prymek 27.12.2013 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 Myślę że to nie jest najlepszy pomysł w łazience jesteś tylko na chwilę i nie zawsze zapalasz światło a więc nie zdąży się nagrzać. . wlasnie dlatego ze tylko jestem na chwile to nie widze potrzeby tam ustawiac na stale temp, zadna ze scian nie jest zewn (dwie sasiaduja z pokojami) i swiatlo zawsze zapalam bo nie ma w niej okna, czyt. swiatla dziennego, poza tym jak czytam wystarczy 10 min zeby nagrzac pomieszczenie do odp. temp., a i łazienka ma az 3,7 m2 jak ide sie zalatwic, czy umyc rece,zeby czy wlaczyc pralke to nie ma potrzeby tam grzac - tak naprawde potrzeba pojawia sie jak chcesz wziac np. prysznic mam jeszcze pytanko czy podczerwien wysuszy pranie w pokoju na suszarce - tak jak dotychczas wieszane na kaloryferze czy na suszarce w ogrzanym powietrzu w pokoju ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 28.12.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Dorzucę 3 grosze do łazienki... Szybkość nagrzewania danego pomieszczenia jest uzależniona od mocy źródła ciepła. Tyle, że extra moc kosztuje. Też rozważałem dogrzewanie łazienki tylko przed braniem kąpieli lub prysznica. W praktyce potrzeba na to około kwadransa. Po tym czasie grzanie jest kontynuowane przez parę gorącej wody z kąpieli/prysznica. U mnie uzgodniłem montaż dodatkowego włącznika czasowego - jednym wciśnięciem uruchamiam 15 minut grzania na maksa, z pominięciem nastawy termostatu. Suszenie prania - ciekawe pytanie. Przyłączam się - czekamy na odpowiedzi użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.12.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Nie ma znaczenia jak dostarczysz energie potrzebna do przemiany fazowej. Mozesz podczerwienia, mozesz konwekcja. Pranie fajnie sie suszy urzadzeniem do tego przeznaczonym - suszarka do prania. Szybko i "szmaty" sa zupelnie inne w dotyku niz takie suszone tradycyjnie. Uzywamy od paru ladnych lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 29.12.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Piekar25, podobny jak w przypadku innego ogrzewania. Mam wrażenie, że wystęuje wieksza ilośc cykli : ciepło-wychłodzenie. Ponieważ to ciepło minimalnie akumuluje się w ścianach, to i szybko je oddaje. Wtedy też szybciej załącza się panel i szybciej wyłącza. Według założeń prodcuentów, panel pracuje w sumie ok 6 godzin na dobę, czyli po 15 minut na godzinę. Wyliczenia oczywiście teoretyczne - jak mi ruszy już docelowy system postaram się to sprawdzić w praktyce. Chociaż wiadomo, ze wszystko zależeć będzie od temp. zewnętrznej. pzdr, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 29.12.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Ale piekar to ojciec założyciel wątku. O tym co piszesz pewnie wie, a teraz przyszedł się podroczyć z nami:cool:A propos 50 stron mielenia niekoniecznie na temat, to noszę się z zamiarem przygotowania streszczenia dla tych którzy szukają treściwej informacji o tym sposobie ogrzewania. Jak już to zrobię to dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymek 29.12.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 (edytowane) wlasnie dzis przejechalem sieciowe markeciki budowlane i znalazlem to cudo 1500 W (na dwoch nastawach mocy z termostatem) w cenach powystawowych po szt. w roznych marketach w Polsce:) oraz 2000 W (rowniez w dwoch nastawach i termostatem) - mozna wieszac , mozna na nozkach postawic na 2 x 2kW i 3 x 1,5 kW (moce w nich mozna obnizyc o polowe) wydam max 2 tysie, a nie 6-7 plus jakis tysiak na rolety zewn. na trzy okna (dodatkowa termoizolacja) i dodatkowe uszczelki samoprzylepne na pcv okna i drzwi wejsciowe (niestety parter naprzeciw wejsciowych do budynku - a drzwi stare bo wspolnotowcy zlosliwi i biedni zeby w nie zainwestowac) i mam nadzieje jedna zime przetrwac taniej niz poprzednie - tym bardziej ze wizja jest taka - ze od 1 sty albo sam zostane z KPEC-em z nieocieplonym przylaczem do budynku albo zrezygnuje z niego jaki mam zamiar, pozostanie jeszcze CWU (bo to z tego samego łącza) - ale z tym albo na next sezon, albo tez jakis elektr. bojlerek - bo z dwufunkcyjna gazowka i wykorzystaniem kaloryferow w mieszkaniu juz nie zdaze raczej przed ta zima p.s. prosilem na privie o priv kontakt do pewnych osob tutaj, ktorzy rzekomo uzytkuja owe panele zeby swobodnie o tym pogadac i cisza czyzby to sciemniacze/naganiacze jak widac po moim powyzszym wpisie to niezle bicie jest na tym - odejmujac oddzielne termostaty i montaz to 100-200 % nawet wychodzi Edytowane 29 Grudnia 2013 przez prymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 29.12.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 prymek, ale chyba nikt nie wie o czym piszesz:( Linka jakiegoś daj albo co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymek 29.12.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 prymek, ale chyba nikt nie wie o czym piszesz:( Linka jakiegoś daj albo co a o czym jest watek - no bez jaj:( no tak jak 40 stron z 50 nie na temat to sie nie dziwie zdziwienia kolegi jeszcze nie kupilem wiec zadnych linkow - bo mnie ktos wyprzedzi jeszcze reasumujac poprostu zaryzykuje w ta podczerwien (czesto korzystalem z saun infra i moge powiedziec ze one dzialaja) liczac na wiekszy koszt piecykow a nizszy energii, zamiast kupowac jakies konwektory, olejowki, kwarcowki za grosze a potem za rachunek mies do energetyki wywalic 2 kloce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Demigod 29.12.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 wlasnie dzis przejechalem sieciowe markeciki budowlane i znalazlem to cudo 1500 W (na dwoch nastawach mocy z termostatem) w cenach powystawowych po szt. w roznych marketach w Polsce:) oraz 2000 W (rowniez w dwoch nastawach i termostatem) - mozna wieszac , mozna na nozkach postawic na 2 x 2kW i 3 x 1,5 kW (moce w nich mozna obnizyc o polowe) wydam max 2 tysie, a nie 6-7:( Jakieś dziwne te panele które znalazłeś, poza tym z tego co wiem i jeśli dobrze pamiętam to do domów max to 1200 W czy nawet mniejsze. Wszystkie powyżej tej mocy to są panele do hal, fabryk itd Ja mam 900 i 650 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymek 29.12.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Wszystko kwestia wys pomieszczen (u mnie 3 m) bo tak naprawde chodzi o kubature pomieszczenia a nie metraz, kwestia wys=moc jest oczywista - te o wiekszej mocy mocniej grzeja (tzn wieksza temp. na czole panela , czyli dalsza odleglosc od kogo/czegolwiek jest wymagana zeby nie stwarzac dyskomfortu grzania glowy).U mnie kubatura wszystkich pomieszczen to ok.150 m3, czyli wg producentow/dystrybutorow tych urzadzen ok. 5 kW wymagane na moje mieszkanie (30-35W/m3)- panele ktore chce zakupic maja sumaryczna moc 8,5 kW (ale moga pracowac na mocach 1/3 lub 2/3 swojej nominalnej mocy, czyli na wymaganych 5 kW lub na ok. 3 kW lub sumarycznych 8,5 kW - co tak naprawde sugeruje kazdy sprzedawca tego systemu, piszac ze im wieksza moc paneli tym krotszy czas ich zalaczania - bede mial mozliwosc samemu sprawdzenia czy to jest prawda czy tylko chwyt marketingowy zeby dystrybutor mogl sprzedac panele wiekszej mocy niz wymagana) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Demigod 29.12.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Daj jakiś link do tych paneli bo pierwszy raz słyszę o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 30.12.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 śledzę od jakiegoś czasu ten wątek i nie nie wierzę w to co czytam!! Przecież grzanie prądem bez pompy ciepła ma COP=1........ te panele to jakieś perpetum mobile - co z 1 kw energi tworzą 1,5 ????? Jakąś nową fizykę tworzycie, a propo ceny to ja mam 11 grzejników elektrycznych atlantica o łącznej mocy 10,5kw i wydałem na nie 2200zł..... cała moc grzewcza grzejników jest dwukrotnie większa niż zapotrzebowanie domu.... w łazience mam nawet cztero krotnie większą żeby szybko zwiększać okresowo temperaturę podczas np brania prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 30.12.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Wszystko kwestia wys pomieszczen (u mnie 3 m) bo tak naprawde chodzi o kubature pomieszczenia a nie metraz, kwestia wys=moc jest oczywista - te o wiekszej mocy mocniej grzeja (tzn wieksza temp. na czole panela , czyli dalsza odleglosc od kogo/czegolwiek jest wymagana zeby nie stwarzac dyskomfortu grzania glowy).... Ciekawe z tym komfortem. Jeśli takie przemysłowe panele by się sprawdziły u Ciebie, to mogłoby to oznaczać w przyszłości alternatywę dla tych co mają wysokie pomieszczenia. Czekam na relację z użytkowania. Moc panela musi przewyższać straty ciepła z danego pomieszczenia. Kubatura czy powierzchnia podłogi to tylko taki wstęp do oszacowania ile takie straty mogą wynosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymek 30.12.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 śledzę od jakiegoś czasu ten wątek i nie nie wierzę w to co czytam!! Przecież grzanie prądem bez pompy ciepła ma COP=1........ te panele to jakieś perpetum mobile - co z 1 kw energi tworzą 1,5 ????? Jakąś nową fizykę tworzycie, a propo ceny to ja mam 11 grzejników elektrycznych atlantica o łącznej mocy 10,5kw i wydałem na nie 2200zł..... cała moc grzewcza grzejników jest dwukrotnie większa niż zapotrzebowanie domu.... w łazience mam nawet cztero krotnie większą żeby szybko zwiększać okresowo temperaturę podczas np brania prysznica. witam, sie zastanawiam skad taki wniosek ze z 1 kW mocy panela ma byc 1,5 kW? nic takiego nie doczytalem tutaj wg sprzedajacych te panele to 30-35 W na m3 takie jest przyblizone zapotrzebowanie mocy - oczywiscie w starej budzie nie ocieplonej zadnych pomiarow energetycznych nie robilem i raczej nie bede robil - z obliczen wychodzi mi 150 m3 kubatury - z racji powyzszego przyjmuje te wieksza moc na m2 czyli ok. 5 kW na cale mieszkanie, wlasnie rozmawialem z gosciem ktory raczej przekonuje mnie do piecow akumulacyjnych (pobierajacych prad tylko z drugiej taryfy) zamiast tych paneli, on z kolei podaje zapotrzebowanie ok. 150 W na m2, czyli ok. 7 kW, na same pokoje jakies 5 kW (lazienka i kuchnia mogl by byc konwektor albo te panele) co do Twoich grzejnikow atlantica - to znam producenta kanadyjczykow ktory tez je poleca - ale glownie dlatego zeby m2 budowanego przez nich domu byl nizszy(brak komina, inst. grzewczej itp.) No i taniocha w zakupie (jak piszesz) - moja obawa jest taka, ze jak cos tanie w zakupie to bedzie drogie w uzytkowaniu, czyt. olejowka, konwektor, kwarcowka wydasz 100 pln na zakup szt. a rachunek za prad przy -20 przyjdzie 1500 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 30.12.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 w No i taniocha w zakupie (jak piszesz) - moja obawa jest taka, ze jak cos tanie w zakupie to bedzie drogie w uzytkowaniu, czyt. olejowka, konwektor, kwarcowka wydasz 100 pln na zakup szt. a rachunek za prad przy -20 przyjdzie 1500 pln Czy to bedzie podłogówka wodna elektryczna czy kable, czy konwektor czy tez panele lub folia grzewcza to jezeli przy -20 oC ma byc rachunek 1500 zł to bedzie niezaleznie od rodzaju ogrzewania czystym pradem. Ewentualne nieznaczne róznice mogą wynikac jedynie z rodzaju i sposobu regulacji temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 30.12.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 ... No i taniocha w zakupie (jak piszesz) - moja obawa jest taka, ze jak cos tanie w zakupie to bedzie drogie w uzytkowaniu, czyt. olejowka, konwektor, kwarcowka wydasz 100 pln na zakup szt. a rachunek za prad przy -20 przyjdzie 1500 pln Wałkowaliśmy temat gdzieś na początku tego wątku - im lepiej ocieplony dom, tym mniejsze znaczenie ma rodzaj źródła ciepła. Jak się nie popełni jakiś strasznych błędów przy montażu/ustawianiu to zużycie energii nie powinno znacząco się różnić. Pozostają kwestie awaryjności, komfortu cieplnego, upodobań, estetyki, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymek 30.12.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 wydaje mi sie ze nie do konca jest tak jak piszecie powyzej, oczywiscie pewnych rzeczy czy fizyki sie nie oszuka jak tu jeden ciagle przklejajac te same wpisy nabija sobie nimi licznik czemu np. piec akumulacyjny jest conajmniej 2 x drozszy w zakupie niz np. konwektory atlantica? otoz jego konstrukcja jest bardziej skomplikowana - musi skumulowac cieplo w nocnej polowie doby, zeby moc je oddac w dziennej, natomiast w atlanticach masz pokretlo max/min i ot cala filozofia wg mnie w tych panelach czy piecach najwazniejsza jest elektronika ktora ma tym sterowac, czyli decydowac o zal i wyl danego urzadzenia dla utrzymania wymaganej temp. - chociaz slyszalem ze niektorzy wlaczaja je (panele) na zasadzie on/off na noc na tanszej taryfie, ale to chyba sie mija z celem bo wtedy one chodza na max mocy bez zadnej regiulacji temp oczywiscie zgodze sie ze jak sciany nie ocieplone, szpary w oknach itp. to straty wieksze, czyli zapotrebowanie na energie tez wieksze - jak bede budowal wkoncu swojego drewniaka to ocieplenie bedzie priorytetem (panele na podczerwien chyba sie tam nie nadadza bo z tego co sie orientuje takie domy nie kumuluja ciepla), natomiast aktualnie budynek wspolnotowy 2 pietrowy i chyba nie ocieple sobie tylko czesci swoich scian na parterze budynku jakby to wygladalo i nie wiem czy wogole tak mozna a moze to by byl ewenement na skale swiatowa : 1/4 sciany z jednej i z drugiej str budynku tylko ocieplone styropianem, w sumie jakies 35 m2 ocieplenia by wyszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 30.12.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Prymek..... Czy ty chłopie do szkoły nie chodziłeś, czy co??? Wszyscy ci piszą że przy grzaniu prądem nie ważne czym grzejesz (panele, konwektory, podłogówka itd.) jeżeli budynek potrzebuje 50 kwh/m2/rok to właśnie tyle będzie trzeba dostarczyć, po to robi się OZC żeby wiedzieć jaką moc dobrać do poszczególnych pomieszczeń i jeżeli dany pokój ma 20m2 i zapotrzebowanie na ciepło 50 w/m2 to potrzeba 1kilowata żeby go dogrzać, a jak ktoś ci ściemnia że ogrzejesz to panelem 800watowym a konwektor to będzie potrzebny większy bo 1,5kw to jest to są to takie same bzdury jak 2+2=5 ...... a propo regulacji w moich grzejnikach to mam fabrycznie wbudowane termostaty elektro-mechaniczne gdzie pokrętłem ustawia się żądaną temperaturę z histeryzą + - 0,5stopnia Edytowane 30 Grudnia 2013 przez mar1982kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 30.12.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Co do cieplenia budynku wielokondygnacyjnego tylko na swojej części jest możliwe, tak ma zrobione nasz znajomy mieszkający w dwukondygnacyjnym starym familoku, na górze i ma ocieplony jako jedyny w całej szerokiej posesji i skorzystał z tego jak dofinansowanie dawała gmina i zapłacił tylko 30% całego ocieplenia. Sąsiad z dołu nie chciał złozyc wniosku bo twierdził, że i tak nic nie dadzą to po co, a potem pluł się w gębę. Tak, że można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymek 30.12.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 ale ocieplenie na zewn. budynku czy wewn. ?jakbys podeslala jakies foty tu lub na mial bylbym wdzieczny : [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts