Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to tez wlasnie mowie, ze to podgrzanie i stygniecie bedzie "rownowwazone" i wyjdzie per saldo na zero. :)

Uściślę, na zero wychodzi podgrzewanie i stygnięcie, natomiast czas niższej temperatury jest oszczędnością.

Jeśli byłoby to 8 godzin w ciągu dnia i jeszcze 5 w nocy, i przyjmiemy rocznie 100 dni sezonu grzewczego to masz rocznie 1300 godzin z obniżoną temperaturą bez szkody dla komfortu termicznego mieszkańców.

Uściślę, na zero wychodzi podgrzewanie i stygnięcie, natomiast czas niższej temperatury jest oszczędnością.

Jeśli byłoby to 8 godzin w ciągu dnia i jeszcze 5 w nocy, i przyjmiemy rocznie 100 dni sezonu grzewczego to masz rocznie 1300 godzin z obniżoną temperaturą bez szkody dla komfortu termicznego mieszkańców.

Jak zrobisz tak jak napisales, to bedzie to dla komfortu tragedia. Dom to nie mieszkanko 40m2 grzane z kazdej ze stron przez sasiadow kiedy Ty wylaczysz ogrzewanie. Jak bedziesz grzal 11h na dobe bez akumulacji bazujac tylko na samych panelach, to anie nie bedzie to jakos oszczednie, ani komfortowo.

Wlasnie o takich mylnych wyobrazeniach w temacie ogrzewania jak to co opisales caly czas mowie. To nie jest kuchenka mikrofalowa, ze "obudowa" zimna a "produkty" wewnatrz maja ciepelko. Nie nagrzejesz murow - bedzie grzybek. JAk ogrzejesz - wyjdzie kosztowo praktycznie na jedno. :)

Jakieś pojęcie o wpływie zmiany temperatury na zużycie daje przykład dwóch pokoi o takiej samej powierzchni, takim samym mostku termicznym, z tym że jeden był nieużywany i cały czas temperatura 18,6* a w drugim było biuro i w dzień było grzane do 21 - do 23*, a na noc 18,8*.

Podawany jest dobowy czas pracy paneli

biuro (gdzie jest mostek termiczny) na łączeniu ściany kolankowej na całej długości temp. spada do ok. 10st.C

po podłodze 12,2m2, użytkowe 8,2m2 - 379godzin : 60dni = 6,31 = 6godz, 20minut na dobę.

moc 0,65kW

temp. noc 18,8st.C,

dzień 21-23st.C. (ustawione jest 21st.C, jak mam dzień, że mi zimniej to ustawiam sobie ręcznie wyżej).

pokój gościnny nie używany - mostek termiczny - jak wyżej

powierzchnia identyczna

moc 0,65kW

temp przez całą dobę 18,6st.C. 142godziny : 60dni = 2,36 = 2 godziny 20minut na dobę.

Cytat z maila od sprzedawcy/użytkownika paneli.

Różnica dramatyczna, może nieużywany pokój miał zyski od słońca? Tego niestety nie dopytałem.

Jak zrobisz tak jak napisales, to bedzie to dla komfortu tragedia. Dom to nie mieszkanko 40m2 grzane z kazdej ze stron przez sasiadow kiedy Ty wylaczysz ogrzewanie. Jak bedziesz grzal 11h na dobe bez akumulacji bazujac tylko na samych panelach, to anie nie bedzie to jakos oszczednie, ani komfortowo.

Wlasnie o takich mylnych wyobrazeniach w temacie ogrzewania jak to co opisales caly czas mowie. To nie jest kuchenka mikrofalowa, ze "obudowa" zimna a "produkty" wewnatrz maja ciepelko. Nie nagrzejesz murow - bedzie grzybek. JAk ogrzejesz - wyjdzie kosztowo praktycznie na jedno. :)

Sęk w tym, że my sobie gdybamy, a są ludzie którzy tak mają i o grzybie ani super wysokich rachunkach jakoś od nich nie słychać.

Wcale nie twierdzę że będę grzał tylko 11h na dobę, w tym czasie nastawię temperaturę komfortową dla mnie. W pozostałych godzinach też będzie dom ogrzewany, tylko że do niższej temperatury. Dla odczucia komfortu termicznego nie ma potrzeby nagrzać całej objętości ścian, wystarczy cienka warstwa.

Cytat z maila od sprzedawcy/użytkownika paneli.

Przy takiej "podbudowie" mieszkanie w domu z tymi panelami baaaardzo bolesnie zweryfikuje twoje teorie w tym wzgledzie. Jesli nastawiasz sie na oszczednosci (a z tego co widze to tak), to jesli zbudujesz dom w ktorym dobowe wahania temperatury w pomieszczeniach moga byc na poziomie 4-5*C, to te "oszczednosci" Cie zjedza z butami razem. Jesli zbudujesz normaly dom, to po wylaczeniu ogrzewania przez dobe temperatura przy mrozach nie powinna spac o wiecej niz 1,5-2*C

Przemysl to doglebnie, poki jeszcze na to pora. Przy kazdym innym rodzaju ogrzewania mozesz na stale wylaczyc grzanie jakis pomieszczen i nie jest to zadna "zaleta" tych paneli.

Wielu użytkowników forum opiera się między innymi na kontaktach z przedstawicielami handlowymi/producentami/sprzedawcami. Dopóki Ci ostatni nie wprowadzają w błąd co do swojego statusu to nie dzieje się nic złego. Dlatego zaznaczyłem że cytat pochodzi z takiego a nie innego źródła. Twoja nieufność zakrawa w tym przypadku o paranoję. To tyle odnośnie mojej 'podbudowy'. Żeby Cię uspokoić, to w kwestii ruchu ciepła i wymienników mam za sobą studia inżynierskie i staram się oddzielić ziarno od plew. Odbyłem również wizytę zimą w domu ogrzewanym takimi panelami i komfort przypadł nam (mnie i żonie) do gustu. Uważam, że jeśli chodzi o wybór systemu CO odrobiłem zadanie domowe dobrze. Co nie znaczy, że wybrałem najtańszy możliwy system w zakupie i eksploatacji, nie to było moim celem.

Wahania temperatur. Ta niższa temperatura do 18* z haczykiem, wyższa 21-23*. W domu grzanym tylko panelami, zejście do niższej temperatury może nastąpić stosunkowo szybko, bo jest to temperatura rdzenia ścian i podłóg. Wnioskuję tak z doświadczeń kwiaciarza. Wspominał, że dobrze dom ocieplił mimo to temperatura spadała mu o 1* w ciągu kilku godzin, a nie całej doby.

W temacie "paranoi" co do doradztwa sprzedawcow, to sam pracuje 18 lat w handlu i cos kupujac zawsze mam "dobrze odrobione zadanie domowe" i widze - grajac totalnego lamera - co mi sprzedawca chce wcisnac. Poczawszy od sprzetu naglasniajacego i TV a na dachowce na dom konczac. Oczywiscie sa wyjatki, takie bile kruki, ale one tylko potwierdzaja regule.

Pozwolisz, ze wrocimy do tematu jak juz pomieszkasz jeden sezon z tymi panelami Jesli faktycznie tak jak piekar sie nie opamietasz w pore. Popowiadasz wtedy szczerze (jesli sie odwazysz) o kosztach i o komforcie. OK? :)

OK.

Asolt by ci pewnie powiedział że po 1 sezonie nie powinno się oceniać zużycia, warto zrobić to później. Tak szybko, się mnie nie pozbędziecie :).

Co do handlu, no tak są dwie szkoły sprzedawców. Jedna to znaleźć jelenia - bardzo popularna, a druga to mieć satysfakcję z naprawdę zadowolonego klienta. Jak jesteś końcówką wielkiej firmy to nie masz wpływu na produkt i cię rozliczają ze sprzedaży. Ci co są mali i niezależni mają większy wybór jak podejść do klienta. Nie ukrywam, że akurat ten sprzedawca/producent zdobył moje zaufanie, no ale musiał sobie na to zapracować.

Z satysfakcji nie zrobisz obiadu ani nie oplacisz rachunkow. Twoj sprzedawca paneli jaka bedzie mial satysfakcje, jak Ci wyzna cala prawde na ich temat i zobaczy w oddali tyl twojej glowy?

Gwarantuje Ci, ze pierwszy sezon bedzie pod wzgleddem komfortu miarodajny o zuzycie bedzie tez mozliwe do oceny na kolejne lata. :)

Stwierdzenie ze dom jest ocieplony dobrze jest nieprecyzyjne, to mozemy obiektywnie stwierdzić na podstawie wsp Eu.

Nie chce mi się teraz szukać, ale kwiaciarz podał chyba całkowite zużycie energii elektrycznej za rok/ (może sezon zimowy?) Uwzględniając jego upodobanie do chłodu - około 18* - można szacować jakość tego ocieplenia. Nie każdy ozc sobie wylicza.

Z satysfakcji nie zrobisz obiadu ani nie oplacisz rachunkow. Twoj sprzedawca paneli jaka bedzie mial satysfakcje, jak Ci wyzna cala prawde na ich temat i zobaczy w oddali tyl twojej glowy?

Gwarantuje Ci, ze pierwszy sezon bedzie pod wzgleddem komfortu miarodajny o zuzycie bedzie tez mozliwe do oceny na kolejne lata. :)

Ale z satysfakcji ludzie piszą referencje, które pomagają zdobyć kolejnych klientów. Więc niejako i na obiad i na rachunki będzie. Co do komfortu zgoda. Z zużyciem to zobaczę, 1 sezon - daję sobie na wychwycenie ewentualnych błędów wykonawczych i ich poprawkę, nauczony przykładem R&K.

Nie chce mi się teraz szukać, ale kwiaciarz podał chyba całkowite zużycie energii elektrycznej za rok/ (może sezon zimowy?) Uwzględniając jego upodobanie do chłodu - około 18* - można szacować jakość tego ocieplenia. Nie każdy ozc sobie wylicza.

Miałem przyjemność rozmawiać z kwiaciarzem, o ile jego swiadectwo było dobrze wykonane (a mam co tego powazne wątpliwości ) to wyniki nie upowazniają go do takiego stwierdzenia. Zresztą szybki spadek temp potwierdza moje przypuszczenia. Nie chodzi o to zebym kazdemu wbijał szpilkę , ale liczby są nieubłagane.

Edytowane przez asolt

Czyli pewnie nabył na allegro najniższym kosztem, żeby nie przepłacać za kolejny papierek.

Tym lepiej dla mnie, ja swoje planowane ocieplenie oceniam jako 'przyzwoite'. Zobaczymy jaka temperatura w końcu okaże się dla nas komfortowa, obecnie w bloku to 22-23*, nie spodziewam się jednak polubić 18*.

Tym lepiej dla mnie, ja swoje planowane ocieplenie oceniam jako 'przyzwoite'. Zobaczymy jaka temperatura w końcu okaże się dla nas komfortowa, obecnie w bloku to 22-23*, nie spodziewam się jednak polubić 18*.

Jak bys temperature nie uznal za komfortowa, to napisz mi jeszcze prosze jak chcesz tymi panelami grzac w tanim pradzie.:)

U Ciebie sie az prosi o podlogowke (taka czy inna).

Zadowolony klient to niestety najczesciej milczacy klient. Ten niezadowolony to rozwrzeszczana "bestia". :)

ja pisałem że jestem zadowolony z ogrzewania panelami i dalej tak będę twierdził,ale nie jestem zadowolony z położenia instalacji elektrycznej przez tą firmę która sprzedała mi panele.

asolt masz rację nie jest miarodajne używanie paneli przez jeden sezon i dlatego też nie wyrzucicie mnie z wątku tak szybko i w przyszłym sezonie też będę pisał o moich panelach i jak zachowuje się budynek i jakie odczucia ma moja rodznia z ich użytkowania.

Pozdrawiam wszystkich piszących na tym forum:wiggle:

asolt masz rację nie jest miarodajne używanie paneli przez jeden sezon i dlatego też nie wyrzucicie mnie z wątku tak szybko i w przyszłym sezonie też będę pisał o moich panelach i jak zachowuje się budynek i jakie odczucia ma moja rodznia z ich użytkowania.

To napisz jakie miales koszta ogrzewania i w jakim budynku.

Chetnie tez poczytam o odczuciach odnosnie komfortu, aczkolwiek to rzecz mocno subiektywna.