Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chyba wiadomo, że jak się buduje dopiero co dom to mysli sie o tym jak to powiesić, a skoro parterówka to wiadomo, że sufit podwieszany :D

A po co coś podwieszać, jeśli w takim domu wszystkie instalacje można puścić po stropie poddasza?

A co z kuciem kafli, gdy zepsuje się podłogówka?

Jak często to się zdarza? Jak dla mnie, nie częściej, niż awarie rurek z wodą w ścianie pod kafelkami.

A co do szybkich odpowiedzi, jak trzeba to potrafi Pan odpisać szybciej, zależy co Panu na rękę Panie Lis. Bo dalej nie rozumiem co się nie podoba.

Proszę przeczytać ponownie, to Pani zrozumie.

Potrafię odpisywać szybciej, gdy akurat mam wolny czas na to, by posiedzieć na forum. :)

Tylko po tym jednym wpisie kogoś, kto założył sobie zaledwie dwa panele Pan coś wnioskuje? A ile Wat założył, w jakim pomieszczeniu i na ile ustawił, moze źle dobrał wataż, różnie to może być? Tu w tym jego wpisie nie czepia sie Pan, że szczegółów ne podaje, a tu gdzie wszystko wyłuszczone i ktoś zadowolony to bbbeeee, dziene podejście.

Znam prawa fizyki na tyle dobrze, by wiedzieć, kiedy coś, co widzę jest marketingowym bełkotem.

Żeby konkretny panel działał jak panel podczerwieni musi spełniać kilka warunków: emisja promieniowania podczerwonego ma stanowić minimum 50% wydzielanego ciepła, temperatura jego powierzchni zawierać się w przedziale 60 - 120*C. W praktyce warunki takie spełniają tylko panele oparte na macie węglowej. Firma ecopartner deklaruje że jej panele mają właśnie taką konstrukcję.

A ta definicja to skąd? Z materiałów reklamowych ecopartnera?

rwxw

"....nie możesz liczyć na to, że dzięki panelom zużyjesz mniej prądu niż grzejąc prądem inaczej. I to cały czas chcemy przekazać przyszłym zwolennikom paneli". Co wy możecie przekazać, jak wiedza dot. paneli wasza jest b.mała...

B.mała, czyli nie produkujemy ich i nie handlujemy nimi, więc nie powinniśmy się odzywać?

Proponuję założyć sobie własne forum entuzjastów (czyt. sprzedawców i producentów) ogrzewania na podczerwień. Unikniesz stresów.

Przeciwnicy paneli na podczerwień! Dajcie ludziom swobodnie stosować system ogrzewania jaki chcą!

Innymi słowy: "Przeciwnicy paneli na podczerwień! Dajcie nam spokojnie wciskać ludziom kit i udawać, że ogrzewanie na podczerwień jest lepsze od innych sposobów ogrzewania elektrycznego".

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jasiek, ale porównujemy całkowite zużycie (Iwona i Mariusz nie mają osobnego licznika na ogrzewanie), a ty bodajże podgrzewasz sobie cwu kolektorem dachowym, robisz sztuczki z u - rurką pod prysznicem (bez brzydkich skojarzeń proszę :p) itp.. Oni mają co prawda częsciowo samorobnego solara na dachu.

w moim domu nie ma kolektora dachowego ...;)

ale jest U rura ...:p

dolicz sobie z 1000kwh taniej taryfy do tego co napisałem...

ale odejmij z 400-500kwh uśrednionej na warsztat i letni domek na posesji, od wiosny do jesieni w użyciu przez moich rodziców ( mają dom w budowie nie daleko mnie i w sezonie sobie w nim pomieszkują mając wszystkie udogodnienia cywilizacji takie jak oświetlenie, lodówkę, telewizor czy pralkę ...;) )

tym swoim solarem to oni spokojnie równoważą moje "U"...;)

Scream

Faktycznie tez dopiero teraz zobaczylem... Budowalem na ławie.

Roczne zapotrzebowanie na ogrzewanie w kwh/rok: 6629,70

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AntPsaV7fBXgdExyY1JaaEhZQ1FBb0JjTHI3bkVlNlE#gid=248

Tu nie ma znaczenia czy jest płyta czy nie, najważniejsze to dobrze wyliczony wskaźnik U dla tej przegrody od gruntu.

Droższe w zakupie czy użytkowaniu? :)

Jasiu powiedz mi jeszcze tylko w jakim czasie od włączenia robi sie cieplo w domku i w drugą stronę tzn jak wyłączysz to w jakim czasie temp.spada..wiem wiem ze to zalezne od izolacji budynku itp ale jak jest u Ciebie.

panele wyjdą drożej w zakupie a także ze względu na brak możliwości zmagazynowania energii będą droższe w złotówkach ...

temperatura waha się pomiędzy 22 a 23* pomiędzy cyklami doładowania...

jedno doładowanie w przeciętnych warunkach pogodowych to ok. 2-3godz. do 23* i spada z 7-8godz. do 22*

każde pomieszczenie żyje własnym rytmem ...

jasiek, ale póki co to nic nie udowodnione czarno na białym. Ty masz ozc zrobione (hmm.. nigdzie nie piszesz - może jednak nie masz), masz opomiarowane zużycie, temperatury. Oni mają tyko całkowite zużycie, chałupa jednak inna. Ile się uda przyoszczędzić na grzaniu komfortowo części pomieszczeń tyko w określonych porach - to też zależy od temperatur zewnętrznych.

A jak do kabli i sterownika, dołożysz jeszcze ich montaż i może koszt trochę grubszej wylewki lub żłobienia w płycie to dalej wyjdzie taniej? Niewielu jest takich samorobców jak ty. Jakby te panele można było sobie sklecić samemu to pewnie nawet tobie nie wyszłyby drożej niż kable.

Co do eksploatacji - obecny stosunek cen prądu w taniej i drogiej taryfie nie jest zaklepany w Konstytucji, tylko wynika z realiów rynku - elektrowniom w nocy zbyt spada, a upychać gdzieś i tak prąd muszą. Nie wszyscy może śledzą temat OZE, ja tak, więc wiem że Unia wymusza wprowadzanie coraz wyższego udziału energii odnawialnej w krajowym mixie energetycznym państw członkowskich. Są wyznaczone daty, kary itp. Z OZE mocno popularyzowane są farmy wiatrowe i fotowoltaika. Ta ostatnia generuje prąd tylko w dzień jak jest największe zapotrzebowanie. Czyli trend będzie taki, że nadpodaż prądu nocnego stopniowo będzie spadała, a z nią premia za korzystanie z taniej taryfy. Opłacalność akumulacji też będzie spadała. Czy tak się musi stać - pewnie nie. Unia też podlega różnym lobby, może być wojna, może nastąpić krach gospodarczy, rozłam itp. Nie ma się co za bardzo na zapas 'jarać'. Chcę tylko uświadomić, że aktualne kalkulacje w perspektywie 20-30 lat mogą się nieco zmienić.

jasiek, ale póki co to nic nie udowodnione czarno na białym. Ty masz ozc zrobione (hmm.. nigdzie nie piszesz - może jednak nie masz), masz opomiarowane zużycie, temperatury. Oni mają tyko całkowite zużycie

ale przecież nikt nikomu nie broni montować...;)

cały czas chodzi tylko o brednie związane z cudowną oszczędnością energii...

mi OZC nie jest do niczego potrzebne bo od tego są liczniki energii...;)

takie wyliczenia to przed budową dla optymalizacji ...

każdy budynek "pali "dokładnie tyle na ile jest dokładnie jest zbudowany ...

kwh to kwh..., cudów nie ma ...

każdy budynek "pali "dokładnie tyle na ile jest dokładnie jest zbudowany ...

kwh to kwh..., cudów nie ma ...

A trzmiel nie może latać :p

Przy nieszczelnych starych budynkach, wilgotnych murach rodzaj ogrzewania ma znaczenie. W nowych, szczelnych i dobrze ocieplonych jak się okazuje mniejsze.

A kto tu bredzi o cudownie niskim zużyciu.

Do mnie pijesz? Ja ozc robię i liczę, że tą regulacją temperatury skubnę kilka procent z wyliczeń, żeby skompensować brak akumulacyjności. Jednak jakoś nie bardzo mogę w to uwierzyć, że ściany pokoju w którym przez kilka godzin dziennie utrzymujemy temperaturę np. 21*, a w pozostałe godziny 18*, miały po tych kilku godzinach ciepła w środku dalej to 18*. Pewnie temperatura jest wyższa - tylko o ile, na jak długo starczy? Nałukowce jakieś panie tu potrzebne som! A jak ich nie ma, to blekowca zbuduje, wstawi, pomierzy i już.

piekar nie bredzi o niskim zużyciu, też robi ozc, zabezpiecza tyły kominkiem nawet.

Kasieńka i Piotr wzięli sobie panel do testów, fakt że innej firmy, trochę się machnęli z miejscem montażu - ale na pewno nie ściemniają z jakimś cudownie niskim zużyciem.

Iwona i Mariusz - podają po prostu ile zużyli - sam mówisz że szału nie ma.

No chyba że chodzi ci o z78-pit, no ale nawet on nie podaje żadnych liczb, ozc robić nie chce i taki to barwny kwiatek na naszej łączce.

No i to chyba wszyscy ostatnio udzielający się z tych co planują używać lub już mają te panele. Jak kogoś pominąłem to przepraszam.

Bo innych kandydatów do 'bredzenia' to tu nie widzę: - kbab, rwxw, asolt, adiqq, jasiek71 ....

Tak więc na sprostowanko liczę.

AAAAAAAAAAAA lisek, w rzeczy samej. No naszych kur to będziemy bronić! Chytrusek to on jest rzeczywiście, za darmo konsultować nie chce, tylko za opłatą. Ale ostatnio zadał złośliwie, ale ciekawe pytanie; skąd wzięły się te wymogi dotyczące uznania urządzenia za panel infrared.

W ferworze postów nie napisałem, więc się poprawiam - źródłem był raport Kossacka - jak dla mnie opracowanie jednak naukowe, nie marketingowe. Zresztą te wymogi nie są specjalnie wydumane. Powyżej 50% udziału promieniowania podczerwonego w całkowitej emisji energii chyba nie trzeba uzasadniać. Nad temperaturą pracy panela 60 - 120 *C to można trochę przysiąść. Powody ja widzę dwa: po pierwsze długość fali emitowanego promieniowania podczerwonego jest zależna od temperatury. Fale o długościach odpowiadających temu zakresowi temperatur przenikają przez powietrze (o składzie jak w domu), ma to znaczenie - bo inaczej to grzalibyśmy powietrze, a nam chodzi o bezpośrednie grzanie ścian i przedmiotów. Po drugie - komfort termiczny - mam nadzieję, że to nie marketingowa ściema - wymaga żeby powierzchnie ograniczające pokój miały z grubsza podobną temperaturę. Niewątpliwie temperatura z zakresu 60 - 120 stopni jest bardziej zbliżona do pokojowej niż 900 stopni. W badaniach miało okazać się, że temperatury powierzchni do 120 * są dobrze tolerowane, chyba że umieszczone naprzeciw np. okna ,wtedy ten próg spada do 80*.

W samym raporcie postawili sobie jeszcze jeden warunek o którym nie wspominałem, chodzi o niewielką masę własną panela, tak żeby był w stanie szybko się rozgrzewać i równie szybko stygnąć.

Przyznam że trochę sie zmartwiłem jak tu przeczytałem że panele muszą hulac 24/h na dobe zeby w domu było cieplo bo to by generowalo duze koszty ale czyżby.... Pan do ktorego mamy sie wybrać tez placi ok 500zl za CALY PRAD w domu drewnianym...

aż kurde zebym mial w garazu te panele to wyslalbym chyba do jaska na testy... gorzej jakby mu sie spodobaly i by nie oddal ;) zarcik

Te 24 godz. to by był tylko w tą dobę co temperatura na zewnątrz spadłaby do jakiejś ekstremalnie niskiej temperatury, dla jakiej ci wyliczył moc panela na pokój. Chodzi o temperaturę która zdarza się albo wcale, albo raz na kilka - kilkanaście lat, spytaj p.Wojewody o jaką chodziło. Obstawiam -25 lub -30*C.

O znalazłem przykład z ich strony który może coś powie:

TEST 2Mieszkanie w bloku.

Test przeprowadzony w okresie od 8 lutego do 10 marca 2011.

W tym okresie mrozy sięgały - 10, - 20st.C. Miesiąc bardzo zimny.

W mieszkaniu przez cały dzień od godz. 8.00 - 22.00 temperatura + 21st.C,

w nocy od godz. 22.00 - 8.00 temperatura + 20st,C.

Czas pracy ogrzewania łącznie wyniósł 168godzin, co daje średnio 5 godzin i 15minut na dobę.

Czyli uśredniając że mróz to było - 15 stopni, w domu 20,5 stopnia to różnica temperatur wyniosła 35 stopni. Taką różnicę utrzymali grzejąc przez 5 h 15 min czyli 22 %. Wychodzi, że panel pracując 100% czasu byłby w stanie utrzymać różnicę temperatur 159 stopni !!! Czyli zewnętrzną 159 - 20 = - 139 stopni. Moc po prostu fest przewymiarowali, raczej nie ma szans żebyś miał okazję wypróbować jego pełną moc. Chyba że w stratosferze.

Moc po prostu fest przewymiarowali, raczej nie ma szans żebyś miał okazję wypróbować jego pełną moc. Chyba że w stratosferze.

Nic dziwnego. Jak się montuje panel 900 W w pokoju 10 m2, to jego moc jest przewymiarowana dwukrotnie w stosunku do realnego zapotrzebowania, przy temperaturze obliczeniowej (zależnie od strefy klimatycznej -16...-24*C). Mowa o dziś zbudowanym domu, spełniającym przepisy budowlane, nie jakimś domu pasywnym.

ALE

to nie zmienia faktu, że tyle samo pracowałby:

* elektryczny grzejnik,

* termowentylator (farelka),

* elektryczne ogrzewanie sufitowe,

* elektryczne ogrzewanie ścienne,

* elektryczna podłogówka,

* nagrzewnica elektryczna w centrali wentylacyjnej, jakby ktoś chciał grzać się powietrzem,

* elektryczny piec akumulacyjny,

gdyby miał tę samą moc.

I dokładnie tyle samo energii zużyłoby każde z tych elektrycznych źródeł. A więc rachunek za zużycie prądu byłby taki sam.

A jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać?

No właśnie widac różnicę w odbiorze ogrzewania na organizm, jak się jest wrażliwym lub alergikiem jest to istotna różnica, czy wieje powietrze, czy powietrze jest ogrzewane przez co również kurz, potem ten kurz krąży razem z tym powietrzem. Jak komuś to nie przeszkadza to owszem, może brać najtańszy system w instalacji, ale w dobie tylu alergików ważny jest odpowiedni dobór systemu. A co do podłogówki i zepsuciu czyli ewentualnej awaria to pisałam nie o wodnej podłogówce tylko o kablach grzejnych na prąd, moga się przepalić w mijscu gdzie stoi jakiś przedmiot, np. kanapa.

Tyle że różnicę widać, o czym może cię przekonać choćby kbab albo rwxw, zetknęli się z ogrzewaniem które nie zapewnia komfortu cieplnego, chociaż pewnie nie marzli. Elektryczne ogrzewanie wielkopłaszczyznowe (podłogówka, ścienne, sufitowe) oznacza pewnie podobne koszty i w przypadku zmiany ogrzewania - remont. Grzejnik i farelka mnie nie przekonują, pewnie najtańsze - ale każdy wybiera co lubi. Ogrzewanie powietrzem i piec akumulacyjny - nie wiem, nie znam się.

Tak kurz mi lata po chałupie, bo mieszkam na parterze w bloku i to na śląsku, więc może nie wiecie o czym mówię, poza tym pisałam o przepalaniu siępodłogówki, bo ktos juz pisał o postawieniu pudła na grzejącej sie podłogówce i była dość ciepła, czyli grzało i nie miało gdzie ciepło uciec. a zreszta to wasza sprawa co sobie za ogrzewanie wymyslicie, ale tu jest forum o panelach, a nie o podłogówce, o podłogówce jest tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!!/page107

Hej. Nie wiem co dokładnie chciałbyś wiedzieć o takim ogrzewaniu. Więc napisze wszystko co ja wiem :D Mam od 2 lat ogrzewanie na podczerwień, a mianowicie infrapanele. Jestem zadowolony z ciepła jakie dają, większośc znajomych ma ogrzewanie gazowe i przychodząc do nich od razu czuć taką duchotę w mieszkaniu, mimo że mają taką samą temperaturę jak ja z żoną, z tym ze u nas jet poprostu przyjemnie ciepło a nie parno. Wczesniej mielismy zwykle centralne ogrzewanie jak mieszkaliśmy w bloku także mamy porównanie. Co do kosztów o które pytasz - instalacja paneli kosztowala nas razem z montażem coś koło 12 tysięcy złotych , a ogrzewamy niewielki domek ok. 100 m2 łącznie 5 pokoi, kuchnia, łazienka i WC - rodzina 4 osobowa. Średnio opłaty za miesiac grzania wychodzą nas ok. 300zł , raz zdarzylo nam się zapłacić 350 zł, ale to przy tych największych mrozach. Tak to bywa róznie raz 270 zł, raz 300, raz 310zł, ale wyzszych niz 350 zl nie było nigdy, tak więc moim zdaniem całkiem niewiele. Wspomnę, ze domek jest ocieplony bo to tez jest istotne. Co do rad jakie mog dać - gdybyś wybierał takie ogrzewanie to od razu zaznaczam, że nie ma sensu by panele były właczone cały czas nawet jak nikogo nie ma w domu- taki sam efekt odniesiesz w sytuacji gdy jak nikogo nie ma w domu utrzymują Ci np. temperaturę 15 stopni a np. pół godziny przed twoim przyjsciem ustawisz na 21 stopni zeby jak wejdziesz bylo cieplo, jak i gdybyś mial caly czas termostaty ustawione na jedna temperature nawet gdy nikogo nie ma. Z moich doświadczen moge Ci powiedziec, ze przy takim zmniejszaniu temperatury na czas gdy nikogo w domu nie ma mozesz fajnie sobie zaoszczedzic na energi, a roznicy w temperaturze nie odczujes bo bedzie taka sama. :) Nie wiem co jeszcze napisać wiec jak masz jakies pytania to pisz .

;)Witam czy mógłbym dostać namiary na tą firme ,bo firma która robiła dla mnie kosztorys ,suma okazała się bajeczna,a druga dostępna firma ma śmieszną niską gwarancjie, Będe wdzięczny za przesłanie namiarów firmy ,Pozdrawiam