jasiek71 24.03.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Dylemat po opinii Jaśka?? Ciekawe jaki byłby efekt jakby tym atlantic-iem 500w ogrzewać pokój 11m2... na pewno ogrzał by bez problemu? przy obecnych warunkach raczej by sobie poradził jeżeli nie trzeba by było się trzymać sztywno tylko taniej taryfy, mam dwa pokoje po 15m2 na poddaszu i zadowalają się po ok.6-8kwh na dobę obecnie a temperatura w tych pomieszczeniach nie spada poniżej 22*... zamontowałem na powrót swój grzejnik i po ok.1,5 godz temp. w łazience osiągnęła 23*, wcześniej panel chodził 17 godz. non stop i udało się mu utrzymać 20,7*... ale co by niczego nie przekreślać wrócę do doświadczeń jak zrobi się cieplej i jeszcze raz opiszę spostrzeżenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.03.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Z kubłem zimnej wody poczekajmy zatem do dyngusa - już niedługo. no chyba że w tym roku będzie bitwa na śnieżki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 24.03.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Tu nie chodzi o za małą moc panela tylko o odczucia Jaska subiektywne co prawda ale mające wartośc merytoryczną, w szczególności zas cyt. "a jakieś tam grzanie na żądanie to można sobie między bajki włożyć, od grzejnika będzie promieniowało ciepło ale z całej reszty pomieszczenia będzie ciągnęło chłodem do momentu aż ogrzejemy wszystko co się w nim znajduje a tego niestety nie osiągniemy kilkuset watowym panelem..." Tego się spodziewałem ale zaslepienie cudownymi własciwościami paneli nie pozwala przyjmować ze fizyki się nie oszuka, najwyzszy komfort to jednakowa temperatura i powietrza i przegród, tak łatwo osiągalna przy ogrzewaniu podłogowym i brak komfortu przy ogrzewaniu na żądanie panelami. Szukanie tu ewentualnych oszczędności to ślepa uliczka. To ze uzytkownicy paneli tego nie dostrzegają to wynik braku grzania na żadanie lub brak możliwości porównania obydwu typów ogrzewania w jednym budynku, Jasiek ma tę możliwośc i jego zdanie nie mija się z prawdą. Wg mnie zastosowanie paneli wynika tylko z chęci inwestora gdyż ta przyczyna jest najważniejsza, wszelkie inne argumenty mają słuzyc jedynie utwierdzeniu się we własnym (dobrym ?) wyborze. Kiedy tłumaczę jak chłop krowie, po kilka razy, ZA MAŁĄ MOCĄ PANELA NIE NAGRZEJE RESZTY POMIESZCZENIA, jego wrażenia nie oddadzą normalnego sposobu korzystania użytkowników którzy korzystając z odpowiednio dobranej mocy paneli, mają nagrzane pomieszczenia i czy z samego panela leci ciepło jak prysznica, słonka czy krowiego zadka - g... ich obchodzi bo mają ciepło. Do łazienki jaśka sprzedawca dałby panel o prawie dwa razy wyższej mocy, wtedy można oczekiwać spełnienia deklaracji o grzaniu na żądanie, i komfortu termicznego również gdy na dworze ostry mróz. Żeby udowodnić swoją tezę pewnie że miło jest korzystać z takiej okazji jak się nadarza i dowalić coś o zimnym prysznicu i że inni są zaślepieni a ja mam rację. Można jednak wyjść poza opłotki i poszukać sposobu żeby z tej sytuacji która się nadarzyła wyciągnąć tyle dobrych informacji ile się da. Sytuację widzę tak: - u Jaśka mamy opomiarowany dom, normalnie ogrzewany podłogowo kablami eletrycznymi - jest łazienka o powierzchni 6 m2, ogrzewana na stałe piecykiem konwekcyjnym o mocy 500 W - mamy do przetestowania panel na podczerwień o mocy 350 W, zbyt słaby by ogrzał łazienkę w obecnych warunkach pogodowych (-16 -10*) Jak sprawuje się panel gdy ma ogrzać zbyt duże pomieszczenie w stosunku do swojej mocy, to już nam jasiek opisał Korzystając z faktu że i tak panel u jaśka na razie zostaje, chciałbym się dowiedzieć jak jasiek będzie oceniał komfort termiczny gdy temperatura na zewnątrz wzrośnie do okolic zera - wtedy panel powinien być w stanie nagrzać całe pomieszczenie i przejść w swój normalny tryb pracy. Jak będzie kształtowało się zużycie prądu. Po nagrzaniu jak szybko temperatura spadnie o np. 1* (w porównaniu do grzania konwektorem). Może jeszcze jakieś inne pytania się tu pojawią. Ze względu na małą moc nie liczę tu na grzanie na żądanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 24.03.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 przy obecnych warunkach raczej by sobie poradził jeżeli nie trzeba by było się trzymać sztywno tylko taniej taryfy, mam dwa pokoje po 15m2 na poddaszu i zadowalają się po ok.6-8kwh na dobę obecnie a temperatura w tych pomieszczeniach nie spada poniżej 22*... zamontowałem na powrót swój grzejnik i po ok.1,5 godz temp. w łazience osiągnęła 23*, wcześniej panel chodził 17 godz. non stop i udało się mu utrzymać 20,7*... ale co by niczego nie przekreślać wrócę do doświadczeń jak zrobi się cieplej i jeszcze raz opiszę spostrzeżenia ... No to czekamy... Udanej bitwy na śnieżki w dyngusa, PS. Odpisz mi na maila bo czas decyzje podjąć a ja w kropce.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.03.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Kiedy tłumaczę jak chłop krowie, po kilka razy, ZA MAŁĄ MOCĄ PANELA NIE NAGRZEJE RESZTY POMIESZCZENIA, jego wrażenia nie oddadzą normalnego sposobu korzystania użytkowników którzy korzystając z odpowiednio dobranej mocy paneli, mają nagrzane pomieszczenia i czy z samego panela leci ciepło jak prysznica, słonka czy krowiego zadka - g... ich obchodzi bo mają ciepło. Do łazienki jaśka sprzedawca dałby panel o prawie dwa razy wyższej mocy, wtedy można oczekiwać spełnienia deklaracji o grzaniu na żądanie, i komfortu termicznego również gdy na dworze ostry mróz. Żeby udowodnić swoją tezę pewnie że miło jest korzystać z takiej okazji jak się nadarza i dowalić coś o zimnym prysznicu i że inni są zaślepieni a ja mam rację. Można jednak wyjść poza opłotki i poszukać sposobu żeby z tej sytuacji która się nadarzyła wyciągnąć tyle dobrych informacji ile się da. Póki co to tylko Jasiek ma możliwość porównania paneli z innym rodzajem ogrzewania, nie twierdzę ze panelami się nie da ogrzac pomieszczenia, nie chce nikomu udowadniac swoich racji i nikomu dokopac. Wiarygodnym porównaniem moze byc tylko uzytkowanie paneli i podłogówki w tym samym budynku i jedynie wtedy mozemy wyciągnąć wnioski odnośnie komfortu i zuzycia energii które nie powinno sie róznić przy zachowaniu takiego samego komfortu. Nie jestem przeciwnikiem jakiegokolwiek sposobu ogrzewania, a jedynie przedstawiania niesprawdzonych i nie potwierdzonych informacji na temat własciwosci danego systemu grzewczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 24.03.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Ale jak ja pisałem, że to przyjemnie grzeje u mnie w kościele to zostałem zakrzyczany. Jest to grzanie na żądanie. Ciepło w głowę i kark a przegrody zmrożone. W domu? Dziękuję Wolę wodną podłogówkę Gdzie ta cudowna moc paneli pozwalająca zmniejszyć zużycie prądu w stosunku do innych zastosowań elektrycznych? Gdzie ta nanotechnologia? Może kosmiczna technologia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.03.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 Ale jak ja pisałem, że to przyjemnie grzeje u mnie w kościele to zostałem zakrzyczany. Jest to grzanie na żądanie. Ciepło w głowę i kark a przegrody zmrożone. W domu? Dziękuję Wolę wodną podłogówkę Gdzie ta cudowna moc paneli pozwalająca zmniejszyć zużycie prądu w stosunku do innych zastosowań elektrycznych? Gdzie ta nanotechnologia? Może kosmiczna technologia? A pro po ogrzewania kościoła, mam u siebie kosciół ogrzewany podłogowką wodną, bywam w kosciele ogrzewanym nadmuchowo i rzadko w kosciele w promiennikami podczerwieni (grzanie na żądanie). Wg mnie a jest to odczucie subiektywne, bezkonkurencyjna jest podłogówka, pozostałe rodzaje tego komfortu nie dają a szczegolnie w zetknieciu z zimną posadzką. O oszczedności podłogowki w stosunku do nadmuchowego nie wspomnę, ale w tym przypadku doszło ocieplenie posadzki wiec ciezko porównac, fakt faktem ze rachunki za gaz znacznie zmalały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 25.03.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Ja miałem okazję ostatnio być w kościele ogrzewanym promiennikami, a pamiętam go z przed lat jako lodownię i przyjemny zaskok. Nie wiem jak osiągnęli ten efekt, ale grzanie na żądanie było naprawdę w porządku, po prostu temat ciepło czy zimno nie istniał. Różnicę wyraźnie było czuć przy wychodzeniu bo przedsionek nie był ogrzewany, tam wystarczyła chwila by poczuć zimno. Na co dzień mam kościół ogrzewany nadmuchowo - nowinka z grudnia ubiegłego roku, po kilku tygodniach w końcu jest znośnie. Tyle że ogrzewanie promiennikami w kościele i panelami na podczerwień w domu to dwie różne zasady działania. W kościele chodzi o nagrzanie przede wszystkim ludzi (przytoczona głowa i kark), a w domu panele mają grzać przede wszystkim ściany i podłogi, i dopiero te z kolei oddawać ciepło powietrzu i ludziom. Jak straty ciepła danego pomieszczenia będą większe niż ilość dostarczana przez przez panele to one po prostu nie będą spełniały swojej funkcji. Nie nagrzeją ścian, ani podłogi i w efekcie wkurzony użytkownik może się delektować dychawicznym strumyczkiem ciepła ledwo wyczuwalnym w odległości 1 m od panela. ONO MA BYĆ NIEWYCZUWALNE - bo panel ma grzać pomieszczenie, nie ludzi bezpośrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peentech 25.03.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Nie porównujcie ogrzewania kościoła do ogrzewania domu! W kościołach panele załączane są zwykle godzinę przed pierwszą mszą i wyłączane po ostatniej mszy. I w kościele nie chodzi, aby osiągnąć +20. Wystarczy w pełni +10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 25.03.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 kwiaciarz, nie obraź się ale pisanie tylko z dużych liter odbieram jakbyś bez przerwy krzyczał, a pewnie nie taki jest twój zamiar. Osobiście mam zaufanie do jaśka, dlatego między innymi posłałem mu kupiony przeze mnie panel do testów, by wykorzystać nadarzającą się okazję do porównania w tym samym pomieszczeniu funkcjonowania panela i grzejnika konwektorowego.Pan wojewoda gdy go wysyłał zastrzegł, że nadaje się on do ogrzania pomieszczenia 3,5 max 4 m2. Specjalnie się tym nie przejąłem bo uznałem że skoro konwektor 500W daje radę to panel 350W też da. Przy mrozach jakie są na zewnątrz okazało się, że z tego pominiętego przeze mnie szczegółu diabeł jednak wylazł i narobił bigosu - opis wyżej. Jasiek, pytałem się Wojewody co do sensu powtórzenia testu w wyższych temperaturach - pozostaje do tego pomysłu sceptyczny, uważa że ten próg temperaturowy jest na tyle uznaniowy, że na uzyskanych wynikach trudno się będzie oprzeć. Może i racja, sam nie wiem. Idealnie byłoby gdybyś miał u siebie takie malutkie pomieszczenie 3,5 - 4 m2 i mógł się tam zainstalować. Druga możliwość, to że gdyby trafił się jeszcze drugi taki panel z odzysku, to też ci go wyślę i wtedy już nie powinno być problemów z mocą.Myślałem jeszcze żebyś zaczął testy gdy dobowe zużycie na ogrzanie łazienki spadnie ci poniżej 5 godzin pracy panela czyli 5 x 0,325 = 1,625 kWh z bez wielkich mrozów w nocy. To tak zamiast tego gdybania o zerowych temperaturach zewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.03.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 WCZORAJ NIEDZIELA BYŁA JA DO KOŚCIOŁA NIE CHODZĘ TO NIE WIEM CZY TAM ZIMĄ JEST CIEPŁO CZY ZIMNO.JA MIESZKAM W DOMU Z PANELAMI A W DOMU MOJEGO BRATA PODŁOGÓWKA JEST {DOM IDENTYCZNY JAK MÓJ 20 METRÓW DALEJ STOI NA TEJ SAMEJ DZIAŁCE} I W ODWIEDZINY PRZYSZŁA DO MNIE BRATANICA NA CIASTO U MNIE STEROWNIK POKAZYWAŁ TEMP.17,8 I PYTAM NASTOLATKI CZY JEJ CIEPŁO ,A ONA MÓWI ŻE JEST SUPER .PYTAM A JAK U WAS I?//? ONA NA TO : ŻE JAK WYCHODZIŁA Z DOMU TO W ŚRODKU BYŁO 22,5 STOPNIA I JEJ ZIMNO BYŁO:jawdrop: Jasiek moze ty nie testuj juz wiecej tego panela, bo Twoje odczucia są całkiem niewiarygodne, jak wynika z pomiarów powyżej podanych przy panelach można miec co najmniej 4,5 oC mniej i dalej to nie bedzie to samo. Pewnie z 6 lub 7 oC róznicy da porównywalne wyniki, cuda, cuda. A jaka oszczędnośc. Marketing producenta niech sie schowa, sami nie wiedza co produkują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 25.03.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 A czy to nastolatkom można wierzyć Wszystko ci powie żeby dostać kawałek pysznego ciacha:stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 25.03.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 WCZORAJ NIEDZIELA BYŁA JA DO KOŚCIOŁA NIE CHODZĘ TO NIE WIEM CZY TAM ZIMĄ JEST CIEPŁO CZY ZIMNO.JA MIESZKAM W DOMU Z PANELAMI A W DOMU MOJEGO BRATA PODŁOGÓWKA JEST {DOM IDENTYCZNY JAK MÓJ 20 METRÓW DALEJ STOI NA TEJ SAMEJ DZIAŁCE} I W ODWIEDZINY PRZYSZŁA DO MNIE BRATANICA NA CIASTO U MNIE STEROWNIK POKAZYWAŁ TEMP.17,8 I PYTAM NASTOLATKI CZY JEJ CIEPŁO ,A ONA MÓWI ŻE JEST SUPER .PYTAM A JAK U WAS I?//? ONA NA TO : ŻE JAK WYCHODZIŁA Z DOMU TO W ŚRODKU BYŁO 22,5 STOPNIA I JEJ ZIMNO BYŁO:jawdrop: Trzeba było ją spytać po kilku godzinach. U mnie 22*, po kilku godzinach siedzenia przy komputerze robi mi się zimno. Ale jak wracam z pracy i na dworze jest minus to wchodząc do garażu też odczuwam że jest ciepło a to tylko 6-7*. Wchodząc do wiatrołapu czuję że jest super a tam tylko 17-18*. Wchodząc dalej początkowo czuję gorąc ale po kilkunastu minutach temperaturę odczuwam jako normalną , ani zimno ani gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 25.03.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 A tak na marginesie t o nie możesz sam przetestować i napisać opinię na forum. Ja zamówiłem ten panel dla siebie do domku, osobiście będę jeszcze testował i 'nękał' forumowiczów zalewem danych. Wszystko swoim czasie. Na razie z tego niepowodzenia u Jaśka dowiedzieliśmy się co się dzieje jak panele są zbyt niskiej mocy - to nie jest tak że wtedy grzeją trochę. Wtedy nie grzeją w ogóle. Wcześniej nie zdawałem sobie z tego sprawy jak bardzo ten szczegół jest ważny. A pewnie nie byłem w tym przekonaniu odosobniony, więc jeśli iluś ludzi dzięki temu się w ten sposób nie przejedzie to dobrze - po to właśnie jest forum. Czy instalację elektryczną kładła ci ekipa z eco partnera? No to teraz będą musieli się bardziej starać - wszelkie niedoróbki będą szły w eter, ale doróbki tym bardziej! A jak chcesz się odróżnić jako użytkownik to możesz poeksperymentować w edytorze z kolorem czcionki, jej wielkością i rodzajem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.03.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 JASIEK TESTOWAŁ PYTAM ILE CZASU ? BO JA TESTUJĘ JE OD 13 PAŹDZIERNIKA 2012 ROKU I CIEPŁO MAM W DOMU!!!!!1:wiggle::wiggle: to raczej jesteś "cienias"... ja swoje kable testuję od ośmiu lat i też mam ciepło w chałupie a w dodatku mojego systemu grzewczego nie muszę oglądać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.03.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 u Jaśka dowiedzieliśmy się co się dzieje jak panele są zbyt niskiej mocy - to nie jest tak że wtedy grzeją trochę. Wtedy nie grzeją w ogóle. a gdzie napisałem że nie grzeją...? grzeją ... trochę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.03.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 (edytowane) jeżeli komuś zależy na sprawdzeniu jak działa to promieniowanie to nich sobie odpali w pomieszczeniu lampę halogenową o odpowiedniej mocy i tym się grzeje, to jest dokładnie to samo ... A jak pisałem o lampie typu "kwoka", czy innych promiennikach podczerwieni które można do testów kupić za parędziesiąt zł, to mnie zakrzyczano . Podczerwień, to podczerwień i tyle, a panel o rozmiarach 60cm x 60cm, to dalej punktowe źródło ciepła ze wszystkimi tego wadami i zaletami. Jasiek, czekamy na dalsze opinie. Edytowane 25 Marca 2013 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 26.03.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 w zeszłym roku jak musiałem wybrać rodzaj grzejników do domu to pożyczyłem panel o mocy 850wat od kolegi (nie wiem jakiego producenta), który dogrzewał tym mały warsztacik (okolo 7-8m2)...i szczerze powiem że byłem lekko rozczarowany.......podłączyłem go w swoim mieszkaniu w salonie 21m2 i ogólnie uczucie jest takie że blisko panela jest gorąco (nawet bardzo), panele na podłodze lekko ciepłe i ściana też jak przy jakimś małym ognisku, ale wystarczyło oddalić się od panela i już było chłodno - podłoga lodowata, ktoś tu w tym wątku trafnie napisał że grzeje po karku i głowie ale tylko gdy się przy nim stoi bo trochę dalej to przegrody (podłoga, ściana) zimne jak by w ogóle nie było grzane....po swoich doświadczeniach mogę porównać to do grzejników żarowych w ogródkach piwnych, które niby grzeją ale po nogach dalej "ciągnie" - fajna sprawa ale trzeba by zamontować tego czegoś dość sporą ilość - lepiej nie jeden durzy ale po dwa trzy mniejszej mocy w każdym pokoju, a to niestety kosztuje, no i oczywiście będzie szpecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 26.03.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 (edytowane) no dokładnie!!! ja bałem się takiej ilości grzejników w tym sensie że jak dla mnie oszpeciły by pomieszczenia......też mam salon 32m2 i gdybym miał założyć w nim 4 tafle grzejników których niczym nie można przesłaniać to sorry ale dla mnie to lipa.... teraz mam dwie 500-tki atlantica pod oknami za kanapą (której jeszcze nie ma) i jedna 500 za stołem w części jadalnej, nie widać ich bo nie oszukujmy się ale grzejnik raczej nie jest elementem ozdobnym.....no i policz sobie ile zapłacisz za te panele - po kilka sztuk w każdym pomieszczeniu, ja za konwektory dałem 1800zł + 350zł (za konwektor z wiatraczkiem w łazience), razem - 2150zł - dodatkowo mam możliwość sterowania temperaturą w każdym pokoju osobno!! bo każdy grzejnik jest indywidualną jednostką grzewczą, nie wiem jak jest w matach grzejnik ale jak chcesz tym sterować to w każdym pokoju musisz mieć osobny układ ze sterownikiem co pewnie będzie troszkę kosztowało, chociaż mogę maty polecić bo kolega ma w kuchni i jest to super sprawa.... połorzył ją w warstwie kleju pod płytkami PS - zapomniałem napisać że wszystkie grzejniki mam na osobnych przewodach.... mogę dokupić sobie jeden wieli sterownik i z jednego miejsca wszystkim zarządzać, albo programować kiedy, na ile czasu i który grzejnik ma zacząć grzać mocniej lub słabiej itd itp Edytowane 26 Marca 2013 przez mar1982kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 26.03.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 Ja chciałbym się dowiedzieć czy jest ktoś komu eco-partner zaprojektował i założył instalację i ma tą sytuację, że ogólnie jest pomieszczenie niedogrzane, a ciepło czuć tylko w pobliżu panela? a gdzie napisałem że nie grzeją...? grzeją ... trochę ... takie 'grzanie' to można sobie o kant tyłka - ciepło ma być i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts