Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Osobiście zakupiłem panele grzewcze z polecenia znajomych, ponieważ bardzo je chwalili. Zarówno ja jak i moi znajomi mamy panele polskiego producenta nanoheizungen. Po ponad roku użytkowania stwierdzam, że faktycznie są tanie w eksploatacji (kupiłem panele z wyceny, którą dla mnie przygotowano), ale przede wszystkim wygodne.

Są godne polecenia zarówno dla młodych jak i dla osób starszych. Słyszałem o rożnych panelach na rynku, ale te które ja posiadam polecam w 100%.

:bye:

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

arczi87 - przepatrzyłem stronę www i krs-online. Sami piszą o niemieckiej jakości, nie podają producenta, firma

HOUSE INNOVATION SP Z O O

jest dystrybutorem na Polskę. To jest twój pierwszy post i podejrzanie pachnie reklamą z krypty, a tego na forum robić nie wolno.

Jako zadowolony użytkownik mógłbyś podać natomiast fakty które mogą pomóc innym. Opisz swój dom/mieszkanie, jaką utrzymywałeś temperaturę, jakie moce paneli masz w poszczególnych pomieszczeniach wraz z ich ogrzewaną powierzchnią. Po roku możesz podać zużycie na ogrzewanie, jeśli wcześniej ogrzewałeś inaczej to możesz porównać. Miło byłoby też wiedzieć po ile kupiłeś panele i ile wyniósł cię montaż.

Oby twój drugi post był dużo lepszy od pierwszego - kibicuję.

To jest twój pierwszy post i podejrzanie pachnie reklamą z krypty, a tego na forum robić nie wolno.

To JEST (w dodatku malo inteligentna, bo smierdzaca na kilometr) reklama i kazdy chyba to widzi. To naprawde musi byc jakies gowno, ze trzeba sie uciekac do takich "pdstepow", zeby zlapac klienta.

Zwlasza "taniosc eksploatacji" jest tutaj argumentem. Przy mocy grzewczej 5kW pobieraja zapewne tylko 4kW ;)

To JEST (w dodatku malo inteligentna, bo smierdzaca na kilometr) reklama i kazdy chyba to widzi. To naprawde musi byc jakies gowno, ze trzeba sie uciekac do takich "pdstepow", zeby zlapac klienta.

Zwlasza "taniosc eksploatacji" jest tutaj argumentem. Przy mocy grzewczej 5kW pobieraja zapewne tylko 4kW ;)

Ja trochę inaczej rozkładam akcenty 'To CHYBA jest reklama i MOŻE nie każdy to widzi'. Dlatego pisnąłem posta powyżej.

Od siebie dodam tylko że założyłem pod licznik na panele więc zamierzam monitorować zużycie prądu w miarę dokładnie

a nie prostsze było by życie gdybyś je użytkował i cieszył się życiem , a nie ciągłe patrzenie na liczniki i zastanawianie się czy dobrze wybrałeś czy nie

• 1 month później...
Właśnie zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznym w planowanym domku 120m2, zapotrzebowanie ściana u=0,25, podłoga u=0,3, dach=0,2, wentylacja grawitacyjna czyli szczytowe zapotrzebowanie na -18 (Toruń) wychodzi coś ok 5 kW. Rozważam Infrapanele lub folie grzewcze. Folie w sumie można schować w podłodze więc chyba będzie bardziej estetycznie. Generalnie liczę, że w porównaniu z instalacją na wodzie zaoszczędzę przynajmniej 10 tysi na inwestycji, ale będę musiał płacić ok 800 zł w sezonie (czyli ok 200 więcej niż przy gazie) - czy rachunki na takim poziomie to rozsądne założenie ?

Jesli projektowe obciazenie cieplne masz 5kW to w sezonie pewnie zuzyjesz na cele CO jakies 9k kWh energii. Policz sobie koszty wg swojej taryfy jaka placisz za prad i dodaj do tego CWU. Bedziesz mial przyblizone roczne rachunki na te cele.

Dla wielkosci zuzycia nie ma znaczenia medium jakim ta energie dostarczysz do domu.

Też właśnie zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznym i takie rozwiązanie z panelami podświetlanymi led wygląda mega. Tylko pozostaje kwestia ceny. Czy nie taniej będzie kupić zwykłe panele IF i dorzucić do nich taśme LED ? To będzie remont czy nowy dom ?

Witam wszystkich nowych użytkowników paneli na podczerwień.

Czy może któraś lub któryś opisać jakie macie nastawienia na termoregulatorach.

U mnie są takie same jak w zeszłym sezonie czyli pokoje w taryfie tańszej nastawione są na 19,4 na droższej na 18,4 WC na dole tańsza 18,4 droższa 17,4 łazienka cała dobę 18,4 a okres kąpielowy 19,4 w garażu mam 12 na tańszej ,a na droższej 10(garaż w bryle budynku).

Wiem ,wiem wiem już pisaliście że wy przy tych temp. to byście byli soplami lodu....( mówię do kolegów z forum....z zeszłego sezonu)

Ja tak po prostu lubię .

Chciałbym też poznać nastawienia paneli użytkowników ,którzy zaczęli ogrzewać dom tymi panelami.

Pozdrawiam ciepło w ten wietrzny i zimny dzionek.

Witam ! To mój pierwszy sezon z panelami wkrótce dostanę fakturę za prąd to napisze dłuższego maila, póki co te temperatury powyżej to dla mojej rodziny normalnie zimno. Ja w pokojach wtedy, kiedy w nich przebywamy mam ustawione 21,2 stopnia w pozostałym czasie 20, 5 stopnia w łazienkach w ciągu dnia 20 stopni wieczorem 22 stopnie

Jednym z wątków który się tutaj przewija jest dyskusja czy rodzaj ogrzewania (z COP=1) może wpłynąć na zużycie energii. Moi szanowni oponenci - jasiek71, asolt, kbab, pyxis (przepraszam jeśli ktoś czuje się pominięty)... uważają, że wynika to z zasad fizyki, że jest to niemożliwe.

Do tej pory uważałem, że źródłem ewentualnej różnicy może być ilość ciepła tracona z powietrzem wywiewanym z domu w zależności od sposobu ogrzewania i systemu wentylacji.

Ostatnio jednak uświadomiłem sobie, że ogrzewanie podłogowe zakłada utrzymywanie temperatury podłogi na poziomie 29* - poradnik Muratora.Przy ogrzewaniu panelami temperatura powierzchni podłogi ma nieznacznie - o ułamki stopnia przekraczać temperaturę powietrza - oznacza to temperaturę rzędu 22*. Straty ciepła przez podłogę do gruntu będą zatem niższe w przypadku ogrzewania podczerwienią - zakładając taką samą izolację termiczną fundamentów.

Edytowane przez blekowca

Ostatnio jednak uświadomiłem sobie, że ogrzewanie podłogowe zakłada utrzymywanie temperatury podłogi na poziomie 29*

Zle sobie "uswiadomiles". Przy temperaturze w okolicach 0*C na zewnatrz moja podloga ma srednio 24*C (steruje za pomoca temp wylewki, wiec jestem na biezaco) przy utrzymywanej temperaturze w domu 22-23*C. Tylko dlatego nie ma 23*C, bo grzeje akumulacyjnie w tanim pradzie. Te rzeczone 29*C muaiala by miec chyba przy -30*C na zewnatrz, a ja mam calkiem przecietnie docieplony dom z WG na dodatek. W "termosiku" te temperatury podlogi sa jeszcze bardziej zblizone do temp pomieszczenia.

To może w twoim domu tak jest, ale z tego co wiem to każdy co ma podłogówkę to mówi, że podłoga jast ciepła, a przy temp. podłogi 24 to raczej w dotyku nie byłaby ciepła. I tez czytałm, że Ci co mają podłogówkę mają nastawione na 29 stopni ją, więc nie wiem czy tak jest jak mówisz. Poza tym bekowca pisząc to chyba nie miał na myśli jesieni tylko porządną zimę z minusowymi temperaturami nie koniecznie -30 ale przy -10. I ma rację, że ucieka to ciepło podłoga więcej niż przy grzaniu innym np. panelami czy kaloryferami. Idąc dalej tym tropem to grzejąc kaloryferami znów ucieka więcej ciepła sufitem, czyli panelami ucieka tego ciepła najmniej i dlatego jest energooszczędne, bo grzeje ze sufitu w dół. Ma rację. :)

To może w twoim domu tak jest, ale z tego co wiem to każdy co ma podłogówkę to mówi, że podłoga jast ciepła, a przy temp. podłogi 24 to raczej w dotyku nie byłaby ciepła. I tez czytałm, że Ci co mają podłogówkę mają nastawione na 29 stopni ją, więc nie wiem czy tak jest jak mówisz. Poza tym bekowca pisząc to chyba nie miał na myśli jesieni tylko porządną zimę z minusowymi temperaturami nie koniecznie -30 ale przy -10. I ma rację, że ucieka to ciepło podłoga więcej niż przy grzaniu innym np. panelami czy kaloryferami. Idąc dalej tym tropem to grzejąc kaloryferami znów ucieka więcej ciepła sufitem, czyli panelami ucieka tego ciepła najmniej i dlatego jest energooszczędne, bo grzeje ze sufitu w dół. Ma rację. :)

To ma zle zrobiona podlogowke. :)

Moja podloga w dotyku po prostu nie jest lodowata. Nie jest tez ciepla. Mieszkalem juz w zeszlym sezonie przy temperaturze -18*C i wdedy nad ranem podloga w lazience po dotkniecu bosa stopa byla letnia. W reszcie domu miala okolo 25-26*C.

Jak masz ogrzewanie podlogowe, to zwracasz najczesciej uage na izolacje posadzki i nie dajesz tam na gruncie 5cm. Ja mam na scianach 10cm styro, ale pod posadzka juz 18cm. Ta "energooszczednosc" paneli w tym przypadku to sa jakies drobne procenty, a co do komfortu to nawet nie ma o czym gadac.

Nie podnosil bym wiec tego tematu jako kwestii decydujacej o wyborze paneli, bo to postawienie tematu na glowie. :)