מרכבה 30.12.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 1- zużycie energii na ogrzewanie ≤ 15 kWh/m2rok lub obciążenie cieplne ≤ 10W/m2 2 - zużycie energii na chłodzenie ≤ 15 kWh/m2rok błąd ponieważ to ma być na chłodzenie i ogrzewanie .. tj 15kWh/m2 rok.. oraz pierwsze ma być spełnienie obciążenia cieplnego, dopiero później niekoniecznie 15kWh/m2 rok.. ale reszta .. wklej to do tematu pianka vs wełna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 30.12.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Witam, 28.12 o godz. 20:45 podlicznik wskazywał 14706 30.12 o godz. 20:00 podlicznik wskazuje 14880 zjadło: 174 kWh (temp. w Poznaniu ok -4 w dzień, noc ok - osiem) = ok 99,88 /47 godzin (0,574 zł za 1 kWh)pow. ogrzewana: 95 m2. pozdrawiam, Michał Edytowane 30 Grudnia 2014 przez posnanss zamiast -8 pokazało bużkę z okularami :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 30.12.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 To jakieś 37 zł za gaz ziemny by wyszło .Podobnie kable grzane w taniej lub piece akumulacyjne .Zwykłe konwektory elektryczne za 1500 na mieszkanie ,koszt grzania taki jak na panelach .Ale w tej chwili to można powiedzieć mądry Polak po szkodzie albo sprzedać ten badziew i kupić piece akumulacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.12.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Nie mam żadnego interesu biznesowego w sprzedaży jakichkolwiek produktów budowlanych ..to też jedynie zależy mi tu na rzetelnej informacji.. oraz ochronę przed różnymi cudami .. które nie były takimi, nie są i nie będą na tą skromną wiedzę, staram się nią dzielić i przestrzegać przed hochsztaplerami ... którzy obiecują różne cuda w imię zysku ...mnie jest o tyle łatwiej że to jest moje zajęcie, projektowanie konkretów, chcesz ze słomy, masz, chcesz z kamienia masz..staram się dostrzegać wszędzie plusy i minusy oraz przeciw działać złym skutkom .. nie raz nie dwa zebrałem wiaderko pomyj ..cóż ale jeśli choć jednego uratowałem od zguby to mój sukces .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.12.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Jak w przypowieści o dobrym pasterzu - z jednej zagubionej i odnalezionej owieczki więcej radości niż z całego stada owiec niezagubionych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 30.12.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Witam, 28.12 o godz. 20:45 podlicznik wskazywał 14706 30.12 o godz. 20:00 podlicznik wskazuje 14880 zjadło: 174 kWh (temp. w Poznaniu ok -4 w dzień, noc ok - osiem) = ok 99,88 /47 godzin (0,574 zł za 1 kWh) pow. ogrzewana: 95 m2. pozdrawiam, Michał Witam Michale No kurcze - 174 kWh na 2 doby to jest szok !!! 100 PLN na 2 doby. . . coś nie tak z tymi panelami lub z ich rozmieszczeniem. U siebie sprawdzam co 2 doby ok. g.22. Podaję moje zużycie - data / licznik kWh / temp zewn DZ & N / + przyrost: 24.12 / 711 / +5 & +2 / +22 na 2 doby 26.12 / 734 / -5 & -9 / +23 na 2 doby 28.12 / 782 / -6 & -10/ +48 na 2 doby 30.12 / 832 / -6 & -10/ +50 na 2 doby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 30.12.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 . No comment - dolarek R$K NEGUJE ZŁOŚLIWIE WSZYSTKO, co związane z moim domkiem:p Mściciel Jak będę budował 2-gi domek obok (działka czeka, niebawem ruszam), także na 10000% zastosuję pianę PUR, przecież wełna po 1-2 roku użytkowania jest już mokra, szczególnie kładziona przez fahofcuff.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.12.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 no tak to bylo do przewidzenia 82 m2 to za malo - trzeba conajmniej 2 tyle powodzenia i zdrowia w tych syfskich super hiper materialach budowlanych i systemach grzewczych z suuper niskimi rachunkami 2500 za CO i pewnie z 1000 na CWU hahahahahhahaaaaaaaaaaa tzn pitu pitu pitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 30.12.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 hahahahahhahaaaaaaaaaaa R $$ K - oto inteligencja dolarka, człowieka z buszu... Oj, jednak musiało zaboleć to co usłyszałeś/zobaczyłeś ponad rok, może nawet 2 lata temu w moich błyskotliwych i merytorycznych komentarzach. Na tyle bolało, że pamiętałeś i wróciłeś, ABY SIĘ ZEMŚCIĆ..... treść zemsty R$K powyżej (na h...............) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.12.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 nic nie zabolalo ... wrecz przeciwnie - te glupoty ktore wypisywales do dzis sa w moim dzienniku budowy i juz ich nie usuniesz! zostaly tam na pamiatke tego by wszyscy mogli sie przekonac o tym jakim jestes czlowiekiem i teraz po 2 latach jak przerotnie piszesz i zastrzegasz sobie ze niby dom ponizej 3 000 kwh ale jak wyjdzie 5000 kwh to nie bedzie bolalo, ze przezyjesz..... a z mojego domu sie smiales - wrozyles ponad 6000 a tu co - kij Ci w oko bo po 2 pelnych sezonach licznik pokazal 9200 czyli 1 sezon ok 5 000 a 2 sezon 4000 kwh przy domu conajmniej 2x wiekszym niz Twoj (pow. grzewcza 173m2) i cenie pradu 2,5 x nizszej - czyli wynik 5x lepszy niz Twoj .... pitu pitu pitu - dalej niby mnie obrazaj pisz te swoje paniczowskie dolarki - a czytajacy i tak swoje wiedza i odpowienie wnioski wyciagna po lekturze Twoich postow tutaj i w moim DB milego wieczoru i hucznej imprezy i wielu bąbelków jutro .... jakze niezbednych do zabicia wewnetrznego poczucia beznadziejnego wyboru i jakze wysokich rachunkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.12.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Kolego z78-pit ogrzewanie domu z COP 1 bez możliwości sensownej akumulacji ( dobrego wykorzystania II taryfy ) i korzystanie z wentylacji grawitacyjnej to ani rozsądne ( z ekonomicznego punktu widzenia) ani komfortowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiaciarz 01.01.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 konwencjonalnie czyli bez podłogówki, to po co takie porównania. Tylko kilka systemów grzeweczych zainstalowanych w jednym budynku uzywanaych naprzemiennie moze dac nam odpowiedz co do komfortu i kosztów ogrzewania, wszelkie porównywania podobnych budynków nie mogą byc traktowane jako całkowicie wiarygodne. Ja podałem do podłogówki bo w nowych domach to nieliczne przypadki gdy inwestor decyduje sie na ogrzewanie konwekcyjne (z niewiadomych zreszta przyczyn) co do komfortu to badania były robione i to nie jedne co nie zmienia faktu ze kazdy człowiek ten komfort inaczej odczuwa. u brata jest i podłogówka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posnanss 01.01.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Witam Michale No kurcze - 174 kWh na 2 doby to jest szok !!! 100 PLN na 2 doby. . . coś nie tak z tymi panelami lub z ich rozmieszczeniem. racja, coś nie tak z tymi panelami..... Nie mniej zużycie takie będzie patrząc na docieplenie mojego budynku. Porównując taki sam budynek ogrzewany gazem, i tak wychodzi na korzyść gazu... wszystkiego dobrego w Nowym Roku !!! pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 01.01.2015 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 racja, coś nie tak z tymi panelami..... Nie mniej zużycie takie będzie patrząc na docieplenie mojego budynku. Porównując taki sam budynek ogrzewany gazem, i tak wychodzi na korzyść gazu... wszystkiego dobrego w Nowym Roku !!! pozdrawiam, Michał Michale Wszystko co w tym sezonie wydasz firmie energ. za ogrzewanie (będzie to niemało) - wydałbyś na ocieplenie wiosną/latem 2014r. i teraz byłoby o wiele lepiej $$. PO poprzednim roku grzewczym ze swoim wynikiem ponad 10 tyś. kWh powinieneś wiosną/latem zaizolować domek. No ale ty na pewno o tym wiesz i zdajesz sobie sprawę doskonale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 01.01.2015 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 u brata jest i podłogówka:) cześć Sylwek, Jak tam imieninki? Hucznie było??? Tylko wiedzą użytkownicy-praktycy paneli grzewczych, że wcale nie są takie złe te nasze panele - żadne cuda - system w miarę tani na początku, a i jak się dobrze pomyśli, rozplanuje i dobrze ustawi to wszystko, to śmiga nieźle! No i bez izolacji nie polecam (possnass) Ale: teoretycy-magicy (pompowcy, kable, FAREL-karze, klimasy) i tak wiedzą lepiej od nas (niektórzy nawet na oczy nie widzieli paneli (dolarek i jego klakierzy) , ale oni i tak lepiej wiedzą) Pozdrowienia w nowym 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 01.01.2015 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Kolego z78-pit ogrzewanie domu z COP 1 bez możliwości sensownej akumulacji ( dobrego wykorzystania II taryfy ) i korzystanie z wentylacji grawitacyjnej to ani rozsądne ( z ekonomicznego punktu widzenia) ani komfortowe. GÓ.....O PRAWDA !!! II taryfę także tutaj można wykorzystać (nie w 100% oczywiście, ale można) mając odpowiednie ustawy termostatów Także znowu się mylisz! GÓ....O wiesz i o komforcie, i o ekonomiczności - a wentylacja nie ma tu nic do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.01.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Wyluzuj. Twoje 19C w 83m2 za 2500 PLN nie jest ani komfortowe ani tanie - może stąd ten stres i agresja. Ja za 23C w 3 razy większym metrażu płacę ok.4000 PLN. A rodzaj wentylacji przy grzaniu z COP 1 ma wiele do rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 01.01.2015 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Wyluzuj. Twoje 19C w 83m2 za 2500 PLN nie jest ani komfortowe ani tanie - może stąd ten stres i agresja. Ja za 23C w 3 razy większym metrażu płacę ok.4000 PLN. A rodzaj wentylacji przy grzaniu z COP 1 ma wiele do rzeczy. DO surgi22: 1/ Temp. jaką się ustawia w domu to kwestia gustu i komfortu domowników, tak jak kolor pokoju, czy kibelek za 250, czy 2500 zł 2/ Kto ma ochotę grzać u siebie 23* - jego sprawa!.... znam takich co świadomie się duszą w 25* (a dzieciaki ciągle chore, w domu zaduch, fuj) , bo muszą chodzić w domu w podkoszulkach i już (taki szpan) i chwalą się, że chodzą na krótki rękaw 3/ Jakie 2500 PLN? O czym ty piszesz, ludziku, czytaj ze zrozumieniem moje posty. Jeszcze nic nie zapłaciłem i nie wiem ile zapłacę !!! 4/ I kto ci kazał taką szopę budować chciałeś mieć większą niż sąsiad? 5/ I teraz tutaj płaczesz, że 4000 PLN na ogrzewanie idzie..... Dla mnie 4000 PLN za ogrzewanie to kosmos!!! Obojętnie ile m2 - jak ktoś głupi i buduje landarę - większość domu niepotrzebna - to jego sprawa:bash: ALE POCHWALIĆ SIĘ TRZEBA, PRAWDA ? ? ? 6/ Ja podaję moje zużycie w kWh co 2 doby - jeszcze nie zapłaciłem złotówki WIęc ponawiam pytanie - jakie 2500 ? ? ? jak będzie 2,5k = OK, stać mnie Po sezonie się zobaczy i wtedy będzie kwota z podlicznika podana. --------------------------------------------------------------------------------- A teraz coś dla osób, których interesuje moje zużycie w moim małym domku (sprawdzam co 2 doby ok. godz. 22): 30.12 - 832 kWh / przyrost +50 / 25 kWh na dobę / zewn. -6...-10 / 1.01. - 877 kWh / przyrost +45 / 23 kWh na dobę / zewn. -2.... +2 / 3.01 - .......................... UWAGA! Zmiany temp. oraz moje spostrzeżenia/obserwacje: 1/ Wczoraj podniosłem temp. do 20* (sypialnia 19,4*), by zobaczyć wzrost zużycia i jak szybko domek się przyzwyczai do nowej temp.): 2/ Termostaty pokazują 20*, termometr 21* (może termometr się popsuł) 3/ Po wyłączeniu się, moje panele "oddają ciepło" jeszcze przez 23 min (te na ścianach-obrazy) do 25 minut (te panele na suficie - tyle zajmuje im wychłodzenie się z 85-90* do 20*). 4/ Panele wyłączają się przy 20* (tak jak się im ustawi), ALE podnoszą temperaturę na sterownikach nawet do 20,6* (jeszcze w czasie wychładzania się - patrz j/w, czyli nie pobierają ani kWh, a podkręcają temp. o około 0,5*) 5/ Temp. ścian u mnie +18,5-19* (gdy panele się wychłodzą), +19,5-20* (gdy panele grzeją) - ta różnica 0,5* to zależy czy ściana zewn. (oczywiście zimniejsza), czy wewn. (cieplejsza) Myślę, że podałem dokładne dane - jeśli coś panelowcom potrzebne jeszcze - proszę pytać, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.01.2015 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Twój język świadczy o Tobie. 1. Mało jest osób na forum dla których 19C to komfort termiczny ale OK to twoja sprawa .2. Nie stosuj etyki Kalego - Kali mieć 19C - Kalemu wolno - Kali mądry , inny ( nie kali ) mieć 23C- nie wolno , nie kali - głupi3.Cytat Napisał z78-pit Zobacz postJa mam nadzieję zamknąć się w 3000-3500 kWh cały sezon (pierwszy sezon, nie od września/ października, ale od 22.11 - wygrzewanie domku, "wylewanie" wody ze ścian musi kosztować...) Jak będzie 4000 kWh - też będzie OK (komfort kosztuje) , nawet 5000 kWh także przeboleję. Wszystko zależy od zimy, bo jak będzie -10* trzymało długo, to na 100% pęknie 4000 Średnio wyszło 49 gr, jednak do obliczeń przyjmuję 50 groszy za 1kWh P.S. Obliczyli mi OZC 36 kWh/m2/rok (36 x 83 m = niecałe 3000)To twoje słowa czy nie ??4. Nie pisałem nic o twoich 83m2 w twoim stylu ,,kto ci kazał taką małą szopkę postawić ''5. kto płacze ??? Zacytuj . Znasz moje potrzeby mieszkaniowe lepiej niż ja - gratuluje przenikliwości.6. Czy mam rozumieć że za prąd nie zamierzasz płacić?PS. wyluzuj - czym się chwalisz ? że grzejesz z COP 1 dom z wentylacją grawitacyjną ?? Ok. można -kto bogatemu zabroni żyć skromnie i w luksusie ,ale skoro tak to czemu się z troską pochylasz nad każdym zużytym kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 02.01.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Twój język świadczy o Tobie. 1. Mało jest osób na forum dla których 19C to komfort termiczny ale OK to twoja sprawa . 2. Nie stosuj etyki Kalego - Kali mieć 19C - Kalemu wolno - Kali mądry , inny ( nie kali ) mieć 23C- nie wolno , nie kali - głupi 3.Cytat Napisał z78-pit Zobacz post Ja mam nadzieję zamknąć się w 3000-3500 kWh cały sezon (pierwszy sezon, nie od września/ października, ale od 22.11 - wygrzewanie domku, "wylewanie" wody ze ścian musi kosztować...) Jak będzie 4000 kWh - też będzie OK (komfort kosztuje) , nawet 5000 kWh także przeboleję. Wszystko zależy od zimy, bo jak będzie -10* trzymało długo, to na 100% pęknie 4000 Średnio wyszło 49 gr, jednak do obliczeń przyjmuję 50 groszy za 1kWh P.S. Obliczyli mi OZC 36 kWh/m2/rok (36 x 83 m = niecałe 3000) To twoje słowa czy nie ?? 4. Nie pisałem nic o twoich 83m2 w twoim stylu ,,kto ci kazał taką małą szopkę postawić '' 5. kto płacze ??? Zacytuj . Znasz moje potrzeby mieszkaniowe lepiej niż ja - gratuluje przenikliwości. 6. Czy mam rozumieć że za prąd nie zamierzasz płacić? PS. wyluzuj - czym się chwalisz ? że grzejesz z COP 1 dom z wentylacją grawitacyjną ?? Ok. można -kto bogatemu zabroni żyć skromnie i w luksusie ,ale skoro tak to czemu się z troską pochylasz nad każdym zużytym kW ? Moje słowa, oczywiście... ALE: 1/ No i gdzie jest napisane, że 2500 zapłaciłem ??? Wiem co pisałem, że jak będzie 2500 - to jestem na to przygotowany (1 sezon grzewczy) 2/ psychologia - lepiej powiedzieć więcej, a zapłacić mniej..... a nie później płakać, że komuś obliczyli tye i tyle, a on prawie 2 x przekracza te wartości papierkowe i zaniża zużycie ze łzami w oczach (patrz: R$K) 3/ znam takich jak ty - majstry budują im landary (większą od sąsiadów, bo tak trzeba), a potem płacz "po co to mi było..." (odn. przenikliwości) 4/ ja nikogo nie namawiam na taki system (co więcej: uważam, że nie jest on doskonały, ale dla mnie ma więcej zalet niż wad) - odpłacam bezinteresowną życzliwość ludzi, którzy dzielili się ze mną wiedzą praktyczną przed początkiem budowy (NIKT MNIE NIE NAMAWIAŁ NA PANELE). 5/ płaczą w domu, nie na forum (bo coby "sąsiedzi" powiedzieli) 6/ na razie jestem zadowolony (żaden hura-optymizm), jak nie będę po sezonie - obiecuję dam znać (patrz: possnass) Jeszcze raz apeluję, aby osoby, które nie widziały na oczy paneli grzewczych lub widziały, ale nie sprawdziły ich jako systemu "nie wychylały" się za dużo na tym forum, przecież są inne fora dla was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts