blekowca 02.04.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Taka sytuacja występuje wtedy, gdy: 1) wentylacja jest za mało intensywna, tj. ilość usuwanej wilgoci zbyt mała, a wilgotność powietrza zbyt duża, 2) ściana jest zimna, bo np. izolacja jest zbyt mała. Panel nie ma tej cudownej właściwości, że anihiluje wilgoć zawartą w powietrzu. Moim zdaniem tak samo będzie ogrzewać ściany na drodze promieniowania, jak robił to piec kaflowy. No właśnie tego się trochę obawiam, no ale nic dajmy mu szansę. Przed chwilą wróciłem z mieszkania. Odczuwalna jest znaczna różnica pomiędzy temperaturami w stosunku do naszego mieszkania. Jednak jestem zimnolubny. W chwili obecnej żadnych oznak pleśni - oby tak dalej. Izolacji w tych ścianach nie ma w ogóle, jest tylko pół metra muru. Zastanawiałem się nad wykonaniem wewnętrznej izolacji, ale trochę się obawiam, że wtedy to będę miał hodowlę na styku muru i izolacji. Możesz mi przypomnieć z fizyki ile wynosi punk rosy? Z zainteresowaniem przeczytałem twoje posty relacjonujące wrażenia z praktycznego użytkowania paneli. Pytania mam póki co takie; czy oceniasz że strumień ciepła z panela jest raczej skoncentrowany (jak światło z reflektora) czy raczej równomiernie rozprasza się na cały obszar podłogi/ściany pod panelem. I jeszcze jedno - czy to uczucie chłodu, po wyłączeniu panela czuć tylko wtedy gdy jesteś w bezpośrednim zasięgu oddziaływania panela czy w całym ogrzewanym pomieszczeniu? Gdyby prawdziwa była ta pierwsza możliwość czy masz możliwość tak rozmieścić panele żeby odczuwać ciepło tylko od nagrzanych ścian i a nie od panela bezpośrednio - kombinuję, że wtedy nie odczuwałoby się tego chłodu po wyłączeniu panela - byłbym wdzięczny za twoje uwagi. Co do punktu rosy - tabelka którą podał rwxw podaje możliwość kondensowania się wilgoci na powierzchni stykającej się z powietrzem. Na mój rozum, jak masz nieocieplony mur który ocieplisz od środka, to na całej swojej grubości będzie miał on temperaturę niższą niż obecnie, w tym i powierzchnię wewnętrzną muru stykającą się z ociepleniem - na moje oko - laika budowlanego - ryzyko kondensowania się wilgoci w tym miejscu wzrośnie. Tak więc podzielam tu twoją obawę o ewentualną hodowlę pleśni. Może ekofiber by tu pomógł... To porównanie zużycia prądu przez panele i gazu to chyba jeszcze trochę przedwczesne - będzie lepsze jak jeszcze podasz z grubsza ocieplenie twojego mieszkania, jakie masz tam zazwyczaj temperatury, no i porównywać okres jednoczesnego używania - osobiście też obstawiam, że sumarycznie ogrzewanie panelami wyjdzie trochę drożej, bo kWh z gazu jest tańsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 02.04.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Na mój rozum, jak masz nieocieplony mur który ocieplisz od środka, to na całej swojej grubości będzie miał on temperaturę niższą niż obecnie, w tym i powierzchnię wewnętrzną muru stykającą się z ociepleniem - na moje oko - laika budowlanego - ryzyko kondensowania się wilgoci w tym miejscu wzrośnie. Tak więc podzielam tu twoją obawę o ewentualną hodowlę pleśni. Może ekofiber by tu pomógł... Jedyne, co tu naprawdę pomoże, to szczelna warstwa pianki poliuretanowej, która raz na zawsze odetnie ścianę od dopływu wilgoci z wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris26 02.04.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 No i w sumie masz rację -- ale skoro sprawdzi się wszystko, to po co wydawać pieniądze na najdroższe z wymienionych przez Ciebie źródeł ciepła? Wszystko robię sam (jak NetBet) i musze koszty rozkładac w czasie, tutaj sam mogłem zrobić wszystko wraz z elektryką. A Panele będę miał na cały budynek w cenie około 6tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 03.04.