Kasieńka i Piotr 14.07.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Nie ma się co unosić. Dostałeś rachunek taki jaki dostałeś i dobrze. Kiedyś pisałeś, że nie lubisz w domu wysokich temperatur to pewnie ogrzewałeś do +12 *C a w porywach może nawet do +13*C. To, że za prąd zapłaciłeś tyle ile widnieje na rachunku wcale nie oznacza, że w domu miałeś ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 15.07.2013 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Kwiaciarz pisał już jakie ma temperatury utrzymuje - 17 -18*, niskie, ale nie aż tak niskie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 15.07.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 (edytowane) Kwiaciarz, gdybys mial 23 stopnie czy 6 stopni wiecej to rachunek bylby jakies 35-40% wyzszy, a to juz sa kwotay znacznie, chyba ze masz dom 250 m2... Edytowane 15 Lipca 2013 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 15.07.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Kwiaciarz pisał już jakie ma temperatury utrzymuje - 17 -18*, niskie, ale nie aż tak niskie . To nie dziwota, że ma takie rachunki za prąd. Wystarczy że zimą otworzy okna i drzwi i ma temperatury o jakich piszesz;) OK, ale poważnie. Ja testowałem panel w mieszkaniu i się nie zdecydowałem. Będzie nudno i tradycyjnie: podłogówka i PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 15.07.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 To nie dziwota, że ma takie rachunki za prąd. Wystarczy że zimą otworzy okna i drzwi i ma temperatury o jakich piszesz;) OK, ale poważnie. Ja testowałem panel w mieszkaniu i się nie zdecydowałem. Będzie nudno i tradycyjnie: podłogówka i PC. My mieliśmy okazję odwiedzić Iwonę i Mariusza i tam ten sposób ogrzewania przypadł nam do gustu. Też był to swego rodzaju test tyle że w naszym przypadku zaliczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 17.07.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 i jeszcze jedno - przez cały dzień nie ma mnie w domu, ani dziec.i Jesteśmy dopiero po 18 i używamy tv do godziny 22, pralkę żona włącza po 22, wszystkie czuwające urządzenia takie jak tv na cały dzień są wyłączane ,terma pracuje w drugiej taryfie, jedynie co lodówka pracuje cały czas.- to pytam się was za co dostałem taki rachunek przecież nie za powietrze ,które było w domu . WNIOSEK?? ZA OGRZEWANIE!!!! Po raz któryś z rzędu powtórzę, że to niczego nie dowodzi. Ja pokazywałem kiedyś u siebie na blogu jak zapewnić sobie komfort grzejąc się elektrycznie z mocą 80W. W konkretnych przypadku pozwoliło to na oszczędności rzędu aż 87%! http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/najoszczedniejsze-ogrzewanie-elektryczne/ Osobiście nie uważam temperatury 17-18*C za komfortową, więc nie uważam, by Twój przykład był w jakikolwiek sposób miarodajny dla przeciętnego użytkownika tego typu systemu grzewczego. Przy takiej oczekiwanej temperaturze to przez pół sezonu grzewczego wcale grzać nie trzeba, wystarczą zyski wewnętrzne i słoneczne. Ale nawet jakbyś miał w domu 20*C i pokazał mi swój rachunek za prąd, to też powiedziałbym Ci, że to jeszcze niczego nie dowodzi. Wiesz dlaczego? Jeśli ja kupię dwie bułki i konserwę za 10 PLN i pokażę Ci rachunek, to potraktujesz go jako dowód na to, że mogę się wyżywić za 10 PLN dziennie? Na tej samej zasadzie Twój rachunek za prąd mnie nie przekonuje o tym, jakie są RZECZYWISTE koszty Twojego ogrzewania. Dopiero gdybym miał dowód na to, że w swoim domu do ogrzewania nie zużywasz energii pod żadną inną postacią, to wtedy byłbym skłonny uwierzyć, że to ta sama wielkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 27.07.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Witam, zastanawiam sie nad tym ogrzewaniem do domu ktory zamierzam wybudowac, dom bedzie mial 90m2, koszty ogrzewania podawane tutaj sa akceptowalne, pozostaje jeszcze kwestia ogrzewa CWU, w jaki sposob najtaniej przy panelach to rozwiazac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 28.07.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Tanio, to zależy np. jak masz gaz to może być junkers, jak nie to pozostaje bojler, przepływowy ogrzewacz ( wychodzi drogo w eksploatacji ) no i solary co większośc osób stosuje ( montaż nie najtańszy, ale potem jest najtaniej ) Ja się osobiście do solarów przymierzam, ale mam problem innej kwestii czy mi to na dachu pozostanie i nie oderwie mi tego wiatr, ponieważ działkę mam tak usytuowaną, że bywają bardzo silne zachodnie wiatry. Niby mam obsadzone drzewami, ale to mało, tworzy sie taki tunel powietrzny z pól idacy, a dom kazali w warunkach zabudowy postawić bokiem do drogi tą stroną gdzie dach będzie czyli kalenicą prostopadle do drogi. Zobaczymy jaqk to z tymi solarami wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 28.07.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Witam, zastanawiam sie nad tym ogrzewaniem do domu ktory zamierzam wybudowac, dom bedzie mial 90m2, koszty ogrzewania podawane tutaj sa akceptowalne, pozostaje jeszcze kwestia ogrzewa CWU, w jaki sposob najtaniej przy panelach to rozwiazac? Powietrzna PC np. http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/podgrzewacz-cwu-z-pompa-ciepla-pcwu-200k-23kw-1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 29.07.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 nawet ciekawe, musze tylko zaglebic sie w zasade dzialania, ale pomysle nad tym, dzieki za propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.07.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 nawet ciekawe, musze tylko zaglebic sie w zasade dzialania, ale pomysle nad tym, dzieki za propozycje. Zrob sobie taki zestawienie male. Jesli ptrzebujesz na sezon 5000kWh energi naclele CO ,to cena grzania w poszczegolnych systemach bedzie nastepujaca: a) Grzejnikiem konwekcyjnym 5000kWh * cena pradu za kWh b) Farelka 5000kWh * cena pradu za kWh c) Kablami w podlogowce 5000kWh * cena pradu za kWh d) Podlogowka wodna i kotlem elektrycznym 5000kWh * cena pradu za kWh e) Panelami na podczerwien 5000kWh * cena pradu za kWh Bilans energetyczny to jest w miare prosta matematyka. Nic wiecej. Wyzej fi...a nie podskoczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 30.07.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 ja do cwu kupiłem pompe ariston Nuos Evo 110l. Z Paneli tez zrezygnowalem i mam podłogówkę akumulacyjną jak sie sprawdza ta podlogowka akumulacyjna? rozumiem ze prad pobiera w nocy a w dzien oddaje cieplo? jak sie sprawdzala przy mrozach -20st C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 30.07.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Kwiaciarz pisał już jakie ma temperatury utrzymuje - 17 -18*, niskie, ale nie aż tak niskie . Tyle to ja mam jak wyjeżdżamy zimą na wczasy. Co by kwiaty nie padły:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 30.07.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 na to pytanie bedę mógł odpowiedzieć za rok temat jest bardzo świerzutki i jeszcze zimą nie chodziła Takie jest założenie żeby grzałą noća a w dzien oddawala akumulacja 15cm. Zdaje się piekar25, że powinienem Cię przeprosić jak posądziłem Ciebie o reklamę "jedynego słusznego ogrzewania" To było tak z rok temu w tym wątku. Nie mam czasu już tego szukać. Posądziłem Cię o nachalną reklamę PRZEPRASZAM:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 31.07.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Zrob sobie taki zestawienie male. Jesli ptrzebujesz na sezon 5000kWh energi naclele CO ,to cena grzania w poszczegolnych systemach bedzie nastepujaca: a) Grzejnikiem konwekcyjnym 5000kWh * cena pradu za kWh b) Farelka 5000kWh * cena pradu za kWh c) Kablami w podlogowce 5000kWh * cena pradu za kWh d) Podlogowka wodna i kotlem elektrycznym 5000kWh * cena pradu za kWh e) Panelami na podczerwien 5000kWh * cena pradu za kWh Bilans energetyczny to jest w miare prosta matematyka. Nic wiecej. Wyzej fi...a nie podskoczysz Zbyt duże uproszczenie. W różnych systemach ogrzewania taki sam komfort cieplny możesz uzyskać różnym zużyciem energii. Cena prądu za kWh też może wychodzić różnie w zależności od kombinacji z korzystaniem z tańszych taryf. Generalnie dochodzę do wniosku, że przy dobrze ocieplonym domu wydatki na CO nie stanowią już lwiej części wydatków na prowadzenie domu, można więc wybierając system ogrzewania skupić się na innych cechach - bezobsługowość, bezawaryjność, estetyka, upodobania użytkowników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.07.2013 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 Zbyt duże uproszczenie. W różnych systemach ogrzewania taki sam komfort cieplny możesz uzyskać różnym zużyciem energii. A oczywiscie. Mozesz miec w domu 15*C i dmuchac na siebie farelka i bedzie cieplo. Mozesz tez siedziec pod panelem na podczerwien wlaczonym w kuchni i salonie. Tylko to nie jest komfort cieplny wg mnie. Komfort to nagrzanie domu do rzadanej temperatury a tutaj rodzaj dostarczenia energii moze zrobic juz ledwie procentowe roznice (np korzystny rozklad temperatur przy ogrzewaniu podlogowym), wiec koszt przy kazdym z systemow beda praktycznie jednakowe. Pomijam fakt akumulacyjnosci niektorych typow ogrzewania i korzystanie z taniego pradu. Pod to panele na pewno nie podpadaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 04.08.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 ja do cwu kupiłem pompe ariston Nuos Evo 110l. Z Paneli tez zrezygnowalem i mam podłogówkę akumulacyjną wiatr wieje i zmienia poglądy....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 04.08.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Są tacy co czytają cały wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 04.08.2013 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Mają mają i chwala. Założyłem ten temat z nadzieja że może jeszcze więcej osób się podzieli swoją opinia.. szczerze powiem że bardziej mnie interesuje opinia użytkowników a nie osób które na oczy takich paneli nie widziały a z góry przekreslaja ale chociaż jest dyskusja hihi. Póki co wplacilem tysiaczka zaliczki więc nie majątek a montaz przewiduje w okolicach marca. Piotr Iwonka pisała że te z Eco są lepsze niż szklane Przypomnij sobie twoje słowa:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 04.08.2013 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 :Mimo wszystko Panowie wybieram panele na podczerwień :D:D:D:D:D:D:D:D:wiggle::wiggle::wiggle::wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts