dziene podejście.

A co z kuciem kafli, gdy zepsuje się podłogówka? Kto taki syf chciałby mieć w domu w którym już mieszka i te szkody oraz kasa na położenie nowej?

To chyba jakas obsesja z tym kuciem kafli. Jezeli podłogówki się nie uszkodzi poprzez wiercenie lub kucie lub pozostawi bez ogrzewania i mróz rozsadzi lub zastosuje się złączki skrecane to wtedy konieczne jest kucie kafli ale jest to wina wykonawcy i to on ponosi koszty naprawy. Nie spotkałem się na fm z przypadkiem przecieku rur po kilkuletniej eksploatacji, co nie oznacza ze te bardzo rzadkie przypadki sie nie zdarzają. Ale prawie zawsze jest to wina materiałow najnizszej jakości (i ceny).

Edytowane przez asolt

To co kolega pisze wyżej to niestety marketingowa ściema firmy Eco-Partner. Mam w swoim remontowanym malutkim domku z lat 70. (ocieplony) dwa takie panele, tyle, że z innej firmy-wszystkie w gruncie rzeczy są praktycznie bliźniacze,

Z tym co wytłuściłem nie mogę się zgodzić. Ale widzę że jesteś aktywny na forum, może wykonaj prosty test, żeby przekonać się czy twoje panele emitują ciepło w conajmniej w 50% w postaci promieniowania.

Jest test ze strony ecopartner

Jak typowy użytkownik nie znający się może porównać dwa produkty ?! Wystarczy przyłożyć rękę powyżej panelu - chociażby 3cm wyżej. Ciepło powinno być nie wyczuwalne. Przykładając rękę od czoła panelu grzewczego na pół metra, na metrze - ciepło powinno być wyczuwalne. Tak właśnie zachowuje się nasz panel, co gwarantujemy.

Jeśli twoje panele tego testu nie przechodzą, to moje przypuszczenie było słuszne.

adiqq - skąd moje przypuszczenie, po prostu zauważyłem dziwną prawidłowość, użytkownicy paneli ecopartnera są zadowoleni, użytkownicy innych paneli przeciwnie.

Chciałbym żeby ujawnił się jakiś zadowolony użytkownik paneli innej firmy, bo póki co ten folder wygląda podejrzanie reklamowo. Niestety do tej pory się taki nie ujawnił.

Jest również możliwe, że użytkownik szycha-wlkp uległ reklamie i przed zamontowaniem paneli miał po prostu nierealne oczekiwania co do ich wydajności.

Złóż proszę wniosek do admina że spamuję. Może w końcu zablokują mi konto i rodzina odetchnie...

Przed lekturą tego wątku, sam żywiłem takie przekonanie które wyraził, wcześniej szycha-wlkp, że ważny jest rodzaj urządzenia, a producent to sprawa drugorzędna. W miarę lektury wątku dochodzę do wniosku przeciwstawnego. Żeby konkretny panel działał jak panel podczerwieni musi spełniać kilka warunków: emisja promieniowania podczerwonego ma stanowić minimum 50% wydzielanego ciepła, temperatura jego powierzchni zawierać się w przedziale 60 - 120*C. W praktyce warunki takie spełniają tylko panele oparte na macie węglowej. Firma ecopartner deklaruje że jej panele mają właśnie taką konstrukcję. Kasieńka i Piotr testowali panel jeszcze innej firmy - chyba pnd. Z testów wygląda, że ich panele też funkcjonują jak prawdziwe panele podczerwieni. Różnica jest po prostu w cenie, za zestaw do ich domku pnd policzyło sobie 24 tys. zł, a ecopartner 14 tys. zł.

Na tym niszowym rynku informacje rzetelne są niestety przemieszane z marketingiem i nieufnością oraz podejrzliwością.

Celem tego wątku jest pomoc sobie w oddzieleniu ziarna od plew - ja osobiście z lektury trochę praktycznych wniosków już wyniosłem, mam nadzieję że ty również.

Może nie wszyscy wiedzą, że prawdziwe panele na podczerwień emitują promieniowanie podczerwone w dalekiej podczerwieni której długośc fal mieści się w przedziale 30−1000 μm . Promiennik z allegro który był w tym wątku zapodany jako testowany i nie zdał egzaminu rozgrzewający się do prawie 900^C emituje fale o długości 10 μm(tak jest podane w folderze). Może ktoś się wypowie nt tych różnic w długościach fal.

Może ktoś się wypowie nt tych różnic w długościach fal.

Wiedzę na temat paneli macie sporą, skoro nie widzicie różnic to wystarczy dać do testu takie panele Jaśkowi - przecież się zaoferował że może przetestować - jestem pewien że dokładnie oceni za i przeciw tych grzejników, ma do tego sprawdzone metody, jego ocena byłaby cenna, ponieważ niewiele wspólnego miałaby z marketingiem.

UPSSS jakoś straciłem zainteresowanie tym wątkiem.

Edytowane przez kbab

To pod kebaba zapodam stary kawał, tak na rozluźnienie...

Błędny rycerz dojechał na swym wiernym rumaku do rozstaju dróg. W prawo drogowskaz wskazywał "zginiesz!', w lewo "pokręci cię!'. Przeczuwając że wskazówka w lewo oznacza możliwość przeżycia jakiejś niebezpiecznej przygody kieruje konia w lewo. Dojeżdża do brzegu rzeki, widzi na jej brzegu smoka z siedmioma głowami. Z okrzykiem bojowym, dobywszy miecza naciera na smoka. Ciach jedna głowa ścięta, ciach druga leci do rzeki, ciach trzeci raz i ostatkiem sił ścina trzeci łeb. Smok zaś wynurzył z rzeki swoje pozostałe głowy, zatrzepotał zalotnie długimi rzęsami i aksamitnym głosem rzecze do rycerza - "No, co ty - pokręciło cię - ja tu tylko wodę piję."

:p

ŁŁotOoo mnie się rozchodziło....Troche było by za tanio... to co miesiecznie bym placil ok 150zl za ogrzewanie.

Masz rację, że zauważyłeś że byłoby to zbyt pięknie. Skoro Twój dom ma zapotrzebowanie 8kW, to oznacza, że gdy będzie na dworze -20*, a w domu będziesz chciał mieć +20*, to trzeba będzie ogrzewać dom z mocą 8kW, a więc zużywać 8kWh ale w godzinę. Niestety doba ma 24h, więc w ciągu doby zużyjesz 192kWh. To pewnie zmieni trochę Twoje optymistyczne wyleczenia kwotowe... Gdy na zewnątrz będzie 0*, to trzeba będzie ogrzewać dom z mocą 4kW, a więc zużywać na dobę 96kWh. Np. mój dom ma zapotrzebowanie na ciepło około 6kW przy -20*, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby Twój dom miał o wiele mniejsze zapotrzebowanie na ciepło niż mój dom.

Czy możesz iść gdzieś na forum od PC i tam się wymieniać swoimi bystrymi spostrzeżeniami?

Jak Ci się nie podobają moje wypowiedzi, to zgłoś adminowi do moderacji. Nie Tobie odpisywałem, ale żebyś się nie spocił śledząc wątek, powtórzę spostrzeżenie Piekara25:

"Hmm to czyli przykladowo moj dom a zapotrzebowanie na cieplo 8kw a panele by mialy lacznie moc 9kw to dziennie zuzyja nie wiecej niz 8kw??.......to co miesiecznie bym placil ok 150zl za ogrzewanie"

Wybacz, ale taki błąd trzeba sprostować, bo Piekar25 się nieźle przejedzie jeśli coś takiego założy, zwłaszcza że myli kW z kWh.

My będziemy mieć min. 5 razy tańszy system od pompki,

Miejcie co chcecie i za ile chcecie, nie moja kasa, więc mnie to nie rusza. Blekowca napisał, a ja mu wierzę: "Różnica jest po prostu w cenie, za zestaw do ich domku pnd policzyło sobie 24 tys. zł, a ecopartner 14 tys. zł.". Jakoś nie widzę tej taniości, chyba że kupisz takie promienniki z alegro o jakich pisałem, ale wtedy handlarz panelami nie zarobi...

Edytowane przez rwxw

Tak, Belkowca napisał, a ja mu wierzę: "Różnica jest po prostu w cenie, za zestaw do ich domku pnd policzyło sobie 24 tys. zł, a ecopartner 14 tys. zł.". Jakoś nie widzę tej taniości, chyba że kupisz takie promienniki z alegro o jakich pisałem.

To mi tak policzyli panele. PC pw z podłogówką i kanalizą i wodą mogę mieć za 53 tysi, a gruntową PC z odwiertami 2x90m mogę mieć za 73 tysi