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Jedyne, co tu naprawdę pomoże, to szczelna warstwa pianki poliuretanowej, która raz na zawsze odetnie ścianę od dopływu wilgoci z wewnątrz. Od wilgoci z wewnątrz tak (ufam że wiesz co piszesz o piance, nie wniknąłem jeszcze w temat), ale co z wilgocią uwięzioną w murze i dopływającą z zewnątrz - jak sobie zaizoluje termicznie mur od środka to zewnętrzna warstwa muru będzie miała praktycznie temperaturę otoczenia - jak wpłynie to na równowagę ciecz - para między murem i powietrzem na zewnątrz? Wilgotność takiego muru będzie uzależniona tylko od warunków atmosferycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 03.04.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Z zainteresowaniem przeczytałem twoje posty relacjonujące wrażenia z praktycznego użytkowania paneli. Pytania mam póki co takie; czy oceniasz że strumień ciepła z panela jest raczej skoncentrowany (jak światło z reflektora) czy raczej równomiernie rozprasza się na cały obszar podłogi/ściany pod panelem. I jeszcze jedno - czy to uczucie chłodu, po wyłączeniu panela czuć tylko wtedy gdy jesteś w bezpośrednim zasięgu oddziaływania panela czy w całym ogrzewanym pomieszczeniu? Gdyby prawdziwa była ta pierwsza możliwość czy masz możliwość tak rozmieścić panele żeby odczuwać ciepło tylko od nagrzanych ścian i a nie od panela bezpośrednio - kombinuję, że wtedy nie odczuwałoby się tego chłodu po wyłączeniu panela - byłbym wdzięczny za twoje uwagi. Witaj Blekowca . Kolega nie odpowiada ,to może ja coś skrobnę Strumień ciepła z panela nie jest skoncentrowany(jak światło z reflektora} jest bardzo przyjemne i równomiernie rozchodzi się na cały obszar. Ja bym powiedział tak : Jak bym nie miał termoregulatorów to nie mógł bym powiedzieć czy aktualnie panel pracuje czy nie a temperatura wzrasta . NIEODCZUWALNIE kolega wcześniej pisze o odczuwalnym chłodzie jak panel przestaje grzać--nie wiem może to spowodowane jest słabo ocieplonym budynkiem lub jak napisał źle dobraną mocą paneli do danego pomieszczenia.---u mnie musi minąć przynajmniej 1 godzina by czuć różnicę w całym pomieszczeniu. Dzięki kwiaciarz za odpowiedź. W Bukowej Chatce w salonie mają panel nad kanapą i podczas jego pracy delikatne ciepło odczuwałem, gdy się wyłączał to było delikatne schłodzenie - w praktyce albo zapinałem albo rozpinałem sweterek. Oni mają chyba z 2,5 - 2,6 m. Pewnie wystarczyłoby być trochę (30 - 50 cm) dalej od panela żeby tego efektu nie odczuwać. Kolega pawel pisze, że ciepło z jego paneli odczuwa w odległości do 2 m, więc zastanawiam się czy nie emitują bardziej skupionej wiązki ciepła niż panele ecopartnera które czuć do ok. 1 m. No ale to już może pawel wypróbować np. ręką z boku panela - czy odczuwa ciepło, pod jakim kątem przestaje odczuwać i w jakiej odległości. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 03.04.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 (edytowane) Cześć piekar, a nie boisz się że dana ci palcem pogrozi i miotłą przegoni na inny wątek Jak się zdecydowałeś w końcu - wylewka 13 cm, a styropianu ile dajesz na podłogę? Już wiem 20 cm. Sterownik warmupa jeśli chodzi o wygląd to 1 klasa. PS. Jasiek będzie szczęśliwy.. przynajmniej jednego uratował przed panelami... Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelll1 03.04.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Pytania mam póki co takie; czy oceniasz że strumień ciepła z panela jest raczej skoncentrowany (jak światło z reflektora) czy raczej równomiernie rozprasza się na cały obszar podłogi/ściany pod panelem.I jeszcze jedno - czy to uczucie chłodu, po wyłączeniu panela czuć tylko wtedy gdy jesteś w bezpośrednim zasięgu oddziaływania panela czy w całym ogrzewanym pomieszczeniu?Gdyby prawdziwa była ta pierwsza możliwość czy masz możliwość tak rozmieścić panele żeby odczuwać ciepło tylko od nagrzanych ścian i a nie od panela bezpośrednio - kombinuję, że wtedy nie odczuwałoby się tego chłodu po wyłączeniu panela - byłbym wdzięczny za twoje uwagi. Przepraszam, że długo musicie czekać na odpowiedzi, ale nie mam teraz stałego dostępu do neta. Odnośnie odczuwania, to tak, jak pracuje to czujesz przeszywające ciepło. Moim zdaniem to jest wielka zaleta, bo jest to przyjemne no i przy mniejszych temperaturach czujesz, że jest Ci cieplej. Różnica po wyłączeniu jest odczuwalna, ale nie nieprzyjemna. Trzeba się tylko przyzwyczaić. Moim zdaniem panele najlepiej rozmieścić w miejscach, gdzie najwięcej przebywamy bez ruchu (nad fotelami, nad łóżkiem itp). Tam gdzie się ruszamy, to i tak bardziej sprzyjająca jest niższa temperatura odczuwalna. Tak więc dla mnie to jest zaleta. Jak jesteś poza zasięgiem panela to różnicy nie odczuwasz. Wiązka wydaje mi się dosyć skupiona, ale nie sprawdzałem pod jakim kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatrixRe 09.04.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 ;)Witam czy mógłbym dostać namiary na tą firme ,bo firma która robiła dla mnie kosztorys ,suma okazała się bajeczna,a druga dostępna firma ma śmieszną niską gwarancjie, Będe wdzięczny za przesłanie namiarów firmy ,Pozdrawiam wejdź sobie na http://www.infrapanel.pl tam będziesz miał numer telefonu, ja akurat załatwiałem wszystko mailowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leonardin 09.04.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Ja co prawda nie mam doświadczenia z ogrzewaniem mieszkania, ale biura. Mam biuro rachunkowe powierzchnia każdego z 4 pomieszczeń to ok. 13 m2 izolacja całkiem dobra. Od początku zimy ogrzewam pomieszczenia panelami na podczerwień o mocy 600W. Nie wiem o jakich wy panelach mówicie, ale ja mam takie małe o powierzchni mniej więcej 30x50 i cienkie na kilka milimetrów. Spotkałem się tez z grubymi i strasznie ciężkimi, ale do biura mi to nie bardzo pasowało. Kupiłem je za marne grosze na stronie http://www.panele-grzewcze-podczerwien.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 09.04.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Coś mi czujnik drga leciutko. Jak sprzedajesz to po co ściemniać, a jak używasz to sorki za fałszywy alarm. Mógłbyś dać więcej szczegółów z użytkowania, zużycie prądu, nastawy temperatur, odczucia itp. No i za ile je wziąłeś, bo cena ze strony sklepu to niska nie jest, ale design wygląda nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 09.04.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Ja co prawda nie mam doświadczenia z ogrzewaniem mieszkania, ale biura. Mam biuro rachunkowe powierzchnia każdego z 4 pomieszczeń to ok. 13 m2 izolacja całkiem dobra. Od początku zimy ogrzewam pomieszczenia panelami na podczerwień o mocy 600W. Nie wiem o jakich wy panelach mówicie, ale ja mam takie małe o powierzchni mniej więcej 30x50 i cienkie na kilka milimetrów. Spotkałem się tez z grubymi i strasznie ciężkimi, ale do biura mi to nie bardzo pasowało. Kupiłem je za marne grosze na stronie http://www.panele-grzewcze-podczerwien.pl Za marne grosze w tej firmie? Moim zdaniem to jedna z najdroższych. Poza tym nie ma tam takich wymiarów co podajesz, osobiście byłam tam i oglądałam te panele. minimalny wymiar to 60X60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 09.04.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Pan Wojewoda z ecopartnera przesłał mi na maila wyniki ogrzewania panelami swojego domku ok. 100 m2 używanego od jesieni ubiegłego roku. Dom niestety ma feler - spory mostek termiczny na styku izolacji ścian i dachu, dlatego zużycie z takich sobie... Izolacja 18 cm styro, 30 cm wełny, wentylacja grawitacyjna. Aktualny test z mojego domu: (liczony od 24/01 do 25/03) - 60dni. salon 26m2 + kuchnia 7m2 + hall - 5m2 (plus klatka schodowa - czyli 2 kondygnacje) - czas pracy 297godzin : 60 dni = 4,95 = 5godzin na dzień. Moc 3,5kW. temp. dzień 20,6st.C, temp. noc 20,0st.C. Kiedy przebywamy (szykowanie posiłków, obiad itp) to ręcznie zwiększamy sobie temp. do 21,0 - 21,8st.C. Kiedy siadamy popołudniu już nie ruszając się za wiele, ustawiamy sobie na 22 - 23st.C. sypialnia nad salonem po podłodze 17,6m2, użytkowa 12,6m2 - czas pracy 188godzin : 60dni = 3,13 = 3 godz, 10minut na dzień. moc 1,15kW. temp. przez całą dobę 20st.C. biuro (gdzie jest mostek termiczny) na łączeniu ściany kolankowej na całej długości temp. spada do ok. 10st.C po podłodze 12,2m2, użytkowe 8,2m2 - 379godzin : 60dni = 6,31 = 6godz, 20minut na dobę. moc 0,65kW temp. noc 18,8st.C, dzień 21-23st.C. (ustawione jest 21st.C, jak mam dzień, że mi zimniej to ustawiam sobie ręcznie wyżej). pokój gościnny nie używany - mostek termiczny - jak wyżej powierzchnia identyczna moc 0,65kW temp przez całą dobę 18,6st.C. 142godziny : 60dni = 2,36 = 2 godziny 20minut na dobę. hall - 9,6m2 piętro - 143 godziny : 60dni = 2,38 = 2 godz 25minut moc 0,65kW temp w dzień 20st.C, noc 19st.C. łazienka - brak danych - termostat bez licznika czasu pracy. Duży mostek termiczny. Temp 20st.C. przez całą dobę. moc: 0,65kW. garaż - 22,4m2 - temp. ustawiona + 5st.C. moc 1,2kW. czas pracy całej zimy tylko 50godzin ! Koszt zimy 2012/2013 wynikający z rachunków otrzymanych do 24.01.2013 wynosi ok. 650zł + 1730zł = 2380zł + 1m3 drewna do kominka. Palone rzadko dla przyjemności. Jeszcze będzie lada dzień kolejny rachunek. Strzelam, że będzie to ok. 1300zł. RAZEM zima wyjdzie 3680zł + drewno 170zł. Dodam, że są to dane z prądu budowlanego (gdzie droższy jest 1kWh, oraz abonament, a także jest taryfa dzienna). projekt domu http://www.dominanta.pl/oferta/rusalka.html Zmiany w projekcie: - na poddaszu - łazienka jest większa o garderobę. Garderoby nie ma. i uzupełnienie dostałem dzisiaj fakturę. Przyjmowałem ok. 1300zł ostatni rachunek za ogrzewanie. A dostałem ok. 1080zł. Czyli cała zima wyszła mi zatem 3630: 100m2 = 36,30zł : 7mcy = 5,19zł. W rachunku pierwszy miesiąc był liczony w taryfie dziennej. Drugi miesiąc był już z licznikiem dwu taryfowym. Gdybym w miesiącu pierwszym z tej faktury miał też taryfę nocną miałbym ok. 100zł taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 09.04.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Dom piętrowy jest tańszy w ogrzewaniu. Ale i tak wolę parterówkę, nie trzeba po schodach biegać i strat nie ma w metrażu w związku ze skosami na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.06.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 Gratuluję, ale wiesz, że to niczego nie dowodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.06.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Witam. Dowodzi to, że sprawdza się ten system do samodzielnego ogrzewania domu ,że wydatki na prąd do ogrzania domu przez jeden miesiąc to koszt około 300 zł miesięcznie i dlatego gorąco polecam wszystkim co szukają taniego ogrzewania na prąd . Proszę piszcie do mnie na mój e-majl jeśli jesteście na rozstaju dróg i nie wiecie którą drogą podążyć by dobrze wybrać ogrzewanie swojego domu . chętnie wszystkim opowiem jak ten system się sprawdza. Pozdrawiam pana i wszystkich zainteresowanych. Tak zgadza sie ze się sprawdza, zgadza sie ze wydatki na m-c to 300 zł, to są fakty, ale to ze jest to tanie ogrzewanie elektryczne mozna tylko stwierdzić grzejąc ten sam dom przy tych samych temperaturach innymi rodzajami ogrzewania elektrycznego a jest ich kilka. Na innym forum jest bardzo aktywny dystrybutor folii grzewczych na podczerwien, który twierdzi ze takie ogrzewanie jest najtansze, gdy mamy ogrzewanie kablowe i wylewkę akumulacyjna i mozemy wykorzystac max II taryfę to tez jest tanio. Taniośc jest pojeciem względnym, szczegolnie wtedy gdy nie mozliwości bezposredniego porownania z innymi rodzajami ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 02.07.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Dowodzi to, że sprawdza się ten system do samodzielnego ogrzewania domu ,że wydatki na prąd do ogrzania domu przez jeden miesiąc to koszt około 300 zł miesięcznie i dlatego gorąco polecam wszystkim co szukają taniego ogrzewania na prąd . Powtórzę, to NICZEGO nie dowodzi. To dowodzi jedynie, że tyle zapłaciłeś za prąd. A jest równie wiarygodne, jakbym ja pokazał paragon z jednego tankowania na 100 PLN i napisał, że jazda samochodem kosztuje mnie 100 PLN rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 03.07.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 W sumie skoro rachunek za prąd jest od grudnia do czerwca i na 2000zł to weźmy, że normalnie bez ogrzewania za prąd byłoby 600zł, co daje nam 1400zł na 4 miesiące pełnej zimy, bo do połowy kwietnia były sniegi to i tak daje nam 4 miesiące po 350zł , anapewno poniżej 350zł, bo po 10 kwietnia napewno tez jeszcze było trochę grzane, dla mnie jest super, jak by u mnie wychodziło 400zł za samo ogrzewanie około 100m2 domku to by było też nieźle, bo teraz cały rok płacę około 300zł za ogrzewanie w bloku za 60m2 mieszkania, co daje rocznie jakieś 3600zł. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 09.07.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 Na pewno to Kopernik nie żyje. Takie wyliczenia warte są tyle, co papier na nim zapisany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 09.07.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2013 No tak Kopernik nie żyje. ale wyliczenia mogą pokazać, że ogrzewanie wychodzi jeszcze taniej, bo ja za prad miesięcznie płacę np. 150zł, a wodę mam z nitki ciepłą i kuchenkę gazową, tylko piekarnik na prąd. Ja wypośrodkowałam zużycie prądu bo jedni zuzywaja na miesiąc za 50zl inni za 150zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 10.07.2013 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 . Taniośc jest pojeciem względnym, szczegolnie wtedy gdy nie mozliwości bezposredniego porownania z innymi rodzajami ogrzewania. Taniość i grzanie panelami też. Byłem zainteresowany panelami więc poszedłem do biura handlowego we Wrocławiu. Wchodzę - jest ciepło. W trakcie rozmowy się okazało że ciepło pochodzi z żeliwnego kaloryfera a pokazowy panel jest nawet nie włączony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts