posnanss 15.12.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 witam, ja grzeję od końca września - zeszło ponad 3000 kWh. ktoś się jeszcze skusi na panele... pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 15.12.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 witam, ja grzeję od końca września - zeszło ponad 3000 kWh. ktoś się jeszcze skusi na panele... pozdrawiam, Michał Witaj. Jeśli chciałeś zabłysnąć to Ci nie wyszło ,bo zużywasz 24,196 kwh dziennie:p. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 15.12.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Witaj. Jeśli chciałeś zabłysnąć to Ci nie wyszło ,bo zużywasz 24,196 kwh dziennie:p. pozdrawiam. Dobre kwiaciarz pozdrawiam. Zagubiłam nr tel do Ciebie będę wdzięczny jak podeślesz mi go na priw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 16.12.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 czyli dOOpy nie urywa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlade 16.12.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 mój rachunek za prąd za X i XI to 540 zł ( całość domu na prąd) z tego panele i maty zjadły ok 240 zł . Do tego paliłem popołudniami/wieczorami w kominku przez te 2 miesiące łącznie ok 20 razy jest ok ale bądźmy szczerzy w wielkopolsce zimy jeszcze nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 16.12.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 kolego, kwiaciarz, 1. żeby brać się za obliczenia trzeba mieć dokładne dane wyjściowe. A Ty ich nie posiadasz.. wiec nie wiem dlaczego się za nie bierzesz. Robisz podobnie jak sprzedawcy tych paneli...2. Oto dane wyjściowe: grzanie od 24.09. do dziś daje: 82 dni grzewcze:3. Zużycie prądu na ogrzewanie (mam podlicznik): od 24 września: 3068 kWh4. daje to: 3068/82 = 37,41 kWh na dobę. 5. różnica w twoich, a moich wyliczeniach jest rzędu 35 % !!!! Kur...a to jest w ogóle poza błędem obliczeniowym. Oczywiście na niekorzyść paneli,6. koszt 1 kWh to 0,574 grosze, co daje 3068 x 0,574= 1761 !!!! za 83 dni ciepłej zimy. Analogiczny dom teściów - powierzchnia, budowa ścian i stropu , ogrzewanie gazowe (w tym c.w.u. i kuchnia) = 1400 zł.Gdybym doliczył koszt gazu na moje C.W.U + kuchnia muszę doliczyć 280 zł i to daje 2041 zł. Jest to 641 zł na korzyść gazu. Dodam, że u teściów stare skrzynkowe okna i związku z tym "pełna" nieszczelność. Ja mam okna już nowoczesne, z czego 40 % trójszybowe. I dodam, aby zacząć porównywać jeden system ogrzewania względem drugiego TRZEBA porównywać dwa jak najbardziej zbliżone budową, lokalizacją i innymi parametrami budynki. Ja mam taką możliwość i to WAM przedstawiam - ku przestrodze. pozdrawiam umiejących liczyć Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.12.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 kolego, kwiaciarz, 1. żeby brać się za obliczenia trzeba mieć dokładne dane wyjściowe. A Ty ich nie posiadasz.. wiec nie wiem dlaczego się za nie bierzesz. Robisz podobnie jak sprzedawcy tych paneli... 2. Oto dane wyjściowe: grzanie od 24.09. do dziś daje: 82 dni grzewcze: 3. Zużycie prądu na ogrzewanie (mam podlicznik): od 24 września: 3068 kWh 4. daje to: 3068/82 = 37,41 kWh na dobę. 5. różnica w twoich, a moich wyliczeniach jest rzędu 35 % !!!! Kur...a to jest w ogóle poza błędem obliczeniowym. Oczywiście na niekorzyść paneli, 6. koszt 1 kWh to 0,574 grosze, co daje 3068 x 0,574= 1761 !!!! za 83 dni ciepłej zimy. Analogiczny dom teściów - powierzchnia, budowa ścian i stropu , ogrzewanie gazowe (w tym c.w.u. i kuchnia) = 1400 zł. Gdybym doliczył koszt gazu na moje C.W.U + kuchnia muszę doliczyć 280 zł i to daje 2041 zł. Jest to 641 zł na korzyść gazu. Dodam, że u teściów stare skrzynkowe okna i związku z tym "pełna" nieszczelność. Ja mam okna już nowoczesne, z czego 40 % trójszybowe. I dodam, aby zacząć porównywać jeden system ogrzewania względem drugiego TRZEBA porównywać dwa jak najbardziej zbliżone budową, lokalizacją i innymi parametrami budynki. Ja mam taką możliwość i to WAM przedstawiam - ku przestrodze. pozdrawiam umiejących liczyć Michał Nawet dwa indentyczne budynki nie dadza gwarancji dokładnego porównania, ich uzytkownicy mają inne upodobania co do temperatury wewnątrz , róznica tylko 1 oC to róznica ok 7-8% w całkowitym zapotrzebowaniu na ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 16.12.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 zgadza się: u mnie 20,5 u teściów 21. To chyba kolejny argument przemawiający za .... gazem? pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 16.12.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 panelami 1kWh ciepła wychodzi 0,57zł w g11 u teściów 1kWh ciepła to (w zależności od taryfy i dostawcy) 0,24-0,28zł. Wszystko się zgadza. Fizyka jet w tym przypadku bezlitosna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 18.12.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 kolego, kwiaciarz, 1. żeby brać się za obliczenia trzeba mieć dokładne dane wyjściowe. A Ty ich nie posiadasz.. wiec nie wiem dlaczego się za nie bierzesz. Robisz podobnie jak sprzedawcy tych paneli... 2. Oto dane wyjściowe: grzanie od 24.09. do dziś daje: 82 dni grzewcze: 3. Zużycie prądu na ogrzewanie (mam podlicznik): od 24 września: 3068 kWh 4. daje to: 3068/82 = 37,41 kWh na dobę. 5. różnica w twoich, a moich wyliczeniach jest rzędu 35 % !!!! Kur...a to jest w ogóle poza błędem obliczeniowym. Oczywiście na niekorzyść paneli, 6. koszt 1 kWh to 0,574 grosze, co daje 3068 x 0,574= 1761 !!!! za 83 dni ciepłej zimy. Analogiczny dom teściów - powierzchnia, budowa ścian i stropu , ogrzewanie gazowe (w tym c.w.u. i kuchnia) = 1400 zł. Gdybym doliczył koszt gazu na moje C.W.U + kuchnia muszę doliczyć 280 zł i to daje 2041 zł. Jest to 641 zł na korzyść gazu. Dodam, że u teściów stare skrzynkowe okna i związku z tym "pełna" nieszczelność. Ja mam okna już nowoczesne, z czego 40 % trójszybowe. I dodam, aby zacząć porównywać jeden system ogrzewania względem drugiego TRZEBA porównywać dwa jak najbardziej zbliżone budową, lokalizacją i innymi parametrami budynki. Ja mam taką możliwość i to WAM przedstawiam - ku przestrodze. pozdrawiam umiejących liczyć Michał Witaj. Nie W.....AJ SIĘ!!! U mnie dom razem z garażem 120 m kw i całe zużycie prądu dobowo to 20 kwh !!!! ,gdzie terma pracuje w tanim prądzie+ oświetlenie i inne odbiorniki prądu dają taki wynik. To chyba do cholery mam prawo SIĘ CIESZYĆ JEŚLI TY NIE UMIEJĘTNIE KORZYSTASZ Z ENERGI ELEKTRYCZNEJ Pokombinuj poprzestawiaj ,zmniejsz nastawy lub co kolwiek zrób by zużycie było mniejsze. Pozdrawiam Cię Michał i jak coś potrzebujesz zapytać jak użytkuję trzeci sezon panele to pisz na priw chętnie odpowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 18.12.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Puki co nie jesteś jedyny co do analogicznych domów . Brat ma taki samiusieńki dom co ja na tej samej działce i opala go eco groszkiem i wiem że mogę porównywać z jego domem i twierdzić ze wychodzę na + a on na minus Analogiczny dom teściów - powierzchnia, budowa ścian i stropu , ogrzewanie gazowe (w tym c.w.u. i kuchnia) = 1400 zł. Gdybym doliczył koszt gazu na moje C.W.U + kuchnia muszę doliczyć 280 zł i to daje 2041 zł. Jest to 641 zł na korzyść gazu. Dodam, że u teściów stare skrzynkowe okna i związku z tym "pełna" nieszczelność. Ja mam okna już nowoczesne, z czego 40 % trójszybowe. I dodam, aby zacząć porównywać jeden system ogrzewania względem drugiego TRZEBA porównywać dwa jak najbardziej zbliżone budową, lokalizacją i innymi parametrami budynki. Ja mam taką możliwość i to WAM przedstawiam - ku przestrodze. pozdrawiam umiejących liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 18.12.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 kolego Kwiaciarz, matematyka jest nieubłagana. I kropka. Póki co nie potrafisz znaleźć żadnego rzeczowego kontrargumentu na wyliczenia. Jak Państwo widzą na moim przykładzie, pomimo wizyt wielu firm od paneli, obietnic, obliczeń, wykresów etc.- klapa. Jedyne rozwiązanie by było taniej w moim przypadku, to ogrzewanie gazowe lub wyłączyć te panele w celu maksymalnego ograniczenia zużycia prądu pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 19.12.2014 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Witam, Matko, człowieku, co ty robisz z tymi panelami? 3000 kWh przez 82 dni...A możesz napisać jaką masz moc ogólną wszystkich paneli i jakie temp. masz w domu ? Moim zdaniem masz je źle umieszczone, albo masz za mało paneli (bo chciałeś oszczędzić), ale nie wiem, potrzeba więcej danych... U mnie: Włączyłem panele 22.11.br - nowy domek 83m2 - wprowadzka. Dogrzewanie domu od 8*....19,4* trochę prądu połknęło. 6.12 - 411 kWh (14 dni grzania, dogrzewania domu od 8* do 19,4*) - wiadomo, że dogrzewanie domu bierze bardzo dużo.12.12 - 551 kWh (+140)18.12 - 638 kWh (+87)24.12 - .... Spisuję dane z podlicznika co 6 dni (godz.22). Na razie nie ma zimy, temp. zewn 0*..10* Temp. w domu 19,4*, moc paneli 6.5 kW na cały dom. Temp. odczuwalna 20-21* (opinia gości, ludzi odwiedzających)1/ bardzo mała ilość kurzu w domu,2/ przyjemny mikroklimat w domu,3/ stała temperatura przez całą dobę, Salon+kuchnia+przedpokój mam 5 paneli (około 42 m2 do ogrzania)W tych temperaturach panele działają w salonie ok. 2h / 24h (to jest 5 minut na godzinę!) - sterowniki moje maja licznik czasu pracy. Na razie tyle, następny raport za kilkanaście dni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.12.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Temp. w domu 19,4*, Nie obraz sie, ale to temperatura do przyjecia bardziej w nieogrzewanym garazu, niz w domu. Do tego 99% termometrow nieco ja zawyza podczas pomiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 20.12.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Mój znajomy w swoim biurze 38m2 zmienił ogrzewanie piecykami elektrycznymi na panele. Mówi, że komfort wyższy bo panele równomierniej są rozstawione. Niestety rachunki bardzo zbliżone przy tej samej temperaturze.Od dwóch tygodni grzeje klimą, którą miał cały czas do chłodzenia latem i zdziwił się mocno, że dużo taniej mu wychodzi. Niestety klima grzeje mu do -7 więc jeszcze nie wie czy ją mymieni a sprzeda panele czy też panelami będzie dogrzewał poniżej -7.Wcześniej jak go namawiałem na lepszy klimatyzator to miał mnie za heretyka. Edytowane 20 Grudnia 2014 przez asaselllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 20.12.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Nie obrażam się - co więcej, jest nam za ciepło i obniżyłem do 19,0*. Nie wiem, co ci zawyża (może ty masz takie termometry), no i te 99%....... A odnośnie garażu - nie obraź się, ale jesteś gł___cem, jeśli utrzymujesz 19,4* w garażu... Jednakże... Każdy ma taką temperaturę, jaką lubi i jaka jest dla niego komfortowa gdzie chce. PROSZĘ O PISANIE O PANELACH GRZEWCZYCH, SWOICH DOŚWIADCZENIACH, SWOICH ZA I PRZECIW (NA PODSTAWIE SWOICH DOŚWIADCZEŃ LUB PRZEMYŚLEŃ), A NIE SPRZECZAĆ SIĘ O TEMPERATURY JAKIE SIĘ UTRZYMUJE W DOMU. PROSZĘ ZAŁOŻYĆ INNY WĄTEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 20.12.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 ciekawe skąd po 2 tygodniach wie, że mu wychodzi taniej - czy można uzasadnienie jak to obliczył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.12.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Od dwóch tygodni grzeje klimą, którą miał cały czas do chłodzenia latem i zdziwił się mocno, że dużo taniej mu wychodzi. Niestety klima grzeje mu do -7 więc jeszcze nie wie czy ją mymieni a sprzeda panele czy też panelami będzie dogrzewał poniżej -7. Mam podobny przypadek, tylko nie mam paneli, a nagrzewnicę 9kW plus klima też do -7 o mocy koło 7kW cieplnej to nic innego jak powietrzna pompa ciepła. Wcześniej jak go namawiałem na lepszy klimatyzator to miał mnie za heretyka. właśnie cud klimatyzatora polega na tym że wykorzystuje do cna naukę, a nie demagogię sprzedawczyków cudów na kiju .. Podczerwienią można się grzać przyjemnie i owszem, bo teraz się grzeje 75 watową żarówką .. w lampce .. też podczerwień, ale to muszą być mikro potrzeby i połączenie ze światłem .. a nie chałupa 20kW mocy przy -20 potrzebuje nagle cud .. 1kW promienników cuda zdziała... Edytowane 20 Grudnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 20.12.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Za dużo nie ma co liczyć, od tego jest licznik energii elektrycznej i zawsze można do niego zajrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.12.2014 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 A odnośnie garażu - nie obraź się, ale jesteś gł___cem, jeśli utrzymujesz 19,4* w garażu... Pisalem, ze to nieogrzewany garaz. Ja tam nic nie "utrzymuje". Wystarczy, ze silnik tam wystygnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts