blekowca 17.03.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 asolt - panele mają swoje zalety i najwięcej mogą o nich powiedzieć użytkownicy. Z całym szacunkiem dla twojej wiedzy, ale użytkownikiem nie jesteś, podobnie jak póki co ja sam, więc możemy sobie gdybać i starać się żeby mieścić się w granicach zdrowego rozsądku i praw fizyki.Denerwuje mnie autorytatywne stwierdzenie pyxisa o rzekomym braku zalet paneli, jak gdyby posiadł wiedzę o wszelkich możliwych domach na świecie ogrzewanych na wszelkie możliwe sposoby. Choćby z lektury tego wątku mogę sobie wyobrazić sytuacje gdzie panele będą optymalnym wyborem - nawet czysto finansowym - i wygrają z ogrzewaniem gazem, kablami, pompą ciepła itp. ze względu np. na prostotę montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.03.2014 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 No to moze napisz co Ci wyobraznia podpowiada i kiedy panele sa "optymalnym wyborem". Widocznie noje zasoby wyobrazni sa w tym przypadku za skromne. Zwlaszcza, kiedy to jest oplacalne finansowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.03.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 (edytowane) asolt - panele mają swoje zalety i najwięcej mogą o nich powiedzieć użytkownicy. Z całym szacunkiem dla twojej wiedzy, ale użytkownikiem nie jesteś, podobnie jak póki co ja sam, więc możemy sobie gdybać i starać się żeby mieścić się w granicach zdrowego rozsądku i praw fizyki. Denerwuje mnie autorytatywne stwierdzenie pyxisa o rzekomym braku zalet paneli, jak gdyby posiadł wiedzę o wszelkich możliwych domach na świecie ogrzewanych na wszelkie możliwe sposoby. Choćby z lektury tego wątku mogę sobie wyobrazić sytuacje gdzie panele będą optymalnym wyborem - nawet czysto finansowym - i wygrają z ogrzewaniem gazem, kablami, pompą ciepła itp. ze względu np. na prostotę montażu. Istotnie uzytkownikiem nie jestem, tak samo jak nie jestem uzytkownikiem wszystkich mozliwych rodzajów ogrzewania, co nie znaczy ze racji zawodu nie mogę sie na ten tamat wypowiedzieć. Prawa fizyki jednoznaczne wskazują ze panele nie są tanszym zródłem ciepła ekspolatacyjnie od pozostałych rodzajów ogrzewania czystym prądem. To fakt i nikt jeszcze nie udowodnił ze jest inaczej. Ceny paneli równiez są powszechnie znane i nie da sie powiedzec ze są najtansze inwestycyjnie w stosunku do innch rodzajów ogrzewania a na pewno nie w stosunku do kabli. Brak mozliwosci wykorzystania II taryfy z powodu braku akumulacji to również fakt i bynajmniej nie jest to zaleta. Zaletą jest prostota montazu i to jest fakt bezdyskusyjny. Jest jeszcze jeden aspekt o którym sie mało wspomina, a mianowicie problem spełnienia wymogów WT2014 jezeli chodzi o ogrzewanie czystym prądem, choc problem ten dotyka również inne rodzaje ogrzewania czystym prądem. Reasumujac trzeba sie dobrze zastanowic nad wyborem takiego systemu ogrzewania bo mozliwosci zmiany systemu ogrzewania i rodzaju zródła ciepła sa w takim przypadku mizerne. Edytowane 17 Marca 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 17.03.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 @pyxis - np. renowacja starego domu, pierwotnie ogrzewanego CO węglowym, z w miarę ocieplonymi murami, gdy ktoś chce uniknąć kurzu i konwekcji. Wtedy odpadają wszelkie farelki, konwektory, położenie kabli grzejnych czy rurek do grzania podłogowego oznacza spory remont. Panele wtedy pasują dobrze. Wydatki mogą być w ryzach (patrz przykład Demigoda), choć nie muszą (posnanss). @asolt - koszt zakupu paneli można obniżyć - ja skorzystałem z opcji zakupu razem z instalacją elektryki - za CO + kable z montażem na 135 m2 dom dałem około 20 tys., można też szukać używanych. Udział drugiej taryfy w ogrzewaniu można zwiększyć poprawiając izolację domu i zużywając cześć ciepła traconego przez zasobnik cwu do podgrzewania powietrza wlotowego - cwu będzie grzana w drugiej taryfie (+ solar w moim przypadku).Zużycie energii - w porównaniu do kabli jest możliwa niewielka oszczędność na stratach ciepła do gruntu, a na niższej temperaturze wywiewanego powietrza druga oszczędność w stosunku do CO konwekcyjnego. Wszystko to opieram na założeniu, że zgodnie ze swoją specyfikacją panele powyżej 50% zużywanej energii wypromieniowują w formie promieniowania podczerwonego. Jeżeli bowiem trafi się panel zamontowany na suficie który oprócz tego, że promieniuje ciepłem w dół, większością energii konwekcyjnie podgrzewa powietrze pod sufitem które następnie opuszcza pomieszczenie wraz z wentylacją, to tylko współczuć rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 17.03.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 ... problem spełnienia wymogów WT2014 jezeli chodzi o ogrzewanie czystym prądem, ... Mógłbyś rozwinąć, albo dać linka. Jak ktoś dopiero się stara o pnb to będzie jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.03.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Mógłbyś rozwinąć, albo dać linka. Jak ktoś dopiero się stara o pnb to będzie jak znalazł. Pisałem juz o tym w innym wątku, muszę poszukac bo nie pamietam na jaki temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.03.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Wszystko to opieram na założeniu, że zgodnie ze swoją specyfikacją panele powyżej 50% zużywanej energii wypromieniowują w formie promieniowania podczerwonego. Jeżeli bowiem trafi się panel zamontowany na suficie który oprócz tego, że promieniuje ciepłem w dół, większością energii konwekcyjnie podgrzewa powietrze pod sufitem które następnie opuszcza pomieszczenie wraz z wentylacją, to tylko współczuć rachunków. Nawet przy panelu zamontowanym aby promieniował w dół to i tak powietrze cieplejsze bedzie u góry, nie ma mozliwosci aby zimne powietrzebyło na górze a cieplejsze na dole i tu praw fizyki sie nie przeskoczy. Co do drugiej taryfy to lepsze ocieplenie pomoze ale pomoze równiez wszystkim innym systemom ogrzewania, o 100% II taryfy mozemy jednak zapomniec, co z kolei bardzo łatwo i tanio mozemy uzyskac przy buforze i podłogówce wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 17.03.2014 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Nawet przy panelu zamontowanym aby promieniował w dół to i tak powietrze cieplejsze bedzie u góry, nie ma mozliwosci aby zimne powietrzebyło na górze a cieplejsze na dole i tu praw fizyki sie nie przeskoczy. Co do drugiej taryfy to lepsze ocieplenie pomoze ale pomoze równiez wszystkim innym systemom ogrzewania, o 100% II taryfy mozemy jednak zapomniec, co z kolei bardzo łatwo i tanio mozemy uzyskac przy buforze i podłogówce wodnej. Bez WM i sztuczek z podgrzewaniem powietrza kosztem cwu użytkownicy paneli wyciągają około 60% całkowitego zużycia - niestety chyba nikt nie podaje zużycia na same CO w rozbiciu na taryfy , niech z tymi sztuczkami dojdę do 75% ( a w domach R&K, i Jaśka z akumulacją wychodził całkowity udział 80% jeśli dobrze pamiętam) to różnica będzie niewielka. Co do cieplejszego powietrza u góry... Gdy trefny panel będzie grzał też powietrze u góry i ono bezpośrednio potem opuści dom to ta część energii zużyta na jego podgrzanie będzie stracona z punktu widzenia ogrzewania domu. Panele mogą więc być lepsze i gorsze, dlatego od czasu do czasu padają na wątku pytania o producenta paneli o których mowa. Żeby czytający mogli sobie na ten temat wyrobić swoją opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.03.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Bez WM i sztuczek z podgrzewaniem powietrza kosztem cwu użytkownicy paneli wyciągają około 60% całkowitego zużycia - Wlasnie o takich bredniach pisze. "Wyciagaja 60%". Co to oznacza? Ze grzeja panelami za 60% ceny energi? Powtarzanie takich bzdur jako mantre powoduje, ze znajduja sie jelenie na ten uposledzony system grzewczy. Przy grzejnikach trzeba uwazac, zeby "konwekcja" nie zabila mieszkancow. Jak ktos wrazliwy na kurz, to sprzatac trzeba a nie winic "konwekcje". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 17.03.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Chodziło o 60% udziału nocnej taryfy - czepialski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.03.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Chodziło o 60% udziału nocnej taryfy - czepialski Szału nie ma skoro w G12w (Tauron) mamy 58% II taryfy bez zadnych sztuczek, tyle jej jest w kazdym tygodniu czyli 98h/168h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 17.03.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 W Enea to nie mam aż tak dobrze, w taryfie ciepły dom mam 10/24 czyli 42% udziału czasowego taniej taryfy. Enea podaje że to jest taryfa dla tych co co najmniej 35% prądu zużywają w godzinach poza szczytem. A no i mam jeszcze G12w - tu już podobnie czyli 55% udziału taniej taryfy. Zdecydowanie przy braku akumulacji lepiej wchodzić w weekendową.Najbliższej zimy zacznę się przekonywać na własnej skórze, jak to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 18.03.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 BLECOWCA . mie ma co się szarpać . trzeba ich używać by coś kolwiek gadać, pisać i wymądrzać się z prawami fizyki włacznie ,bo tu na tym wątku znawców paneli jest bez liku i na pęczki:lol2: Panie i panowie jeśli interesują was moje panele i jak ich użytkować piszcie na priw chętnie udzielę info jak ich nastawić ,by dla Was najlepiej i najtaniej dawały ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.03.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Tu juz pisali uzytkownicy paneli i raczej nie byly to opinie pochlebne. Najtaniej jest jak je rzadko wlaczac. Innego sposobu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TeresaS 27.03.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Nie rozumiem ludzi, którzy wypisują negatywne opinie o ogrzewaniu, którego nie mają. Ja od 3 lat jestem posiadaczką tych grzejników http://www.infrapanel.pl i nijak się mają informacje niektórych ludzi, którzy piszą, ze grzeją one jak mikrofalówka czy też pożerają gigantyczne ilości prądu. Ludzie najpierw wypróbujcie a potem oceniajcie! Ja jako żywy przykład mogę zapewnić, że w domu mam ciepło, a ogrzewanie to nie naruszyło w żaden sposób mojego budżetu bardziej niż inne ogrzewanie, wręcz przeciwnie zamierzam również zamontować takie ogrzewanie moim dopiero co dorastającym dzieciom. Jednak Polacy są negatywnie nastawieni do nowości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 28.03.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 jako użytkownik tego systemu każdemu powiem, że to pożeralnia prądu ! rachunki za prąd mówią same za siebie. Taki sam dom ogrzewany gazem wychodzi taniej - proszę poczytać moje posty a jak trzeba przyjechać i zobaczyć na własne oczy. Polacy są nastawieni negatywnie do nowości, bo jak widać jak na dłoni, że w przypadku ogrzewania IR są ku temu dowody i powody. Przede wszystkim na rachunkach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 29.03.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Ja jako żywy przykład mogę zapewnić, że w domu mam ciepło, a ogrzewanie to nie naruszyło w żaden sposób mojego budżetu bardziej niż inne ogrzewanie, wręcz przeciwnie zamierzam również zamontować takie ogrzewanie moim dopiero co dorastającym dzieciom. Jednak Polacy są negatywnie nastawieni do nowości... hehe, dobre... wzruszająca przemowa... i tylko po to zalogowałaś się na forum żeby podzielić się z nami tą wspaniałą wieścią? gratulujemy zarówno tobie jak i dzieciom tego wspaniałego komfortu i taniości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 29.03.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 hehe, dobre... wzruszająca przemowa... i tylko po to zalogowałaś się na forum żeby podzielić się z nami tą wspaniałą wieścią? gratulujemy zarówno tobie jak i dzieciom tego wspaniałego komfortu i taniości... Wszyscy co nie użytkują paneli tylko p......ą ,by p.......ć ,by nabijać posty ,zmieńcie na panele to będziecie się mogli wymądrzać i pisać jako "OGRZEWAJĄCY DOM PANELAMI NA PODCZERWIEŃ ' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 29.03.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 :P:P:Ppanelowcy z bożej łaski sadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 29.03.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 %-??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts