Demigod 01.01.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Ja zmieniłem półtorej miesiąca temu na 2 taryfy dokładnie g12w, nawet po zmianie zastanawiałem się czy to nie był błąd ale teraz widzę że nie. Zdecydowanie większe zużycie jest w 2 taryfie niż w pierwszej. Jedyne co zmieniliśmy w codziennych czynnościach to robimy pranie w tanim prądzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 01.01.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Witam, Właśnie przyszedł rachunek za prąd. 1800 zł. Jest to kwota za same panele grzewcze IR - pełne dwa miesiące ogrzewania. Jak pisałem ich łączna moc wynosiła 3,5 kW, choć, jak podane jest na stronie sprzedawcy np. panel o zapotrzebowaniu na moc wejściową 750 W, daje "skuteczność cieplną" : 1500 W. Wiem, wiem cuda, cuda.... W chwili obecnej zostały zamontowane panele innego producenta - koszt zakupu 9900. Łączna moc 12 kW. Liczę, że w końcu przyjdzie jakieś -15 tak na dwa tygodnie i zobaczymy jak to się sprawdzi w praktyce. Międzyczasie może też uda się docieplić strop - czekam na ostateczną wycenę. Pomijajć dysksuję kto jest głupi lub mądry na tym forum, trochę wrażeń z systemu: - jak grzeje panel czuć na twarzy wyraźne ciepło. przy panelu o mocy 3,0 kW nawet upał - oczywiście im dalej od panelu, tym mniej się odczuwa to ciepło podczas jego pracy, - ściany nie są zimne - promieniowanie z pewnością nagrzewa powierzchnie na które pada promieniowanie i stojąc daleko od panelu przy ścianie - jakieś 4 matery - odczuwalne jest ciepło. - różnica temp. w pomieszczeniu: pod panelem 22 - 4 metry dalej 20,1 st. pomiar przy wyłączonym panelu, - jak każde ogrzewanie, również to "wysusza" powietrze. W związku z tym w sypialniach stoją nawilżacze. w razie pytań, proszę pisać. pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 01.01.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Tak więc skoro oboje z mężem będziemy niepracujący to raczej większość czasu będziemy w domu w dzień, w nocy sie śpi i nie potrzeba podczas snu tak wysokiej temperatury, raczej niższą niż tą w salonie w dzień, tak więc moim zdaniem więcej prądu zużyję w dzień a na dwie taryfy to dzienna jest chyba dwa razy droższa od nocnej i więcej godzinowo wychodzi w dziennej 14 godz. a nocna to 10godz. tylko i po przeliczeniu wychodzi drożej na dwóch taryfach, bo panele się włączają kiedy spada temperatura nie zwracając uwagi na porę, nie mają akumulacji, aby grzać tylko w nocy. W sumie to nie mam sprawdzonej drugiej taryfy bo narazie mieszkam w bloku, ale myślę, że skoro chcę w salonie w dzień miec cieplej niż w nocy to byłoby duzo drożej w dwuch taryfach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 01.01.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Witam prosnans Nawet jak dałeś odpowiednią moc paneli to przy takim współczynniku U w domu będzie wysoki rachunek nie ma mocnych. Najpierw trzeba dobrze ocieplić dom potem można montować jakie kolwiek ogrzewanie na prąd. Do tego okna napewno też nieszczelne to rachunki będą i tak wysokie, nawet jakby to był piec na ekogroszek to masakrycznie dużo, by go poszło aby ogrzać taki dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Demigod 01.01.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Witam, Właśnie przyszedł rachunek za prąd. 1800 zł. Jest to kwota za same panele grzewcze IR - pełne dwa miesiące ogrzewania. Jak pisałem ich łączna moc wynosiła 3,5 kW, choć, jak podane jest na stronie sprzedawcy np. panel o zapotrzebowaniu na moc wejściową 750 W, daje "skuteczność cieplną" : 1500 W. Wiem, wiem cuda, cuda.... Michał Delikatnie mówiąc to jest wielka kupa hajsu !!! Za te 2 miesiące gdzie przecież nie ma zimy. 900zł miesięcznie szok. Z tą skutecznością cieplną to sprzedawca jest chyba niezłym fantastą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Demigod 01.01.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Też na początku myślałem że przecież panele grzeją całą dobę więc nie będą się opłacały 2 taryfy. Jednak przy g12w sprawdza się to . Taniej jest codziennie od 13 do 15 oraz od 22 do 6 jak również całe weekendy oraz wszystkie święta ustawowo wolne od pracy. W grudniu zużyłem 140 Kwh w 1 taryfie i 290 w drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 01.01.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Ale w Tauronie nie ma takiej taryfy g12w tylko jest mozliwośc samej g12 a to weekendów nie obejmuje, więc chyba taniej nie będzie chyba że za kilka lat się coś zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Demigod 01.01.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Ale w Tauronie nie ma takiej taryfy g12w tylko jest mozliwośc samej g12 a to weekendów nie obejmuje, więc chyba taniej nie będzie chyba że za kilka lat się coś zmieni. Nie wiem może nie wszędzie ale widzę że mają taryfę g12w http://www.tauron-dystrybucja.pl/pl/dla_domu/strefa_klienta/change/taryfa-g12w-malopolska_i_slask Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Witam, Właśnie przyszedł rachunek za prąd. 1800 zł. Jest to kwota za same panele grzewcze IR - pełne dwa miesiące ogrzewania. Jak pisałem ich łączna moc wynosiła 3,5 kW, choć, jak podane jest na stronie sprzedawcy np. panel o zapotrzebowaniu na moc wejściową 750 W, daje "skuteczność cieplną" : 1500 W. Wiem, wiem cuda, cuda.... W chwili obecnej zostały zamontowane panele innego producenta - koszt zakupu 9900. Łączna moc 12 kW. Liczę, że w końcu przyjdzie jakieś -15 tak na dwa tygodnie i zobaczymy jak to się sprawdzi w praktyce. Międzyczasie może też uda się docieplić strop - czekam na ostateczną wycenę. Pomijajć dysksuję kto jest głupi lub mądry na tym forum, trochę wrażeń z systemu: - jak grzeje panel czuć na twarzy wyraźne ciepło. przy panelu o mocy 3,0 kW nawet upał - oczywiście im dalej od panelu, tym mniej się odczuwa to ciepło podczas jego pracy, - ściany nie są zimne - promieniowanie z pewnością nagrzewa powierzchnie na które pada promieniowanie i stojąc daleko od panelu przy ścianie - jakieś 4 matery - odczuwalne jest ciepło. - różnica temp. w pomieszczeniu: pod panelem 22 - 4 metry dalej 20,1 st. pomiar przy wyłączonym panelu, - jak każde ogrzewanie, również to "wysusza" powietrze. W związku z tym w sypialniach stoją nawilżacze. w razie pytań, proszę pisać. pozdrawiam, Michał To jak jakas opowiastka z koszmaru uzytkownika. Pomijam sprawe kosztow i "skutecznosci cieplnej" bo to zenada. Pisze o odczuciach z uzytkowania. Moje kondolencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Ale w Tauronie nie ma takiej taryfy g12w tylko jest mozliwośc samej g12 a to weekendów nie obejmuje Masz jeszcze jakies pare "madrosci" do napisania? Ja mam G12g (weekendowa) w Tauronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.01.2014 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Masz jeszcze jakies pare "madrosci" do napisania? Ja mam G12g (weekendowa) w Tauronie. Ja też mam Taurona,Gliwice i Zabrze nie mają weekendowej G12,przedział czasowy to 22-6 i 13-15 każdego dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 01.01.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Ok jak sprawdzałam, na początku roku w opolskim nie było. Teraz widzę jest, no to ok. To jest teraz do policzenia ewentualnie i do zastanowienia, ale to ocenimy za kilka lat po wybudowaniu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2014 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Ja też mam Taurona,Gliwice i Zabrze nie mają weekendowej G12,przedział czasowy to 22-6 i 13-15 każdego dnia. Jest nas 3 osoby w Tauronie: Kobitka Ty ja Jedno z nas ma weekendowa (ja), to czy w Tauronie nie ma weekendowki czy jest? Jak myslisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.01.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Jest nas 3 osoby w Tauronie: Kobitka Ty ja Jedno z nas ma weekendowa (ja), to czy w Tauronie nie ma weekendowki czy jest? Jak myslisz? Czepiasz się szczegółów Tauron Śląsk jest podzielony również na strefy i w jednej strefie jest weekend a w innej ni ma Łot taka dziwna polityka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Czepiasz się szczegółów Tauron Śląsk jest podzielony również na strefy i w jednej strefie jest weekend a w innej ni ma Łot taka dziwna polityka. To po jakiego ciula uogolniac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 01.01.2014 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 pyxis Nie bądź taki mądry. W Zabrzu jak się pytałam w ogóle o 2gą taryfę to była na rok 2013 tylko g12 i możliwa była przy zużyciu rocznym ponad 7000Kw, czyli w mojej sytuacji w bloku nie możliwa, poza tym ja się nie będę budowac na śląsku więc najpierw jak coś napiszesz zapytaj gdzie dany dom będzie wybudowany i jakie tam taryfy obowiązują, bo zachowujesz się jakbyś wszystko wiedział, a link, który pod tekstem umiesciłeś dotyczył woj. śląskiego i małopolskiego. Po tym jak napisałam, że w opolskim będzie ten dom i to za kilka lat jakoś dziwnie zniknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2014 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Po tym jak napisałam, że w opolskim będzie ten dom i to za kilka lat jakoś dziwnie zniknął. Zadnego linka nie umieszczalem i nic nie kasowalem (tak gwoli precyzji). W opolskiem z tego co mi wiadomo weekendowa jest o wielu lat. To ta sama strefa taryfowa co moja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymek 01.01.2014 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 dana - czekam na te obiecane foty ocieplenia czesciowego budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 01.01.2014 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 prymek dam te foty, dopiero dwa dni minęły, w dodatku w sumie wolne były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 02.01.2014 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 To jak jakas opowiastka z koszmaru uzytkownika. Pomijam sprawe kosztow i "skutecznosci cieplnej" bo to zenada. Pisze o odczuciach z uzytkowania. Moje kondolencje. ... trochę wrażeń z systemu: - jak grzeje panel czuć na twarzy wyraźne ciepło. przy panelu o mocy 3,0 kW nawet upał - oczywiście im dalej od panelu, tym mniej się odczuwa to ciepło podczas jego pracy, - ściany nie są zimne - promieniowanie z pewnością nagrzewa powierzchnie na które pada promieniowanie i stojąc daleko od panelu przy ścianie - jakieś 4 matery - odczuwalne jest ciepło. - różnica temp. w pomieszczeniu: pod panelem 22 - 4 metry dalej 20,1 st. pomiar przy wyłączonym panelu, - jak każde ogrzewanie, również to "wysusza" powietrze. W związku z tym w sypialniach stoją nawilżacze. w razie pytań, proszę pisać. pozdrawiam, Michał Dwa stopnie różnicy w tym samym pomieszczeniu to rzeczywiście niefajnie. Jak masz takie 'kierunkowe' grzanie to może skorzystaj i wysusz ściany zewnętrzne. Suche mury będą 'cieplejsze'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts