blekowca 05.01.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 z78 weź mi na Jaśka i R&K nie najeżdżaj. Moim zdaniem przecholowałeś. Jak cię denerwują to widziałem w zaawansowanych ustawieniach użytkownika możesz wpisać ich nicki i po sprawie - dla ciebie na forum ich postów nie ma. Jest coś takiego jak netykieta. Regulamin forum itp. - żeby tu pisać musiałeś się na niego zgodzić. Zabrania obrażania innych uzytkowników forum, a w tym poście Jaśka i R&K poniżasz. Wywołujesz adekwatny odzew i nie pomagasz obecnym i potencjalnym użytkownikom paneli na podczerwień. Wyobraź sobie jak za np. 5 lat ktoś usłyszy o panelach na podczerwień i będzie chciał znaleźć tu konkretne informacje, to co tu znajdzie - pyskówkę wszczętą przez krewkiego zwolennika paneli? Uzna niesłusznie, że to jakiś system dla oszołomów, w czym go jeszcze utwierdzą sprzedawcy pomp, ekogroszku ,kabli, ...Ogłosiłeś się wszem i wobec na forum jako zagorzały zwolennik tej formy ogrzewania, to bądź jej dobrym ambasadorem, na zaczepki odpowiadaj dyplomatycznie lub wcale, odpowiadaj cierpliwie po 1000 razy na te same, czasem głupie czasem nie, pytania. Nikt nie mówił że na forum będzie łatwo. Zwolennicy płyt fundamentowych z 10 lat temu mieli to samo. I przebili się, spora część inwestorów rozważa płytę jako fundament, ważąc wady i zalety i koszty w swoim konkretnym przypadku. Nie jest to już jakiś wymysł grupki szaleńców tylko jedna z opcji do rozważenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 05.01.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 trochę się jednak jarasz - bo ja też to odebrałem podobnie jak jasiek - tzn. strasznie często cytujesz wnioski w nim zawarte - oczywiście, to moja subiektywa opinia No dobra adiqq trochę się 'jaram' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.01.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Dajcie ludziom swobodnie stosować system ogrzewania jaki chcą! Co was to obchodzi, przecież to nasze rachunki będą wysokie, nie wasze Wasze są niskie i bardzo dobrze!....... Czy ktoś komuś zabrania podejmować jakąkolwiek decyzję ? Ważne, żeby decyzja była świadoma i korzystna dla podejmującego. Z tego co pisał Piekar25, wynika, że nie uświadamiał sobie pewnych rzeczy. Mnie tam wszystko jedno, na co ktoś wyda pieniądze, czym i za ile będzie ogrzewał. Nie lubię natomiast nabijania kogoś w butelkę. o systemie paneli na podczerwień firmy Eco...... Tu Cię boli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 05.01.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) widzę że dalej nie rozumiesz... ... każdy system grzewczy który umożliwi utrzymanie zadanej temperatury i będzie miał taką samą sprawność jak elektryczny wykaże dokładnie takie samo zużycie... Jasiek widzę na twoim wątku że eksperymentujesz z pudłami o bok 1 m. To wykorzystam ten przykład żeby wykazać że o czym innym trochę mówimy. Gdy dowolny system grzewczy włożymy do takiej szczelnej kostki to ilość energii potrzebnej do utrzymania zadanej temperatury będzie niezależna od użytego systemu grzewczego - PRAWDA. Ale dom nie jest szczelną kostką. Więc robimy drugą kostkę, nieszczelną do której wpada strumień chłodniejszego powietrza niż zadana temperatura wnętrza kostki. Taki sam strumień powietrza wylatuje. W domu powietrze się jeszcze nawilża, co dodatkowo pochłania energię, tu dla uproszczenia przyjmijmy że do kostki wprowadzamy powietrze już nawilżone, w związku z tym o wyższym cieple właściwym od suchego. Teraz gdy taką kostkę ogrzewasz przez konwekcję, to musisz najpierw nagrzać powietrze w kostce do temperatury wyższej niż zadana by to z kolei mogło ogrzać ścianki kostki. Z kostki wylatuje zatem powietrze o temperaturze równej temperaturze zadanej. Gdy w takiej dziurawej kostce użyjesz ogrzewania przez radiację, to nagrzewasz przede wszystkim ścianki do temperatury zadanej. Przepływające powietrze przed opuszczeniem kostki ogrzewa się tylko tyle ile zdąży, przebywa w kostce przecież tylko określony czas, zatem temperatura powietrza wywiewanego będzie niższa. Tak więc wydatek energii na podgrzanie powietrza przepływającego przez kostkę różni się w zależności rodzaju zastosowanego ogrzewania. Ta różnica będzie tym większa im bardziej wilgotne powietrze zastosujemy, od intensywności wentylacji itp. Ogrzewanie podłogowe w znacznym stopniu wykorzystuje radiację, a konwekcję bardzo powolną więc w przypadku tego eksperymentu z grzejnikiem olejowm na prąd który ci proponuję, pewnie grzałby ci wylatujące powietrze aż miło, tym bardziej że wywiew masz w suficie prawda? Edytowane 5 Stycznia 2013 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 05.01.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 blekowca, jest mała różnica w tym co piszesz.Jasiek71 i inni nagrzewają w II taryfie, a Ty i inni "szczęśliwi" panelowcy chcecie dogrzewać w I taryfie.Łapię o co Ci chodzi, że powietrze o 2 stopnie chłodniejsze wpada na reku itp. Tu jest oszczędność.Ale braki ciepła uzupełniasz w dziennej lub całodobowej taryfie. Nawet jak czystych kilowatów będzie mniej z 10% to całościowo przepłacisz do II taryfy.Staram się być bezstronny. Nie grzeję prądem i nie palę w śmieciuchu, ale prawie cały dźień siedzę w domu. Domu wybudowanym 10 lat temu i wiem jak zachowuje się dom:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.01.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Ta różnica będzie tym większa im bardziej wilgotne powietrze zastosujemy, od intensywności wentylacji itp. OK, no to postawmy termometr na stole w pokoju ogrzewanym konwekcyjnie i w drugim radiacyjnie (panele/podłogówka). Jakie byś widział na nich różnice temperatur, żeby komfort był ten sam. Jakie będą różnice temperatur 20cm od sufitu i 20cm od podłogi przy obu typach ogrzewania ? Zimą nawiewane powietrze jest suche, tym suchsze im zimniej na zewnątrz. Pojawiająca się w wysuszonym (przynajmniej po 1 sezonie) domu wilgoć nie pochodzi z zewnątrz tylko to wilgoć nabyta przy okazji gotowania czy oddychania, a więc odpadowa wraz z odpadowym ciepłem. Edytowane 5 Stycznia 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.01.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 blekowca oraz panelowce Nie ma sensu ludziom tłumaczyć... szczególnie "zacofanemu" jaśkowi i jego przydoopasom KAŻDY MA PRAWO DO STOSOWANIA OGRZEWANIA, NA JAKIE MA OCHOTĘ !!! A raport Kossaca na pewno był pisany pod panele, bo Jasiek-ptasiek tak mówi, a on jest przecież miszczu!!! (razem z dolarkiem R$K) Oni już mają kable i teraz nawet jak płaczą z powodu zużycia $$$, to i tak będą ganić inne systemy (tylko po co?) Po co? Dla zasady.... (typowe jaśkowo-dolarkowe polaczki) Pozdrawiam panelowców, P tak żeby nie obrzucać siebie błotem... masz kupione te panele ( znając życie nimi handlujesz i masz na magazynie...) a ja mam dość dobrze opomiarowany dom... dawaj do mnie te twoje cudeńka trochę się z tym po bujamy, porównamy z moimi dotychczasowymi wynikami i będzie czarno na białym... akurat moja chałupa nie jest jakaś super wypaśna więc jeżeli panele przynoszą jakieś wymierne korzyści to od razu to wykażą ... to jak wchodzisz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.01.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Gdy w takiej dziurawej kostce użyjesz ogrzewania przez radiację, to nagrzewasz przede wszystkim ścianki do temperatury zadanej. Przepływające powietrze przed opuszczeniem kostki ogrzewa się tylko tyle ile zdąży, przebywa w kostce przecież tylko określony czas, zatem temperatura powietrza wywiewanego będzie niższa. Tak więc wydatek energii na podgrzanie powietrza przepływającego przez kostkę różni się w zależności rodzaju zastosowanego ogrzewania. Ta różnica będzie tym większa im bardziej wilgotne powietrze zastosujemy, od intensywności wentylacji itp. Porównujmy porównywalne, jezeli przy panelach będzie mniejsza temp. powietrza a jak wiadomo panele nie ogrzewają człowieka ze wszystkich stron bo musiałyby byc zainstalowane w kazdej przegrodzie to komfort termiczny nie bedzie taki sam. Inaczej mówiąc z przodu grzeje z tyłu juz nie. Poza tym powietrze nawiewane z reku nie jest az takie chłodne, zeby róznica temp powietrza wywiewanego przy panelach i innym rodzaju ogrzewania była duza, promiewanie grzeje nie tylko sciany, ale powietrze również chociaz w mniejszym stopniu. Ta róznica jezeli już jest to jest na poziomie promili, a straty na wentylację normowo to max ok 30-35% wszystkich strat, przy wymianie ok 0,5 to 15-20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 05.01.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Na priva Iwona i Mariusz podali mi swoje zużycie do dzisiaj od lutego zeszłego roku są na taryfie weekendowej. Nie mają osobnego licznika na panele i raczej nie ma widoków żeby mieli, mają je na różnych fazach. Co mnie zaintersowało to jaki udział II taryfy jest w ich przypadku - to 63% za całość - oni mają wszystko w domku na prąd. Dla porównania jasiek który grzeje kablami z akumulacją wyciągnął ostatnio 78% w II taryfie. Różnica jest widoczna, acz nie tragiczna. Panele dają możliwość utrzymywania ekonomicznej temperatury i szybkiego podgrzania w razie potrzeby. Kable kosztowo wychodzą podobnie, jeśli doliczyć koszt robocizny - nie wiem czy jeszcze są jakieś koszty projektowania instalacji. Prawdę mówiąc teren jest tu trochę dziewiczy, mało danych i to mnie właśnie pociąga. Sądzę że kosztowo w eksploatacji wyjdę podobnie co na kablach, natomiast plus jest taki że będę mógł podzielić się na forum danymi z pierwszej ręki - których tu póki co brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.01.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 blekowca, jest mała różnica w tym co piszesz. Jasiek71 i inni nagrzewają w II taryfie, a Ty i inni "szczęśliwi" panelowcy chcecie dogrzewać w I taryfie. Łapię o co Ci chodzi, że powietrze o 2 stopnie chłodniejsze wpada na reku itp. Tu jest oszczędność. Ale braki ciepła uzupełniasz w dziennej lub całodobowej taryfie. Nawet jak czystych kilowatów będzie mniej z 10% to całościowo przepłacisz do II taryfy. dokładnie ... nie da się zjechać kilka stopni w dół i dalej utrzymać komfort termiczny bo aby go utrzymać muszą pracować panele... a jak pracują to podnoszą temperaturę i zużywają energię przeważnie w drogiej taryfie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.01.2013 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Na priva Iwona i Mariusz podali mi swoje zużycie do dzisiaj od lutego zeszłego roku są na taryfie weekendowej. Nie mają osobnego licznika na panele i raczej nie ma widoków żeby mieli, mają je na różnych fazach. Co mnie zaintersowało to jaki udział II taryfy jest w ich przypadku - to 63% za całość - oni mają wszystko w domku na prąd. Dla porównania jasiek który grzeje kablami z akumulacją wyciągnął ostatnio 78% w II taryfie. I znowu porównywanie nieporownywalnego a konkretnie róznych taryf, o ile sie nie mylę Jasiek nie ma taryfy G12w a jedynie G12, taryfy te róznią sie ilościa godzin w niskiej i wysokiej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 05.01.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Tak sobie myslelismy ze jak bysmy placili za ogrzewanie miesiecznie 600-700zl to bylo by spoko do tysiaca w te ciezsze mrozy 1000zł to mniej niż 2000kWh w jednej taryfie i około 3000kWh w taniej taryfie przy prądzie 2-taryfowym. Porównując z moim zużyciem potrzebujesz o ile się nie mylę mniej więcej domu ze stratami około 3-4kW i nie więcej. Dołóż do tego cwu, to dom ze stratami 3kw powinien spełnić Twoje założenia przy ogrzewaniu prądem całodobowym (może być i panelami). Przy akumulacji (podłogówka) i maksymalnym wykorzystaniu taniej taryfy powinno dać radę zmieścić się w budżecie przy zapotrzebowaniu domu około 4-4.5kW. Dobrze, żeby ktoś jeszcze zweryfikował moje szacunki, bo mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.01.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Na priva Iwona i Mariusz podali mi swoje zużycie do dzisiaj od lutego zeszłego roku są na taryfie weekendowej. Nie mają osobnego licznika na panele i raczej nie ma widoków żeby mieli, mają je na różnych fazach. Co mnie zaintersowało to jaki udział II taryfy jest w ich przypadku - to 63% za całość - oni mają wszystko w domku na prąd. Dla porównania jasiek który grzeje kablami z akumulacją wyciągnął ostatnio 78% w II taryfie. Różnica jest widoczna, acz nie tragiczna. Panele dają możliwość utrzymywania ekonomicznej temperatury i szybkiego podgrzania w razie potrzeby. Kable kosztowo wychodzą podobnie, jeśli doliczyć koszt robocizny - nie wiem czy jeszcze są jakieś koszty projektowania instalacji. Prawdę mówiąc teren jest tu trochę dziewiczy, mało danych i to mnie właśnie pociąga. Sądzę że kosztowo w eksploatacji wyjdę podobnie co na kablach, natomiast plus jest taki że będę mógł podzielić się na forum danymi z pierwszej ręki - których tu póki co brakuje. ale co ty porównujesz i z czym ...??? mój dom ma najgorsze parametry ze wszystkich ogrzewanych prądem jakie są na tym forum... przypomnij parametry budynku, strefę klimatyczną i zużycie energii z którym robisz porównanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.01.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 (edytowane) Sam do konca nie wiem na jaki system sie zdecyduje czyżby? Dzięki Państwu dokonaliśmy wyboru ogrzewania naszego domku Dziekujemy za pomoc w podjęciu decyzji ) Zamowienie zlożone zaliczka wplacona Dobrze, żeby ktoś jeszcze zweryfikował moje szacunki, bo mogę się mylić. Aby przy akumulacji podłogówki ogrzewać tylko w taniej taryfie 10h/dobę to moc powinna być wyższa ok 240%. Edytowane 5 Stycznia 2013 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 05.01.2013 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 A ja dalej podtrzymuję to co napisałem.System rewelacyjny do mojego biura. Wchodzę tam ze trzy razy w tygodniu na 1-1,5h co by przełożyć papiery lub wysłać fax. Tak,tak, tak. W dzisiejszych czasach się jeszcze wysyła fax-y:)Ze sknerstwa (przy dzisiejszych temperaturach +2do+3 oC) ogrzewanie nie pracuje.Panele do tego były by idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 05.01.2013 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 No właśnie piekar25. To co przypomniał i wychwycił kbab. Gdybyś chciał wpaść na pomysł, żeby mi to sprzedać Dziękuję i postoję jeszcze. Widzę, że już jesteś "szczęśliwym" posiadaczem. Podobnie jak wielu użytkowników PC. Są również "szczęśliwymi" posiadaczami. Każdy sprzedawca na muratorze, chce mieć "szczęśliwego". Podzrawiam szczęśliwych:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 05.01.2013 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Porównujmy porównywalne, jezeli przy panelach będzie mniejsza temp. powietrza a jak wiadomo panele nie ogrzewają człowieka ze wszystkich stron bo musiałyby byc zainstalowane w kazdej przegrodzie to komfort termiczny nie bedzie taki sam. Inaczej mówiąc z przodu grzeje z tyłu juz nie. Poza tym powietrze nawiewane z reku nie jest az takie chłodne, zeby róznica temp powietrza wywiewanego przy panelach i innym rodzaju ogrzewania była duza, promiewanie grzeje nie tylko sciany, ale powietrze również chociaz w mniejszym stopniu. Ta róznica jezeli już jest to jest na poziomie promili, a straty na wentylację normowo to max ok 30-35% wszystkich strat, przy wymianie ok 0,5 to 15-20%. Dopiero wczoraj to sobie na spokojnie doczytałem ze strony ecopartnera - ciepło pracującego panela przestaje być wyczuwalne już z odległosci powyżej 1 m! Zresztą panele pracują wg zapewnień producenta najczęściej ok. 40% czasu. Zatem żeby poczuć ciepło od samego panela trzeba się do niego specjalnie przysunąć. Ciepłe są ściany, podłoga, lub sufit w zależności od umiejscowienia panela. Efekt jest taki jakby kable grzewcze były umieszczone i w podłodze i w ścianach. W zakresie długości fal wypromieniowywanych przez panele powietrze jest dla nich praktycznie przezroczyste. Powietrze nagrzewa się pośrednio od nagrzanych ścian. A w jakim stopniu? Piszesz asolt że na poziomie promili - śmiem wątpić. Zależy to pewnie też od stosunku objętości pokoju do powierzchni jego scian. Jakby pokój był długą cienką rurką to pewnie miałbyś rację, ale pokoje to przeważnie bardziej takie kostkowate są. Na wymienniki ciepła nie projektowane, raczej wręcz przeciwnie. Zresztą są dostępne profile temperaturowe dla ogrzewania konwekcynego i podłogowego. W konwekcyjnym najwyższa temperatura jest pod sufitem i ile to jest stopni różnicy? http://2.bp.blogspot.com/-IuUdEEtPsR8/TrhEdcm1jNI/AAAAAAAAAk8/HVgdDSEAIuk/s400/komfort+cieplny+1.png Przy ogrzewaniu podłogowym i wywiewaniu powietrza spod sufitu jasiek wywiewa 16 stopni, a gdyby używał piecyka na konwekcję to wywiewałby około 20 stopni. Nawilżonego powietrza! 4 stopnie razy ciepło właściwe wilgotnego powietrza razy przepływ powietrza * 24 godziny. Jakoś mi te 'promile ' nie chcą wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 05.01.2013 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Nie wyjdą Ci blekowca nigdy te promole, bo ty już jesteś ten "szczęśliwy" inaczej.Producent chce, to i ma. Szczęśliwego na muratorze:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 05.01.2013 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 ale co ty porównujesz i z czym ...??? mój dom ma najgorsze parametry ze wszystkich ogrzewanych prądem jakie są na tym forum... przypomnij parametry budynku, strefę klimatyczną i zużycie energii z którym robisz porównanie... Porównuję z domem Iwony i Mariusza, 82m2, pod Wrocławiem, ogrzewanie panelami 5,5 kW, cwu solar, ława fundamentowa, brak kominka (tylko elektryczny), 15 cm styro na ścianach, poddasze nieużytkowe. Brak WM, brak reku, brak GWC. Szczegóły można wyszperać w ich DB. Porównywałem do ciebie bo oni podają tylko całkowite zużycie z podziałem na taryfy, ty też takie podałeś. Byłem ciekawy jak % wychodzi ten brak akumulacji paneli. No i nie bądź taki skromny, domek stawiałeś i tak lepiej niż inni w tym czasie. Poszedłeś pod prąd, wbrew większości ,zupełnie jak 'czarna owca' i za to między innymi cię lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 05.01.2013 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Nie wyjdą Ci blekowca nigdy te promole, bo ty już jesteś ten "szczęśliwy" inaczej. Producent chce, to i ma. Szczęśliwego na muratorze:P Proszę wskaż źródło które podaje pionowy rozkład temperaturowy który potwierdza promile asolta. Nie produkuję i nie sprzedaję paneli na podczerwień. A czy ty nie jesteś może z konkurencji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts