PEDROS 20.02.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Hmmm czy ja wiem czy mało użytkowników... firma z której ja biorę panele ma masę zdjęć z realizacji...zaraz pewnie będą teksty w stylu że to photoshop... Ale czy każdy kto ma takie ogrzewanie ma zaraz sie logować na forum muratora i udzielać opinii? Nie każdy przecież korzysta z internetu a co dopiero pisać na forum asolt aż tak nisko kosztowną nie jest... Jak ktoś na prawdę jest zainteresowany takim ogrzewaniem to nie bedzie stanowiło problemu dotrzeć do użytkowników i usłyszęc opinii z pierwszej ręki.. Amen Moim zdaniem jest chyba odwrotnie, raczej niewiele osób nie korzysta dziś z internetu. Przeglądam sieć w poszukiwaniu informacji i jest tego naprawdę niewiele w tym temacie. Na szczęście mam jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji więc może temat się rozwinie i będzie więcej wiedzy popartej rzeczywistymi danymi z eksploatacji. dziekuje za uwage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.02.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Hmmm czy ja wiem czy mało użytkowników... firma z której ja biorę panele ma masę zdjęć z realizacji...zaraz pewnie będą teksty w stylu że to photoshop... Ale czy każdy kto ma takie ogrzewanie ma zaraz sie logować na forum muratora i udzielać opinii? Nie każdy przecież korzysta z internetu a co dopiero pisać na forum asolt aż tak nisko kosztowną nie jest... Jak ktoś na prawdę jest zainteresowany takim ogrzewaniem to nie bedzie stanowiło problemu dotrzeć do użytkowników i usłyszęc opinii z pierwszej ręki.. dziekuje za uwage Amen Biorąc pod uwagę kilkanascie tysiecy uzytkowników fm to reprezentacja posiadaczy paneli jest wyjatkowo mizerna. Pisząc ze panele sa stosunkowo niedrogie chodziło mi koszt całej instalacji w porównaniu innych rodzajów instalacji grzewczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.02.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Albo żalić... Znacznie łatwiej sie pochwalic dobrym wyborem niz napisać o złym wyborze lub niespełnionych oczekiwaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 20.02.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Jezeli panele miałby byc oszczedniejsze od od innych rodzajów ogrzewana czystym prądem a jednoczesnie będąc nisko kosztową inwestycją to zastanawiający jest fakt tak rzadkiego ich stosowania. Dlaczego cos taniego i oszczednego nie moze sie przebic na rynku instalacji grzewczych ? Czy to opór materii czy brak wiedzy o cudownych własciwościach paneli jest powodem ? Jeśli chodzi o niski koszt inwestycji w panele to muszę powiedzieć, że masz odosobniony pogląd - kbab, Jasiek, uważają panele za drogie inwestycyjnie. Ja akurat uważam że koszt jaki mam ponieść jest w sam raz. Jakie to cudowne właściwości panele miałyby posiadać? Podłączone do prądu grzeją, emitując ponad 50% włożonego prądu w formie promieniowania które jest słabo absorbowane przez powietrze, a dobrze przez przedmioty. Taka jest po prostu ich charakterystyka. Dlaczego nie może się przebić? Brak wiedzy pewnie też, a przypadku wyboru sposobu ogrzewania wiedza się przydaje. Przecież wielu ludzi nie zna takich pojęć jak pojemność cieplna, opór cieplny, przewodzenie ciepła, konwekcja, komfort termiczny. Na to wszystko nakłada się marketingowy bełkot, półprawdy, gdzieniegdzie całe prawdy. Każdy dom jest inny, każdy mieszkaniec ma inne potrzeby - kto ma to wszystko ogarnąć i dopasować jedno do drugiego. Najprościej jest wybrać rozwiązania stosowane przez większość - może nie optymalne, ale sprawdzone. Z kolei to co najprostsze jest najczęściej wybierane. Kółko się zamknęło. Spróbuj przez chwilę wejść w skórę kogoś kto ma przeciętną wiedzę nt. ogrzewania w ogóle i dowiedz się czegoś konkretnego nt. paneli na podczerwień. Życzę powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.02.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Dlaczego nie może się przebić? Brak wiedzy pewnie też, a przypadku wyboru sposobu ogrzewania wiedza się przydaje. Przecież wielu ludzi nie zna takich pojęć jak pojemność cieplna, opór cieplny, przewodzenie ciepła, konwekcja, komfort termiczny. Na to wszystko nakłada się marketingowy bełkot, półprawdy, gdzieniegdzie całe prawdy. Każdy dom jest inny, każdy mieszkaniec ma inne potrzeby - kto ma to wszystko ogarnąć i dopasować jedno do drugiego. Najprościej jest wybrać rozwiązania stosowane przez większość - może nie optymalne, ale sprawdzone. Z kolei to co najprostsze jest najczęściej wybierane. Kółko się zamknęło. Bez obrazy ale wydaje się jakbym słyszał Bogusława z jego zachwalaniem regulusów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 20.02.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Obrazy nie ma... nie kojarzę ani Bogusława ani regulusów...A sam rozmawiałem z człowiekiem który trudni się wykończeniówką - budowlaniec praktyk i mówił mi że styropian ma zawsze 5 stopni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.02.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Obrazy nie ma... nie kojarzę ani Bogusława ani regulusów... A sam rozmawiałem z człowiekiem który trudni się wykończeniówką - budowlaniec praktyk i mówił mi że styropian ma zawsze 5 stopni.... Ja z kolei spotkałem sie z twierdzeniem pewnego murarza za styropian przemarza tylko do 7 cm i stoswanie wiekszych grubosci niz 10 cm mija sie z celem. To oczywiscie nic dziwnego bo w naszym kraju kazdy zna się na wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.02.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 To zupełnie jak z panelami... duzo ludzi nie widziało ale wszyscy "WIEDZĄ" że to lipa Jezeli mnie zaliczasz do tej grupy to wiedz ze nie jestem przeciwnikiem paneli ani tez nie twierdzę ze to jest lipa. Panele jak i inne rodzaje ogrzewanie czystym prądem robią to dobrze bo taka jest ich rola. Spór dotyczy jedynie rzekomych oszczędności w stosunku do innych rodzajów ogrzewania czystym pradem. Przestrzegam jedynie przed bezkrytyczną wiarą własnie w te oszczedności. Dla utrzymania tej samej temperatury potrzeba dokładnie tyle samo energii w jednym i w drugim przypadku. Wszelkie kombinacje z czasowym obnizaniem temperatury mozna równiez zrealizować za pomocą o wiele tanszych konwektorów elektrycznych które to mają podobną akumulacyjność co panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 21.02.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 ...Wszelkie kombinacje z czasowym obnizaniem temperatury mozna równiez zrealizować za pomocą o wiele tanszych konwektorów elektrycznych które to mają podobną akumulacyjność co panele Patrzyłem sobie na symulacje które leśny-ziutek robił kilka lat temu. Opisywały one zachowanie gruntowego wymiennika ciepła. Dopiero takie symulacje mogłyby nam pomóc określić czy rzeczywiście konwektorem da radę tak samo szybko uzyskać komfort termiczny jak panelem. Konwektor ma małą powierzchnię wymiany ciepła w stosunku do ogrzewanej objętości powietrza, nadrabia to większą różnicą temperatur - panel (zakładam na suficie) z kolei nagrzewa ściany i podłogę - cieniutką warstewkę przy powierzchni i ta ma już lepszy stosunek powierzchni do ogrzewanej kubatury. Domyślam się że chodzi ci o konwektory z wentylatorem. Dla wielu to tańsze rozwiązanie odpada w przedbiegach - ze względu na ruch powietrza i unoszenie kurzu. Konwektory zajmują po za tym więcej miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 21.02.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 (edytowane) Według mnie mało jest informacji na temat paneli. Ci co mają nie piszą nigdzie, poza kilkoma osobami. Gdyby były na nie czyli zły wybór, napewno byłoby dużo opinii, bo zazwyczaj to jest tak, że ludzie bardziej są skłonni do narzekania niż chwalenia sie dobrym wyborem. Poza tym ludzie nie znają tego systemy w 99% według mnie. Jak z kimś rozmawiam i wspomnę o tym, to zaraz pytanie: A co to takiego? A gdy się spytamy o solary to moga nawet udzielić informacji i nawet wiedzą że jest też coś podobnego jak baterie volataiczne. Tak, że nadal informacja czyli jej brak. Mam nadzieję, że za kilka lat to się trochę zmieni, ale musiałoby to byc opisywane w muratorze-gazeta i inne gazety. Bo jak narazie to dużo jest na temat podłogówki, PC legalet czy jak tam to się nazywa. Przypuszczam, że gdyby znalazły się we marketach jak piece czy kominki, to byłoby większe zainteresowanie. Nawet jak same ulotki by sie pojawiły to też byłaby różnica we wiedzy ludzi. Podam przykład znajomego. Stawiać będzie w tym roku dom nieduży około 70m2 systemem szkieletowym i rozmawiając z nim jakie ogrzewanie wybierze, to stwierdził, że za mały dom ma, aby jakiś piec wstawiać, po drugie chce mieć wygodę i będą grzejniki konwektorowe i kominek-piecyk dla romantyzmu. Jak mu powiedzieliśmy o panelach, poczytał i stwierdził, ze da sobie panele zamiast tych konwektorowych grzejników. Wystarczyła informacja o panelach, wczesniej też o nich nigdy nie słyszał. Edytowane 21 Lutego 2013 przez dana0606 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.02.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Według mnie mało jest informacji na temat paneli. Ci co mają nie piszą nigdzie, poza kilkoma osobami. Gdyby były na nie czyli zły wybór, napewno byłoby dużo opinii, bo zazwyczaj to jest tak, że ludzie bardziej są skłonni do narzekania niż chwalenia sie dobrym wyborem. Nie jest tak do konca jak napisales. Jak mialem grzejniki, to sie nie rozpisywalem jaki to one sa. Po prostu mialem. Jak teraz mam podlogowe, to wiedze jakie grzejniki byly lipne. Nawet w takiej sytuacji nie rozwodze sie nad ich "lipnoscia". Ludzie nader rzadko dziela sie swoimi porazkami inwestycyjnymi. Jesli juz cos rozglaszaja, to raczej sukcesy BTW: Zgadzam sie z aslotem w 100% jesli chodzi o "energoszczednosc" grzania panelami. Per saldo wyjdzie tak samo jak kazdym innym zrodlem elektrycznym. Zaleta moze byc komfort tego rozwiazania, tylko cos malo osob (nie wliczajac sprzedawcow) sie takowym komfortem chwali. Troszke to zastanawiajace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 21.02.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Z tą psychologią chwalenia/narzekania to rzeczywiście ciekawe...Bo rzeczywiście jest tak jak piszecie w w pewnych sytuacjach ukrywamy porażkę a o zaletach trąbimy, w innych sytuacjach jest na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 23.02.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) No i tak jak już pisałam, brak informacji dla budujących o panelach. Byłam dziś na targach budowlanych w Sosnowcu i nie było żadnego przedstawiciela paneli, nawet jak wspominałam na dziale projektów i architektów o tym systemie to patrzyli jakby pierwszy raz słyszeli. Również inne działy jak wspominałam o ogrzewaniu tym sposobem to oczy robili, to skąd ma taki laik inwestor wiedzieć? Natomiast o innych systemach to dość sporo wiedzieli. Były tam piece różnego typu, systemy na węgiel itp. gaz, a na prąd nie bardzo, choć o matach na prąd to ludzie juz wiedzą z gazet takich jak murator choćby. Tak, że długo jeszcze czekać na reklamę tego nam będzie trzeba. Z jednej strony dziwię się np. czemu firma z Katowic chociażby nie zdecydowała się reklamować na tych targach, przecież może napewno udałoby im się zdobyć jakichś klientów. Przecież poprzez to, że maja stronke w internecie to ludzie się nie dowiedzą, przecież muszą znać system, aby wpisać w google, no nie? Za to na targach pojawił sie nowszy model odkurzacza centralnego, do którego podłączona jest jescze woda i odprowadzenie jest do kanalizacji, ale oczywiście ta cena znów około10tys. tak jak parę lat temu kosztował zwykły odkurzacz centralny, a teraz zwykły to koszt około 2500-3000zł na parterówkę około 100m2. Może stanieje za jakies dwa lata. Edytowane 23 Lutego 2013 przez dana0606 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.02.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Za to na targach pojawił sie nowszy model odkurzacza centralnego, do którego podłączona jest jescze woda i odprowadzenie jest do kanalizacji, ale oczywiście ta cena znów około10tys. tak jak parę lat temu kosztował zwykły odkurzacz centralny, a teraz zwykły to koszt około 2500-3000zł na parterówkę około 100m2. Może stanieje za jakies dwa lata. Ja kupilem jednostke za 1400 zl (firma PROFI) a reszta instalacji kosztowala mnie 800 zl. 6 gniazd i 2 szufelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 23.02.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Może i są tańsze, ale ja tak pobieżnie przeglądnęłam ofertę, na necie kiedys patrzyłam to była firma bodajże BEAM i Duovac, a dzisiaj wzięłam namiary na jednostkę Drainvac z firmy Dominel gdzie najtańsza jednostka standard wyposażenie 2000zł., z wyposażeniem specjal plus to juz cena około 2500zł. Tak, że to zależy od tego co weźmiemy. Maja jeszcze w swojej ofercie dwie opcje, tzn odkurzacz centralny razem do suchych i mokrych nawierzchni od 4300zł za jednostkę, jak równiez taki z podłączeniem do wody bierzącej i kanalizacji jako odpływ za minimum 9098zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peentech 23.02.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 No i tak jak już pisałam, brak informacji dla budujących o panelach. Byłam dziś na targach budowlanych w Sosnowcu i nie było żadnego przedstawiciela paneli, nawet jak wspominałam na dziale projektów i architektów o tym systemie to patrzyli jakby pierwszy raz słyszeli. Teraz sezon na ogrzewanie się kończy co widzę po obrotach i do jesieni klienci by zapomnieli o panelach. No i największy problem to jak przekonać klientów do czegoś co jest ciepłe, ale ciepła tego nie poczują ot tak nagle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 24.02.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Patrzyłem sobie na symulacje które leśny-ziutek robił kilka lat temu. Opisywały one zachowanie gruntowego wymiennika ciepła. Dopiero takie symulacje mogłyby nam pomóc określić czy rzeczywiście konwektorem da radę tak samo szybko uzyskać komfort termiczny jak panelem. Bujasz w obłokach. leśny-ludek zrobił symulacje oparte o fizykę leśnego-ludka i tak samo będzie z twoimi panelami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 24.02.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Normalnie - ORKO na ugorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 28.02.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 piekar25 przekaż wszystkim zainteresowany mój e-mail postaram sie w miarę mozliwosi wszystkim zainteresowanym odpowiedziec ........ nie chce mi sie pisać na forum.....:i Ale łatwiej i szybciej jest napisać na fm. Napiszesz raz i masz spokój a w polemikę nie musisz się wdawać. Napisz tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 05.03.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Ja w zasadzie na razie nie mam pytań. Dom będę budować za kilka lat, a te panele widziałam osobiście więc jestem zdecydowana już i tyle. Potem będę jak już będą mi potrzebne interesować się którą firmę wybrać, bo interesują mnie takie bardziej gładkie. Ceny do tego czasu też będą inne, tak więc na dzień dzisiejszy wystarczy mi tyle co wiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts