Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ale chyba pompa nie chodzi non stop co nie? Ciekawi mnie w praktyce taka sprawa.. że jak pompa zagrzeje wode w calym zasobniku to napewno sie wylaczy i ile czasu musi minac zanim znowu sie wlaczy jesli nie bedzie poboru wody :)

Pompa do cwu oczywiście nie chodzi non stop, lecz tylko tyle ile trzeba żeby zagrzać zasobnik na cwu. Jeśli nie będzie zużycia, to raz zagrzeje, a potem będzie odpoczywać, uzupełniając co jakiś czas straty związane z wychładzaniem się wody - te straty nie będą duże i zależą one od zaizolowania zasobnika - ile to konkretnie będzie trzeba by zerknąć do instrukcji danego modelu. Zazwyczaj takie pompy do cwu są zintegrowane z zasobnikiem.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co solary więcej prądu pobierają?

Solary oczywiście nie pobierają więcej prądu, tylko mają jeden feler - nie działają przez prawie pół roku. U mnie w tym roku raz zagrzały wodę do około 40*. Poza tym kiszka bo brak słońca. Za to w ubiegłym roku mniej więcej od kwietnia do października miałem cwu z solarów prawie non-stop. Zobaczymy jak będzie w tym roku - jeśli jesteś ciekawa, to możesz zerknąć na moją stronę z monitoringiem - tam rejestruję on-line nie tylko pracę pompy ciepła, ale też solarów.

No to jak ja za podgrzanie i zużycie 2m3 wody na podgrzewaczach zapłacę 35zł to i tak bedzie dobrze. Teraz za te 2m3 podgrzania wody w bloku płacę 40zł to i tak drożej. Jakbym miała do 50zł za prad płacić za podgrzanie wody, to nie byłoby tragedii. Ale w końcu nie wiem ile te solary pobieraja miesięcznie pradu na 2-4 osobowa rodzinę w lato, a ile zimą wychodzi. Nikt nie jest w stanie tego oszacować. A te wyliczenia na stronie rwxw sa dla pompy i gazu, a ja gazu miec nie bedę, natomiast dla solarów nie widzę obliczeń zużycia pradu. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć- wyliczyc np. na podgrzanie 1m3 wody dla połowę na 18kw i połowę na 5,5kw przepływowym ogrzewaczu, żeby temperatura wody miała powiedzmy 40stopni. Ktoś sie na tym zna?

A te wyliczenia na stronie rwxw sa dla pompy i gazu, a ja gazu miec nie bedę, natomiast dla solarów nie widzę obliczeń zużycia pradu.

Zerknęłaś na arkusz ze zużyciem, tam rzeczywiście nie ma nic o solarach. Solary mają znikome zużycie prądu rzędu 0.3 kWh na dobę w słoneczny dzień. Ja pisałem o rejestracji z http://pompaciepla24.com/graph_13.html gdzie na fioletowo jest zaznaczona temperatura zasobnika ogrzewanego solarami i zimą marnie to wygląda ze względu na brak słońca. Na wiosnę na pewno będzie lepiej.

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć- wyliczyc np. na podgrzanie 1m3 wody dla połowę na 18kw i połowę na 5,5kw przepływowym ogrzewaczu, żeby temperatura wody miała powiedzmy 40stopni. Ktoś sie na tym zna?

Podgrzanie 1l wody o 1 stopień potrzeba około 1,16Wh, więc podgrzanie 1m3 o 1* to 1.16kWh, o 10* to 11.6 kWh a od 5* do 40* to 40.6 kWh. Nie ma znaczenia moc podgrzewacza, przy słabszym będzie mniejszy strumień wody, albo przy zasobniku trzeba będzie dłużej poczekać.

No tak, zeszliśmy na temat ogrzewania cwu i myślę, że to wartościowa dygresja - przecież cechą/wadą ogrzewania panelami na podczerwień jest właśnie konieczność 'zorganizowania' sobie ogrzewania cwu inaczej.

Podzielę się więc i ja swoim pomysłem, jak możliwie niewielkim kosztem uzyskać potrzebną mi ilość ciepłej wody.

Moje zapotrzebowanie to około 3 m3 cwu /mc.

Źródła ciepła dwa, samorobny solar dachowy (wężownica z rurek miedzianych przymocowana do płyty osb, zasłonięta przezroczystą płytą poliwęglanową. Powierzchnia solara 10 m2. W solarze przepływa woda bezpośrednio kierowana do dwóch 150 litrowych zbiorników z grzałkami połączonych szeregowo. Jeden o niższej temperaturze, drugi o wyższej. Nadmiar ciepła latem kieruję do grzania gruntowego magazynu ciepła pod domem za pośrednictwem 100 m pexa w ułożonego w podsypce. Magazyn stanowi płyta fundamentowa i podsypka zaizolowana ze wszystkich stron xps/styropianem. Z wyliczeń wynika że nawet tak duży magazyn ciepła nie da rady przyjąć wszystkiego na bieżąco, więc reszta ciepła w grunt pod magazynem ciepła częściowo tylko zaizolowany. Tam część tego ciepła ma przejąć woda doprowadzana do domu.

Ponieważ solar w stosunku do samego zapotrzebowania na cwu latem jest mocno przewymiarowany, więc oczekuję że również w innych porach roku, będzie na tyle wydajny by pokryć znaczącą część zapotrzebowania na cwu. Elektryczne grzałki mają dogrzewać wodę w zbiornikach w tańszej taryfie.

Rocznie mam nadzieję mieć 70-80% grzania wody mieć z solara.

Edytowane przez blekowca

Tak na szybko, ponieważ cały czas utrzymujecie około 63% w drugiej taryfie, więc porównując zużycie i opłaty za pierwsze 6 m-cy, szacuję że przyjdzie wam opłata na jakieś 4700 zł. W poprzednim roku było 4500 zł, wygląda na to, że to co zyskaliście jeśli chodzi o udział zużycia w drugiej taryfie, to wam zabrali :( z niewielką nawiązką przez to, że w taryfie weekendowej taryfa tania jest droższa niż w taryfie dzień i noc.

Póki co gdybam, poczekajmy co będzie na rozliczeniu.

W sumie to i tak szczegóły - 390 zł/m-c to i tak dobrze.

Tak na szybko, ponieważ cały czas utrzymujecie około 63% w drugiej taryfie, więc porównując zużycie i opłaty za pierwsze 6 m-cy, szacuję że przyjdzie wam opłata na jakieś 4700 zł. W poprzednim roku było 4500 zł, wygląda na to, że to co zyskaliście jeśli chodzi o udział zużycia w drugiej taryfie, to wam zabrali :( z niewielką nawiązką przez to, że w taryfie weekendowej taryfa tania jest droższa niż w taryfie dzień i noc.

Póki co gdybam, poczekajmy co będzie na rozliczeniu.

W sumie to i tak szczegóły - 390 zł/m-c to i tak dobrze.

Poprzedni rok to było 4500 zł ale zużycie było w 1:4918 a w 2:4216. Za ostatni rok jest 1:3402 i 2:5896 a więc zdecydowanie więcej w 2 taryfie. Także wydaje mi się, że koszty będą znacznie niższe - no ale zobaczymy. Dla tych co twierdzą, że to duże zużycie to przypominam - to cały prąd w chałupie a dalej trwają prace wykończeniowe elektronarzędziami (ostatnio spawarka elektryczna) . Naprawdę trudno do końca stwierdzić ile "poszło w panele" a ile na resztę, nie mając rozdzielonych obwodów i pomiarów.

Poprzedni rok to było 4500 zł ale zużycie było w 1:4918 a w 2:4216. Za ostatni rok jest 1:3402 i 2:5896 a więc zdecydowanie więcej w 2 taryfie. Także wydaje mi się, że koszty będą znacznie niższe - no ale zobaczymy. Dla tych co twierdzą, że to duże zużycie to przypominam - to cały prąd w chałupie a dalej trwają prace wykończeniowe elektronarzędziami (ostatnio spawarka elektryczna) . Naprawdę trudno do końca stwierdzić ile "poszło w panele" a ile na resztę, nie mając rozdzielonych obwodów i pomiarów.

Jak pisałem gdzieś wcześniej, jak pokończysz swoją centralę w salonie, to rejestrując czasy załączania poszczególnych paneli, będziesz mógł łatwo określić ich zużycie - jeśli się nie mylę panel jak grzeje to tylko pełną mocą - nie ma stanów pośrednich. Do tego zapisywać jeszcze dane ze stacji pogodowej i temperatury w pomieszczeniach - rozmarzyłem się. Ale danych byłoby w końcu w bród.

Tak czy siak ja się planuję opomiarować i upubliczniać wyniki dla potomności.

Asolt, kojarzysz mniej więcej podobnie ocieplone domki, grzane czystym prądem. Krócej jestem na forum i jakoś jeszcze nie trafiłem na podobny gabarytowo i w ociepleniu, ale to przecież twoja branża - mogłeś trafić na coś.

Nie wiem jak ocieplony jest ten dom, jak będe wiedział to moze znajde jakis inny do porównania. Mój sceptycyzm wynika z zachwalania energooszczedności tego sposobu ogrzewania a tymczasem okazuje się ze to rzekomo tansze ogrzewanie w stosunku do innych rodzajów ogrzewania czystym prądem to mit. Natomiast potwierdziła sie teza o znikomej akumulacyjności paneli gdyz te 63% II taryfy to tylko 5% wiecej w stosunku liczby godzin II taryfy dla G12w.

Nie wiem jak ocieplony jest ten dom, jak będe wiedział to moze znajde jakis inny do porównania. Mój sceptycyzm wynika z zachwalania energooszczedności tego sposobu ogrzewania a tymczasem okazuje się ze ....

Asolt z całym szacunkiem, ale twój sceptycyzm wynika tutaj z czegoś innego niż wiedza... stawiam na uprzedzenie.... :D

Sam przyznajesz, że nie wiesz jak jest ocieplony ten dom, a w drugiej części tego samego akapitu wydajesz wyrok skazujący - tak właściwie nie wiadomo na jakiej podstawie...

Z wnioskiem o niskiej akumulacyjności się zgadzam, ale podejrzewam że czym lepiej ocieplony dom, i ograniczenie strat na wentylację tym nawet ta niewielka akumulacyjność powinna wpływać na zwiększony udział drugiej taryfy w ogrzewaniu.

Witam serdecznie,

z ciekawością śledzę temat ogrzewania panelami, gdyż w najbliższym czasie zamierzam rozbudować dom i zastanawiam się nad sposobem jego ogrzania. W chwili obecnej mieszkam w domku szkieletowym o pow 102m.kw. pow. użytkowej i ogrzewaniem podłogowym elektrycznym + kominek z DGP. Mam więc orientację ile może kosztować ogrzewanie domu prądem elektrycznym :-)

Z chęcią się z Wami podzielę swoimi dośwaidczeniami. Nie ukrywam też, że liczę na użytkowników paneli, którzy w wiarygodny sposób opiszą swoje spostrzeżenia i koszty eksploatacji.

Jestem na etapie zbierania ofert na ogrzanie dodatkowej pow. 100m . kw. panelami i mam oferty na panele o mocach sumarucznych od 2500 kW do 6500 kw. Spore różnice. Podobnież te o mniejszej mocy są bardziej skuteczne i mają większy udział % fali cieplnej w stosunku do konwekcji. Ciężko mi w to uwierzyć, że 2 500 kW jest w stanie ogrzać komfortowo 100 m.kw. domu o zapotrzebowaniu ok. 40-60 kWh/m2 rocznie.

Asolt z całym szacunkiem, ale twój sceptycyzm wynika tutaj z czegoś innego niż wiedza... stawiam na uprzedzenie.... :D

Sam przyznajesz, że nie wiesz jak jest ocieplony ten dom, a w drugiej części tego samego akapitu wydajesz wyrok skazujący - tak właściwie nie wiadomo na jakiej podstawie...

Z wnioskiem o niskiej akumulacyjności się zgadzam, ale podejrzewam że czym lepiej ocieplony dom, i ograniczenie strat na wentylację tym nawet ta niewielka akumulacyjność powinna wpływać na zwiększony udział drugiej taryfy w ogrzewaniu.

Tak duze zuzycie wskazuje na słabe ocieplenie, co do wyroku skazującego to nie zadnych fizycznych podstaw aby twierdzić ze panele są energooszczedne w stosunku do innych metod grzania czystym prądem. Akumulacja nie zalezy od ocieplenia a od rodzaju materiałow budowlanych.

Edytowane przez asolt