Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja zmieniłem półtorej miesiąca temu na 2 taryfy dokładnie g12w, nawet po zmianie zastanawiałem się czy to nie był błąd ale teraz widzę że nie. Zdecydowanie większe zużycie jest w 2 taryfie niż w pierwszej. Jedyne co zmieniliśmy w codziennych czynnościach to robimy pranie w tanim prądzie

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Właśnie przyszedł rachunek za prąd. 1800 zł. Jest to kwota za same panele grzewcze IR - pełne dwa miesiące ogrzewania. Jak pisałem ich łączna moc wynosiła 3,5 kW, choć, jak podane jest na stronie sprzedawcy np. panel o zapotrzebowaniu na moc wejściową 750 W, daje "skuteczność cieplną" : 1500 W. Wiem, wiem cuda, cuda....

W chwili obecnej zostały zamontowane panele innego producenta - koszt zakupu 9900. Łączna moc 12 kW. Liczę, że w końcu przyjdzie jakieś -15 tak na dwa tygodnie i zobaczymy jak to się sprawdzi w praktyce.

Międzyczasie może też uda się docieplić strop - czekam na ostateczną wycenę.

Pomijajć dysksuję kto jest głupi lub mądry na tym forum, trochę wrażeń z systemu:

- jak grzeje panel czuć na twarzy wyraźne ciepło. przy panelu o mocy 3,0 kW nawet upał :-) - oczywiście im dalej od panelu, tym mniej się odczuwa to ciepło podczas jego pracy,

- ściany nie są zimne - promieniowanie z pewnością nagrzewa powierzchnie na które pada promieniowanie i stojąc daleko od panelu przy ścianie - jakieś 4 matery - odczuwalne jest ciepło.

- różnica temp. w pomieszczeniu: pod panelem 22 - 4 metry dalej 20,1 st. pomiar przy wyłączonym panelu,

- jak każde ogrzewanie, również to "wysusza" powietrze. W związku z tym w sypialniach stoją nawilżacze.

w razie pytań, proszę pisać.

pozdrawiam,

Michał

Tak więc skoro oboje z mężem będziemy niepracujący to raczej większość czasu będziemy w domu w dzień, w nocy sie śpi i nie potrzeba podczas snu tak wysokiej temperatury, raczej niższą niż tą w salonie w dzień, tak więc moim zdaniem więcej prądu zużyję w dzień a na dwie taryfy to dzienna jest chyba dwa razy droższa od nocnej i więcej godzinowo wychodzi w dziennej 14 godz. a nocna to 10godz. tylko i po przeliczeniu wychodzi drożej na dwóch taryfach, bo panele się włączają kiedy spada temperatura nie zwracając uwagi na porę, nie mają akumulacji, aby grzać tylko w nocy. W sumie to nie mam sprawdzonej drugiej taryfy bo narazie mieszkam w bloku, ale myślę, że skoro chcę w salonie w dzień miec cieplej niż w nocy to byłoby duzo drożej w dwuch taryfach. :)

Witam prosnans Nawet jak dałeś odpowiednią moc paneli to przy takim współczynniku U w domu będzie wysoki rachunek nie ma mocnych. Najpierw trzeba dobrze ocieplić dom potem można montować jakie kolwiek ogrzewanie na prąd. Do tego okna napewno też nieszczelne to rachunki będą i tak wysokie, nawet jakby to był piec na ekogroszek to masakrycznie dużo, by go poszło aby ogrzać taki dom. :)

Witam,

Właśnie przyszedł rachunek za prąd. 1800 zł. Jest to kwota za same panele grzewcze IR - pełne dwa miesiące ogrzewania. Jak pisałem ich łączna moc wynosiła 3,5 kW, choć, jak podane jest na stronie sprzedawcy np. panel o zapotrzebowaniu na moc wejściową 750 W, daje "skuteczność cieplną" : 1500 W. Wiem, wiem cuda, cuda....

Michał

Delikatnie mówiąc to jest wielka kupa hajsu !!! Za te 2 miesiące gdzie przecież nie ma zimy. 900zł miesięcznie szok. Z tą skutecznością cieplną to sprzedawca jest chyba niezłym fantastą :)

Też na początku myślałem że przecież panele grzeją całą dobę więc nie będą się opłacały 2 taryfy. Jednak przy g12w sprawdza się to . Taniej jest codziennie od 13 do 15 oraz od 22 do 6 jak również całe weekendy oraz wszystkie święta ustawowo wolne od pracy. W grudniu zużyłem 140 Kwh w 1 taryfie i 290 w drugiej.

Ale w Tauronie nie ma takiej taryfy g12w tylko jest mozliwośc samej g12 a to weekendów nie obejmuje, więc chyba taniej nie będzie chyba że za kilka lat się coś zmieni. :)

Nie wiem może nie wszędzie ale widzę że mają taryfę g12w http://www.tauron-dystrybucja.pl/pl/dla_domu/strefa_klienta/change/taryfa-g12w-malopolska_i_slask

Witam,

W chwili obecnej zostały zamontowane panele innego producenta - koszt zakupu 9900. Łączna moc 12 kW. Liczę, że w końcu przyjdzie jakieś -15 tak na dwa tygodnie i zobaczymy jak to się sprawdzi w praktyce.

Międzyczasie może też uda się docieplić strop - czekam na ostateczną wycenę.

Pomijajć dysksuję kto jest głupi lub mądry na tym forum, trochę wrażeń z systemu:

- jak grzeje panel czuć na twarzy wyraźne ciepło. przy panelu o mocy 3,0 kW nawet upał :-) - oczywiście im dalej od panelu, tym mniej się odczuwa to ciepło podczas jego pracy,

- ściany nie są zimne - promieniowanie z pewnością nagrzewa powierzchnie na które pada promieniowanie i stojąc daleko od panelu przy ścianie - jakieś 4 matery - odczuwalne jest ciepło.

- różnica temp. w pomieszczeniu: pod panelem 22 - 4 metry dalej 20,1 st. pomiar przy wyłączonym panelu,

- jak każde ogrzewanie, również to "wysusza" powietrze. W związku z tym w sypialniach stoją nawilżacze.

pozdrawiam,

Michał

To jak jakas opowiastka z koszmaru uzytkownika. Pomijam sprawe kosztow i "skutecznosci cieplnej" bo to zenada. Pisze o odczuciach z uzytkowania.

Moje kondolencje.

Gość Arturo72
Masz jeszcze jakies pare "madrosci" do napisania?

Ja mam G12g (weekendowa) w Tauronie.

Ja też mam Taurona,Gliwice i Zabrze nie mają weekendowej G12,przedział czasowy to 22-6 i 13-15 każdego dnia.

Gość Arturo72
Jest nas 3 osoby w Tauronie:

Kobitka

Ty

ja

Jedno z nas ma weekendowa (ja), to czy w Tauronie nie ma weekendowki czy jest? Jak myslisz?

Czepiasz się szczegółów ;)

Tauron Śląsk jest podzielony również na strefy i w jednej strefie jest weekend a w innej ni ma :)

Łot taka dziwna polityka.

pyxis Nie bądź taki mądry. W Zabrzu jak się pytałam w ogóle o 2gą taryfę to była na rok 2013 tylko g12 i możliwa była przy zużyciu rocznym ponad 7000Kw, czyli w mojej sytuacji w bloku nie możliwa, poza tym ja się nie będę budowac na śląsku więc najpierw jak coś napiszesz zapytaj gdzie dany dom będzie wybudowany i jakie tam taryfy obowiązują, bo zachowujesz się jakbyś wszystko wiedział, a link, który pod tekstem umiesciłeś dotyczył woj. śląskiego i małopolskiego. Po tym jak napisałam, że w opolskim będzie ten dom i to za kilka lat jakoś dziwnie zniknął. :lol2:

To jak jakas opowiastka z koszmaru uzytkownika. Pomijam sprawe kosztow i "skutecznosci cieplnej" bo to zenada. Pisze o odczuciach z uzytkowania.

Moje kondolencje.

...

trochę wrażeń z systemu:

pozdrawiam,

Michał

Dwa stopnie różnicy w tym samym pomieszczeniu to rzeczywiście niefajnie. Jak masz takie 'kierunkowe' grzanie to może skorzystaj i wysusz ściany zewnętrzne. Suche mury będą 'cieplejsze'.