rwxw 19.03.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Ja sie w ogóle na tym nie znam ale czesto widze opinie że podłogówka + grzejniki to nieporozumienie.. ze jak robić to samą podłogówkę. Teraz też już to wiem, ale gdy budowałem, to nie wiedziałem. U mnie działa to co jest, a przerobić się już nie da. Jednak 100% podłogówki by było lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 19.03.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) Nie czepiam się domów termosów bo sam mam bardzo dobrze ocieplony dom ,ale jak ktoś pisze,że mu spada temperatura 1 stopień na 12 h to mnie śmiech pusty ogarnia naprawdę nie szczędziłem dudków na ocieplenie domu i nie dałem żadnemu paprakowi mojego domu ocieplać nawet gips karton kładłem sam .Mieszkamy w takim klimacie i musimy pogodzić się z tym że domy musimy ogrzewać .Ja ogrzewam panelami na podczerwień nie interesuje mnie co inni wybiorą.Pozdrawiam Też mógłbym napisać:,,Jak słyszę że ogrzewanie panelami na podczerwień jest tanie w montażu i eksploatacji to mnie pusty śmiech ogarnia" Dzisiaj ogrzewanie wyłączone o godz 6 temp wewn 22,3* minęło 7h temp. 22,1*. Za oknem wiatr i śnieg temp. -1. Pisząc o żarówkach miałem na myśli ogrzewanie nieakumulacyjne. Jeśli decydujemy się na grzanie prądem musimy zadbać przede wszystkim o izolację termiczną która do tanich nie należy oraz o akumulacje aby grzać przede wszystkim w tanim prądzie. Przy panelach jest to kłopotliwe. To że ciebie nie interesuje ok. ale inni czytają twoje posty i chcieli by rzetelnych informacji na temat tego sposobu ogrzewania. Ale lepiej strzelić focha jak ktoś zada trudne czy niewygodne pytanie lub wywalić z wątku. Czy nie można po prostu odeprzeć zarzutów merytoryczna odpowiedzią. Żeby zbudować dom o zapotrzebowaniu ok.35kWh/m2/rok trzeba się trochę na gimnastykować i tanie to nie jest. Dom o pow. 150 m2 potrzebował będzie 150x35=5250kwh/rok Jeżeli będziemy grzać prądem tylko w taniej taryfie zapłacimy 5250x0,345=1811zł Przy 50/50 -5250x0,5275=2769 zł. Różnica prawie 1000zł. Zauważyć trzeba że to jest tylko CO. CWU często to 3-4 tys kWh. Oczywiście jeżeli obniżymy temp wewnętrzną z 22* do 18* to możemy zaoszczędzić na CO ok 25%. Jeśli gdzieś popełniłem błąd to proszę mnie poprawić. Ceny eel z mojego rejonu. Ktoś tu podał koszt paneli do domu 13tys zł. Wg mnie za te pieniądze można zrobić 150m2 podłogówki , bufor, grzałka, pompka i sterownik i spokojnie grzać w 100% w taniej taryfie z wahaniami temp wewn poniżej 1*. A jak ktoś umie przykręcać płyty G-K to wykonanie podłogówki dla niego będzie prostą zabawą i wtedy wyjdzie dużo taniej. Od razu uprzedzę fakty: rura - 1000mbx 2,5zł=2500zł Rozdzielacze -2X500= 1000zł Bufor , grzałka - 2000zł pompka - 500zł sterownik - 500zł inne -1000zł Miejscowy hydraulik - robocizna podłogówka 30x150=4500zł doprowadzenie do kotłowni + spięcie wszystkiego do kupy - 1000zł Razem 13000tys. EDIT Pdłogówkę hydraulik zrobi taniej bo to cena z układaniem styropianu i foli a tego przy panelach na podczerwień pewnie nie uwzględniali a to większa część roboty. Same rurki nie więcej jak 15 zł/m2 Edytowane 19 Marca 2013 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 19.03.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 A co z tymi którzy dopiero chcieliby się ogrzewać. To chyba oni maja najwięcej wątpliwości a wy w żaden sposób nawet nie próbujecie ich rozwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 19.03.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Jak byś człowieku czytał wcześniejsze wpisy ze zrozumieniem to byś wiedział że ja założyłem ten watek żeby uzyskać opinie innych i dopiero nie dawno zlozylem na nie zamowienie. montaz mam 2 kwietnia.... a nie wpadasz i wyrazasz swoje opinie o czyms o czym niemasz zielonego pojecia.... Być może wybrałęm źle ale tego nikt nie wie.... Nie rozumiem waszej irytacji. Mam pewne wątpliwości co do ogrzewania panelami na podczerwień ale nigdy nie powiedziałem że są złe. Każdy ma prawo wybierać to co mu się podoba. A forum po to by się czegoś dowiedzieć. Ale widzę że odstraszam zwierzynę... Już mnie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.03.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 (edytowane) wcześniej ktoś pisał że niema opinii bo nikt tego nie kupuje... a jednak duzo ludzi kupuje takie panele szkoda tylko że mało osób decyduje sie zeby poedzielić sie opinią.. dobrą lub złą... ale to tylko polska wiec co tu wymagac... Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz ze duzo ludzi kupuje, masz moze jakies statystyki odnosnie sprzedazy, ewentualnie wskazniki procentowe odnosnie systemów grzewczych w nowych domach. Ja na podstawie swoich danych moze one nie są reprezentatywne, a zrobiłem juz kilkaset obliczen ozc twierdze ze nie miałem jeszcze inwestora które zadeklarował instalacje paneli. A zwykle licze dla tych którzy nie oszczedzają na ociepleniu domu i do takich budynków mozna by zalecic ogrzewanie panelami. Fakt jest taki ze na kilkanascie tys zarejestrowanych uzytkowników fm tylko kilku sie wypowiedzało ze ma zainstalowane panele. Nie sądze aby był to przypadek. Mało uzytkowników paneli sie wypowiada bo mało je ma. Dziwne ze nie widac tej rzekomej niecheci do podzielenia się opiniami dot. systemu grzewczego wsród uzytkowników innych rodzajów ogrzewania. Edytowane 19 Marca 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 19.03.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 A co z tymi którzy dopiero chcieliby się ogrzewać. To chyba oni maja najwięcej wątpliwości a wy w żaden sposób nawet nie próbujecie ich rozwiać. Jak sądzę piekar założył co prawda wątek w celu poznania opinii użytkowników, ale cel który wytłuściłem w twojej wypowiedzi mi również przyświeca - ułatwić naukę innym, żeby mogli się uczyć na naszych błędach. O twarde dane trudno, gdyż nieliczni użytkownicy, nie mierzą samego zużycia na CO, tylko podają łączne na cały dom. Po wtóre mają wentylację grawitacyjną. Jak do tej pory spora część postów ma charakter spekulacji. Jednak piekar montuje swoje panele w kwietniu, ja mam nadzieję uczynić to jesienią. Wtedy mamy nadzieję podać więcej informacji z pierwszej ręki. Może jasiek coś zapoda z pomiarów tego testowego panela jaki udało się zorganizować. Z tego względu trochę szkoda, że zima nas opuszcza, bo nie wiadomo na ile testowania chłodu za oknem starczy. Przykład kwiaciarza podważył wcześniej tu przytaczaną mantrę, że z panelami nie jest możliwe korzystanie z akumulacji ciepła przez budynek. Pozostaje ustalić w jaki sposób tą możliwość obrócić na korzyść użytkowników. Bo akumulacyjność jest związana również z rodzajem materiałów użytych do budowy domu, nieprawdaż? Z twoich wyliczeń dotyczących kosztów podłogówki wynika, że przy zatrudnianiu ekipy jest to koszt porównywalny do paneli. I OK. Co do udziału zużycia prądu w II taryfie, to porównywałem całkowite zużycie 'kablarzy" (Jaśka i Konrada) i u nich to był w okolicach 75% II taryfa, u Iwony i Mariusza to ok. 63%, i około 60% kwiaciarza. Różnica około 13-15% na korzyść kabli, a nie 50%. Tą różnicę panele mają szansę zniwelować dzięki grzaniu na żądanie, w pomieszczeniach typu łazienka, gdzie wyższa temperatura potrzebna jest sporadycznie. Piłka ciągle w grze - werdykt jeszcze nie zapadł. Tu naprawdę wygląda na to że jest to kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 19.03.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Zapomniałem jeszcze piekarowi pogratulować, twój wątek ma 5 gwiazdek, cokolwiek to znaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 19.03.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 a dlaczego ma nie działać caly rok? kwestia tylko skad zrobisz czerpnie powietrza... Nie trzeba nawet rur na zewnatrz wyprowadzac... moze spokojnie pracowac w srodku Tak to wygląda... przykładowo oczywiscie.. http://allegro.pl/pompa-ciepla-galmet-easyair-basic-2gt-wymiennik-i2960141283.html Przeczytałem cały watek ale ten post dobitnie świadczy świadczy o poziomie wiedzy na temat systemów ogrzewania osób które tak zażarcie promują panele na podczerwień. Bo aby stwierdzić czy coś jest dobre trzeba poznać jego odpowiedniki. A tutaj nikt się nie pofatygował aby faktycznie sprawdzić te panele, o innych systemach nie wspomnę,a testy w bloku gdzie grzeją dwie ściany sufit i podłoga to tak jakby testować zużycie spalania w samochodzie jadąc na luzie z górki. Większość zachwalających postów powinna być usuwana bo wprowadzają w błąd ewentualnych przyszłych użytkowników i narażają ich na straty finansowe. Tak bardzo krzyczycie że to jest watek dla użytkowników, tylko ja się pytam gdzie oni są?! Jeden może dwóch. Może lepiej wkleić folder reklamowy i po sprawie, cały watek 2 strony. Nie znalazłem nic dosłownie nic, co mogło by mnie skłonić w wyborze tego systemu ogrzewania. Wybierając system ogrzewania do swojego domu przerobiłem chyba wszystkie możliwe systemy od prądu po miał i to bardzo dokładnie. Jeśli ktoś na podstawie tego wątku jest zdecydowany na grzanie panelami na podczerwień to: BOŻE WYBACZ MU GDYŻ NIE WIE CO CZYNI. AMEN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 19.03.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2013 Przeczytaj jeszcze raz uważnie... Czytając Twoje wpisy mam wrażenie jakbym słuchał w jednej stacji informacyjnej pewnego ugrupowania politycznego... a jak juz boga wzywasz to bym bardziej sie w tym utwierdzam... Daj juz spokój człowieku... nikt nikomu nic nie nagania ale Twoje wpisy normalnie mnie bawią bo są wręcz żałosne wypowiadasz sie na temat o którym nie masz w ogóle pojęcia A może po prostu nie dopuszczasz myśli że może być coś lepszego od Twojej instalacji TYMI RECAMI?? Pożyjemy , zobaczymy. Co do mojej instalacji możesz być spokojny. Dużo wody upłynie zanim wymyślą coś lepszego. Jeśli odkryję jakąś wadę rzetelnie opiszę ją na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.03.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Przykład kwiaciarza podważył wcześniej tu przytaczaną mantrę, że z panelami nie jest możliwe korzystanie z akumulacji ciepła przez budynek. To tak samo można stwierdzić, że ogrzewanie grzejnikami elektrycznymi typu konwektor pozwala na akumulację ciepła przez budynek. Ciekaw jestem tylko dlaczego ludzie ogrzewający prądem, żeby ogrzewać w taniej taryfie, kupują drogie i duże piece akumulacyjne, a nie tanie konwektory. Ogrzewając 24h/dobę też będziemy mieli zużycie w taniej taryfie w wysokości 50%, więc 60% Kwiaciarza nie powala na kolana (przy okazji nie wiadomo ile z tych % poszło na ogrzewanie, a ile na inne aktywności). Korzystając z innych rozwiązań można się spokojnie i bez utraty komfortu zbliżyć do wykorzystania na ogrzewanie 90-100% taniej taryfy, co dosyć mocno przekłada się na koszty - prąd tani jest około 2x tańszy od drogiego. No, ale w sumie nie moja kasa, więc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 20.03.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Jak już pisałem, im lepiej dom ocieplimy tym mniej korzysta się z akumulacyjności ogrzewania. Dam przykład Rozważmy trzy domy, w każdym rocznie na potrzeby poza CO zużywamy około 4 000 kWh Dom A: roczne zapotrzebowanie na CO - 4 000 kWh Dom B - oszczędniejszy: zapotrzebowanie na CO - 2 000 kWh Dom C - prawie pasywniak - CO tylko 1000 kWh rocznie Załóżmy że zużycie poza CO jest procentowo równe czasowi obowiązywania tańszej taryfy - 10 h, czyli ok. 40 % Daje to nam 40% x 4 000 kWh > 1600 kWh Teraz CO, zakładamy 100 % akumulacji, czyli całość grzania w taniej taryfie; Całkowite zużycie w taniej taryfie - procent taniej taryfy w całości zużycia. Dom A: 5600 kWh - 70 % Dom B: 3600 kWh - 60% Dom C: 2600 kWh - 52 % Domy bez akumulacji - 40 % Przykłady trochę przerysowane, ale obrazują że w przypadku budownictwa energooszczędnego, nie ma sensu straszyć potencjalnych inwestorów mitem, że brak akumulacji oznacza dla nich dwa razy wyższe rachunki za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 20.03.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Jak już pisałem, im lepiej dom ocieplimy tym mniej korzysta się z akumulacyjności ogrzewania. A co to za nowe prawa fizyki? Im lepiej ocieplony dom, tym większe znaczenie w bilansie energii ma właśnie zdolność do akumulacji ciepła w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 20.03.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 A co to za nowe prawa fizyki? Im lepiej ocieplony dom, tym większe znaczenie w bilansie energii ma właśnie zdolność do akumulacji ciepła w budynku. W tym przypadku nie fizyki, tylko ekonomii. Proszę przeczytać uważnie mój wcześniejszy post i wszystko powinno stać się jasne. Im lepiej ocieplimy dom, tym mniej energii potrzeba żeby go ogrzać, natomiast jakość ocieplenia nie ma wpływu na pozostałe potrzeby energetyczne mieszkańców. Więc w całkowitych wydatkach na energię udział energii na CO będzie mniejszy dla lepiej ocieplonego domu. Zmiany tego małego udziału - na skutek zmian akumulacyjności domu - będą miały coraz mniejszy wpływ na ogólny koszt energii. Użyję takiego trochę szowinistycznego porównania: w rodzinie mąż, powiedzmy dyrektor zarabia miesięcznie 15 tys, a jego żona na mniej eksponowanym stanowisku, np. 2 tys. Ewentualna podwyżka pensji żony o 50% mniej ich wzbogaci niż podwyżka dla męża o 10% Mam nadzieję że teraz już wszystko jest jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.03.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 w przypadku budownictwa energooszczędnego, nie ma sensu straszyć potencjalnych inwestorów mitem, że brak akumulacji oznacza dla nich dwa razy wyższe rachunki za prąd. Wydaje mi się, że piszemy o kosztach ogrzewania, a nie oglądania filmów na dużej plazmie, czy grania na wypasionym kompie. Chyba Kbab pisał o uzyskanych u siebie różnicach w kosztach ogrzewania po zastosowaniu lepszej akumulacyjności. Nie były to grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 21.03.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 [ATTACH=CONFIG]177998[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]177999[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]178000[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]178001[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]178002[/ATTACH] Zdjęcia z mojego domu Urodziwe toto nie jest. Wygląda jak schody strychowe w każdym pokoju. U mnie by to nie przeszło. Kabli przynajmniej nie było by widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 21.03.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 [TABLE=class: tblGenFixed, width: 0] [TR=class: rShim] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [/TR] [TR] [TD=class: hd, bgcolor: #C8C8C8][/TD] [TD=class: s0, colspan: 4, align: center]Koszty roczne wg kalkulatora ENEI - zużycie na CO ogółem 4200 kWh[/TD] [TD=class: s1][/TD] [TD=class: s1][/TD] [/TR] [TR] [TD=class: hd, bgcolor: #C8C8C8][/TD] [TD=class: s2][/TD] [TD=class: s3, colspan: 3, align: center]Procent akumulacji[/TD] [TD=class: s3, align: center]CWU - uzupełnienie solara[/TD] [TD=class: s3, align: center]Reszta zużycia[/TD] [/TR] [TR] [TD=class: hd, bgcolor: #C8C8C8][/TD] [TD=class: s4]Taryfa[/TD] [TD=class: s5, align: right]40%[/TD] [TD=class: s5, align: right]60%[/TD] [TD=class: s5, align: right]100%[/TD] [TD=class: s3, align: center]400 kWh, 100% tania taryfa[/TD] [TD=class: s3, align: center]około 4000 kWh, 40% taniej taryfy[/TD] [/TR] [TR] [TD=class: hd, bgcolor: #C8C8C8][/TD] [TD=class: s6]G12[/TD] [TD=class: s7, align: right]2 350,00 zł[/TD] [TD=class: s7, align: right]2 000,00 zł[/TD] [TD=class: s7, align: right]1 300,00 zł[/TD] [TD=class: s8, align: right]230[/TD] [TD=class: s8, align: right]2250[/TD] [/TR] [TR] [TD=class: hd, bgcolor: #C8C8C8][/TD] [TD=class: s6]G12w[/TD] [TD=class: s7, align: right]2 550,00 zł[/TD] [TD=class: s7, align: right]2 180,00 zł[/TD] [TD=class: s7, align: right]1 430,00 zł[/TD] [TD=class: s8, align: right]320[/TD] [TD=class: s8, align: right]2440[/TD] [/TR] [TR] [TD=class: hd, bgcolor: #C8C8C8][/TD] [TD=class: s2][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [/TR] [TR] [TD=class: hd, bgcolor: #C8C8C8][/TD] [TD=class: s2][/TD] [TD=class: s3, colspan: 3, align: center]Koszt całości[/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [/TR] [TR] [TD=class: hd, bgcolor: #C8C8C8][/TD] [TD=class: s2][/TD] [TD=class: s5, align: right]40%[/TD] [TD=class: s5, align: right]60%[/TD] [TD=class: s5, align: right]100%[/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [/TR] [TR] [TD=class: hd, bgcolor: #C8C8C8][/TD] [TD=class: s6]G12[/TD] [TD=class: s7, align: right]4 830,00 zł[/TD] [TD=class: s7, align: right]4 480,00 zł[/TD] [TD=class: s7, align: right]3 780,00 zł[/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [/TR] [TR] [TD=class: hd, bgcolor: #C8C8C8][/TD] [TD=class: s6]G12w[/TD] [TD=class: s7, align: right]5 310,00 zł[/TD] [TD=class: s7, align: right]4 940,00 zł[/TD] [TD=class: s7, align: right]4 190,00 zł[/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [/TR] [TR] [TD=class: hd, bgcolor: #C8C8C8][/TD] [TD=class: s2][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [/TR] [TR] [TD=class: hd, bgcolor: #C8C8C8][/TD] [TD=class: s2][/TD] [TD=class: s3, align: center]Procentowy wzrost kosztów energii w zleżności od akumulacji[/TD] [TD=class: s9, align: center][/TD] [TD=class: s9, align: center][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [/TR] [TR] [TD=class: hd, bgcolor: #C8C8C8][/TD] [TD=class: s2][/TD] [TD=class: s5, align: right]40%[/TD] [TD=class: s5, align: right]60%[/TD] [TD=class: s5, align: right]100%[/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [/TR] [TR] [TD=class: hd, bgcolor: #C8C8C8][/TD] [TD=class: s6]G12[/TD] [TD=class: s10, align: right]27,78%[/TD] [TD=class: s10, align: right]18,52%[/TD] [TD=class: s10, align: right]0,00%[/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [/TR] [TR] [TD=class: hd, bgcolor: #C8C8C8][/TD] [TD=class: s6]G12w[/TD] [TD=class: s10, align: right]26,73%[/TD] [TD=class: s10, align: right]17,90%[/TD] [TD=class: s10, align: right]0,00%[/TD] [TD][/TD] [/TR] [/TABLE] Podliczyłem to sobie dla mojego domu, zakładam dość asekuracyjnie że 60% grzania w II taryfie z paneli wyciągnę, zakładam 4200 kWh na CO, na wsparcie grzania cwu prądem w II taryfie 400 kWh, reszta potrzeb zero akumulacji czyli 40% udział II taryfy - 4 000 kWh. Po przeliczeniach różnica w między grzaniem ze 100% akumulacją, a panelami 60% wychodzi około 700 zł rocznie. Dużo niby nie jest, ale po co płacić więcej za to samo? Panele powinny zużyć nieco mniej kWh niż inne ogrzewanie, ze względu na grzanie na żądanie, jednak chyba nie wyrównają zysku związanego z grzaniem tylko w taniej taryfie, kalkulator ENEI wylicza że powinny zadowolić się ok. 2700 kWh zamiast 4200 kWh, żeby opłata się wyrównała. Po co więc płacić więcej? Zacytuję tu kwiaciarza 1.PANELE dobrze sprawdzają się jako jedyne źródło ciepła 2.nie potrzebują skomplikowanych rozwiązań by mogły sprawnie ogrzewać 3.instalacja i zakup jest w przystępnej cenie { w tym możecie mieć rozłożenie kabli ,rozdzielnię bezpieczniki termoregulatory panele } w innych systemach trzeba jeszcze zapłacić za ułożenie kabli 4.są estetycznie wykonane 5 .grzeją na zawołanie kiedy dane ciepło jest na potrzebne 6 .w każdym pomieszczeniu możemy mieć inną temperaturę 7 . temperatura odczuwalna jest 2* wyższa niż widoczna na sterowniku 8 .rachunki za energię są bardzo zadowalające. 9 można na nich namalować j motyw i dodatkowo podniosą estetykę wnętrza - [na innych systemach grzewczych nie ]10.. mam je użytkuję i jestem z tego systemu ogrzewania zadowolony Jestem ciekawy, jakie dane o akumulacyjności jasiek nam przekaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 21.03.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 te kable co widać to prowizoryczne żyrandole , a kable od paneli i sterowników mam pochowane pod tynkiem:) Miałem na myśli kabe grzewcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 21.03.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 (edytowane) Witaj. Ja w jednym poście też napisałem że może się zepsuć, bo to tylko sprzęt grzewczy jest,ale tam w zasadzie nie ma co się zepsuć tam jest zastosowane rozwiązanie z nanotechnologią.Np: jeśli byś przedziurawił panel w jednym miejscu to cała reszta będzie dalej grzała ,a jeśli przedziurawimy pompkę lub kable grzejne to cała instalacja pada.... na pysk. no i ogień pozostaje palić na środku pokoju Pozdrawiam Piekara:) To pewnie rurki od wody, elektrykę, wodociąg ,przyłącze gazowe itp. też trzeba na wierzchu poprowadzić bo zawsze coś może strzelić. A w PC co tak naprawdę może się popsuć. Ile razy naprawiałeś lodówkę w ciągu ostatnich 10 lat. A jeśli nawet to ile to kosztowało. Wystarczy włączyć grzałkę i jazda.Te kilka dni spokojnie wytrzymam a nawet tygodni. Jedynie o co się martwię to zdrowie, bo czasami nie zdajemy sobie sprawy ile czyha na nas zagrożeń. Edytowane 21 Marca 2013 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.03.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 W tym przypadku nie fizyki, tylko ekonomii. Proszę przeczytać uważnie mój wcześniejszy post i wszystko powinno stać się jasne. Po prostu mieszasz pojęcia i zdaje Ci się, że odkryłeś coś wyjątkowego. Istotnie -- im mniej dom potrzebuje ciepła, tym mniejsze znaczenie ma to, za ile to ciepło kupisz. Z drugiej strony zmniejszanie strat ciepła to nie jedyny sposób na zmniejszenie rachunków za ogrzewanie. Bo zwiększenie zdolności do akumulacji ciepła w budynku (np. ogrzewanie elektryczne podłogowe akumulacyjne vs ogrzewanie panelami na podczerwień) oznacza też lepszą efektywność wykorzystywania zysków ciepła. Tych od słońca, plazmy, gotowania, zabaw dzieci na podłodze itd. Nie zrobisz budynku pasywnego bez olbrzymich mas akumulacyjnych, które niezbędne są do wykorzystania zysków słonecznych. Oczywiście ten cały mój wywód nie dotyczy akumulowania w formie np. pieców akumulacyjnych, ale to inna historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 21.03.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Po prostu mieszasz pojęcia i zdaje Ci się, że odkryłeś coś wyjątkowego. .... Pójdę trochę w ten dialog Lao Tse i Konfucjusza (jak nie pomieszałem) - to tobie się zdaje, że mi się zdaje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts