Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja myślałem nad takim panelem w łazience -by podczas kąpieli go włączyć i szybko się dogrzać.... jak szybko odczuwa się ciepło, czy musi być umieszczony centralnie (czy może być na ścianie), jaką musiałby mieć moc dla łazienki 9mkw - teraz jest tam 22stopnie. (mam wszędzie podłogówkę - ale w podłogę idzie przy mrozach max 30stopni - bo mam bardzo docieploną chatę)

dzięki i pozdr.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja myślałem nad takim panelem w łazience -by podczas kąpieli go włączyć i szybko się dogrzać.... jak szybko odczuwa się ciepło, czy musi być umieszczony centralnie (czy może być na ścianie), jaką musiałby mieć moc dla łazienki 9mkw - teraz jest tam 22stopnie. (mam wszędzie podłogówkę - ale w podłogę idzie przy mrozach max 30stopni - bo mam bardzo docieploną chatę)

dzięki i pozdr.

Na moje jeden ze sposobów wykorzystania paneli na podczerwień. Tu akurat się sprawdzi.

O kościołach pisałem kilka stron wcześniej.

Ogrzewanie 24h domu jest pomyłką:)

Nie dziwie sie że nikt nie chce tu wyrażać opini na temat tego systemu jak wiecej wiedzą Ci którzy jak widac do konca nawet nie wiedza jak te panele wygladaja... buahaha

ja wiem jak taki panel wygląda ale czy moja opinia coś tu zmieni ...???

czy ktoś z was miał możliwość sprawdzenia jak działa ogrzewanie w tym samym pomieszczeniu / budynku zmieniając tylko sam system grzewczy ...?

dzięki i pozdr.

Ja mam taki panel w łazience, akurat tutaj sprawdza się doskonale. Zadałem nawet pytanie producentowi czy można go umieszczać w tego typu pomieszczeniach- otrzymałem odpowiedź, że tak, jest odpowiednio zabezpieczony pod warunkiem usytuowania go jak najdalej od wanny/ prysznica. Ja mam na suficie, ale nie centralnie, aby czasem nie zabryzgać go wodą. Kwestia mocy... ja mam tylko 350W, bo łazienka malutka, u Ciebie pewnie musiałbyś wybrać 750W. Ciepło odczuwane jest praktycznie od razu... no, dla komfortu daj mu te kilka minutek. Swoją drogą, wybieraj lepiej te, które w wyglądzie są gładkie i nie przypominają styropianu, są znacznie lepiej wykończone niż te prezentowane przez kwiaciarza.

Łazienka już wykończona? Ja remontowałem cały dom, więc mam kable schowane, sterownik też w ścianie.

dzięki i pozdr.

Pisałem kilka stron wcześniej, lepsze chyba jest dogrzanie łazienki z 15 minut przed kąpielą - takim pstryczkiem jak światła na klatkach schodowych. Oglądałem panele eco partner w naturze (te co ma piekar) i dla mnie i co ważniejsze dla żony nie wyglądają źle.

Zdjęcia to jednak co innego. Jeśli masz możliwość obejrzyj sobie na żywo u kogoś, gdzie masz niedaleko.

Do twojej łazienki jako jedyne ogrzewanie to 650 W mocy, jako taki dopalacz to nie wiem.

przeczytałem cały wątek i nie mogę się nadziwić co niektórzy ludzie tu wypisują!! jak można twierdzić że panelem będzie taniej skoro to urządzenie na prąd a jak wiadomo bez względu na to czym grzejemy to i tak dostarczamy tyle samo mocy!!

Zdaje się że stanęło na tym że panelem nie będzie dużo drożej, to jednak coś innego niż taniej

Może przeczytaj jeszcze raz wątek ze zrozumieniem tym razem, a jeśli szukasz tylko i wyłącznie rozrywki, żeby zabić czas to są też takie strony jak pudelek.pl czy demotywatory....

Przy podobnym koszcie, inwestycji i eksploatacji przy dokonywaniu wyboru kierujemy się już innymi cechami nabywanych produktów.

grzać jeszcze nie zacząłem, wedlug OZC robionego przez asolta wyszło 32kwh/m2 czyli na cały dom okolo 4000kwh co w drogiej taryfie wychodzi około 2500zł/rok.......mam 10 zwykłych konwektory atlantica które kosztowały 180zł sztuka co daje 1800zł...... tyle co dwa dobre panele, a sprawność ta sama. dodatkowo w łazience mam grzejnik z tzw. dynamicznym rozładowaniem (czyli z wiatraczkiem), który po włączeniu podnosi mi temperaturę o okolo 5 st w ciągu 10 minut....bardzo przydatna sprawa podczas brania prysznica - koszt tego grzejnika to 350zł......żaden panel mi tak szybko nie nagrzeje powietrza! Edytowane przez mar1982kaz

No cóż piekar, pora zamykać wątek :cool: grzejących panelami - załóżmy klub dla rozrzutnych bogaczy szastających szmalem, na prawo i lewo.

Koszt inwestycji mar1982kaz 1800 zł plus grzejnik z dynamicznym rozładowaniem 350 zł kosztuje to razem 2 tys. zł

Zużycie prądu takie samo, a inwestycja niższa - 2 tys. vs jakieś 12 tys. na panele...

Cóż, alergia kosztuje - w tym przypadku jakieś 10 tys. za mniej zakurzone i wilgotniejsze powietrze w domu...

Pogratulować dobrego ocieplenia, wtedy system ogrzewania jest sprawą marginalną i jak zdrowie pozwoli polecieć po taniości.

Cóż, alergia kosztuje - w tym przypadku jakieś 10 tys. za mniej zakurzone i wilgotniejsze powietrze w domu...

A od kiedy panele generują więcej wilgoci od konwektorów lub inaczej w jaki sposób panele utrzymują wilgoć. Czyżby kolejna cudowna właściwość paneli. Za wilgotność odpowiada wentylacja.

Właściwość niecudowna, podawana przez użytkowników. Ci co prawda mieli wentylację tylko grawitacyjną.

W bloku też mam grawitacyjną i kaloryfery a powietrze suche.

Rozumiem ze ci uzytkownicy najpierw ogrzewali konwektorami a pózniej przeszli na panele. Oczywiście wykonywali pomiary wilgotności i skrzętnie zapisywali wyniki. Jak inaczej mozna to sprawdzić, tylko metodą porównawczą.

No cóż piekar, pora zamykać wątek :cool: grzejących panelami - załóżmy klub dla rozrzutnych bogaczy szastających szmalem, na prawo i lewo.

Koszt inwestycji mar1982kaz 1800 zł plus grzejnik z dynamicznym rozładowaniem 350 zł kosztuje to razem 2 tys. zł

Zużycie prądu takie samo, a inwestycja niższa - 2 tys. vs jakieś 12 tys. na panele...

Pogratulować dobrego ocieplenia, wtedy system ogrzewania jest sprawą marginalną i jak zdrowie pozwoli polecieć po taniości.

apropo alergii, przypalania kurzu i jego nadmiernej konwekcji to dotyczy to raczej starych grzejnikow konwekcyjnych..... w atlanticu jest

niskotemperaturowy element grzewczy, z dyfuzorem aluminiowym, który ze względu na zakres pracy, nie powoduje spalania kurzu i innych nieczystości oraz nie wysusza nadmiernie powietrza w ogrzewanym pomieszczeniu....

Wyjaśnienie było w raporcie Kossacka o wilgotności też. Klepnę jeszcze raz.

Promieniowanie podgrzewa cienką warstwę ściany przy powierzchni. Wilgoć z tej warstwy odparowuje do powietrza. Ta osuszona warstewka zaciąga wilgoć z głębszych warstw ściany. Tak to chyba leciało w przypadku paneli. Zresztą firmy osuszające mury wykorzystują raczej promienniki a nie inne źródła ciepła do suszenia.

Dwie strony temu piszesz dom w remoncie.......... a tu że dom remontowałem...........szybko ci poszło........... spadam stąd...może wam wszystkim się przydałem...pozdrawiam

Teraz to drobnostki zostały, można powiedzieć, że już praktycznie po, bo wprowadzam się w kwietniu, ale panele wiszą na suficie od października. Dobre dziesięć miesięcy remontu to chyba nie tak szybko

piekar- W którym miejscu wywnioskowałeś, że jestem niezadowolony? Otóż jestem, w kuchni i łazience sprawdza się znakomicie, ładnie wygląda, grzeje, czyli teoretycznie tak jak być powinno. Tylko, że potrafię też dostrzec wady tego rozwiązania i trzeba o tym mówić, aby ktoś się nie naciął. Cudów w panelach nie ma, technologii kosmicznej także, sprawności ponad 100% też nie uświadczymy. Nie znoszę także gadania typowo marketingowego, aby coś na siłę komuś wciskać (nie mówię w tym momencie do Ciebie). Przecież nie będę upychał pieców akumulacyjnych do WC i kuchni, panele są tutaj jak znalazł :) Mój domek jest daleki od ideału, ale tego typu obiektów jest w Polsce mnóstwo, do tego znacznie starszych i gorzej ocieplonych. Nawet nowe obiekty dają wiele do życzenia... Aby wątek był komukolwiek przydatny należy wskazać w równym zakresie wady i zalety danego rozwiązania, aby każdy dopasował to co potrzebuje. Samozachwyt zostawmy handlarzom.

Przecież nie będę upychał pieców akumulacyjnych do WC i kuchni,

Pieców może nie, ale jeśli ściany są ceramiczne, maja dobre możliwości akumulacji ciepła to warto pomyśleć o zatopieniu w tynku grzejnych kabli elektrycznych, tak zrobiłem w łazience pod kaflami w w/w mieszkaniu w kamienicy poniemieckiej z grubymi ścianami z cegły, jest ok.

Edytowane przez kbab