Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Średnio wyszło 49 gr, jednak do obliczeń przyjmuję 50 groszy za 1kWh

P.S. Obliczyli mi OZC 36 kWh/m2/rok (36 x 83 m = niecałe 3000)

JEZUSIŃKU TY TO MASZ GRUBY PORTFEL ! ALE KTO BOGATEMU ZABRONI BAWIC SIE DROGIMI ZABAWKAMI - 1500 zl za sezon w takiej malej chałpince .... i to przy 19*C - jestes chyba rekordzista i najwiekszym nieudacznikiem na tym forum

kupiles sobie zabawki w ktorych nawet nie jestes wstanie grzac w taryfie nocnej - taniej

pojdziesz z torbami

JEZUSIŃKU TY TO MASZ GRUBY PORTFEL ! ALE KTO BOGATEMU ZABRONI BAWIC SIE DROGIMI ZABAWKAMI - 1500 zl za sezon w takiej malej chałpince .... i to przy 19*C - jestes chyba rekordzista i najwiekszym nieudacznikiem na tym forum

kupiles sobie zabawki w ktorych nawet nie jestes wstanie grzac w taryfie nocnej - taniej

pojdziesz z torbami

[h=2]Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rach.do 3 tyś za sezon CO+CWU[/h]z78-pit się łapie...

Konrad - nie poznaję - dokuczając PIT-owi, szkodzisz tym którzy szukają tu rzetelnej informacji. Pamiętam co było rok temu, musiało to być przykre dla Ciebie, ale - żona dostała pod choinkę książkę z aforyzmami, jeden ciśnie się tu na usta - 'dasz pokój, masz spokój'. A jak nie dajesz rady to polecam psalmy - tzw. 'złorzeczące' - szkody dla nikogo nie ma, a wentyl bezpieczeństwa jest :cool:

[h=2]Kompletny system grzewczy do 15 tyś zł , rach.do 3 tyś za sezon CO+CWU[/h]z78-pit się łapie...

Konrad - nie poznaję - dokuczając PIT-owi, szkodzisz tym którzy szukają tu rzetelnej informacji. Pamiętam co było rok temu, musiało to być przykre dla Ciebie, ale - żona dostała pod choinkę książkę z aforyzmami, jeden ciśnie się tu na usta - 'dasz pokój, masz spokój'. A jak nie dajesz rady to polecam psalmy - tzw. 'złorzeczące' - szkody dla nikogo nie ma, a wentyl bezpieczeństwa jest :cool:

Jedyną rzetelną informacją jest taka ze panele grzeją z COP=1, kto tego nie pojmuje lub łudzi sie ze tak nie jest, moze byc niemile zaskoczony wysokoscią rachunków.

To tylko jeden z wielu rodzajów ogrzewania czystym prądem który działa tak samo jak inne rodzaje i tyle samo pobiera energii, bajania o rzekomych oszczednosciach tylko mącą w głowach potencjalnych klientów i wywołują u nich złudną nadzieję taniego grzania (marketing w czystej postaci, czasy lekkie nie są, a zyc trzeba)

Ja mam nadzieję zamknąć się w 3000-3500 kWh cały sezon (pierwszy sezon, nie od września/ października, ale od 22.11 - wygrzewanie domku, "wylewanie" wody ze ścian musi kosztować...)

cuda cuda ogłaszają .. przesuszenie powierzchni i jej wygrzanie tylko opóźniło proces ale.. żeby wysychanie działało musi być suche ciepłe powietrze wewnątrz domu .. a nie warstewka suchego tynku która faktycznie blokuje suszenie niż wspomaga .. ale :bash: może dowiemy się czegoś

Jak będzie 4000 kWh - też będzie OK (komfort kosztuje) , nawet 5000 kWh także przeboleję
za 42 m2 powierzchni .. ło Jezusiczku ..

i wy chcecie wmówić że to jest oszczędne .. komfort uzyskuje się dając ciągłą grubą izolację .. w tedy nie potrzeba takich zabawek ..

Doczytałem tylko że w sezonie 2013/14 od początku sezonu do 10.04.2014r. - zużyły u ciebie 10.700 kWh x 57 gr (ENEA) - JEZUSIŃKU, MIAŁEŚ CHŁOPIE MOC !!!
:lol2::rotfl: i to ma być tanie grzanie :wiggle:

i jak to nie nazwać szamanizmem ? w czystej formie .. do starych ceglanych chałup musi być wyngiel .. i to górnego spalania .. oraz taki aby latać co 2 godziny do niego .. pokuta musi być. Zamiast pakować masę kasy ogrzewanie lepiej izolować ..

http://imageshack.us/a/img11/5051/3rbr.jpg to teraz sobie panowie od cudów podczerwienią wyobraźcie sobie takie małe coś przy domu 270m2 .. i -30 .. i jest aż nad to..

do ogrzania, raz że temperatura taka zdarza się 2 x na dekadę w mojej okolicy ..

to jeszcze nie trwa 24h .. tylko lokalnie nad ranem ..

a jeśli chce sobie komfort zapewnić to parę spotów halogenowych w suficie zrobi mi efekt za parę zł..

Edytowane przez מרכבה

Zastrzezenia co do wielkosci budynku i zuzycia cwu nie było, a szkoda.

Jaki jest sens porównywania nieporównywalnego.

Pozwolę, sobie nie zgodzić się. Elementem kalkulacji przed zabieraniem się za budowę, może też być wielkość budynku - świadomość, że mieszcząc się na mniejszej powierzchni, zyskuje się na kosztach ogrzewania, energooszczędność w większym domu z kolei więcej kosztuje (lepsza izolacja, wyższy COP). Z takiego punktu widzenia wątek Konrada ma sens.

Pozwolę, sobie nie zgodzić się. Elementem kalkulacji przed zabieraniem się za budowę, może też być wielkość budynku - świadomość, że mieszcząc się na mniejszej powierzchni, zyskuje się na kosztach ogrzewania, energooszczędność w większym domu z kolei więcej kosztuje (lepsza izolacja, wyższy COP). Z takiego punktu widzenia wątek Konrada ma sens.

Chodzi o zastrzezenie kosztów ogrzewania w stosunku do wielkosci budynku i ilosci zuzywanej cwu w temacie watku.

Czy mozna porównywac budynek 300 m2 zamieszkały przez 2 osoby z budynkiem 150 m2 zamieszkałym przez 5 osób. Oczywiscie ze mozna, pytanie jest takie : po co???, to nam nic nie da. Oczywiscie przykład jest skrajny, chociaz mozliwy. Sama wielkosc kosztów nie powinna byc jedynym wyznacznikiem.

Jedyną rzetelną informacją jest taka ze panele grzeją z COP=1, kto tego nie pojmuje lub łudzi sie ze tak nie jest, moze byc niemile zaskoczony wysokoscią rachunków.

To tylko jeden z wielu rodzajów ogrzewania czystym prądem który działa tak samo jak inne rodzaje i tyle samo pobiera energii, bajania o rzekomych oszczednosciach tylko mącą w głowach potencjalnych klientów i wywołują u nich złudną nadzieję taniego grzania (marketing w czystej postaci, czasy lekkie nie są, a zyc trzeba)

z78 i kwiaciarz zadowalają się dość niskimi temperaturami. Zgodnie potwierdzają, twierdzenia dotychczas dla nas teoretyczne, że w domu ogrzewanym przez promieniowanie uzyskuje się taki sam komfort termiczny przy temperaturze 1,5 do 2* niższej w stosunku do innego systemu grzewczego. Wg twoich wyliczeń, przekłada się to na mniejsze zużycie prądu od 9 do 12%. Prąd na CO wychodzi co prawda drożej bo cirka po 50 gr za 1 kWh, a nie 35 gr przy grzaniu tylko nocnym.

z78 i kwiaciarz zadowalają się dość niskimi temperaturami. Zgodnie potwierdzają, twierdzenia dotychczas dla nas teoretyczne, że w domu ogrzewanym przez promieniowanie uzyskuje się taki sam komfort termiczny przy temperaturze 1,5 do 2* niższej w stosunku do innego systemu grzewczego. Wg twoich wyliczeń, przekłada się to na mniejsze zużycie prądu od 9 do 12%. Prąd na CO wychodzi co prawda drożej bo cirka po 50 gr za 1 kWh, a nie 35 gr przy grzaniu tylko nocnym.

Ci którzy mają podłogówkę mówią podobnie, którym wierzyć?

Niestety zaden z nich (mających panele) a mówiący o takim samym komforcie termicznym przy obnizeniu o 1,5 do 2 oK nie ma podłogówki aby to sprawdzic grzejąc naprzemiennie raz tym raz tym. Dla mnie takie mówienie jest mało wiarygodne. Cały czas powtarzam ze trzeba porównywac porównywalne.

Komfort termiczny jest wartoscią subiektywną a nie obiektywną a jedynym narzedziem pomiarowym jest człowiek, czyli dokładnosc takiego pomiaru z natury rzeczy obarczona jest duzym błedem.

kwiaciarz porównuje z identycznym domem - chyba swojego brata, ogrzewanym konwencjonalnie. Porównują goście, którzy odwiedzają, i było porównanie w raporcie Kossaka - linkowałem kiedyś. Jakby ktoś miał zapał to pewnie może pokopać głębiej o komforcie termicznym, badania naukowe pewnie były - nam pozostaje intuicja.

Bleckowca - a mi sie cisnie na usta tylko jedna - jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie ....

Coz za celna riposta! :D

szkoda ze nie trafiona

NIE ŁAPIE SIE!?!?!?! przeliczając proporcjonalnie - NIE MIECI SIE W ZAŁOŻENIACH WĄTKU

Zastrzezenia co do wielkosci budynku i zuzycia cwu nie było, a szkoda.

Jaki jest sens porównywania nieporównywalnego.

wątek założony dla osób budujących domy o niskim zapotrzebowaniu , w których kompletny układ grzewczy CO/NCO oraz podgrzewanie CWU mieści się w 15 tyś PLN brutto z montażem , a rachunki dla domu do 150 m2 nie przekraczają 3 tyś zł za CO i CWU (mniejszy dom/ proporcjonalnie niższe rachunki...)

wątek założony z 2 powodów ....

1 niektóre popularne wątki mają już X lat

2 maja po XXXX postów - a sensownej i merytorycznej wiedzy w nich tyle co kot napłakał

wątek z założenia poświęcony ogrzewaniu kablami grzewczymi, tanimi pompami ciepła, wodnymi podłogówkami i innymi ... o ile zmieszczą się w założeniach ...

ale bez względu na to powyżej - ponieważ jest to "ciekawostka" i bliskie założeniom chciałem go tam zamieścić

dlatego w poście #1288 pytalem PutuPitu o jego dom publicznie i otrzymalem odpowiedz

Napisz do mnie na priv, pogadamy rzeczowo..... Zapraszam na priv

tak więc PituPitu nie zyczy sobie o tym pisac i rozmawiac publicznie - ma do tego prawo

co nie zminia faktu że ogrzewanie panelami jest drogie (droga taryfa), a inwestycyjnie nie az tak tanie co pokazuja przyklady w tym watku

do tego nawet Pyxis sie zgadza ze 19 *C tak , ale w garazu ....

kwiaciarz porównuje z identycznym domem - chyba swojego brata, ogrzewanym konwencjonalnie. Porównują goście, którzy odwiedzają, i było porównanie w raporcie Kossaka - linkowałem kiedyś. Jakby ktoś miał zapał to pewnie może pokopać głębiej o komforcie termicznym, badania naukowe pewnie były - nam pozostaje intuicja.

Konwencjonalnie czyli bez podłogówki, to po co takie porównania. Tylko kilka systemów grzeweczych zainstalowanych w jednym budynku uzywanaych naprzemiennie moze dac nam odpowiedz co do komfortu i kosztów ogrzewania, wszelkie porównywania podobnych budynków nie mogą byc traktowane jako całkowicie wiarygodne.

Ja podałem do podłogówki bo w nowych domach to nieliczne przypadki gdy inwestor decyduje sie na ogrzewanie konwekcyjne (z niewiadomych zreszta przyczyn)

Co do komfortu to badania były robione i to nie jedne co nie zmienia faktu ze kazdy człowiek ten komfort inaczej odczuwa.

Test szczelności, wykonanie obliczeń numerycznych trudnych miejsc z wymianą ciepła 3D ..

zliczenie tego wszystkiego, daje jakieś nadzieje na porównanie budynków.

Dla mnie tempo powyżej 20st jest już upałem ..nie mówiąc o 24 st .. czuję się źle w takiej temp ..

wolę aby było za zimno niż za ciepło ..

A gdzie w temacie watku jest zawarta ta "proporcja"?

MODEROWANO

temat watku jest dlugi - i tak nie miesci sie caly - poniewaz jest ograniczenie w liczbie znakow - dlatego 1 post wszystko wyjasnia w tym watku i jest tam wyraznie wszystko napsane

Edytowane przez finlandia
Proszę o więcej wyrozumiałości dla oponentów

Ja mam nadzieję zamknąć się w 3000-3500 kWh cały sezon (pierwszy sezon, nie od września/ października, ale od 22.11 - wygrzewanie domku, "wylewanie" wody ze ścian musi kosztować...)

Jak będzie 4000 kWh - też będzie OK (komfort kosztuje) , nawet 5000 kWh także przeboleję. Wszystko zależy od zimy, bo jak będzie -10* trzymało długo, to na 100% pęknie 4000 ;)

Średnio wyszło 49 gr, jednak do obliczeń przyjmuję 50 groszy za 1kWh

P.S. Obliczyli mi OZC 36 kWh/m2/rok (36 x 83 m = niecałe 3000)

nawet 2500 zł za sezon za CO ..... to juz 60 kWh /1m2

a tak mialy domek , a taki niby super ocieplony ....

milo byc tak pieknie a wyszlo jak zawsze

czyli do d.......