Pyxis 28.12.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Pyxis wiem że masz do mnie rachunek otwarty,ale do jasnej ciasnej przecież masz podłogówkę to nie promieniowanie IR? . o co ci biega? No przeciez Ci zacytowalem w pierwszym poscie: .Z drugiej strony będąc w pomieszczeniu wychłodzonym przez kilka dni przez brak ogrzewania,stojąc przy zimnej kilkustopniowej ścianie będzie nam zimno pomimo że grzejnik na full,powietrze + 30 st. Takiego zjawiska nie bedzie. Musialo by sie wychlodzic powietrze miedzy sciana a Toba. Zadna sciana nie "wyssie" z Ciebie ciepla. Jesli bedzie Cie otaczalo powietrze o temp 30*C, to bedzie Ci cieplo niezaleznie ile *C bedzie miala sciana. Jesli sciana bedzie miala tez powiedzmy 30*C, to po prostu bedzie Ci cieplej, bo dostaniesz dodatkowa dawke promieniowania, ale to juz zupelnie inne zjawisko, niz sugerowane przez Ciebie, czy podchwycone przez jaska "wysysanie ciepla" przez jakies promieniowanie - to ma walory tylko komiczne. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 28.12.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 No ja teraz to chyba mam ten problem z wysysaniem ciepła ,w salonie gdzie pali się w kozie mam 24,3°C a w sąsiedniej jadalni i kuchni tylko 23 °C .Gulczas yy... miedziannik jak myślisz co to może być?Sciana mnie wysysa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.12.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 powinno się zmienić temat na opowieści z Narnii .. może ci co mają podłogówkę też znają jakieś magiczne zaklęcia ? czyż nie na tym polega rzecz ? aby naparzać ścianę promieniowaniem ? no ale opowiadajcie chętnie posłucham może kiedyś budowlanego władcę cegieł napiszę .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 28.12.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 powinno się zmienić temat na opowieści z Narnii .. opowiadajcie chętnie posłucham może kiedyś budowlanego władcę cegieł napiszę .. No i to by się sprzedało a nie te panele. Dla zastanawiających się na zakupem czarodziejskich paneli polecam strony 51-54 ,piszę tam jeden z "zadowolonych " . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 28.12.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Dla zastanawiających się na zakupem czarodziejskich paneli polecam strony 51-54 ,piszę tam jeden z "zadowolonych " . ho, ho to ja cóż... 1. w domu ciepło. panele ze spokojem przy tych - 8 dają radę, 2. w kuchni i korytarz 20 C, w pokojach 20,5. tylko u dzieciaków 21 3. potwierdzam, że po zakończeniu działania paneli, grzeją jeszcze jakiś czas, a temp. na sterowniku rośnie od 20,5 do 20,7 lub 20,8. 4. nie ukrywam, że wentylację w chacie mam dobrą co też ciepło wyciąga (kuchnia i łazienka). dwa wilgotne ręczniki w łazience po nocy są suche (w łazience jest też junkers ze świeczką) 5. na godzinę 20:45 licznik wskazuje zużycie 14706 kWh - zobaczymy ile zejdzie przez za kilka dni (temp teraz - 7 C). pozdrawiam i zmykam na kielicha Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 28.12.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 ho, ho to ja cóż... 1. w domu ciepło. panele ze spokojem przy tych - 8 dają radę, 2. w kuchni i korytarz 20 C, w pokojach 20,5. tylko u dzieciaków 21 3. potwierdzam, że po zakończeniu działania paneli, grzeją jeszcze jakiś czas, a temp. na sterowniku rośnie od 20,5 do 20,7 lub 20,8. 4. nie ukrywam, że wentylację w chacie mam dobrą co też ciepło wyciąga (kuchnia i łazienka). dwa wilgotne ręczniki w łazience po nocy są suche (w łazience jest też junkers ze świeczką) 5. na godzinę 20:45 licznik wskazuje zużycie 14706 kWh - zobaczymy ile zejdzie przez za kilka dni (temp teraz - 7 C). pozdrawiam i zmykam na kielicha Michał Witam, U mnie w samym centrum Polandii temp. od -10....-8 i tak jest od 26.12 (wlkp), panele dają radę i to nieźle! Mam ustawione wszędzie 19,0*, garderoba 16,0*. Zużycie na 2 równe doby w te prawdziwie zimowe dni to 48 kWh -właśnie sprawdziłem ! Czyli po 24 kWh na 1 dobę. Mam system paneli 6,5kW, zatem panele działają średnio około 4h / 24h Oczywiście są pomieszczenia, w których panele działają krócej (sypialnia 4h, salon 6h), najdłużej działają w łazience (wiadomo - wentylacja wyciąga swoje - 10h, oraz garderoba - 14h, gdyż tutaj jest najsłabszy panel 320W - w styczniu go wymieniam na 650W, bo za długo mi tutaj działa) Czas działania podany jest na 2 doby ! PYTANIE: 1/ Od kiedy to zużycie u ciebie 14706? No chyba nie od początku sezonu grzewczego 2014/15 ??? 2/ Jaką masz moc całkowitą paneli? 3/ powierzchnia domu? PZdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.12.2014 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Takiego zjawiska nie bedzie. sprawdzałeś ...? jak mocno wychłodzisz przegrody to takie dmuchanie ciepłym powietrzem o temp. tych 30* na niewiele się zda gdyż praktycznie wszystko na bieżąco jest pochłaniane przez te chłodne przegrody, trzeba naprawdę dostarczyć dużo energii w krótkim czasie aby w całym pomieszczeniu powietrze miało taką temperaturę aby mieć odczucie komfortu inaczej to powolnie będziesz tylko rozgrzewał ściany aż do uzyskania odpowiedniej temperatury... i nie czepiaj się tego "wysysania" bo z tego co się orientuję ciepłe lezie do zimnego a więc ty mając więcej energii wypromieniowujesz ją do chłodniejszego... komfort jest wtedy kiedy jest równowaga ... celowo przekręcasz to o czym piszemy tylko po to aby się czepiać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 sprawdzałeś ...? Oj nie chcialo Ci sie chyba mojego posta przeczytac. A na pewno juz nie przeczytac ze zrozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabel 29.12.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Witaj z78-pit z uwaga przypatruje sie Twoim doswiadczeniom ktore uwazam za bardzo cenne przede mna dopiero decyzja , mam pare miesiecy pisales ze dom projektowales pod panele, skad taka a nie inna decyzja? nie bales sie tego rodzaju ogrzewania? przyznam ze nie spotkalem sie wczesniej z takim Podniosłem temp. do 19,6* salon i łazienka, 19,2* pokoje, 15,6* pom.gosp zostało. Przez 2 doby zużycie znacznie większe (około 5-6 kWh), ale ściany się przyzwyczaiły i już teraz termostaty włączają się bardzo rzadko !!! niskie temperatury w domu masz - chodzisz w swetrze? polarze? grzejesz pomieszczenie gospodarcze? co w nim masz? Potem obniżyłem do 19,4* salon, łazienka - reszta pozostała i widzę znaczną różnicę, panele działają jeszcze krócej... a to tylko 0,2* Uważam, że znalazłem optymalną temperaturę dla mojego domu! Każdy musi znaleźć wygodną dla siebie temperaturę. Mam podlicznik, robię zapisy co 2 doby o stałej porze, porównuję z temperaturami na zewn. i wyciągam wnioski i jeszcze obnizyles temperature? przeciez to normalnie lodowka!? u tesciow w przedsionku taka maja a w pokojach 23-24 Moc wszystkich paneli na cały domek: 6,5 kW, pow.83 m2 parter, kubatura tylko ok. 205 m3 do ogrzania. jak masz dom ocieplony , porownujac moc urzadzen do tego co wstawiaja inni wychodzi na to ze masz bardzo dobrze dom zaizolowany jaka masz wysokosc pomieszczen ? wychodzi ze ze 2,4 - troche nisko OPTYMALNA NASTAWA: STAŁA TEMPERATURA CAŁĄ DOBĘ, BEZ OBNIŻANIA GDY NIKOGO NIE MA W DOMU (PRACA, SZKOŁA) !!! ile dzialaja panele? jak czesto sie wlanczaja? bo jesli masz stala temperature to extra ! grzejesz gdy nikogo nie ma domu ? panelami 1kWh ciepła wychodzi 0,57zł w g11 u teściów 1kWh ciepła to (w zależności od taryfy i dostawcy) 0,24-0,28zł. Wszystko się zgadza. Fizyka jet w tym przypadku bezlitosna. to bardzo duzo - dlatego ciagle zastanawial sie nad kablami - tez tanio ok 20 gr w taryfie nocnej - bo panele to chyba musza miec g11 Moim zdaniem masz je źle umieszczone, albo masz za mało paneli (bo chciałeś oszczędzić), ale nie wiem, potrzeba więcej danych... ......W tych temperaturach panele działają w salonie ok. 2h / 24h (to jest 5 minut na godzinę!) - sterowniki moje maja licznik czasu pracy. jak sie to wylicza? ile na 1m2 potrzeba? jakie wogole jest odczucie gdy panele nie pracuja a w domu masz 19 *C? bo rozumiem ze moze byc inne odczucie gdy pracuja i dzieki temu mozna miec nieco inna / nizsza temperature - ale pisales ze one bardzo malo sie wlaczaja - wtec wtedy Twoj dom zachowuje sie jak kazdy inny - tylko masz w nim inna - nizsza temperature srednio o 2-4 *C nizsza - wiec chyba zimno przez 55 min na godzine?? Witam ponownie, Otóż jestem chyba nielicznym praktykującym użytkownikiem paneli grzewczych, KTÓRY WYKONYWAŁ POMIARY 4 RÓŻNYCH PANELI O PODOBNEJ MOCY (600W do 700W), nie wszyscy mają takie same moce. masz jakies dojscie do paneli? albo sam sprzedajesz? daloby sie cos do testow zalatwic? u tesciow w lazience bym potestowal z checia - mozesz na PRV przeslac jakas oferte dzieki Ka(rol)bel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 29.12.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Pyksiu,ja sprawdzałem i to przez wiele lat zawsze na święta przyjeżdżając do wychłodzonego pustego domu w Polsce.Przez pierwszy dzień chodzisz w kufajce a na kotle cały czas min. 90 st. a grzejniki bez termostatów,ale ty tego nigdy nie zajarzysz rekordzisto forum .( w pisaniu głupot).Brak ci elementarnej wiedzy na temat promieniowania,ale dobrze że masz podłogówkę,więc sobie stań w podkoszulku przy drzwiach na tarasie i opowiedz nam czy ci w dzisiejszy dzień tak samo ciepło jak przy ścianie wewnętrznej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 29.12.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 PYTANIE: 1/ Od kiedy to zużycie u ciebie 14706? No chyba nie od początku sezonu grzewczego 2014/15 ??? 2/ Jaką masz moc całkowitą paneli? 3/ powierzchnia domu? PZdr wszystko w moich poprzednich postach. niestety by być w temacie i się nie powtarzać trzeba się cofnąć przyznajmniej do 50 strony wątku. pzdr Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Pyksiu,ja sprawdzałem i to przez wiele lat zawsze na święta przyjeżdżając do wychłodzonego pustego domu w Polsce.Przez pierwszy dzień chodzisz w kufajce a na kotle cały czas min. 90 st. a grzejniki bez termostatów,ale ty tego nigdy nie zajarzysz rekordzisto forum .( w pisaniu głupot).Brak ci elementarnej wiedzy na temat promieniowania,ale dobrze że masz podłogówkę,więc sobie stań w podkoszulku przy drzwiach na tarasie i opowiedz nam czy ci w dzisiejszy dzień tak samo ciepło jak przy ścianie wewnętrznej . I masz w domu powietrze 30*C? Oj fantasto, fantasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.12.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Siedzą sobie kable 1cm pod tynkiem i grzeją 50cm mur ceglany .. jaka jest różnica w takim ogrzewaniu, a naświetlaniu promieniowaniem ..ścian.. bo ja nie widzę żadnej .. jedyny sens takie ogrzewanie by miało, jeśli parę dronów stale latało by wokoło ogrzewając człowieka bezpośrednio ..a opalania ścian .. można sobie darować .. zwiększają się tylko straty energii nić więcej ... jeśli przegroda traci np 1,5 W/m2K .. to tyle trzeba energii dostarczyć do tej przegrody ... inaczej temp zacznie spadać ..ale można sobie gadać...jeśli przez ceglane coś 50cm ... ucieka przy -20 .. 60wat na 1m2 energii to tyle trzeba wpompować ..ja mogę się pobawić w takie ogrzewanie .. ponieważ u mnie potrzeba będzie przy -30 .. nie 60 wat a tylko 2,5 wata ...na 1m2 ściany ...to zasadnicza różnica, kolejna to materiał o niskiej dyfuzji termicznej na ścianach czyli drewno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 29.12.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Cóż,Pyksiu , daremne powtarzanie,ale puknij się jeszcze raz porządnie w dyńkę :bash:i pomyśl jak grzejniki mają 90-100 st. to jaka jest temp. powietrza w tym pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 29.12.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Bez termometru chcesz to wiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.12.2014 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Ciekawe jeszcze jakich cudów się dowiemy .. ciężko zrozumieć że nie ma względów na ogrzewanie...ilość energii ma się zgadzać i nie pomoże nic .. jedyny "cud" to pompa ciepła faktycznie wykorzystuje cykl Carnota i to się sprawdza, tylko nie wiedzieć czemu ogrzewanie rurami, kablami ma być bardziej energochłonne niż naparzanie po podłodze jakimś promiennikiem raczycie opowiadać dobre kawały ... no ale .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.12.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Bez termometru chcesz to wiedzieć ? Ja wymiekam. Kolega miedzianik zaczyna udawac, ze nie jest w stanie przyswoic elementarza fizyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.12.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Ja wymiekam. Kolega miedzianik zaczyna udawac, ze nie jest w stanie przyswoic elementarza fizyki jeśli Ty wymiękasz to już musi się tu grubo robić .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 29.12.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Witaj z78-pit z uwaga przypatruje sie Twoim doswiadczeniom ktore uwazam za bardzo cenne przede mna dopiero decyzja , mam pare miesiecy pisales ze dom projektowales pod panele, skad taka a nie inna decyzja? nie bales sie tego rodzaju ogrzewania? przyznam ze nie spotkalem sie wczesniej z takim niskie temperatury w domu masz - chodzisz w swetrze? polarze? grzejesz pomieszczenie gospodarcze? co w nim masz? i jeszcze obnizyles temperature? przeciez to normalnie lodowka!? u tesciow w przedsionku taka maja a w pokojach 23-24 jak masz dom ocieplony , porownujac moc urzadzen do tego co wstawiaja inni wychodzi na to ze masz bardzo dobrze dom zaizolowany jaka masz wysokosc pomieszczen ? wychodzi ze ze 2,4 - troche nisko ile dzialaja panele? jak czesto sie wlanczaja? bo jesli masz stala temperature to extra ! grzejesz gdy nikogo nie ma domu ? to bardzo duzo - dlatego ciagle zastanawial sie nad kablami - tez tanio ok 20 gr w taryfie nocnej - bo panele to chyba musza miec g11 ......W tych temperaturach panele działają w salonie ok. 2h / 24h (to jest 5 minut na godzinę!) - sterowniki moje maja licznik czasu pracy. jak sie to wylicza? ile na 1m2 potrzeba? jakie wogole jest odczucie gdy panele nie pracuja a w domu masz 19 *C? bo rozumiem ze moze byc inne odczucie gdy pracuja i dzieki temu mozna miec nieco inna / nizsza temperature - ale pisales ze one bardzo malo sie wlaczaja - wtec wtedy Twoj dom zachowuje sie jak kazdy inny - tylko masz w nim inna - nizsza temperature srednio o 2-4 *C nizsza - wiec chyba zimno przez 55 min na godzine?? masz jakies dojscie do paneli? albo sam sprzedajesz? daloby sie cos do testow zalatwic? u tesciow w lazience bym potestowal z checia - mozesz na PRV przeslac jakas oferte dzieki Ka(rol)bel za dużo pytań.... na wszystkie odpowiem na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 29.12.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 wszystko w moich poprzednich postach. niestety by być w temacie i się nie powtarzać trzeba się cofnąć przyznajmniej do 50 strony wątku. pzdr Michał Doczytałem tylko że w sezonie 2013/14 od początku sezonu do 10.04.2014r. - zużyły u ciebie 10.700 kWh x 57 gr (ENEA) - JEZUSIŃKU, MIAŁEŚ CHŁOPIE MOC !!! Ja mam nadzieję zamknąć się w 3000-3500 kWh cały sezon (pierwszy sezon, nie od września/ października, ale od 22.11 - wygrzewanie domku, "wylewanie" wody ze ścian musi kosztować...) Jak będzie 4000 kWh - też będzie OK (komfort kosztuje) , nawet 5000 kWh także przeboleję. Wszystko zależy od zimy, bo jak będzie -10* trzymało długo, to na 100% pęknie 4000 U mnie taryfa tańsza 34 gr , droższa - 71 gr (G12W), czyli w weekendy i święta niska taryfa. W tygodniu jest 168 h = nocna: 98 h (58,3%), dzienna: 70 h (41,7%) , gdyby nie było świąt, a ponieważ są dni świąteczne, także można przyjąć że panele działają w 40% w dziennej, droższej - a w 60% w tańszej, nocnej. Średnio wyszło 49 gr, jednak do obliczeń przyjmuję 50 groszy za 1kWh P.S. Obliczyli mi OZC 36 kWh/m2/rok (36 x 83 m = niecałe 3000) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts