blekowca 08.01.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Ale my tu piszemy o mieszkaniu pawelll1 54 m2 i 3,6 m wysokości. Te 3 wymiany na dobę dadzą około 24 m3/h. Zwracam uwagę że to nie jest wentylacja tylko wietrzenie. Słyszałem że w praktyce przy WM idzie zejść zimą do 70 m3/h bez dyskomfortu, dla domu o powierzchni ze 130 - 140 m2 (kubatura pewnie w okolicach 350 m3). Przeliczając na m2 tego mieszkania to odpowiednik 28 m3/h, po kubaturze 39 m3/h. Szału nie ma, ale z nieszczelnościami może starczyć, a ponieważ nic go to nie kosztuje, to czemu ma nie spróbować wietrzenia zamiast mikrowentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.01.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Zawsze trzeba otworzyc drzwi wejsciowe czy okno bo trzeba wejsc wyjsc do mieszkania/na balkon. Poza tym przeciez te cyfry sa przy zalozeniu ze przez 24/7 wszyscy domownicy sa w domu!!! Policzcie ile wyjdzie srednio osoby/dobe, a po uwzglednieniu nieszczelnosci to sie moze okazac, ze wentylowac nie trzebaby wcale Niestety, wtedy powietrze moze krazyc w kierunku nie tym, co trzeba albo mniej lub wiecej niz trzeba, dlatego lepiej w najmniejszym stopniu kontrolowac, ale z umiarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymek 08.01.2014 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 podobno te panele dobrze osuszaja sciany no wlasciwie taki jest zalozony tu temat a nie ... o grzybach na grzyby chodze do lasu jak juz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.01.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Zawsze trzeba otworzyc drzwi wejsciowe czy okno bo trzeba wejsc wyjsc do mieszkania/na balkon. Otwieranie drzwi wejsciowych to ma byc wentylacja? Daj se chopie siana nim cos znowu tu pieprzeniesz. Policz sobie te 3 wymiany w mieszkaniu gostka. Moze da Ci to cos do myslenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.01.2014 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Otwieranie drzwi wejsciowych to ma byc wentylacja? Daj se chopie siana nim cos znowu tu pieprzeniesz. Policz sobie te 3 wymiany w mieszkaniu gostka. Moze da Ci to cos do myslenia. W przeciwienstwie do Ciebie ja testuje u siebie w domu rozne sposobu wentylacji od typowej WM poprzez wywiewna az do okresowo dzialajacej nawiewnej mierzac dokladnie wilgotnosc i PPMy i moge co nieco powiedziec ile powietrza ktoredy wpada. Jasno napisalem, iz wentylacje trzeba ukierunkowac i kontrolowac, ale na pewno nie w powszechnie podawanych ilosciach i nie 24/7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 09.01.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 ... We wrześniu (brak ogrzewania) rachunek za prąd wyniósł prawie 300 zł (dużo piorą, i gotują). .... to są konkretne momenty kiedy dużo pary wodnej trafia do mieszkania. Po gotowaniu i praniu intensywne wietrzenie powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymek 09.01.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 to są konkretne momenty kiedy dużo pary wodnej trafia do mieszkania. Po gotowaniu i praniu intensywne wietrzenie powinno pomóc. to w kuchni nie ma okapu elektr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Demigod 09.01.2014 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 to nie jest aż takie dziwne, też nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymek 09.01.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 no co Ty? toz to ze 200 pln kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 09.01.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Ja w mieszkaniu też nie mam i jakoś żyję. W budowanym domu oczywiście będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 W przeciwienstwie do Ciebie ja [...] W przeciwienstwie do mnie, to piszesz zanim pomyslisz (policzysz). Tym sie glownie roznimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymek 10.01.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Ja w mieszkaniu też nie mam i jakoś żyję. W budowanym domu oczywiście będzie. jasne jasne, tylko pawell... pisze o jakis mega inwestycjach zeby pozbyc sie tego grzyba a tu byc moze wystarczy zwykly wywiew z marketu z podlaczeniem do komina luba bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelll1 10.01.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i chęć pomocy. Generalnie wyciąg z pochłaniaczem jest, ale niestety bez wyjścia poza dach. W sumie pomysł z wietrzeniem kilka razy dziennie na zasadzie przeciągu jest chyba lepszy (bardziej oszczędny) niż ciagłe rozszczelnienie okien. Sprawę rekuperatora juz rozeznaję w odpowiednim wątku, bo wydaje mi się, że jest to jedyne komfortowe rozwiązanie w tym temacie. Dodatkowo poradzono mi otynkowanie od wewnątrz ścian tynkiem perlitowym. Podobno działa rewelacyjnie, jedynie przeraża mnie konieczność prowadzenia brudnych robót w zamieszkałym mieszkaniu. Cóż, tego typu inwestycje zwrócą się moim zdaniem dość szybko w obniżonych rachunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.01.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 W sumie pomysł z wietrzeniem kilka razy dziennie na zasadzie przeciągu jest chyba lepszy (bardziej oszczędny) niż ciagłe rozszczelnienie okien. Ma tylko drobna wade. Jest niewykonalny w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 10.01.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem i chęć pomocy. Generalnie wyciąg z pochłaniaczem jest, ale niestety bez wyjścia poza dach. W sumie pomysł z wietrzeniem kilka razy dziennie na zasadzie przeciągu jest chyba lepszy (bardziej oszczędny) niż ciagłe rozszczelnienie okien. Sprawę rekuperatora juz rozeznaję w odpowiednim wątku, bo wydaje mi się, że jest to jedyne komfortowe rozwiązanie w tym temacie. Dodatkowo poradzono mi otynkowanie od wewnątrz ścian tynkiem perlitowym. Podobno działa rewelacyjnie, jedynie przeraża mnie konieczność prowadzenia brudnych robót w zamieszkałym mieszkaniu. Cóż, tego typu inwestycje zwrócą się moim zdaniem dość szybko w obniżonych rachunkach. Będę śledził z ciekawością jak ci pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelll1 11.01.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Wczoraj sprawdzałem wilgotność powietrza w jednej z sypialni i wyszło 72% ... Dzisiaj miałem wizytę architekta i ustaliliśmy, że w pierwszej kolejności pójdzie obniżenie sufitów w łazience, sypialni oraz przedpokoju i aneksie kuchennym (około 50% powierzchni) wraz z izolacją sufitu wełną mineralną. W obniżonym suficie poprowadzimy przewody wentylacyjne podłączone do reku. Kwestię ścian na razie pozostawimy do przynajmniej wakacji, żeby nie było lokatorów w mieszkaniu. Mam nadzieję, że rozpocznę działania w mieszkaniu z początkiem lutego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 13.01.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Proponuję powrót do tematu . Ogrzewający dom panelami na podczerwień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Wczoraj sprawdzałem wilgotność powietrza w jednej z sypialni i wyszło 72% ... W lazience po goracym prysznicu mam nieco mniej. Wentylacji nie masz tam po prostu zadnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelll1 13.01.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Wiem, w mojej jest jakies 65. Juz nie zasmiecam wiecej. Jak bedzie koniec problemu to opisze. Panel w moim przypadku wychodza drogo, wiec nie polecam jesli nie ma dobrej izolacji. Jesli jest dobra, to moge uwierzyc, ze roznica w kosztach nie bedzie znaczna, a komfort i bezpieczenstwo w prorownaniu do gazu wieksze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Timermimer 22.01.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2014 ja dogrzewam panelami moje mieszkanie w starej przedwojennej kamienicy, wysokie sufity robią swoje. panele na podczerwień świetnie się sprawdzają w dogrzaniu konkretnego miejsca np. siedzę w salonie, ustawiam sobie taki panel i mam „ciepłą wysepkę” w pokoju. znajomy zastanawia się czy nie ogrzewać w ten sposób całego domu, rzekomo jest to nie tylko skuteczny sposób ale też opłacalny, bo w przeciagu kilku lat koszt zakupu się zwraca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts