blekowca 07.03.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 ...dom wolnostojący, 100 m2, rok budowy 1937, izolacyjność ścian u 1,14; stropu u-1,4. ... Witam, Wszystko się zgadza. Bez docieplenia czy na gazie, prundzie, węglu i tak będzie drogo. No ale taka chata i trzeba radzić sobie. Póki co: w styczniu docieplenie stropu 20 cm wełna wdmuchiwana + wentylacja stropu by ew. skroplin uniknąć. Z obliczeń wychodziło że nie będzie, ale jest kasa, lepiej się zabezpieczyć. Kto widział strop z mokrą wełną czy ekofibrem wie o czym mówię. Co do ścian to dom jest dwumieszkaniowy - ja mieszkam na 1 piętrze. Aby docieplić cały dom musi się na to zgodzić współwłaściciel. Wtedy styropian 18 cm i parametry ścian dla norm co za kilka lat mają wejść. Ale, żeby się poddawać od dzisiaj montuję nowe ogrzewanie IR, ale o większej mocy. W sumie moc wyjdzie ok 11 kW. plus jest taki, że od dołu grzeje sąsiad, a z góry będzie docieplony strop. Okna po wymianie. Zobaczymy jak dalej pójdzie. Według obliczeń nowego "dostarczyciela" systemu, rachunki jakieś 1500 zł na sezon. Pożyjemy zobyczymy. pozdrawiam, Michał 'dostarczyciel' się rozmarzył... Witam, Otóż u mnie, używającego paneli IR (moc układu 11kW) , przyszedł rachunek za prąd: 2400 za samo ogrzewanie. Czy jest to tanie ogrzewanie jak piszą sprzedawcy? Każdy z Was to widzi. ... . Aha, ponieważ teściowie obok mają bardzo podobną chatę (powierzchnia, budowa i materiały) i dostali rachunek na 1800 zł. ogrzewanie na gaz. ... To jest rachunek za zużycie prądu od 27 grudnia do ... teraz(?) - chyba do 27 lutego czyli za dwa miesiące. Na miesiąc 1200 zł, na 1 m2 wyszło ci 12 zł - dużo za dużo. Coś ci to ciepło mocno ssie. Ale ... kWh z gazu jest tańsza od tej z prądu... Właśnie z taką proporcją trzeba się liczyć. Nie pisałeś czy teściowie tym gazem sobie również grzali wodę i gotowali na nim. Biorąc pod uwagę że w przypadku domów ocieplonych 'pod prąd' są to kwoty starczające na ogrzewanie przez cały sezon, to ludzie się decydują na droższą eksploatację, ale mają niższe koszty na inwestycyjne. Unika się podwójnego abonamentu, opłat stałych itp. Na twoim miejscu dogadałbym się z współwłaścicielem domu i porządnie ocieplił jeszcze ściany, skorzystał z tego darmowego raportu energetycznego co gmina funduje do wyłapania i załatania mostków termicznych. Wtedy powinieneś z grubsza za 500 zł miesięcznie w ciężkie mrozy dom ogrzać. A jak jakiś sprzedawca opowiada, że jego cudowny system załatwi sprawę bez ocieplenia to go pogoń - szkoda czasu, kasy i nerwów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Demigod 07.03.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 (edytowane) Luty - 1 taryfa 164kwh 2 taryfa 252kwh rachunek 201 zł rok wcześniej 121zł więc z ogrzewaniem ok 80 zł więcej (ogrzewanie podlicznik 254kwh) Edytowane 7 Marca 2014 przez Demigod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 07.03.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 Witam, Mój rachunek za prąd obejmował okres 21 grudnia - 23 luty. U teściów w gaz wliczona jest woda ciepła (Beretta z zasobnikiem 60 l) oraz kuchenka gazowa.Ja do swojego rachunku bym też musiał doliczyć junkers i kuchenkę. A więc to robię:teściowie 1800/110 m2=16,36 zł/m2u mnie 2600/100 (ogrzewanie + gaz) = 26 zł/m2Są to koszty za dwa miesiące użytkowania dwóch podobnych domów, o takiej samej budowie 2 cm tynku wew. - 50 cm pełnej cegły-2 cm tynku zew. oba mają docieplony strop wełną o gr. 23 cm. Mówiąc krótko grzanie na gaz tańsze niż panele. Jednak by temat był uczciwie podsumowany, poczekajmy na koniec sezonu grzewczego. Wtedy podliczę koszty miedzy dwa domami za 1 m2. Póki co sprawdziłem zużycie prądu w czasie kiedy nie było takich mrozów okres od 20 lutego do 7 marca tj. 15 dni - 604 kWh co daje kwotę 350 zł. Dla niewtajemniczonych mam założony pod licznik na sam układ ogrzewania. Oczywiście teraz kwestią zasadniczą będzie docieplenie budynku. Co do gonienia sprzedawców tych cudów, to tak jak już pisałem- ja w tym gównie już siedzę i nie bardzo mam na tę chwilę możliwość zmiany tego - niech mój przypadek będzie przestrogą dla innych potencjalnych klientów ogrzewania na podczerwień. I żeby nie było - sprzedawca systemu wiedział o parametrach budynku etc. I pomimo tego upierał się, że za sezon wyjdzie jakieś 1800 zł. pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 07.03.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 ... Co do gonienia sprzedawców tych cudów, to tak jak już pisałem- ja w tym gównie już siedzę i nie bardzo mam na tę chwilę możliwość zmiany tego - niech mój przypadek będzie przestrogą dla innych potencjalnych klientów ogrzewania na podczerwień. I żeby nie było - sprzedawca systemu wiedział o parametrach budynku etc. I pomimo tego upierał się, że za sezon wyjdzie jakieś 1800 zł. pozdrawiam, Michał No tak z tym gonieniem to chodziło mi o tych którzy są jeszcze PRZED instalacją. Jak czasem czytam opisy dubów smalonych niektórych sprzedawców to nóż mi się w kieszeni otwiera. W pogoni za zyskiem zarzynają branżę, a klienci płacą i płaczą i zgrzytają zębami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 10.03.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Witaj.A możesz napisać z jakiej firmy Ci założyli rzekomy syf..... bo moje się świetnie sprawdzają finansowo , i komfort cieplny dala mnie jest ok.Moje są z ECO-PARTNERA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.03.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Witaj. A możesz napisać z jakiej firmy Ci założyli rzekomy syf..... bo moje się świetnie sprawdzają finansowo , i komfort cieplny dala mnie jest ok. Moje są z ECO-PARTNERA To nie jest rzekomy syf jak to obrazowo ująłeś. Chodzi o to ze firma nie wykonała oblczen ozc (dokładnych obliczeń) oraz audytu energetycznego i dlatego zuzycie było wieksze niz deklarowane. Przyczyny są dwie: zysk ponad wszystko kosztem oszustwa, o etyce zawodowej juz nie wspomne gdyz jest pojecie nieznane wiekszosci sprzedających, druga przyczyna to brak mozliwosci lub wiedzy do wykonania takiego opracowania lub niechęc do ponoszenia kosztów przy zleceniu wykonania tych obliczen. Tak czy inaczej pogon za zyskiem zaslepia wszystko kosztem negatywnych ocen opinii. Co do samych paneli to te panele mają taką samą sprawnosc jak panele z ECO-PARTNERA czyli 100%, naprawde nie ma potrzeby az ich tak nachalnie reklamować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.03.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Ludzie nie moga pojac za skarby, ze taka sama sprawnosc ma grzejnik olejowy czy farelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 10.03.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Ludzie nie moga pojac za skarby, ze taka sama sprawnosc ma grzejnik olejowy czy farelka. pocieszę cię - ja pojąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 14.03.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Ludzie nie moga pojac za skarby, ze taka sama sprawnosc ma grzejnik olejowy czy farelka. OGMISKO W JASKINI TEŻ DAWAŁO CIEPŁO!!!!!!!!! czemu jak wy inni macie inny system ogrzewania nie możecie przyjąć do świadomości ze panele naprawdę dobrze się sprawdzają w o ogrzewaniu domu. po co przekomażanioe wybraliście inny system i jest git my mamy panelee i jestaśmy 100 % zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 15.03.2014 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 OGMISKO W JASKINI TEŻ DAWAŁO CIEPŁO!!!!!!!!! czemu jak wy inni macie inny system ogrzewania nie możecie przyjąć do świadomości ze panele naprawdę dobrze się sprawdzają w o ogrzewaniu domu. po co przekomażanioe wybraliście inny system i jest git my mamy panelee i jestaśmy 100 % zadowoleni Widać nie wszyscy są zadowoleni.. Kwiaciarz jaką masz temp. ustawioną?? Demigod Luty - 1 taryfa 164kwh 2 taryfa 252kwh rachunek 201 zł rok wcześniej 121zł więc z ogrzewaniem ok 80 zł więcej (ogrzewanie podlicznik 254kwh) Jaki masz dom? moze cos wiecej?? Ja 300kwh miesiecznie to w jednej taryfie zużywam na tzw życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.03.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 my mamy panelee i jestaśmy 100 % zadowoleni No wlasnie czytam jak "jestescie zadowoleni". Po co przeplacac za panele, skoro to sie nie rozni niczym pod wzgledem zuzycia od zwyklego grzejnika na prad? Ludzie bula gruba kase na to badziewie a poniej sa rozczarowani, ze kasa za energie taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.03.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 OGMISKO W JASKINI TEŻ DAWAŁO CIEPŁO!!!!!!!!! czemu jak wy inni macie inny system ogrzewania nie możecie przyjąć do świadomości ze panele naprawdę dobrze się sprawdzają w o ogrzewaniu domu. po co przekomażanioe wybraliście inny system i jest git my mamy panelee i jestaśmy 100 % zadowoleni My to przyjmujemy, ale nie mozemy przyjąc ze to jest rozwiązanie tansze w eksploatacji (w instalacji juz niestety nie), bo zadne prawo fizyki na to nie pozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 15.03.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 Im więcej czytam tym bardziej sie utwierdzam w przekonaniu że lepiej wybrałem... nie najlepiej ale lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 16.03.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 piwko dla wszystkich: grzejcie czym chcecie, ja i tak was nie przekonam ,,bo ,zeby pisać o panelach trzeba ich użytkowć ,a 95% piszacych to osoby użytkujące inne systemy ogrzewania domu:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 16.03.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 No wlasnie czytam jak "jestescie zadowoleni". Po co przeplacac za panele, skoro to sie nie rozni niczym pod wzgledem zuzycia od zwyklego grzejnika na prad? Ludzie bula gruba kase na to badziewie a poniej sa rozczarowani, ze kasa za energie taka sama. Wiesz kiedyś w szklarniach używali zarówek które nazywały się KW:OKI i też dawały ciepło ,ale trzeba iśc do przodu ,a nie cofać się:P:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.03.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Wiesz kiedyś w szklarniach używali zarówek które nazywały się KW:OKI i też dawały ciepło ,ale trzeba iśc do przodu ,a nie cofać się:P:P Dla Ciebie uzywanie kierunkowego zrodla ciepla to postep? To jak bys siedzial w jaskini przy ognisku. W twarz cieplo a doopa marznie. Wpolczesne systemy CO maja zapewnic jak najbardziej komfortowy rozklad temperatur w pomieszczeniu i to jest wlasnie postep. Nie cofanie sie do fazy ogniska w jaskini. Jedyne uzasadnienie dla takich paneli, to grzanie wybranego wydzielonego obszaru (boksu) w wiekszej nieogrzewanej kubaturze. Stosowanie tego systemu w domu to jakas wielka pomylka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 16.03.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 ...Jedyne uzasadnienie dla takich paneli, ... @pyxis - jedyne które ci przychodzi na myśl. Nie używasz, to strzelasz na oślep - np. panele nie muszą grzać kierunkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.03.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Wiec nawet ta ich "zaleta" okazuje sie fikcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 17.03.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 no tośmy se pogadali - 'merytorycznie' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.03.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 no tośmy se pogadali - 'merytorycznie' Tak zwykle konczy sie szukanie na siłe zalet tych paneli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts