asolt 19.02.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 W Jestem na etapie zbierania ofert na ogrzanie dodatkowej pow. 100m . kw. panelami i mam oferty na panele o mocach sumarucznych od 2500 kW do 6500 kw. Spore różnice. Podobnież te o mniejszej mocy są bardziej skuteczne i mają większy udział % fali cieplnej w stosunku do konwekcji. Ciężko mi w to uwierzyć, że 2 500 kW jest w stanie ogrzać komfortowo 100 m.kw. domu o zapotrzebowaniu ok. 40-60 kWh/m2 rocznie. I masz uzasadnione wątpliwości, projektowe obciązenie cieplne twego domu jest duzo wieksze niz oferta na 2500 W, realnie to moze byc ok 4-4,5 kW.Z wartosci zapotrzebowania na ciepło nie wynika wprost jakie jest obciazenie cieplne i nie mozna z niej wysnuwać wniosków co do mocy zródła grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEDROS 19.02.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Oferent paneli, który oferuje zestaw paneli 2500 kW proponuje wypożyczenie ich do testów celem weryfikacji. Być może się zdecyduję potestować, póki jeszcze zimno na dworze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 19.02.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Na dom 100m2 producenci paneli podają, że na 1m2 40-50W, czyli musiały by mieć moc na cały dom 4000-5000W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEDROS 19.02.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Tak, wiem o tym, dlatego jedna oferta mnie mocno zdziwiła. Przedstawiciel firmy producenta z Austrii proponuje zestaw paneli 2500 W twierdząc, że to wystarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 19.02.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Tak duze zuzycie wskazuje na słabe ocieplenie, co do wyroku skazującego to nie zadnych fizycznych podstaw aby twierdzić ze panele są energooszczedne w stosunku do innych metod grzania czystym prądem. Akumulacja nie zalezy od ocieplenia a od rodzaju materiałow budowlanych. Od akumulacji zacznę, chodziło mi o to że taka sama ilość zakumulowanego ciepła, w dobrze zaizolowanym domu wystarczy na dłuższe utrzymanie zadanej temperatury. Po nagrzaniu w tańszej taryfie, przez dłuższy okres droższej taryfy panele nie będą musiały dogrzewać. To dlatego w lepiej ocieplonym domu spodziewam się nie tylko niższego zużycia na ogrzewanie, ale również wyższego udziału niższej taryfy. Co do fizycznych podstaw energooszczędności paneli już było wcześniej na wątku - niższa temperatura w nieużywanych w danej chwili pomieszczeniach, szybkie grzanie na żądanie. Uważasz że to będą promile, ja że procenty, które powinny zrównoważyć brak akumulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 19.02.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Tak, wiem o tym, dlatego jedna oferta mnie mocno zdziwiła. Przedstawiciel firmy producenta z Austrii proponuje zestaw paneli 2500 W twierdząc, że to wystarczy... Jak ci proponuje test organoleptyczny, to ja bym brał... tylko nie daj się wciągnąć w jakąś wielką zaliczkę/kaucję wciągnąć - jak firma krzak to może nie być komu oddać panela. Jeśli mają referencje to zrób jak piekar, podzwoń po użytkownikach i pozbieraj dane z pierwszej ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 19.02.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Zdaje się, że była mowa o możliwości okresowego wyłączania paneli jako jednej z metod szukania oszczędności, to raz. Dwa - podobno panele grzeją ludzi a nie ściany i całą resztę.W tej sytuacji szukanie oszczędności przez wykorzystanie akumulacyjności całego domu jest co najmniej dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 19.02.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Zdaje się, że była mowa o możliwości okresowego wyłączania paneli jako jednej z metod szukania oszczędności, to raz. Dwa - podobno panele grzeją ludzi a nie ściany i całą resztę. W tej sytuacji szukanie oszczędności przez wykorzystanie akumulacyjności całego domu jest co najmniej dziwne. Jest dokładnie na odwrót orko. Panele grzeją ściany, podłogi etc. Ludzi przy okazji jak się akurat jakiś ludź napatoczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 19.02.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Tak, wiem o tym, dlatego jedna oferta mnie mocno zdziwiła. Przedstawiciel firmy producenta z Austrii proponuje zestaw paneli 2500 W twierdząc, że to wystarczy... Oferent paneli, który oferuje zestaw paneli 2500 kW proponuje wypożyczenie ich do testów celem weryfikacji. Być może się zdecyduję potestować, póki jeszcze zimno na dworze... Jeżeli to firma na P... to uważaj, a jeżeli gość przez telefon rozmawia z Tobą po pół godziny to bardzo uważaj. Ze mną prowadził takie rozmowy telefoniczne przez bodajże 3 m-ce, w międzyczasie jak miał mi przygotować oferty to milkł na 2 tygodnie aż umilkł na dobre, zupełnie bez powodu. Miał mi również przygotować oferty na PC gruntową do CO, WM z requ, oraz w przypadku grzania panelami ofertę na PC pow-woda do CWU. Przez telefon naobiecywał mi tyle rabatów, że powinienem wszystko dostać za conajmniej pół ceny i tak jak u Ciebie moc paneli była stosunkowo niska do powierzchni ogrzewanej a ceny paneli to mają z kosmosu, u innych zaprojektowali o około 50% większą moc przy cenie paneli mniejszej o 40%. Wisienką na torcie była opłata za kuriera który przywiózł mi panel do testów. Miałem obiecane przez firmę na "p", że ten koszt oni poniosą , wpłaciłem kaucję 2750 zŁ za panel o mocy 1000W i po okresie testów odesłałem panel i czekałem na zwrot kaucji, i oczywiście dostałem 2670 zł. 80 zł potrącili sobie za kuriera, gdy w mailu zwróciłem na to uwagę to zamilkł na dobre i nie odzywa się już 2 m-ce. Dobrze że kaucję odzyskałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEDROS 19.02.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Jeżeli to firma na P... to uważaj, a jeżeli gość przez telefon rozmawia z Tobą po pół godziny to bardzo uważaj. Ze mną prowadził takie rozmowy telefoniczne przez bodajże 3 m-ce, w międzyczasie jak miał mi przygotować oferty to milkł na 2 tygodnie aż umilkł na dobre, zupełnie bez powodu. Miał mi również przygotować oferty na PC gruntową do CO, WM z requ, oraz w przypadku grzania panelami ofertę na PC pow-woda do CWU. Przez telefon naobiecywał mi tyle rabatów, że powinienem wszystko dostać za conajmniej pół ceny i tak jak u Ciebie moc paneli była stosunkowo niska do powierzchni ogrzewanej a ceny paneli to mają z kosmosu, u innych zaprojektowali o około 50% większą moc przy cenie paneli mniejszej o 40%. Wisienką na torcie była opłata za kuriera który przywiózł mi panel do testów. Miałem obiecane przez firmę na "p", że ten koszt oni poniosą , wpłaciłem kaucję 2750 zŁ za panel o mocy 1000W i po okresie testów odesłałem panel i czekałem na zwrot kaucji, i oczywiście dostałem 2670 zł. 80 zł potrącili sobie za kuriera, gdy w mailu zwróciłem na to uwagę to zamilkł na dobre i nie odzywa się już 2 m-ce. Dobrze że kaucję odzyskałem. To firma ze Szczecina - ponoć wyłączny dystrybutor tych paneli na Polskę. Niestety działa od niedawna więc referencji brak. Szukam w necie informacji na temat tych paneli na stronach zagranicznych i firma nie jest na P.... Jak faktycznie wypadły testy? Masz jakieś porównanie do innego ogrzewania elektrycznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.02.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Od akumulacji zacznę, chodziło mi o to że taka sama ilość zakumulowanego ciepła, w dobrze zaizolowanym domu wystarczy na dłuższe utrzymanie zadanej temperatury. Po nagrzaniu w tańszej taryfie, przez dłuższy okres droższej taryfy panele nie będą musiały dogrzewać. To dlatego w lepiej ocieplonym domu spodziewam się nie tylko niższego zużycia na ogrzewanie, ale również wyższego udziału niższej taryfy. Co do fizycznych podstaw energooszczędności paneli już było wcześniej na wątku - niższa temperatura w nieużywanych w danej chwili pomieszczeniach, szybkie grzanie na żądanie. Uważasz że to będą promile, ja że procenty, które powinny zrównoważyć brak akumulacji. Szybkie grzanie na żądanie nie podniesie szybko temp przegród, czy komfort przebywania w pomieszczeniach o wychłodzonych ścianach jest taki sam jak w pomieszczeniach o jednakowej temp przegród i powietrza jest taki sam, śmiem wątpić. Zawsze jest coś za coś. Myslę ze najważniejsze aby uzytkownik był zadowolony, niezaleznie od efektów ekonomicznych gdyż samozadowolenie wpływa na nasze zdrowie a dobre zdrowie jest to zysk nie do policzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 19.02.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 To firma ze Szczecina - ponoć wyłączny dystrybutor tych paneli na Polskę. Niestety działa od niedawna więc referencji brak. Szukam w necie informacji na temat tych paneli na stronach zagranicznych i firma nie jest na P.... Jak faktycznie wypadły testy? Masz jakieś porównanie do innego ogrzewania elektrycznego? Firma na "p" nie jest ze Szczecina jest z południa Polski i też jest wyłącznym dystrybutorem paneli produkowanych w Austrii:D Panele po testach mówiąc krótko nie zachwyciły mnie, może dlatego że testowałem w bloku w 1 pokoju otwartym na hol i całe mieszkanie, jedynie cena za kompletny system ogrzewania jest OK (od innych producentów lub przedawców) i może konkurować z PC którą biorę pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.02.2013 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Nie da się 100m2 ogrzać grzejnikami 2,5 kW. Potrzeba około 4-5 kW (oczywiście wszystko zależy od wielkości pomieszczeń). Moc grzejników uzalezniona jest od strat cieplnych, a nie od wielkości pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.02.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Żeby do ogrzania wystarczyło 2,5 kW to ocieplenie musiałoby mieć grubość z metr i wszystkie okna należało by zamurować. Nie wypowiadałem się na temat tej konkretnej mocy 2,5 kW, tylko tego od czego jest uzalezniony dobór mocy grzejników. Moc grzejników uzaleznia sie od strat a nie od wielkosci pomieszczeń. A propo mocy 2,5 kW dla domu 100 m2 to wcale nie potrzeba 1 m styropianu i zamurowywania wszystkich okien. Patrz przykład Konrada (R&K), przy jego ok 150 m2 projektowe obciązenie cieplne to ok 3,5 kW, gdyby jego dom był odpowiednio mniejszy tak 100 m2 to te 2,5 kW strat miałby bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.02.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Tak, ale w nowych domach straty są porównywalne i jak już wyżej napisałem lepiej mieć 20-30% zapas mocy niż marznąć przy mroźnej zimie. Oczywiście w br. takiej zimy nie ma, ale w ub.roku przez miesiąc było -20 - -25 st.C. i wtedy ten zapas mocy będzie niezbędny. Zapas mocy jest niezbędny ale zawsze powinien byc odniesiony do mocy strat które to straty podane są w obliczeniach ozc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 20.02.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Szybkie grzanie na żądanie nie podniesie szybko temp przegród, czy komfort przebywania w pomieszczeniach o wychłodzonych ścianach jest taki sam jak w pomieszczeniach o jednakowej temp przegród i powietrza jest taki sam, śmiem wątpić. Zawsze jest coś za coś. Myslę ze najważniejsze aby uzytkownik był zadowolony, niezaleznie od efektów ekonomicznych gdyż samozadowolenie wpływa na nasze zdrowie a dobre zdrowie jest to zysk nie do policzenia. Tu właśnie myślę że nie masz racji, cieniutka warstewka powierzchni przegród nagrzeje się szybko - jest przecież bezpośrednim celem tego ogrzewania. Tyle że równie szybko będzie się wychładzać - przy podgrzewaniu wyziębionego pomieszczenia panele będą się musiały częściej załączać, ale to akurat żadna nowina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.02.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Tu właśnie myślę że nie masz racji, cieniutka warstewka powierzchni przegród nagrzeje się szybko - jest przecież bezpośrednim celem tego ogrzewania. Tyle że równie szybko będzie się wychładzać - przy podgrzewaniu wyziębionego pomieszczenia panele będą się musiały częściej załączać, ale to akurat żadna nowina. Jezeli panele miałby byc oszczedniejsze od od innych rodzajów ogrzewana czystym prądem a jednoczesnie będąc nisko kosztową inwestycją to zastanawiający jest fakt tak rzadkiego ich stosowania. Dlaczego cos taniego i oszczednego nie moze sie przebic na rynku instalacji grzewczych ? Czy to opór materii czy brak wiedzy o cudownych własciwościach paneli jest powodem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEDROS 20.02.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Martwi mnie też niewielka ilość opinii na ten temat od osób, które taki system użytkują na codzień - z pominięciem osób sprzedających te produkty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.02.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Jezeli uzytkowników jest mało to i opinii bedzie jeszcze mniej, a moze ci mają nie chcą sie nimi chawalic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PEDROS 20.02.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Albo żalić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts