dana0606 15.02.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Odkurzacz centralny ma za zadanie przede wszystkim dla alergika takie, że z drugiej strony wydmuch idzie na zewnątrz, a nie dmucha na pokój i roztocza i kurz z filtra znów ida na mieszkanie przy zwykłym odkurzaczu. Mozna np. zwykły odkurzacz i długą rurę i na balkon z odkurzaczem, ale to w bloku gdzie nie ma mozliwości zainstalowania cemntralnego. Mieszkajac w bloku w zimie wystawiamy odkurzacz na balkon po odkurzaniu i roztocza mróz zabija. to tyle na ten temat i sorry za OT. Co do reku, to musimy go mieć, ponieważ wiekszośc okien bedzie typu FIX i jakieś wietrzenie musi być, a ustawienie nie musi być na super wydajność, na minimum wystarczy, mam nadzieję, bo nie lubie jak mi dmucha za bardzo wiatr, więc musimy dowiedziec się na ten temat przed założeniem jak najwięcej i gdzie wyloty i włoty zrobic, aby czuc komfort. I znów sorry za OT. Co do paneli, to dobrze, że jest więcej firm, ja znałam tylko te dwie pierwsze z tej listy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 15.02.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 ... Mieszkajac w bloku w zimie wystawiamy odkurzacz na balkon po odkurzaniu i roztocza mróz zabija.... Dobre, nie wiedziałem... a proste i skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha-wlkp 15.02.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Dla mnie akurat brak akumulacji nie jest podstawowa wadą, bo ja mam zamiar grzać w obojetnie jakiej taryfie, mnie bez różnicy, ponieważ chcę mieć komfort, bez brudu, i zbytniej obsługi itp. To w porządku, ja muszę bardziej oszczędzać, więc inaczej podchodzę do tematu. Nie biorąc pod uwagę kosztów zakupu i eksploatacji będziesz pewnie zadowolona... Ktoś się mnie pytał o firmę zakupionych paneli- ja mam bodajże Sunswiss, fajne jest ich wykończenie, nie wyglądają jak ze styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 15.02.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 To w porządku, ja muszę bardziej oszczędzać, więc inaczej podchodzę do tematu. Nie biorąc pod uwagę kosztów zakupu i eksploatacji będziesz pewnie zadowolona... Ktoś się mnie pytał o firmę zakupionych paneli- ja mam bodajże Sunswiss, fajne jest ich wykończenie, nie wyglądają jak ze styropianu. Nie myslę tak bardzo o oszczędzaniu, poniewaz teraz mieszkając w bloku płacę za samo ogrzewanie 63m2 około 300zł miesięcznie czyli rocznie wychodzi jekieś 36000zł. Do tego fundusz remontowy prawie 150zł miesięcznie i eksploatacja czyli to że chodże po swojej podłodze, a mieszkanie własnościowem to też 150zł i razem rocznie darmozjadom oddaję ponad 7 tys, to na pewno tyle nie zużyje pradu na ogrzanie mojego domku, skoro Piotrowscy płacą za cały prąd 350zł miesięcznie, a my mamy zamiar bardziej nasz domek ocieplić i okna 3 szybowe FIX w większości, jedno tylko w kuchni będzie rozsuwne na taras to myslę, że będzie cud malina w porównaniu do teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peentech 16.02.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Zależy jak daleko jest ten dom od naszej firmy i ile jest tych paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peentech 16.02.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Wszystko jest kwestią dogadania się co do ceny paneli / usługi montażu. Wiadomo, że w sklepie ceny są cenami wywoławczymi od których klienci mogą negocjować rabat - nawet zakładkę na www mamy o możliwości negocjacji cen.Nie jesteśmy bezpośrednim dystrybutorem czy importerem. Jesteśmy sprzedawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 16.02.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) Dali ulotki i czytając pisze, że akumulują ciepło, dokładnie nie zacytuję, bo mąż chyba do pracy zabrał ulotki pokazac kolegom. Papier wszystko przyjmie. Napisz w czym akumulują ciepło, ile tego jest, ile to waży i ile ciepła mogą zakumulować. Taka ulotka przypomina mi parówki z cielęciną, gdzie na naklejce ze składem można przeczytać, że cielęciny jest 0,1%. Oj, te mity.... Edytowane 16 Lutego 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peentech 16.02.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) Nic nie akumulują.Włączone nagrzewają się po kilku minutach do maksymalnej temperatury (80-90 st.C). Wyłączone stygną w ciągu kilkudziesięciu sekund.Oczywiście można wciskać dowolny kit klientom.Ja straciłem 2 czy 3 klientów dlatego, że im odradziłem panele na podczerwień. Mieli w domach gazowe CO więc wyłożenie 10 tys. zł na panele zwróci im się za 20 lat jak dobrze pójdzie, a zapewne pójdzie źle. Byłaby sytuacja podobna jak z modnymi (chociaż coraz mniej) solarami, które w naszych warunkach działają maksymalnie 4 - 5 miesięcy w roku. Edytowane 16 Lutego 2013 przez peentech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 16.02.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) Papier wszystko przyjmie. Napisz w czym akumulują ciepło, ile tego jest, ile to waży i ile ciepła mogą zakumulować. Taka ulotka przypomina mi parówki z cielęciną, gdzie na naklejce ze składem można przeczytać, że cielęciny jest 0,1%. Oj, te mity.... Trzeba było doczytać dalsze posty, a nie głupio pisać, nawet jak akumulują na kilka minut, to też nazywa się akumulacją i z tymi parówkami trafiłeś w sedno, jak komus zalezy na akumulacji to niech na to zwraca uwagę, dla mnie jest to nie ważne, dla mnie ważne są inne rzeczy też opisane dalej, pa. Jak bedę chciała akumulację to kupię sobie baterie słoneczne i prąd bedę sobie akumulować Edytowane 16 Lutego 2013 przez dana0606 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 16.02.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) A co to za pompa do podgrzewania wody? Muszę powiedziec, że my ogólnie wody zużywamy tak 5-6m3 a z tego ciepłej tak około 2m3 na miesiąc, więc nie wiem co bedzie dobre do podgrzewania jej, ale napewno nie chciałabym bojlera, wiec może coś poradzicie? Ale ta pompa nie działa cały rok, więc jak ogrzewać wodę zimą, bez sensu wydawać 7tys. na coś co do końca nie jest wykorzystane. Edytowane 16 Lutego 2013 przez dana0606 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 16.02.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Co to znaczy gdzie sie zrobi czerpnię i jaki odzysk ciepła z czego te 50stopni ma sie wziąć, nie rozumioem zasady działania jakim powietrzem i skąd to powietrze ma miec tyle stopni aby wode podgrzać do 50stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 16.02.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 T w sumie podobne działanie jak bojler? Bo grzałka w środku, a powietrze to z rekuperatora czy co? Ok , ogólnie nie kumam zasady działania tego ustrojstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 16.02.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 No ja raczej prysznic, a raz w tygodniu, albo co drugi tydzień wanna tak dla relaksu z solami, ale nie jakieś masaże tylko zwykła aluminiowa obudowana steropianem taka jak w blokach. Co chodzi o niektóre rzeczy wole proste standardowe, nie musze iść za modą. Też myslę o podgrzewaczu jakos ta pompa do mnie nie przemawia, w różnych godzinach korzystam z ciepłej wody i lubie miec już jak potrzebuje a nie czekać, więc myślę, że było by wiecej strat niz zysków z niej jakby prawie cały czas miała pracować. Raczej podczas mycia oszczędzam wodę, gorzej z myciem naczyń, ale w domku będę mieć zmywarkę, teraz nie mam. W każdym razie na ogrzewanie to jestem nastawiona na panele, dużo plusów jest za tym. Więc teraz tylko rozwiązać problem ciepłej wody i bedzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 17.02.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Trzeba było doczytać dalsze posty, a nie głupio pisać, nawet jak akumulują na kilka minut, to też nazywa się akumulacją i z tymi parówkami trafiłeś w sedno, Czytałem, czytałem, nie bierz tego do siebie - kreowanie tego mitu to sprawka twórcy ulotek czyli pewnie handlowca, mit akumulacji paneli po prostu zwala mnie z nóg, papier wszystko przyjmie, tylko rzeczywistość jest inna i warto o tym wspomnieć nawet kilka razy. A my klienci nie dajmy się zmanipulować przez handlowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 17.02.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 T w sumie podobne działanie jak bojler? Bo grzałka w środku, a powietrze to z rekuperatora czy co? Ok , ogólnie nie kumam zasady działania tego ustrojstwa. Z rekuperatora nie wystarczy - taka pompa do cwu pobiera około 400m3 powietrza na godzinę, więc trzeba je czerpać najlepiej z zewnątrz (bez sensu jest czerpać powietrze z ogrzewanych pomieszczeń wychładzając je). Z tego powodu zimą rachunki za prąd do cwu będą pewnie koło 1.5-2x mniejsze niż ogrzewając cwu prądem, a latem za to 3-4-5x mniejsze. Jeśli się jeszcze będzie grzało cwu w taniej taryfie, to rachunki za cwu dodatkowo spadną o około połowę w porównaniu z prądem jednotaryfowym - i to jest właśnie ta akumulacyjność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 17.02.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 dana zerknij do skrzynki, pisnąłem tam nt. pompy ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 17.02.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 piekar zerknij na jaskowe wynalazki, zasysaj powietrze do pompy wprost spod południowej połaci dachu, będziesz miał jeszcze lepsze warunki pracy dla pompy i mniejsze zużycie. To jak pompa pracuje pewnie sam możesz w pewnym stopniu ustawić, najlepiej rzeczywiście nagromadzić zapas ciepłej wody nocą gdy taryfa niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 17.02.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Gdyby była 2x droższa to byłby i zysk Z pewnością dla producenta pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 17.02.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Te 50 stopni bierze się z czynnika R410A, który po sprężeniu ma temp. 80-90 stopni C, a rozprężając się ma temp. 5-8 stopni C. Najprostszy przykład to lodówka - w środku zimno, a na zewnątrz sprężarka ciepła. Niestety to tak ładnie nie działa i w finale koszty przewyższają zwykle zysk, tym bardziej, że rzeczona pompa kosztuje tyle co 5 ogrzewaczy wody. Gdyby była 2x droższa to byłby i zysk, bo przykładowo z 1 kW zużytej do napędu energii możesz zyskać 5 kW ciepła. Chyba tańsza 2x ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 17.02.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) A co solary więcej prądu pobierają?Skoro by pobierały powiedzmy yle samo, to Piotrowscy za samo ogrzewanie płaciliby po odjęciu od 350zł te 100zł i 50zł na pralkę, lodówke komp i telewizor 50zł to by wyszło 200zł za panele miesięcznie prądu, to w sumie byłoby idealnie żeby płacic za ogrzewanie na rok 2400zł. Edytowane 17 Lutego 2013 przez dana0606 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts