Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

^^ fakt, to też nie głupie, ale jak rozpoczynałem remont nie wiedziałem jeszcze o takich możliwościach, szukałem różnych rozwiązań i panele wydały się byc stworzone akurat do tego typu wnętrza. Podłogówka odpadała, bo sufity za nisko... tego typu budownictwo to sztuka kompromisów.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko z tego co zrozumiałem w tym konkretnym przypadku jasiek porównuje panel vs grzejnik konwekcyjny.

z moich pierwszych spostrzeżeń to ten panel w konfrontacji z Atlanticem 500w ( ten który miałem do tej pory podłączony...) wymięka ...

reakcja po włączeniu jest podobna w czasie a po pełnym rozgrzaniu stojąc na wprost panela odczucie jest takie jak przy ognisku w chłodny dzień...( oczywiście w znacznie mniejszej skali ...)

niby grzejnik grzeje ale cały czas wrażenie chłodu w łazience, atlantic jak działał to wystarczyło tylko drzwi otworzyć do łazienki i już się odczuwało że jest cieplutko, w przypadku panela trzeba stanąć na przeciwko niego w niewielkiej odległości...

zużycie energii bez zmian ale też nie jest jakoś cieplej w odczuciach... raczej tak nijak ...

jeszcze spróbuję go zawiesić pod sufitem i obadam jak wtedy się ma odczucie ciepła...

Pisałem kilka stron wcześniej, lepsze chyba jest dogrzanie łazienki z 15 minut przed kąpielą - takim pstryczkiem jak światła na klatkach schodowych.

ten panel nie zagrzeje łazienki w 15min...

no chyba że taki ze 2000w, ale w małym pomieszczeniu to efekt przypiekania słoneczkiem murowany ...:cool:

U mnie w łazience jest ciepło (gęsto podłogówka) tylko że najgorszy chłodek czuć po wyjściu spod gorącego prysznica....dlatego tez pomysł z panelem

Jaki zasięg (w stopniach) ma taki panel? Czy ciepło odczuwane jest tylko centralnie przed nim? - czy także z boku? Mam miesjce na ścianie obok prysznica ale chciałbym by bylo go czuć również w wanie - na przeciwległej scianie.... hmmm

...a może farelka będzie tańsza i lepsza...

...a może farelka będzie tańsza i lepsza...

Tańsza na pewno, czy lepsza - każdy oceni wg siebie, na pewno byłaby skuteczna tak samo jak suszarka do włosów (odnoszę wrażenie, że jej skuteczności nie przebije sporo droższy panel, oczywiście nie dla alergików, chociaż w łazience przy wysokiej wilgotności powietrza takie dolegliwości są mniej odczuwalne).

dlatego ja w łazience mam grzejnik z wentylatorem 3kw!!!!!!! łazienka ma 8m2 po podłodzę..... jeszcze nie mieszkam więc w pełni nie mogę się wypowiedzieć, natomiast podczas prób taki grzejnik nagrzewal mi łazienkę z 19st do 25 w 10 minut......tyle mniej więcej trwa branie prysznicu (przezemnie bo żonka już 20min).... teżmyślałem o panelu ale bałem się że ciepło nie rozejdzie się po całym pomieszczeniu i jak widać się nie myliłem bo z tego co czytam to przy panelu jest ciepło a dalej już nie

z moich pierwszych spostrzeżeń to ten panel w konfrontacji z Atlanticem 500w ( ten który miałem do tej pory podłączony...) wymięka ...

reakcja po włączeniu jest podobna w czasie a po pełnym rozgrzaniu stojąc na wprost panela odczucie jest takie jak przy ognisku w chłodny dzień...( oczywiście w znacznie mniejszej skali ...)

niby grzejnik grzeje ale cały czas wrażenie chłodu w łazience, atlantic jak działał to wystarczyło tylko drzwi otworzyć do łazienki i już się odczuwało że jest cieplutko, w przypadku panela trzeba stanąć na przeciwko niego w niewielkiej odległości...

zużycie energii bez zmian ale też nie jest jakoś cieplej w odczuciach... raczej tak nijak ...

jeszcze spróbuję go zawiesić pod sufitem i obadam jak wtedy się ma odczucie ciepła...

jasiek zapytam jeszcze o szczegóły - czego temperaturę mierzy czujnik w tym pomieszczeniu - powietrza czy ściany, i czy 'zacieniłeś' go względem panela.

Na razie tyle

pozdro

blekowca

[EDIT] prawidłową pracę panela widzę tak, że nie czujesz ciepła od niego, tylko nagrzane jest pomieszczenie. Montaż na suficie może pomóc. Aha i jak mierzysz temperaturę ściany, a nie powietrza, to żeby uzyskać taki sam komfort termiczny musisz nastawić trochę wyższą temperaturę. Bo atlantic grzał ci najpierw powietrze i od niego grzała się ściana, a tu jest na odwrót, grzejesz najpierw ścianę i od niej dopiero powietrze.

Edytowane przez blekowca

jasiek zapytam jeszcze o szczegóły - czego temperaturę mierzy czujnik w tym pomieszczeniu - powietrza czy ściany, i czy 'zacieniłeś' go względem panela.

Na razie tyle

pozdro

blekowca

[EDIT] prawidłową pracę panela widzę tak, że nie czujesz ciepła od niego, tylko nagrzane jest pomieszczenie. Montaż na suficie może pomóc. Aha i jak mierzysz temperaturę ściany, a nie powietrza, to żeby uzyskać taki sam komfort termiczny musisz nastawić trochę wyższą temperaturę. Bo atlantic grzał ci najpierw powietrze i od niego grzała się ściana, a tu jest na odwrót, grzejesz najpierw ścianę i od niej dopiero powietrze.

sterownik jest na tej samej ścianie co panel i mierzy temp. powietrza...

dzisiaj wracam do swojego Atlantica bo ten panel wymiękł i nie jest w stanie zagrzać łazienki pomimo tego że chodzi praktycznie cały czas na okrągło, tutaj żadne cudowne właściwości nie pomogą bo po prostu jest za słaby...

ogólnie to jest badziewie takie samo jak pierwszy lepszy grzejnik elektryczny z casto... z tym że o wiele droższe ...

jeżeli komuś zależy na sprawdzeniu jak działa to promieniowanie to nich sobie odpali w pomieszczeniu lampę halogenową o odpowiedniej mocy i tym się grzeje, to jest dokładnie to samo ...

mam odczucie z całej reszty domu gdzie jest podłogówka i ten grzejnik to jest tylko namiastka ciepła z promieniowania, mocniejszy grzejnik wzmocni tylko co najwyżej odczuwanie tego promieniowania podczas pracy ale po wyłączeniu to doopa blada, ogrzewanie podłogowe bije to na łeb yes: , wystarczy aby tylko wylewka była przynajmniej trochę naładowana...

No to jasiek pełen zaskok. U Iwony i Mariusza było ciepło, a grzeją tylko tymi panelami. Felerny egzemplarz? Bo, że przy grzaniu bez przerwy nie daje rady nagrzać pomieszczenia które grzałeś bez problemu 500 W. Piszę do p.Wojewody - bo temat dziwny co najmniej jest.

Narazie

tu nie chodzi o jakiś felerny egzemplarz, ten panel jest po prostu za słaby na warunki jakie panują obecnie u nas ( -10- -17* ) do ogrzania w określonych godzinach jakie mam ustawione na sterowniku potrzeba większego "kopa", stojąc w pobliżu tego grzejnika odczuwa się ciepełko z niego promieniujące ale w całym pomieszczeniu jest chłodno ( obecnie 20,5* i się nie podnosi, w całym domu powyżej 22*..)...

zupełnie inaczej jest przy podłogówce gdzie nie ma odczucia kierunku promieniowania bo grzejnik jest całą powierzchnia podłogi i ma niewiele wyższą temp. od pomieszczenia...

ja wcale nie wątpię że tymi panelami można ogrzać dom wystarczy tylko odpowiedni zapas mocy zainstalować ale tutaj zaczyna pojawiać sie problem zbyt intensywnego promieniowania z określonego kierunku, tym większe im mocniejszy grzejnik...

a jakieś tam grzanie na żądanie to można sobie między bajki włożyć, od grzejnika będzie promieniowało ciepło ale z całej reszty pomieszczenia będzie ciągnęło chłodem do momentu aż ogrzejemy wszystko co się w nim znajduje a tego niestety nie osiągniemy kilkuset watowym panelem...

moim zdaniem jak chcecie ogrzewania przez promieniowanie to sobie podłogówkę zainstalujcie...

nie dość że o wiele skuteczniejsza to jeszcze nie musimy oglądać tego "kuromysła" na ścianie czy suficie ...:cool:

ale jak ktoś się uprze to czemu nie...

to ponoć wolny kraj ...;)

Jasiek a mogę temat podrążyć? Jak w tych samych warunkach chodzi ci twoja 500 to jaki procent czasu ma załączony.

Jak w tych warunkach masz zapotrzebowanie na moc powyżej 350 W to żaden system o tej mocy ci się nie sprawdzi, nie tylko panele. Jak by dał radę nagrzać ściany i podłogę to byś się nie musiał do panela przysuwać żeby trochę ciepełka poczuć. Z odległości powyżej metra bezpośrednio się nie czuje ciepła od panela niezależnie od jego mocy. Miałbyś ciepłe ściany i podłogę i byłbyś zadowolony.

Zresztą myślę że możesz powrócić do eksperymentu, jak temperatury na zewnątrz pójdą w okolice zera - moc panela przekroczy wtedy moc potrzebną łazience i będzie miał okazję się wykazać nagrzaniem ścian.

Swoją drogą slogan eco-partnera

"Aby ogrzać pomieszczenia o powierzchni ok. 10m2 potrzebna jest moc tradycyjnych systemów grzewczych na poziomie ok. 1500-2000W. Panele grzewcze ECO PARTNER to możliwość zastosowania panelu grzewczego o mocy tylko 650W."

dostał tu dość mocno 'po uszach' - he he.

Jasiek, przy tak małej mocy to wyścigów grzania raczej nie urządzisz - ale odczucie ciepła z pomieszczenia nagrzanego w całości, to mógłbyś później sprawdzić. Wiosna idzie...

Witajcie. Walczę właśnie z wyborem pomiędzy dwoma sposobami ogrzewania: akumulacyjne piece dynamiczne z kablami grzewczymi w łazienkach i kuchni albo panele na podczerwień. Byłam w zasadzie zdecydowana na panele, ale po przeczytaniu niektórych opinii znowu mam dylemat. Czy taki panel przyczepiony do sufitu jest w stanie nagrzać podłogę w łazience?

Po opinii Jaśka i kilku innych opiniach z różnych stronek. Generalnie wyceny na oba sposoby ogrzewania dostałam niemal identyczne, podobno koszty późniejsze też kształtują się bardzo podobnie. Tylko jeśli taki panel ma grzać bardziej najbliższe otoczenie a w dalszych częściach pomieszczenia ma być zimno (no i zimna podłoga w łazience brrr) to chyba go nie chcę :p a Ty swoje zamontowałeś? bo nie doczytałam w wątku...

Dylemat po opinii Jaśka?? :)

Ciekawe jaki byłby efekt jakby tym atlantic-iem 500w ogrzewać pokój 11m2... na pewno ogrzał by bez problemu? ;)

jak najbardziej da radę !!!!! u mnie zapotrzebowanie na ciepło to 24waty na m2 czyli na pokój 10m2 wystarczy grzejnik 240wat..... u mnie w domu mam same 500w ( 9 sztuk) czyli razem 4,5kw plus jeden grzejnik z wiatraczkiem 3kw w łazience do szybkiego podniesienia temperatury podczas kąpieli.... Liczył mi to forumowy "asolt" ....... jeszcze nie grzeje bo nie mieszkam ale jak odpaliłem te 9 grzejników to w ciągu doby uzyskałem temp. 20st przy minusowych temperaturach na dworze. Więc jak widzisz wszystko zależy od ocieplenia domu.

też się nad tymi panelami zastanawiałem ale jak dla mnie trochę szpecą pomieszczenia.... dziwnie wyglądają na sufitach, no i cena kilkukrotnie większa niż konwektorów. Zresztą użytkowników paneli jest bardzo mało, i ciężko na podstawie kilku opinii (które są podzielone) ocenić ten produkt.

Oczywiście że tak. Izolacja to najważniejsza sprawa :) Troche dziwi test Jaśka bo jednak jakby nie było duzo ludzi jest zadowolonych z tego systemu... Sami sobie referencji nie piszą.. galeria fotek z realizacji tez spora :)

A ilu miało moznośc porównac ogrzewanie podłogowe i panele w tym samym domu, Jasiek ma te możliwośc, a inni uzytkownicy raczej nie.

Jest to jak kubeł zimnej wody na rozgorączkowane umysły uzytkowników najlepszego systemu grzewczego (w ich mniemamiu oczywiście)

A ilu miało moznośc porównac ogrzewanie podłogowe i panele w tym samym domu, Jasiek ma te możliwośc, a inni uzytkownicy raczej nie.

Jest to jak kubeł zimnej wody na rozgorączkowane umysły uzytkowników najlepszego systemu grzewczego (w ich mniemamiu oczywiście)

Mieliśmy do dyspozycji taki a nie inny panel o mocy 350 W. W takich warunkach u Jaśka okazał się za słaby, a trudno od niego oczekiwać żeby wynalazł jakieś pomieszczenie o jeszcze mniejszym metrażu. Dlatego proponuję żeby poczekał na wyższe temperatury zewnętrzne i spróbował jeszcze raz - jak panel da radę nagrzać ściany i podłogę to wtedy dopiero powstaną realne warunki do dokonywania ocen komfortu termicznego, zużycia prądu itp.

Na razie wykazane zostało że grzejnik o mocy 350 W jest słabszy od takiego o mocy 500 W i może w takim samych warunkach okazać się niewystarczający. Taką 'Hamerykę' to ma i w swojej stopce maila p.Wojewoda - sprzedawca tych paneli.

Z kubłem zimnej wody poczekajmy zatem do dyngusa - już niedługo.

Mieliśmy do dyspozycji taki a nie inny panel o mocy 350 W. W takich warunkach u Jaśka okazał się za słaby, a trudno od niego oczekiwać żeby wynalazł jakieś pomieszczenie o jeszcze mniejszym metrażu. Dlatego proponuję żeby poczekał na wyższe temperatury zewnętrzne i spróbował jeszcze raz - jak panel da radę nagrzać ściany i podłogę to wtedy dopiero powstaną realne warunki do dokonywania ocen komfortu termicznego, zużycia prądu itp.

Na razie wykazane zostało że grzejnik o mocy 350 W jest słabszy od takiego o mocy 500 W i może w takim samych warunkach okazać się niewystarczający. Taką 'Hamerykę' to ma i w swojej stopce maila p.Wojewoda - sprzedawca tych paneli.

Z kubłem zimnej wody poczekajmy zatem do dyngusa - już niedługo.

Tu nie chodzi o za małą moc panela tylko o odczucia Jaska subiektywne co prawda ale mające wartośc merytoryczną, w szczególności zas cyt.

"a jakieś tam grzanie na żądanie to można sobie między bajki włożyć, od grzejnika będzie promieniowało ciepło ale z całej reszty pomieszczenia będzie ciągnęło chłodem do momentu aż ogrzejemy wszystko co się w nim znajduje a tego niestety nie osiągniemy kilkuset watowym panelem..."

Tego się spodziewałem ale zaslepienie cudownymi własciwościami paneli nie pozwala przyjmować ze fizyki się nie oszuka, najwyzszy komfort to jednakowa temperatura

i powietrza i przegród, tak łatwo osiągalna przy ogrzewaniu podłogowym i brak komfortu przy ogrzewaniu na żądanie panelami. Szukanie tu ewentualnych oszczędności to ślepa uliczka. To ze uzytkownicy paneli tego nie dostrzegają to wynik braku grzania na żadanie lub brak możliwości porównania obydwu typów ogrzewania w jednym budynku, Jasiek ma tę możliwośc i jego zdanie nie mija się z prawdą. Wg mnie zastosowanie paneli wynika tylko z chęci inwestora gdyż ta przyczyna jest najważniejsza, wszelkie inne argumenty mają słuzyc jedynie utwierdzeniu się we własnym (dobrym ?) wyborze.